Главни проблем преласка на Линукс

Није само бесплатан него је и отвореног кода и много боље хендлује графику него Windows. Нема застоја, нема кочења, када угасиш нешто знаш да је то угашено...

Рачунар кад ми је прешао са Windows 7 на Debian као да сам му додао још 12GB RAM-A а он остао на 4GB и лети све на GNOME-у. Додуше Debian користи Wayland као дисплеј сервер па су онда анимације још боље. Мислим физички исто заузима као 7-ица али је са истом конфитурацијом барем 10 пута бржи! Све се инстант отвара, нема застоја, нема ничега...
Koji distro koristiš pa osećaš toliku razliku?

I ja imam 4 GB ali mi Ubuntu nije bio preterano brz, jedino kad su iskeširane aplikacije.

Evo konfiguracija.

CPU
Intel Core 2 Duo E8400 @ 3.00GHz 38 °C
Wolfdale 45nm Technology
RAM
4.00GB Single-Channel DDR3 @ 533MHz (7-7-7-20)
Motherboard
MSI G41M-P28 (MS-7592) (CPU 1) 27 °C
Graphics
SyncMaster (1600x1200@60Hz)
1024MB ATI AMD Radeon HD 6570 (ASUStek Computer Inc)

Koji distro koristiš pa osećaš toliku razliku?

I ja imam 4 GB ali mi Ubuntu nije bio preterano brz, jedino kad su iskeširane aplikacije.
Снимак екрана од 2022-04-18 23-51-47.png

Evo konfiguracija.

CPU
Intel Core 2 Duo E8400 @ 3.00GHz 38 °C
Wolfdale 45nm Technology
RAM
4.00GB Single-Channel DDR3 @ 533MHz (7-7-7-20)
Prodao sam moj e8400 2012 godine, to je proc iz 2008, matoro bre :P
ddr2 pre ce biti, ddr3 je minimum 1333 a prosek 1600.

Niko ne priča o jednoj jako bitnoj stvari, a to je da je Linux besplatan.

Mislim da prosečan korisnik ni ne zna da se Windows kupuje, da ne pričam o programima.

Klinac iz komšiluka instalirao Windows i aktivirao ga preko loadera, čisto sumnjam da je Pera sa 3. sprata svestan toga da je pirat.
Претера га ти. Како не зна, нису чули шта значи лиценца?
Само то није никакав проблем. Преко 20 година користим нелиценциран Виндоуз.
Ено, на рачунару ми је од 2019 win10 LTSC. Ради за све паре! Такође, из исте продавнице пуни офис и још гомила програма. Руси то баш добро одрађују. Сад су због санкција све пирате легализовани. Понуда екстра!

Ено, на рачунару ми је од 2019 win10 LTSC. Ради за све паре! Такође, из исте продавнице пуни офис и још гомила програма. Руси то баш добро одрађују. Сад су због санкција све пирате легализовани. Понуда екстра!
Pričam o običnim ljudima "iz komšiluka".
Instalirao sam na desetine i desetine sistema, niko nema pojma zašto je bitno da bude aktiviran.
I ja isto dug period koristim nelicenciran, tačnije od Milenijuma, bio sam klinac ali sećam se da nijedan Windows nije bio kupljen.
A rusi su uvek bili najjači što se tiče krekova i piraterije.

Bio je to dobar proc, imao sam ga medju prvih 5 u Srbiji kad je izasao.
Za gejming odličan.

Prodao sam moj e8400 2012 godine, to je proc iz 2008, matoro bre :P
ddr2 pre ce biti, ddr3 je minimum 1333 a prosek 1600.
Сећам се, тај процесор сам препоручио другу уз асусову матичну негде 2010-11 и још му ради. Тада је то била моћна комбинација. Видео карте се не сећам?

Кад си већ код Руса, који се беше оно оперативни системи код њих препоручују за употребу у државној управи (војска, полиција, судство, здравство, администрација...)?

Кад си већ код Руса, који се беше оно оперативни системи код њих препоручују за употребу у државној управи (војска, полиција, судство, здравство, администрација...)?
Ред линукс.
Ускоро сав софтвер мора бити руски као и хардвер.

Ред линукс.
Ускоро сав софтвер мора бити руски као и хардвер.
Ред линукс је само једна од више дистрибуција које су сертификоване за рад у државним органима...
Поента је да су још од 2011.године у пројекту преласка са виндовса на линукс... Занимљиво је уз те дистрибуције припремљене за рад у државним органима користе и своје верзије канцеларијских пакета...

Како ли је било њиховим шалтерушама кад су морале да са виндовса пређу на линукс?

Ако ћемо право ни једна линукс дистрибуција није "Руска" јер се базирају на пројектима отвореног кода па тако нпр и поменути Ред Линукс је форк форка Ред Хата из - Америке..

Ред линукс је само једна од више дистрибуција које су сертификоване за рад у државним органима...
Поента је да су још од 2011.године у пројекту преласка са виндовса на линукс... Занимљиво је уз те дистрибуције припремљене за рад у државним органима користе и своје верзије канцеларијских пакета...

Како ли је било њиховим шалтерушама кад су морале да са виндовса пређу на линукс?
Кад се мора није тешко. Имају они више варијанти линукса за своје потребе као и свој ОС за телефоне који користе службена лица. Ред ОС је као и Виндоуз абонда иди верзије према потребама.
Код мене нема морања него мој слободан избор.

Čini mi se da je bila vest da su u Nemačkoj u jednoj od državnih ustanova počeli da prelaze na Linux ali su se vratili na Windows jer zaposleni nisu mogli/hteli da se snađu.
Беше и пре десетак година завршен пројекат прелсака града Минхена на линукс... Пројекат трајао 10ак година да би потом први наредни градоначелник вратио виндовс... Додуше имао је неке везе са МАјкрософтом, оно био је њихов запослени дуго година на некој од битнијих функција у Немачкој... Али не ,тамо нема корупције...

Кад се мора није тешко. Имају они више варијанти линукса за своје потребе као и свој ОС за телефоне који користе службена лица. Ред ОС је као и Виндоуз абонда иди верзије према потребама.
Код мене нема морања него мој слободан избор.
И тај њихов ОС за мобилни телефон није баш њихов већ је прерађени андроид... али добро...
Иначе недавно је лик на Телеграм групи "линукс Србија" испробао Ред Линукс и у глобалу није имао посебних примедби...

И тај њихов ОС за мобилни телефон није баш њихов већ је прерађени андроид... али добро...
Иначе недавно је лик на Телеграм групи "линукс Србија" испробао Ред Линукс и у глобалу није имао посебних примедби...
Није андроид него отворена мобилна платформа Salifish.

Иначе, понешто о тешкоћи коришћења Линукса...
У фирми у којој радим постоји неко "програмче" за неке праћење кретање покретних средстава које је направљено још тамо пре више од 15 година на бази Сусе Линукса.
Данас се то "програмче" користи преко виртуалне машине на виндовсу тј корисник кликне на неку иконицу, отвара се прозор виртуалне машине и ту већ- програм у терминалу...
Замислите да у том програму који и даље нема графичко окружење раде људи који никад нису чули за линукс нити су се усудили да прочитају исписе који се појављују приликом покретања тог "програма"... Они су просто корисници тог програма и толико...
Иначе без већих проблема то "програмче" се може покренути и са графичким окружењем што сам једном показао старијој колегиници која је годинама радила са тим програмом.. Наравно, било је оно, "врати то као што је било да се случајно нешто не поквари..."...
Другим речима кад су у питању обични корисници који седају за рачунар да одраде посао у програмима за које их је неко обучио за рад онда је потпуно свеједно који је оперативни систем у питању.

Проблем настаје код корисника који знају нешо више али их мрзи да науче и нешто ново односно дасе навикавају на неку другачију механику....
И да то су лични разлози које неко може да превазиђе а неко просто не жели...
И то је ок...

Није андроид него отворена мобилна платформа Salifish.
Који је иначе базиран на андриду...

Који је иначе базиран на андриду...

SailfishOS није базиран на Android-у него на RHEL-у. Има само комбатибилност са Андроид апликацијама преко API-a.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sailfish_OS

Но ми овде причамо о рачунарима а не о смарфоновима. :ok:

Добра ствар код Линукса је што га користи свега пар процената популације, и зато није интересантан за творце malware-а.Може се користити без икаквог антивируса.

Најбоље је да све остане како је тренутно, и не треба смарати Перу са трећег спрата са Линуксом.

Добра ствар код Линукса је што га користи свега пар процената популације, и зато није интересантан за творце malware-а.Може се користити без икаквог антивируса.

Најбоље је да све остане како је тренутно, и не треба смарати Перу са трећег спрата са Линуксом.
Па сад, ако ћемо право творцима злонамерних програма најзанимљивији су управо уређаји који раде под линуксом: сервери, мобилни уређаји (ипак је највећи број мобилних уређаја покретан са оперативним системом који користи линукс језгро...), паметни телевизори...
Обичан кућни рачунар је све мање мета независних напада. За контролу уређаа под виндовсом брину се надлежне обавештајне службе..

ako je tako zašto onda i za macOS ne treba antivirus?

Back