Gitarijada ponovo u LE!!!

Sećam se jednog takođe mesta na kome su vežbali razni bendovi ili bolje rečeno po principu sticaja okolnosti okupljeni muzičari u pokušaju. Bila je to nekakva nedovršena kuća, mada su i ostale kuće u tom kraju to bile, koju je neko olako ustupao bendovima na korišćenje. Taj pokušaj naselja sačinjenog od tipskih kuča niklo je nekim čudnim spletom okolnosti na ekstremnoj periferiji Leskovca a na livadi koja je nekoć bila stočna pijaca i nalazilo se na putu za Pašnjak koji je btw. super mesto za svirke na otvorenom. Bar je nekada bio,. Tipska naseobina imala je neki svoj oficijelni naziv ali su je svi ipak nazivali stočnom pijacom.

Elem, u tom naselju su se po dvorištima tu i tamo mogli videti žbunovi kanabisa i zbog toga se niko nije naročito uzbuđivao. Valjda zato što je ta sorta bila nepoznata lokalnom populusu. Kontao sam tada da su naslage balege (pošto je tu kao što rekoh nekada bila stočna pijaca) utkane u podlogu bile jako povoljan momenat za uzgoj tog nelegalnog opijata.

E tu se svašta sviralo. Izvesni Slaviša Sinadinović poseduje snimke nekih sešn svirki u kojima sam i sam participirao. Poslednji put sam ih slušao pre 2es godina i je to prilično dobro zvučalo. Zanimljivo je bilo i to što su tu dolazili razni muzičari i okupljali se po ad hoc principu u potaji od svojih matičnih bendova te davali sebi da volju da pokušavaju svašta, normalno u muzičkom smislu. Jako zanimljiv momenat.

Zna Spirka i on je tamo muzički orgijao. :D
Ovo TAMO MUZICKI ORGIJAO se odnosi na moju kucu? Slavisa Sinadinovic... Slavisa Sinadinovic... Slavisa Sinadinovic... Prisecam ga se... Cvrle!!! Sad si me zainteresovao da ga i ja nadjem, jer sam i ja na nekim snimcima :)

Posebno mi je ostalo u secanju nastup pank grupe "Komuna" iz Nisa, koja je ucestvovala na nasoj gitarijadi i izazvala buru iznenadjenja svojom pojavom i nastupom na bini.
Komuna je ucestvovala na Gitarijadi septembra 1986. Mislim da je to bilo i jedino ucestvovanje. Cak su dobili priliku i da sviraju u onoj pauzi dok ziri, kao :), glasa...
Sam nastup je napravio haos, jer je 90% muzicara i publike bilo zgranuto kad je videlo tako nesto! U to vreme se muzika (po leskovcanima :( ) delila na dva pravca - hevi metal i sve ono sto nije hevi metal - to mora da bude pank. Tako je i ASP svrstavan u pank, sto nema blage veze sa istinom, ali to nije tema ovog posta...
Komuna je odsvirala dve pesme - valjda je jedna bila "Mrtvacki pogo" ("U nasoj kosturnici veceras je ples...") i "Devojko buljavih ociju" ("U tvojoj ocnoj protezi ugledao sam dah proleca i rekoh sebi devojko buljavih ociju ti si kao stvorena za mene... Smrdi ti iz ustiju, cure ti sline iz nosa, masna ti ridja kosa...") U ono vreme izvesti takve dve stvari u Leskovcu, ma kakav sok, elektro-sok za budjenje iz mrtvih!!! Kao da sad gledam - gitarista koji lici na onog pevaca iz grupe Dead or Alive, sa sve povezom preko oka, valja se po bini dok sviraju "Posmrtni mars", a Cobi (pevac) urla nesto sto je kao refren i ide, otprilke ovako - "Igrati sam mogo mrtvacki pogo!!!"

------------------------------------n a s t a v a k ... bre -----------------------------

dok smo mi tako uzivali u popularnosti unutar djurinog naselja (oko 400 stanovnika ima),
objavljeno je da ce se odrzati jos jedna gitarijada , posle 3 meseca , otprilike (mislim avgust 1983.)
nas u'vatila panika ... na brzinu smo se okupili , ali je Zvonko bio u selu (kod Vranja negde)...
posto nije bilo mobilnih i posto u nasem naselju nije bilo ni "obicnih" telefona (do 1986-te), poslali smo telegram Zvonku ...

gitarijada.stop.odma' dolazi .stop.itd... (nema stop...)

on, je normalno "dojurio" prvim putnickom vozom ...

e, sad smo ,kao hteli da odsviramo nesto nase ....hehehe...
nase ... hmmmm

rif je bio alla "Paranoid" ... samo ... to smo nesvesno drpili (ja, evo , priznajem sam to "komponovao")

solo ... e, to sam vec SVESNO drpio od WHISHBONE ASH (persephone)

tekst ... opet ja - "ludi dani" (imam negde zapisano)
otprilike : DANAS SVAKO MISLI SAMO NA SVOJ CEF
..............DANAS BI DA SVAKO BUDE SEF ... itd..

refren : LUDI...
.............IDU LUDI DANI
.............LUDI ...
.............LUDI SU I LJUDI (drugo ponavljanje : LUDI SMO I MI)

jesam bio prorok ..hehehe stvarno su nam dosli LUDI DANI ... ubrzo ...

kao, svestrani muzicari, izmenjali smo instrumente izmedju sebe ..
zvonko od solo - prelazi na ritam gitaru
ja sa bas gitare - na solo + pevanje
daci sa ritam gitare (+ vokal , zaboravio sam prosli put da napomenem)- bubnjevi
stoska sa bubnja - na bas (pod kaznu ... hehehe)

DIGRESIJA : zaboravio sam da prosli put pomenem da je u "nasoj reci" pisalo za nas .. citat (pamtim hehehe) :
"grupa LE je izvela kompoziciju KOSOVSKI BOZURI . da nije bilo loseg vokala, ova kompozicija bi , sigurno je, zvucala mnogo bolje"
dobro , mi smo zajebavali naseg "loseg vokalnog" ... kao , upropastio nas je ...
mada .. pevanje je bio poslednji razlog za smejanje ... taj "novinar" nije imao pojma o muzici kad nas nije ljudski ispljuvao
(moguce je da su to pisali gimnazijalci - smer zurnalistika ...)

presli smo da probamo iz dacijeve dnevne sobe (kada mu roditelji nisu bili kod kuce) u njegovu garazu ...
tehnicki nismo napredovali ...
i dalje iste tri akusticne gitare
jedino lupanje po "Bazarima" , rasporedjenih po trosedu je zamenjeno nekakvim kantama
(mislim da smo i "cinelu" napravili - poklopac od jedne od doticnih kanti smo vezali zicom i okacili o plafon)

ne secam se koliko puta smo probali , mozda 5-6 puta...
bilo je zanimljivo ,jer su se skupljali tu drugovi i drugarice iz komsiluka ... znate vec kako to biva ... zezanje ...

a, da bubnjar ne bi ponovio gresku svoga predhodnika (polomio palicu prilikom "zagrevanja" - zbog neiskustva)
smislili mi kako cemo ...
Dacijevi roditelji su radili u hotelu "GROZD" u Šurdilovu (vlasotince) otac mu je bio , valjda , glavni kuvar ...
aaaaaa ... tamo su imali svakoga dana zivu muziku , a bubnjevi ... glupo da se montiraju svako vece ...
seli mi (ceo "band") u autobus ... i pravac - vlasotince ... pardon , Šurdilovce!
otkrili bubnjeve (zasticeni bili od prasine) i nas bubnjar Daci se tu malo,kao, srodjivao sa njima (mislim - bubnjevima)
i , skovao je planove gde ce tacno da lupa kada budemo nastupili ...

ja sam se mnogo zeznuo sto sam pristao da POKUSAM da pevam ...
moram da napomenem da sam bio EKSTREMNO stidljiv, povucen, introvertan ... kako 'ocete (kasnije sam se izvuk'o malo iz toga)
u skoli sam uvek bio najmirniji ( ukljucujuci i zenske ...)
na probama nisam pevao , nego , kao , zamisljali smo da tu sad ide vokal ...

e, posto su na prethodnoj gitarijadi svirali i gluvi (muzicki... nikoga da ne uvredim ...)
uveli su mini selekciju pre pocetka , pre ulaska publike ...
nas red...
mi, kao krenuli...
a, ja sviram i mislim ... sve mislim ... "lele ko'e cu radim kad dodje vreme za pevanje ..." (posle uvodnog rifa)
mislim da bi to bilo neko mumlanje , u najboljem slucaju - saputanje ...
ali , NA MOJU OGROMNU SRECU , rekli su (ziri) ... dosta , sledeci ... (taman kad je trebalo da zinem ...)
tako da sam propustio jedinu priliku u zivotu da javno zapojem ...
a-ha , neko je od prisutnih kolega viknuo "lopovi" (mozda Kesa iz fist-a...) i bio je u pravu ... rif - paranoid ...

na kraju su rekli ko nece da nastupi i bilo je 4 grupe i mi medju njima ...
ja sam bio presrecan sto necu morati da pevam, jer lako je bilo planirati .. sad' stvarno dosao trenutak ...
neki (Stoska) od mojih su trazili da nam daju da ponovimo , pa da onda odluce da li da sviramo ili ne ...
na srecu (moju) nisu nam dozvolili...

meni je bilo k' o Dostojevskom kada su ga izveli na streljanje , pa u poslednji cas procitali carevo pomilovanje ...
veliko olaksanje ... i uzivancija ...
lepo sam zauzeo mesto u 3-cem , 4-tom redu i cekao pocetak
em ne moram da se blamiram , em ne moram da placam kartu hehe... barem to ...

mislim da je to bila gitarijada kada je Voska svirao ("oaza" .. naslov , cini mi se ...)
i bio proglasen za najboljeg instrumentalistu...
u toj "oazi" je bio ubacio i "turski mars" ...
meni se mnogo dopalo to njegovo muziciranje i mislim da sam tad' mozda doneo odluku da nema vise zajebavanja,
nego mora da se ozbiljno izuci gitara ...

mastao sam kako cu ja jednom tako izaci i razvezati svirku , a svi ce se oduseviti ...
jednostavno...
uglavnom ljudi pocinju da sviraju iz tih razloga... da se prave vazni , da muvaju devojke ...

tako je neslavno zavrsila grupa "LE". Nikada vise nismo svirali ...
nikada vise i nisam svirao u nekoj grupi (sto mi je zao), jedino sAm ... i u paru sa Suzanom (duo "the bridge")

ja i Zvonko smo nastavili da ucimo u "duetu" ...
on je voleo akorde (u pocetku)
ja sam se bacio na vezbanje skala i ostalog ...

u narednom nastavku ...
1988-me sam nastupio solo ... Stanley Jordan fazon... yesterday + jovano, jovanke ...(van takmicarskog dela - dok ziri glasa)

P.S.lepo bi bilo da i spira i ostali (vidim da se dosta otvara ova tema) ispricaju svoje dogodovstine ...
ja imam utisak da se dopisujem sa Ljaks-om ... samo mi pisemo (+ nesto sira i jolemitar)
aj' komentarisite barem ... da dobijemo jos vise podstreka ja i Ljack ... vidite da se trudimo ...
pisemo opsirno i u nastavcima ... ja sa 1 DO 2 PRSTA PISEM ... mozete zamisliti koliko mi treba da ovoliko ispisem ...

------------------------------ n a s t a v lj a - s e , bre ... -------------------------------------------

Tako je, je bio Spirin dom u izgradnji. Tamo se svašta svralo ali ništa skidanje, vežbanje i tome slično. Čista ekspresija su bile te svirke. Sećam se pesme koja se zvala JA, verovatno neka podsvesna reakcija na Šarlovu pesmu Niko jao Ja. Međutim ceo tekst ove pesme glasio je samo:

JA.
JA je trajala nekih pola sata. Svi prisutni na tim sesijama nešto su svirali, neki su klečali i plakali :D a poenta je bila da svako iznese svoje Ja što pevajući JA, JA, JAAAAAA ili jednostavno pokušavajući da ga odsvira na onom što ga je tamo već zadesilo od instrumenata. Tokom jednog od izvođenja numera JA zabeležen je i jedini Spirin solo drum. Trajao je nekih 10 minuta. Kada smo posle preslušavali snimke u stanu Sinadinovićevog dede na moćnom kasetašu njegove babe bili smo zapanjeni energijom kojom je Spirić pristupao tim svirkama. Kakav Gonzo Montreux, spira je onda kidao. Mislim da je najčešći sastav tog ad hoc benda bio Spira bubanj, Gica Pacov bas, nekoliko gitarista čijih se imena ne sećam dobro i Sinadinović i Zlatko bogataš u ulozi vokala. Sve ovo o čemu pišem se odvijalo pod izgovorom priprema za Gitarijadu, ali taj, verovatno najbolji bend bez stalnog sastava koji se ikada okupio u Leskovcu nikada nije na njoj i nastupio. Čini mi se da su se svi zadovoljili onim što se dogodilo na ajde recimo probama. Ko je tu sve prodefilovao. Spira to najbolje zna, o njegovoj gajbi u pripremi pišem.

E ta pesma JA se često puštala tokom silnih žurki koje je Sinadinović organizaovao u stanu svog dede koie se pak nalazio u čuvenoj Ilije Strele strasse. Tu je murija nebrojeno puta upadala a mnogi su i ležali zbog tih žurki. Nisu to bile one fensi žurke na koje su dolazila deca lokalnih crvendaća i vojnih lica već totalno divljanje. Ne znam nikog iole normalnog iz svoje generacije ko se nije bar jednom obreo tamo. A JA je bio veliki hit na tim žurkama. Po prvi put sam na tim žurkama slušao kako 50 ljudi urla JAAAA beez ikakve zadrške uz pomenutu pesmu. Kao što rekoh, posle bi obavezno došla narodna milicija. Kada je jednom prilikom Sinadinović orgaqnizovao rođendansku žurku, posle višečasovnog konzumiranja opijata pustio je pesmu JA na 10ku i zapalio rođendansku tortu polivši je plinom iz upaljača. Impresivna scena. Još kad je vatra zahvatila zavese... I tapete su planule. No povređenih nije bilo.

Druže ulični, ja sam stvarno verovao da znam sve o drevnom Leskovcu ali za Đurino naselje nikada nisam čuo. Odaj nam njegovu lokaciju, stvarno me živo zanima gde je to?

Druže ulični, ja sam stvarno verovao da znam sve o drevnom Leskovcu ali za Đurino naselje nikada nisam čuo. Odaj nam njegovu lokaciju, stvarno me živo zanima gde je to?

hehehe.... pa , nije bas drevni Leskovac...
moji su tu poceli da prave kucu 1970-te ...
valjda su tu prve kuce podignute par godina ranije (osim crnogorske ulice - u podnozju brda)
to je dugo bilo divlje naselje.moja kuca nije JOS legalizovana ( pa imam problem da je prodam)

anti-tuberkulozni dispanzer (ATD) ... znas li gde je ?
ili : kad ides za JAJNU , pa tu gde zavrsavaju kuce(koje su pored puta),... pogledaj dole ...
ima puno kuca izmedju brda i Veternice ....

ili nasuprot OŠ "PETAR TASIC" ... MISLIM PREKO REKE ...

na stranu sto nismo imali vodu u pocetku , telefon do 1986-te, kablovsku do 2005-te ...
meni je bilo super ...
kao da smo na selu ,... mir ... u blizini livade (za igru) ....reka ... priroda brate...
a, opet ...do poste 1,1 km... do robne kuce 1,4 km... (do "svetozara markovica" ... blizu)

tu su se doseljavali mladi ljudi sa malom decom , tako da nas je bilo PUNO vrsnjaka (ili priblizno vrsnjaka)

znam da sam neobjektivan , ali za mene je najbolje mesto za zivot u Le ...
najvise zbog cistog vazduha i nedostatka galame (tu su se muvali samo oni koji tu zive , nismo bili na putu za ... bilo gde )

p.s. ovo je mozda trebalo da pisem na nasoj "propaloj" temi o LE 60tih. 70tih ...

hehehe.... pa , nije bas drevni OŠ "PETAR TASIC" ...
Mislim da mi je sada jasnije mada zaista nikada nisam bio tamo. Verovatno se zato i ne sećam.

p.s. ovo je mozda trebalo da pisem na nasoj "propaloj" temi o LE 60tih. 70tih ...
Nije propala, što propala? Uleteo je malo onaj futuristički Koštunica da pojasni ko je najveći intelektualac na ovom forumu, ali neka. Biće i o tome reči samo nemam mnogo vremena za pisanje ovih dana.
Piši malo i o svojim sečanjima na bendove iz onog vremena :lol:. neki bendovi još nisu ni pomenuti a imali su svoje mesto...

Mislim da mi je sada jasnije mada zaista nikada nisam bio tamo. Verovatno se zato i ne sećam.

Nije propala, što propala? Uleteo je malo onaj futuristički Koštunica da pojasni ko je najveći intelektualac na ovom forumu, ali neka. Biće i o tome reči samo nemam mnogo vremena za pisanje ovih dana.
Piši malo i o svojim sečanjima na bendove iz onog vremena :lol:. neki bendovi još nisu ni pomenuti a imali su svoje mesto...
ti ces to bolje ...
a, sve sto se setim -napisacu ...
treba najpre da zavrsim svoju ispovest ....

p.s. zanimljivo ispalo .... drevni p.tasic....(tvoj citat ..)

Seća li se neko jedne grupe lokalnih frajera koji su se zvali Bobi, Điđa, Žika, Hipi, Šiše. E oni su bili nešto poput lokalnih rok zvezda samo im sviranje nije baš išlo od ruke. Misliim da su se ribe više ložile na njihov izgled nego na muziku. E ti su likovi formirali nekakav bend i pokušavali da zvuče kao The cult ili Blue Oyster cult , bem li ga na šta beše...

E oni su jednom nastupali na gitarijadi i valjda im je pevao taj Điđa. Čini mi se da je sve vreme bio u zaostatku za bendom kako u izgovaranju teksta tako i u tonalitetu.

Ima li iko od prisutnih ideju kako su se oni zvali?

Seća li se neko jedne grupe lokalnih frajera koji su se zvali Bobi, Điđa, Žika, Hipi, Šiše. E oni su bili nešto poput lokalnih rok zvezda samo im sviranje nije baš išlo od ruke. Misliim da su se ribe više ložile na njihov izgled nego na muziku. E ti su likovi formirali nekakav bend i pokušavali da zvuče kao The cult ili Blue Oyster cult , bem li ga na šta beše...

E oni su jednom nastupali na gitarijadi i valjda im je pevao taj Điđa. Čini mi se da je sve vreme bio u zaostatku za bendom kako u izgovaranju teksta tako i u tonalitetu.

Ovaj Sise sto se pominje bi trebalo da je svirao bas u grupi Antistres Produkt. Po podacima iz biografije ASP, ispada da je tako. A mozda i gresim? Mozda je to neki drugi? Na you tube postoji , cini mi se, 1 zapis ASP-a(koji mi se bas svidja, jer je potpuno preneo te trenutke,atmosferu) gde sem Pedje i Murke, svira i taj Sise. Pokusavam da povezujem podatke, mada ne poznajem mnogo ekipu tzv."muzicara". A i ono sto je opisano o Sisetu(u biografiji) ne daje velike nade u njegov buduci muzicki napredak. Mada, mozda je posle on i resio da se "uozbilji", pa je i taj novi bend licio na nesto. A sta je sa jos jednim basistom ASP-a (i Crne Mambe), Kikom, koji je vrlo interesantan lik? On je bio iz te perjanice "prvih"likova nove Le scene(uz Pedju,Spiru,Pecka, Schwarca...). I on ne zivi u Leskovcu?:think:

Ovaj Sise sto se pominje bi trebalo da je svirao bas u grupi Antistres Produkt. Po podacima iz biografije ASP, ispada da je tako. A mozda i gresim? Mozda je to neki drugi? Na you tube postoji , cini mi se, 1 zapis ASP-a(koji mi se bas svidja, jer je potpuno preneo te trenutke,atmosferu) gde sem Pedje i Murke, svira i taj Sise. Pokusavam da povezujem podatke, mada ne poznajem mnogo ekipu tzv."muzicara". A i ono sto je opisano o Sisetu(u biografiji) ne daje velike nade u njegov buduci muzicki napredak. Mada, mozda je posle on i resio da se "uozbilji", pa je i taj novi bend licio na nesto. A sta je sa jos jednim basistom ASP-a (i Crne Mambe), Kikom, koji je vrlo interesantan lik? On je bio iz te perjanice "prvih"likova nove Le scene(uz Pedju,Spiru,Pecka, Schwarca...). I on ne zivi u Leskovcu?:think:
Ma Šiše je bio kerefeka ništa nalik čoveku sa ozbiljnim muzičkim ambicijama. On u stvari nije uošte znao da svira ali ga je Murka uzeo da poboljša estetski prosek benda. Naime i Murka a i Peđa su imali impresivne klamfulje pa su procenili da bi im jedan simpa dečko poboljšao rejting benda kod ženske populacije. E Šiše je važio za simpa frajera no nažalost nije imao blage veze sa sviranjem, mislim da čak nije imao ni bazični sluh. Ukratko nebitna pojava u kontekstu cele priče.

Pazi, ASP nisu bili prvi likovi Le rock scene. Oni su se pojavili mnogo kasnije. Pročitaj šta sam već pisao (u najnovijim arheološkim istraživanjim otkriveni su tragovi pop kulture koji datiraju još s kraja 50ih godina20og veka). Leskovac je imao puno bendova i pre 80ih samo niko time ne želi da se sistematičnije pozabavi. Lokalni kulturci ()kulturno-prosvetni radnici u državnoj službi sem Srđana) izgleda pola dana mućkaju jogurt a u drugoj polovini ližu poklopac-alufoliju (znaju kulturci da je tu jogurt najslađi).

Spira zna 100% šta je sa tim Kikom. I ja ga se sećam. Ličio mi je na neku grublju verziju Nena Belana. Tako ga bar ja pamtim.

Ma Šiše je bio kerefeka ništa nalik čoveku sa ozbiljnim muzičkim ambicijama. On u stvari nije uošte znao da svira ali ga je Murka uzeo da poboljša estetski prosek benda. Naime i Murka a i Peđa su imali impresivne klamfulje pa su procenili da bi im jedan simpa dečko poboljšao rejting benda kod ženske populacije. E Šiše je važio za simpa frajera no nažalost nije imao blage veze sa sviranjem, mislim da čak nije imao ni bazični sluh. Ukratko nebitna pojava u kontekstu cele priče.

Pazi, ASP nisu bili prvi likovi Le rock scene. Oni su se pojavili mnogo kasnije. Pročitaj šta sam već pisao (u najnovijim arheološkim istraživanjim otkriveni su tragovi pop kulture koji datiraju još s kraja 50ih godina20og veka). Leskovac je imao puno bendova i pre 80ih samo niko time ne želi da se sistematičnije pozabavi. Lokalni kulturci ()kulturno-prosvetni radnici u državnoj službi sem Srđana) izgleda pola dana mućkaju jogurt a u drugoj polovini ližu poklopac-alufoliju (znaju kulturci da je tu jogurt najslađi).

Spira zna 100% šta je sa tim Kikom. I ja ga se sećam. Ličio mi je na neku grublju verziju Nena Belana. Tako ga bar ja pamtim.

Ljack, nisi dobro razumeo.Nisam ni rekao da je ASP prvi le rock bend.Likovi koje sam pomenuo cinili su sa bendovima pre ASP-a(a kasnije i sa njim) perjanice, iliti bili nosioci NOVOG rock zvuka u Leskovcu(new wave,post punk, alternativa, kako god ga zvali...).Jer ko i sta se sviralo pre njih, to dobro znamo i to je vec opisano ovde.Dalje, ako taj Sise nije imao pojma(a imao lepotu), kako je ASP osvojio sa njim nagradu na Gitarijadi. Nije valjda zbog njegove lepote. Pa naucio ga je Pedja da svira, cuo sam i na snimku.
Kika mozda lici na Belana, ali lici i na Koju. Setio sam se da je bio jednom voditelj Gitarijade, a skoro sam siguran da su tada svirli njegovi pajtosi iz Crne Mambe(Spira i Pedja) kao pominjani duet. Ali Spira sve pamti, on ce objasniti detalje i zasto su njih dvojica svirali bez basiste, a Kika basista umesto sa njima u nastup, vodi program??

Ljack, nisi dobro razumeo.Nisam ni rekao da je ASP prvi le rock bend.Likovi koje sam pomenuo cinili su sa bendovima pre ASP-a(a kasnije i sa njim) perjanice, iliti bili nosioci NOVOG rock zvuka u Leskovcu(new wave,post punk, alternativa, kako god ga zvali...).Jer ko i sta se sviralo pre njih, to dobro znamo i to je vec opisano ovde.
Ok, napisao si malo drugačije, ali stoji činjenica da su oni bili osveženje u jednom pravcu mada je bilo i drugih bendova koji su se kretali van tih HR, HM i SM okvira. No ako govoriimo o progresivnom pristupu ASP je zaista i forsirao isti.

Dalje, ako taj Sise nije imao pojma(a imao lepotu), kako je ASP osvojio sa njim nagradu na Gitarijadi. Nije valjda zbog njegove lepote. Pa naucio ga je Pedja da svira, cuo sam i na snimku.
To se zove dresura a ne svirka :lol: Ali zaista se šalim. Lično nemam ništa protiv Šišija, bio je potpuno gotivan tip za druženje, cirkalo se sa njim žestoko ali stvarno nije umeo da svira. Uopšte nije pratio bubanj, tonove je uglavnom reprodukovao šematski, prosto čovek je doživljavao bas prvo kao nešto što mu dobro čuči :lol:. Svirao je isključivo bazično, bez preteranog osećaja za ritam a o složenijim deonicama ili kapiranju drum&bass sinhronizacienije nije bilo govora.

Što se tiče nagrada na Gitarijadama a kada je reč o ASPu, u najboljoj postavi tog benda nažalost nije bilo ni Peđe, ni Kike niti Šišija. Najbolja postava ASPa nastupala je recimo 1991 godine ili 90e čini mi se, kada im je krajnje nezasluženo izmakla pobeda na Gitarijadi i to jednoj od najjačih, onoj koja je održana u holu više puta pominjanog Doma kulture. Tada su bili najozbiljniji. Pre toga im ritam sekcija nije radila kako treba, gitare nisu bile sasvim orkestrirane, jednostavno nisu tako ozbiljno zvučili do te gitarijade. I naravno, njihov najveći nastup koji se pominje u romansiranoj biografiji (Trg ispred rupe, 3000 ljudi, 50 živih četnika) pokazao je da su sazreli u solidan bend. Da je bilo više vremena, upornosti, zrelosti i sreće verujem da bi postigli mnogo više.
Kika mozda lici na Belana, ali lici i na Koju.
Ili, Neno Belan je nežnija verzija Koje, bar vizuelno :lol:

I znači niko se ne seća kako se zvao taj bend, Điđa, Hipi, Žika, Šiši... :lol:. Nema veze, bili su zabavni.

Ajde, setite se još nekog benda...

Sećam se pesme koja se zvala JA, verovatno neka podsvesna reakcija na Šarlovu pesmu Niko jao Ja. Međutim ceo tekst ove pesme glasio je samo:

JA.
JA je trajala nekih pola sata. Svi prisutni na tim sesijama nešto su svirali, neki su klečali i plakali :D a poenta je bila da svako iznese svoje Ja što pevajući JA, JA, JAAAAAA ili jednostavno pokušavajući da ga odsvira na onom što ga je tamo već zadesilo od instrumenata. Tokom jednog od izvođenja numera JA zabeležen je i jedini Spirin solo drum. Trajao je nekih 10 minuta.

Liiiiiiiiiiiiiiiiii, pa ja sam skroz na ovo zaboravio!!!! JAAAAAAAAAAAAAA.... Bese pocinjalo lagano, uz jedva primetno izgovoreno Ja, ja, ja... Da bi se na kraju urlalo JAAAAAAAAAAAAAAA!!! Zar sam ja imao i solo?! Idem za vikend kod Cvrkutana da vidim ziva li je kaseta :)
Radni naziv tog ad-hok benda je bio VIS Srebrna krila :) Imali smo i neku rep stvar u repertoaru. Nismo imali, na zalost, nijedan javni nastup, jer u to vreme nije bilo Gitarijade, a nije ni bilo neke svirke da se ubacimo... Tako da je Leskovac propustio da vidi i cuje nesto sto se ne da opisati... Ta gomila totalno nevezanih likova koja svira i peva... JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!

Alabama band?

A sta je sa jos jednim basistom ASP-a (i Crne Mambe), Kikom, koji je vrlo interesantan lik? On je bio iz te perjanice "prvih"likova nove Le scene(uz Pedju,Spiru,Pecka, Schwarca...). I on ne zivi u Leskovcu?:think:
Kika zivi u Leskovcu, ali ga nisam video, paaaaa, mozda dve godine... Pamtim ga ja i iz perioda kad je licio na onog pevaca Limahla, crni zulufi i plavo teme :)

Poslednja izmena:
Nisam citao odavno onaj tekst sa ex-yu mitologije o ASP, tako da se ne secam da li je i koliko pominjan Sise. Prava istina (iz mog skromnog ugla :) - pricao mi je Murka) je sledeca:
Sise je ziveo u zgradi sa desne strane pocetka ulice Zejnel Ajdinovic. Tu sam, o slucajnosti, ziveo i ja, mada ga uopste nisam znao. Sise je nekoliko godina mladji, a te zgrade su napravljene kad smo mi iz te ulice vec prerasli druzenje sa komsilkom ;), poceli da izlazimo u grad, itd. Logicno je da Siseta i nisam mogao da upoznam. On je imao sestru s kojom su se druzili Murka i Pedja. Jednog dana su joj otisli u goste i videli bas gitaru. Pitali cija je, Sise rekao moja. Znas li da sviras? Ne. Hoces da sviras? Hocu. Dodji sutra kod Murke da ti pokazemo osnovne stvari, od danas si basista ASP-a. Mislim da je u tom trenutku ASP postao trio :) Nacrtali su mu na kartonu pragove da lakse nauci napamet gde je sta :)
Nadimak Sise (Šiše) je imao dvojako poreklo - vukao je poreklo iz okolnog sela Šišince i bio je šiše-majstor :) Pa sad vi izaberite koji vam razlog vise odgovara.

Što se tiče nagrada na Gitarijadama a kada je reč o ASPu, u najboljoj postavi tog benda nažalost nije bilo ni Peđe, ni Kike niti Šišija. Najbolja postava ASPa nastupala je recimo 1991 godine ili 90e čini mi se, kada im je krajnje nezasluženo izmakla pobeda na Gitarijadi i to jednoj od najjačih, onoj koja je održana u holu više puta pominjanog Doma kulture. Tada su bili najozbiljniji. Pre toga im ritam sekcija nije radila kako treba, gitare nisu bile sasvim orkestrirane, jednostavno nisu tako ozbiljno zvučili do te gitarijade. I naravno, njihov najveći nastup koji se pominje u romansiranoj biografiji (Trg ispred rupe, 3000 ljudi, 50 živih četnika) pokazao je da su sazreli u solidan bend. Da je bilo više vremena, upornosti, zrelosti i sreće verujem da bi postigli mnogo više.
Da li govorimo o nastupu koji je spreman kod Saleta Frizera? Nije ni cudo, mislim da smo se spremali bar mesec dana. Murka je tu jedini put uspeo da izgura do kraja svoju zelju da imamo i duvacku sekciju (mislim da smo imali trubu, trombon i saksofon), plus jos jedna gitara....
Sama pobeda nam (Murki i meni) stvarno nista nije znacila. Prost je bio razlog - ne secam se da je i bilo neke nagrade, cak i ako je bila to je bila neka mizerija koja nam apsolutno nista nije znacila. Plus sto se uvek pricalo da je Gitarijada namestena. Nama su posle toga u gradu uglavnom govorili da smo trebali da pobedimo... Mi (Murka i ja, naravno) smo na nekim javnim nastupima na radiju 016 i pominjali da smo "jedini bend koji je ucestvovao vise od tri puta zaredom na Gitarijadi i nikada nije pobedio, sto nam je veoma drago! Da smo pobedili bila bi nas sramota!" :)

Kika mozda lici na Belana, ali lici i na Koju. Setio sam se da je bio jednom voditelj Gitarijade, a skoro sam siguran da su tada svirli njegovi pajtosi iz Crne Mambe(Spira i Pedja) kao pominjani duet. Ali Spira sve pamti, on ce objasniti detalje i zasto su njih dvojica svirali bez basiste, a Kika basista umesto sa njima u nastup, vodi program??
Na toj Gitarijadi je imao koleginicu voditeljku Tanju. Tanja je radila u 016 i na TV LEskovac, a u poslednje vreme je mozete videti i tokom izvestaja sa konferencije za stampu Meska i SRS-a. Valjda je portparol ili osoba sa saradnju sa medijima tamo, nebitno...
Otkud nas dvojica bez basiste? 'bem li ga... :) Ja sam dosao iz JNA (kraj avgusta 86'), par dana pred Gitarijadu, svratio kod Pedje i pohvalio mu se kako sam navezbao sviranje u vojsci! U maju je Crna mamba imala nastup na Gitarijadi. Vec su se raspali (Svarc je otisao u vojsku, a mozda i jos neko iz te postave), a Pedja nije imao bend. Cija je ideja bila da sviramo kao duet... Ma, bilo vazno da neko predlozi...pa udri :)
Mislim da smo prosli, sta je to bilo, selekciju, pred zirijem koji procenjuje da li zasluzujemo da se pojavimo pred publikom. Svirali smo "Sheena is A Punk Rocker" Ramonesa i jos nesto. Vezbali smo kod Pedje kuci. Nije bilo bubnjeva, nego sam ja svirao "na ruke" udarajuci u noge...
Ono sto je najsmesnije je da nije bilo kontrolnog zvucnika, pa je sav zvuk isao u publiku, a bubnjar bi, mucenik, na sceni u najboljem slucaju cuo pojacalo koje mu je najblize, ili eho koji bi se vracao kad se odbije od dna prostora... Kad je kompletan bend tu, onda jos i moze bubnjara da cuje nesto, ali ja sam cuo gitaru sa par sekundi zaostatka, a o vokalu ni govora!!! Samo sam, onako gledajuci Pedju s ledja uspevao da pogodim sta peva i gde je stao s pesmom. Epilog - on zavrsio pesmu, a ja "tucem" ritam i dalje :) Kao da ga i sada gledam - okrece se i gleda u mene onako zbunjeno "Sto nisi stao, ja sam zavrsio pesmu" Ja mu dobacujem, nesto kao, sviraj dalje, sta sad... On lupio par akorda, ja u neki "prelaz", lupio u obe cinele iz sve snage, da,sad, slucajno, ne nastavi on da svira... I onda par sekundi tisine i onaj huk iz publike "Eeeeeeeeeeeeeeeeeee"...
Izlazi Kika i uzima cipelu koju je neko bacio na binu, meri sa svojom nogom i, kao, razocarano, zakljucuje da nije njegov broj.
Zvali smo se "Napad".
Lepo bi bilo da i Pedja napise nesto iz svog ugla o ovom nastupu. Ajde, Pedjo, nemoj samo da kibicujes. ;)

I naravno, njihov najveći nastup koji se pominje u romansiranoj biografiji (Trg ispred rupe, 3000 ljudi, 50 živih četnika) pokazao je da su sazreli u solidan bend.

E pa nisu bili jedini koji su stavljeni na milos' i nemilos' ispred ZIZ, svirali su ASP i SEMATARY, tj moj bend.
Oni (ASP) su bili zalimljivi zbog njihovog nacina sviranja i imena, a mi, posto smo zauzeli II mesto na Gitarijadi - zbog popularnosti. Naime, organizatori su znali da 40% gledalaca i gledalica dolazi zbog nas pa su nas pustali u finale sva 3 puta, iako su nam pesme bile po 8 - 9 minuta...

Inace, vrlo zanimljiva svirka: izadjemo na binu kad ono - nema pojacala! samo 2 kabla sa ulazom za dzek. Pitam ja: GDE, BRE DA UBODEM GITARU? A lik, PA OVDE i pokazuje na tu napravu. Sve ce ti mi sredimo na mixetu...ne da su sredili...

Nastavak sledi...

Na poziv mog bivseg kolege Spire koji je trazio da se javim na ovaj forum, to i cinim. Vecina dogadjaja vezanih za moj rokenrol u Leskovcu je opisan u Biografiji ASP(gde sam mnogo toga napisao) a i ovde je dodato jos cinjenica pride. Zahvaljujem se Jolemitru na lepim recima koje je uputio. S obzirom da Spira stvarno pamti mnostvo dogadjaja, ja nemam mnogo sta da dopunim novostima. Cak i ovo o nasem duetu na bini sam zaboravio.Kika jeste bio voditelj, a zasto nije svirao sa nama i meni je izaslo iz glave(mislim da je raspad Crne mambe doprineo da vise nikada ne budemo zajedno u istom bendu,svi clanovi-Kika,Schwarz,Hica i ja).Taj interni dogovor je samo jednom prekrsen kad smo kasnije snimali snimke kod Murke na gajbi, jer je bas svirao Kika. Tada sam ga poslednji put i video(jer vec nisam ziveo u Le) i tada sam poslednji put svirao sa ASP-om i tada sam jedini put svirao sa Spirom kao ASP. Posle toga Murka i Spira su nastavili razvoj ASP bez mene.
Podrzavam sve ideje ovde iznete u vezi organizacije gitarijade,gde sam zadnji put nastupio 1987(kada smo bez protekcije osvojili nagradu).Ako dodje do toga da nekad zazivi ponovo i neko nadje za shodno da me pozove kao gosta, rado cu sa svojim bendom da se odazovem.
Samo napred i pozdrav zemljacima.
p.s.Komuna je napravila opsti lom. Mi (Kika i ja) smo se jedno vreme posle vidjali sa njima u Nisu(tu je bio i bend Dobri Isak), jednom smo i zajedno sa Cobijem gledali E.Orgazam u Muzickom klubu 81.

pOz i od mene :)
posto se mora cekati na odobrenje modratora, mozda ovo moje pisanije nece stici bas na vreme, al' verujem da ce se citati.
Daklem, ja sam za Gitarijadu, ali mislim da je ona stvar proslosti (vidite kako prolaze gitarijade u okruzenju, nadvladali su neki egziti, beerfesti,...).Ja se Gitarijade skromno secam kao "ucesnik i svedok". Nikad nisam savladao sedmice, majeve, dimove ...i ostale komplikovane hvatove na gitari (znao sam samo da okrecem tri akorda, pa i to ne bas do kraj' ). Mene je interesovalo nesto drugo - duh, sto bi se reklo. Saradjivao sam sa Spirom u bendu Leva linija, a kad smo se "zdruzili" sa Muretovim The Checer's, onda sam se sa Spirom pridruzio Pedji Pavlovicu i oformili smo Plave bluze (nedelju dana pred Gitarijadu '84 ili '85). Vezbali smo kod Pedje u zgradi (Pedja na Orfeusu i FBT pojacalom od dvadesetak vati, Spira je svirao bubnjeve, decije koje je uzeo, pozajmio, kupio !? od Zokija Majmuna, ja sam imao neku jednomagnetnu kopiju Gibsona,a Kika je svirao neku dasku od basa bez pojacala. Secam se da smo jednu probu odrzali i kod Voske (ne znam kako se zvase grupa - P.O.R.S., ili tako nesto, jer su oni imali pojacala i bubnjeve. Tog leta smo bili na gitarijadi kao vizuelna atakcija, kao sto nas je pok. Oklagija najavio "prvi pank bend u Leskovcu". Vokal nam je bio Svarc. Secam se da sam pozajmio gitaru iz grupe Koala ... i da mi je h-zica pukla (i 'tela da istera oci) na drugoj strofi revolucionarne pesme.
Druga moja Gitarijada je bila u leto '86 mislim, kada sam bio na redovnom odsustvu iz JNA. Tada sam svirao sa Crnom Mambom. Svirao, ha, skakao po bini kao drugi bas (na plejbek). Pre nastupa sam sa tipom iz niske Komune bio na veceri (tost u kiosku pored sadasnjeg Tehnoloskog fakulteta), i snjim popio gajbu piva (prvi i zadnji put u zivotu). Naravno, taj doping je itekako uticao na moj nastup. Secam se, a drugi su mozda i culi, da sam te veceri sa bine pljunuo Sasu Lenona, uvazenog clana tadasnjeg zirija. Toliko o mojim ucescima na Gitarijadama.
Gitarijada u Leskovcu se secam kao, mozda, jedinu zabavu omladine u to vreme (zlatne osamdesete). Mislim da se tada vreme merilo izmedju dve Gitarijade.
Nastavicu se kasnije ...
pOz

Back