Mimoišli smo Pozorište; poslednja stanica, škripa kočnica, zaokretanje, otvaranje vrata.
Ja sam izašla na zadnja vrata, tamo gde sam i stajala. On je izašao na prednja vrata, bila su mu bliža. Pošli smo jedno prema drugom, a međutim, kao da smo hteli da pređemo ulicu na suprotnim krajevima, da bi smo zatim produžili u obrnutim pravcima. Mislila sam dok mi se približavao: ne izgleda mi ovaj čovek kao poneki koji čuvaju upotrebljene kese sa reklamama robnih kuća, cigareta, odeće, parfema - kupljenih pre dve godine, recimo, u Parizu, Trstu ili na Terazijama, u robnoj kući 'Beograd'. Ne, sigurno on nije od tih; ima sivi pohabani mantil na sebi... ali, možda ipak on štedi najlon-kese, pa i druge stvari?!?
Približio se; gotovo da me je dodirnuo... on, čovek-u-sivom-mantilu-sa-najlon-kesom-u-ruci; hoće nešto da mi kaže, nešto namerava da mi saopšti, a, eto, nismo se sreli kod srednjih vrata u dvadesetšestici! Vidim jedno umrljano lice, bore iznad nosa i rupicu na bradi. Simpatično, osmehujem se.
-Vama je nešto smešno?
-Jeste... ali zašto vas to interesuje?
-Pa... eto... mislio sam... vozili smo se zajedno od prve do poslednje stanice, možda ste... zapazili nešto što ja nisam! Pa, proveli smo bar pola sata u vožnji u... praznom... bio je prazan, autobus... i eto...
-Pa šta onda ako je bio prazan?
-Znate, misilo sam, učinilo mi se, pre nego što ste se nasmejali...
-Nisam se nasmejala!
-Ma... Učinilo mi se, pre... da vas poznajem... doduše, ne bih smeo da se kladim, razumete, ne bih nikako smeo da se kladim... to nikako, ja se nikada ne kladim, to i nije, uostalom, moj način života i rizika, postoje, znate, bolji, postoje bolji rizici, neke šanse, razumete?
-Ali, u vezi sa čime ne bi ste hteli, ne bi ste smeli, da se kladite?
-Pa, eto... rekao sam vam, ne bih smeo da se kladim... pa to... razumete... da vas poznajem... znate, kada ste se nasmejali maločas, odjednom je to bilo neko drugo lice a ne ono koje sam ja mislio da jeste, eto to je čudno, ta dva lica, razumete...
-Ne razumem!
-...to drugačije jedno lice, a onda kada sam vas video, sećate se, u govornici, ma kako se ne sećate, u onoj telefonskoj govornici kod Gradske kafane, ma sigurno se sećate, znate, u onoj što nema staklo, pregradno staklo sa jedne strane, znate... u drugoj, susednoj, bio sam ja, a vi ste bili u prvoj, onda, mislim da sam vam se obratio, nešto sam vam bio rekao...
-Ali, ...ja vas ne poznajem, i... ne znam, ne sećam se toga... u govornici, ne razumem.
-Kako, pa zar je moguće, mislim da ste baš vi bili tamo, zar se ne sećate, pa takve stvari se pamte! Rekao sam vam kroz to staklo, u stvari, nije bilo stakla, kroz taj otvor gde je trebalo da bude staklo, rekao sam vam da me podsećate na moju drugaricu Jelenu, školsku drugaricu, a vi ste kazali da se zaista zovete Jelena, ali da niste ta, Jelena moja školska drugarica.
-Pa eto, vidite da vas ne poznajem.
-Čekajte..! Nemojte da idete! Pa toliko puta sam vas sreo u autobusu 26, pa na koncertima... u Kolarcu, redovno sam dolazio da vas slušam... a dva puta, čini mi se, ne bih smeo da se kladim, sedeo sam pored vas kada niste svirali... a zatim, stanujemo u blizini... znate, ja sam nedaleko od vas, dve ulice, samo tri ugla, tri mala ugla, a ulice su tako male i uske, tako reći mi smo prve komšije...
-Ali ja vas ne poznajem, ja vas se ne sećam, stvarno, ne znam ni vaše ime... uostalom, šta vi hoćete, šta je vama, zaboga!?
-Čekajte, čekajte, molim vas, evo, reći ću vam ime, evo... da znate da ja nisam tamo neki siledžija ili prevarant, ako to mislite?
-Pa dobro... dobro!