Gitarijada ponovo u LE!!!

Kad će taj nastavak...
King, Stoper, Viking, Novi dan, Dimenzija 4, Faza 5, Mona Liza i Šiki, Necrophilis, Psihički neuračunljivi, Cepeni ćunci... To mi pada na pamet, onako, na prvu loptu.

Negde krajem 91/92 u "Našoj reči" je u nekoliko brojeva predstavljena lokalna rok-scena. Tu su se našli gotovo svi bendovi koji su u to vreme imali barem 2-3 nastupa...

Dragi druže Spiro, mada znam da bi svakako više cenio da ti se obraćam sa gospodine, pozdravlja te Glas davne prošlosti! No želeo bih da ti ovo kažem:

- Pretpostavljam da se sećaš onog perioda, negde 1990 čini mi, se kada je grupa ASP vežbala na tavanu nekog novog gitariste koji je trebao da popuni rupe u Murkinom tamburanju gitare, negde u tvom komšiluku. Možda se sećaš tog prolećnog ciklusa priprema novog materijala za predstojeću gitarijadu na kojoj je ASP ostvarila i svoj najzapaženiji uspeh kako se kasnije ispostavilo. E tih je dana na probu ASP-a svratla i istoj prisustvovala velika i na koncu neostvarena nada leskovačkog prvobitnog podzamlja Buljina JR. Veruj mi da sam u tim momentima bio zabrinut za budućnost benda.

He, he, sad će i nastavak Povjesti leskovačkog rock pokušaja... Pogodio si me u žicu sa Kingom i Dimenzijom 4 pa ću morati da odložim na neko vreme nastavka pripovesti o Proki pankeru.

Kada se sve dobro razmotri ispade da je za odrzavanje gitarijade najbolje mesto neko poljance u Krusevici.Od pica je vec predvidjeno sta sme da se pije na gitarijadi.To su klakeri i kabeze.Globalisticko pice koka-kola pored piva takodje je zabranjeno za pice.
Iluzorno je uopšte govoriti o opijanju na gitarijadi. Uostalom tokom održavanja ondašnje Gitarijade nije bilo nikakvog pića. Nisu se čak ni kabeze prodavale a viršlama i da ne govorimo. Publika je tada dolazila da sluša bendove čak i kada su bili nesnosni. Daleko kultivisanija publika od današnje koja na koncerte dolazi da se naliva, užina a ponekad i kolektivno masturbira . Ništa pašnjaci, ništa proplanci. Samo famozna Letnja bašta, samo Žika Ilić Žuti.

Ali da ne bude nesporazuma. Ja podržavam tvoju inicijativu da na zamljištu koje pominješ organizuješ neku svoju gitarijadu, makar i u porodičnom krugu. Tako nešto bi bila prava mala kulturna inicijativa. Izmeštati ideju stare gitarijade u još ruralnije okruženje od onog u kome se prvobitno organizovala je ipak izopačen plan.

Poslednja izmena:
King, Dimenzija 4
Pravi izazov, pravi izazov. Ali kako to sročiti u kratkim crtama? Mikrobi su bili laki komad u odnosu na ovu bratiju. King koji je na posletku otkrio slasti postojanaja u četvrtoj dimenziji bio je zapravo sweet metal derivat Divlje šewe. Doduše, oni jesu bili nešto trendovski orjentisaniji od svoj duhovnih otaca pa je njihova muzika sadržala mnoštovo uticaja Van Halena i Gunsa, Klasični leskovački testosteronski, ili kako te englezi vole da kažu, koki bend čije su probe imale atmosferu priredbi u kazneno-popravnim domovima. U svakom slučaju bend sazdan od kontradikcija. Muzički pilon benda bio je pompezni potomak crvene buržoazije Peđa Mitrović ujedno i jedini gitarista koji je imao para da stalno kupuje fensi papučice i vahvahove a sa druge promenljivi vokalni solista, obično socijala i delikvent nekada Mure a nekada Ćora.

Svoj kreativni vrhunac postigli su famoznom revolucionarno-pacifističkom sweet rock poemom Nikada se ne ponovio rat a neke stihove poput:

Borba i herojstvo naše
Drug je Tito s nama na čelu
Pobedismo svo izdajstvo
Oslobodismo zemlju celu, uu

Nikada se ne ponovio raaaaat,
Nikada se ne ponovio raaaaat,

i danas pamtim. :lol:

Bend je kao i svi ostali doživeo očekivani kraj, nemušto se raspao ali su zato njegovi istaknuti članovi nastavili da žive zanimljivim u burnim životima. Za Ćoru sam recimo čuo da je osnovao nekakav verski kult u Nišu po odlasku iz benda dok je poslednje što sam čuo o Peđi Mitroviću jeste bilo da je tokom mračne 1993. fascinirao ljude plaćajući ručkove magičnom svotom od 100 maraka.

A to je bio derivat ASP-a koji je verovao da budućnost pripada sarajevskom sastavu Valentino sa Zijom na čelu. Kada takvu muzičku filozofiju pomešate sa Murkinim razornim glazbenim uticajem dobijete Stopere.

Viking, Cepeni ćunci, Faza 5,
Samo je patoliška potreba za brutalnim blamiranjem bila je pokretačka snaga tih bendova.

Jao, veruj mi da sam plakako na njihovim nastupima. Bezobraznici su ih zvali i Anđeli.

Ti su ljudi uvek pevali samo jednu pesmu/mantru, svuda i u svaskoj prilici, a taj se usamljeni izdanak njihove kreativnosti sastojao od mističnih stihova;

Novi da an, novi dan
Novi da an, ja sam sam.

Urnebesno! Pratnja tih stihova sa sastojala od pokušaja izvođenja zloglasnog svadbarskog sadamosminskog ritma i rege drajva istovremeno na potpuno raštimovanim gitarama.

Bend bez premca. Jednom su ušli u finale Leskovačke gitarijade za šta su založili Čajevec bas pojačalo, Šurov mikrofon i dve kutije razglasa.

Kad će taj nastavak...
Mona Liza i Šiki,

Neopisivo, neizrecivo.

Za Šikija sam na primer čuo da je bio učenik prehrambenog smera Poljoprivredne škole u Leskovcu i da je redovno pobeđivao na opštinskim i republičkim školskim takmičenjima u odvajanju mesa od kostiju sa svinjskog buta.

Kad će taj nastavak...
Necrophilis,
Krajnje autentična subkulturna pojava u ono doba. Prvi i poslednji izvorni noise band koji je u svojim scenskim nastupima imao elemente terapijskog teatra. Ekspresivan bend koji je navodio na samopreispitivanje.

Koliko me sećanje služi oni su poticali iz klana ili bar šire ekipe ljudi koja je živela u podnožju Svetoilijskog groblja. Inače potomci starih leskovačkih familija. Njih su Dubočičani zvali Kljokše. Kako su mi pojasnili taj je nadimak zapravo opis žurki koje su Nekrofilisi i njihovi drugari organizovali. Naime, njihove žurke su se održavele po predratnim kućama u blizini Nanetove diskoteke i tekle su tako što bi se glasno puštala muzika Nika Kejva a većina učesnika tih žurki je nepomično ležala i po dva sata i samo je nužda mogla da ih pokrene. Momci iz Dubiša nikada nisu mogli da shvate takvo poimanje zabave pa su im podrugljivo nadenuli pridev kljokše. No naravno, na sceni su oni bili sve samo ne pasivni.

Kad će taj nastavak...
Psihički neuračunljivi,
Aaa, da, Vinarčani. Saša Sisa koji peva Udri Brus Li. Grindej ili The Hives bi svisnuli od muke pred tim bendom. Oni su zaista i iskreno verovali da će se Brus Li vratiti i polomiti kičmu Miloševiću a njegovom okruženju presuditi Zmajevom pesnicom.

Udri Brusli,
Potepaj gi svi
Tija crni gangsteri.

Bora S. bi bio ponosan na njih.

Negde krajem 91/92 u "Našoj reči" je u nekoliko brojeva predstavljena lokalna rok-scena. Tu su se našli gotovo svi bendovi koji su u to vreme imali barem 2-3 nastupa...
Sećam se. Ali šturo je to bilo. bez pravog osvrta, nešto kao zbornik. Za Mali Mančester Vikli i to je više od očekivanog.

Da dodam i ovo: ja se unapred izvinjavam bendovima i protagonistima ako ih nešto od mojih napisa malo uvredi, ipak su sećanja samo sećanja, podložna raznim mutacijama, no um je takav aparat. Ugrađuje u svaku priču sopstveni osvrt. Uostalom Rašomon je rekao sve što je trebalo na tu temu reći još davno.

U svakom slučaju, vreme o kome pišem bilo je do te mere drugačije od onog u kome živimo da se samo može onima koji ga nisu doživeli činiti nerealnim. Ali u glavnim crtama je tako bilo. Zato svaki aktivni ili pasivni protagonista dešavanja o kojima govorim može biti veoma ponosan na činjenicu da je živeo tu epouhu bez obzira na to koliko je realno participirao u kreiranju nejnog duha.

Poslednja izmena:
Gitarijada je svakako bilo veoma veselo mesto. Većinu bendova koji su na njoj nastupali čiinili su ljudi koji uopšte ne znaju da sviraju. A kada se nekolicina takvih okupi u bend onda to ume da bude urnebesno. Nastupi se često izgledali kao velika zabuna na stejdžu. Ali pravi je kuriozitet bilo to što je mnogim bendovima gitarijada bila ne samo prvi javni nastup već I prva proba, pa neretko i prvi susret sa instrumentima koje su tokom nastupa trebali da sviraju. Ako ste pak bili deo publike, prvo što bi ste primetili bilo je da vam se tresu stomak i ramena, potom celo telo a na posletku bi ste se borili za vazduh od smeha. Tu niko nije mogao da bude ravnodušan. Mnogi nastupi su mogli da iz duboke žalosti prenu I čoveka, koji ne daj Bože, tuguje za starom majkom. A kako je tek bilo nekim bendovima. Zamislite da stojite na bini I tresete se od treme dok se pred vama 300 ljudi valja od smeha. Ja nikda u životu nisam video više ljudi na jednom mestu koji se dave od smeha čak i po deset minuta bez prestanka. Nadrealno iskustvo.

Vrag je međutim odneo šalu kada su organizatori (dakle omladinski savez KPJ) odlučili da u program uvedu voditelje. U plejadi mladih voditelja koji su najavljivali svirke učesnika gitarijade najviše su se istakli Vladimir Gugl (čovek koji izgleda kao kada bi lica Olivera Hardija, Raula Hulije i Orsona Velsa stopili u jedno po principu najbliže srednje vrednosti… neverovatna koncentracija harizme u jednoj osobi) iz naselja Dubočica danas jedan od najuglednijh dekoratara bogatunskih stambenih objekata u Beogradu i Dejan zvani Sova, učenik srednje Metalske škole koju su svi zapravo zvali metalna škola a koju su pohađali svi budući Leskovački doktori jer se u njoj najlakše nabijao prosek neophodan za upis studija medicine. E taj Sova je posle petog oktobra postao direktor Filmskih novisti. Ne može se reći da nameštenja za voditelja Leskovačke gitarijade tokom 80ih nije bila odskočna daska za dalju karijeru. :D

Do kraja ove kratke povesti je ostalo još mnogo pre no što otkrijem kako su Proka Panker, Viva Roamana, braća Litrić Džiberović i još neki zaboli glogov kolac u Leskovački rock pokušaj.
1986-1990 bih naveo kao Bell epoque Leskovačke Gitarijade. Tada su se pojavili;

POORS – trio iz Dubiša sa Leskovačkim Džef Bekom Voškom na čelu koji je pokušavao da kao ozbiljno svira. Iako su puno vežbali ipak nikada nisu prerasli okvire komplikatora početnika. Mislim da je vrhunac Voškine muzičke karijere bilo drugovanje sa hipi boemom pomračenog uma Dusanom Preletom Prelevićem.

Vanserijska pojava bio je i čuveni Biče stariji, rođeni brat pominjanog Bičea basiste sastava Mikrobi, Impulsi i Ivica i iverje. Biče stariji je jedini pokušao da u leskovcu formira džez-rock bend i na taj je pokušaj utrošio čitavu svoju mladost. Na kraju mladosti je nekako uspeo da okupi sastav poznat kao Biche older big south jazz band. Kako je stariji Biče bio veliki poštovalac Zagrebačke džez scene naslovnu i jedinu numeru svog Biche older big south jazz band-a nazvao je S barunicom u piceriji. Ta je numera bila takođe velika novina na Leskovačkoj muzičkoj sceni jer se stariji Biče prvi koristio modularnom džez rok partiturom koja je omugućavala da svaka pesma traje između tri minuta i dva i po sata. Uz Bičeta starijeg u Biche older big south jazz band-u nastupao je i izvesni gitarista Roda, nazvan tako zato što je na probama uvek stajao na jednoj nozi dok svira. Niko nije umeo da objasni zašto. Čak ni njegova majka. On se pravdao da se tako štiti od hladnog betona ali mu niko nije verovao. Ostalih se članova tog benda ne sećam dobro; bio je tu neki Muja saksofonoista, i recimo bubnjar Miša Glavče. Bili su poznati i po tome što se van proba nisu uošte družili pa čak ni javljali jedni drugima na ulici. Baš poput Rolingstonsa danas. Probe je zakazivao Biče stariji telefonom rečima: Dođi na probu! Tu i tu u toliko i toliko! Tras!

MAGLA iz Dubiša. O njima se ne može puno toga reći. Nikica Kozomara, neki Marča i još nekolicina. Uglavnom su imali dobre pokreta sa gitarama pa su tako stekli verne obožavateljke.

HISARO – debeli Proka i lepi Vlada iz crnotravske kolonije koja leži i dan danas duž obronaka brda Hisar, dakle između OŠ Vasa Pelagić i blokova naselja Dubočica. Mogu sa punom odgovornošću da kažem da je to bio bend koji je dostigao najviše standarde (u Leskovačkim okvirima) kada je reč o rock mainstream muzičkom izrazu. Oni jesu bili daleko od ozbiljnog benda ali su svojim kapiranjem komercijalne muzike prišli najbliže nečemu što bi se moglo nazvati prosečnom svirkom. I taj je bend bio kratkog daha jer je po predanju, pevača i gitaristu Proku navodno izludeo zli Ćora, pevač sastava Dimenzija 4 tokom nekakve okultističke seanse. Tako se bar Ćora hvalio okolo. Ćora je uzgred izgledao kao najružnije dete iz braka Ozija Ozborna i Igija Popa.

Nastaviće se….

Dragi druže Spiro, mada znam da bi svakako više cenio da ti se obraćam sa gospodine, pozdravlja te Glas davne prošlosti! No želeo bih da ti ovo kažem:
Gospodine je nacin za obracanje nekoj osobi koju licno ne poznajes :)

- Pretpostavljam da se sećaš onog perioda, negde 1990 čini mi, se kada je grupa ASP vežbala na tavanu nekog novog gitariste koji je trebao da popuni rupe u Murkinom tamburanju gitare, negde u tvom komšiluku. Možda se sećaš tog prolećnog ciklusa priprema novog materijala za predstojeću gitarijadu na kojoj je ASP ostvarila i svoj najzapaženiji uspeh kako se kasnije ispostavilo. E tih je dana na probu ASP-a svratla i istoj prisustvovala velika i na koncu neostvarena nada leskovačkog prvobitnog podzamlja Buljina JR. Veruj mi da sam u tim momentima bio zabrinut za budućnost benda.
Kako se ne bih secao... Kuca Saleta Frizera! Samo sto je na tim probama toliko ljudi prodefilovalo da nemam pojma ko je sve bio! Prisecam se da je i Buljina JR, kako ti rece, bio...

Kako se ne bih secao... Kuca Saleta Frizera! Samo sto je na tim probama toliko ljudi prodefilovalo da nemam pojma ko je sve bio! Prisecam se da je i Buljina JR, kako ti rece, bio...
E taj Frizer. :D Upravo i Buljina JR. Taj je čovek mogao pogledom i svojim izborom košulja da zaglupi i celu američku mensu. No u stranu sa tim akrepom. Bilo je tu i prilično prijatnih poseta na tim bezmalo mini konceritma :lol:

Bend je kao i svi ostali doživeo očekivani kraj, nemušto se raspao ali su zato njegovi istaknuti članovi nastavili da žive zanimljivim u burnim životima. Za Ćoru sam recimo čuo da je osnovao nekakav verski kult u Nišu po odlasku iz benda dok je poslednje što sam čuo o Peđi Mitroviću jeste bilo da je tokom mračne 1993. fascinirao ljude plaćajući ručkove magičnom svotom od 100 maraka.
Mislim da se Mure davno dokopao Holadnije...
Za Pedju je mozda i normalno ovo za 100 maraka, s obzirom da je u to vreme imao bend koji se tako i zvao - Sto marke! Basista je bio Biche, ko drugi :)

A to je bio derivat ASP-a koji je verovao da budućnost pripada sarajevskom sastavu Valentino sa Zijom na čelu. Kada takvu muzičku filozofiju pomešate sa Murkinim razornim glazbenim uticajem dobijete Stopere.
"Dajte mi gitaru, dajte mi gitaru,
da zasviram onu staru..."

Novi da an, novi dan
Novi da an, ja sam sam.

Bend bez premca. Jednom su ušli u finale Leskovačke gitarijade za šta su založili Čajevec bas pojačalo, Šurov mikrofon i dve kutije razglasa.
I bubnjeve! Imali su i LP plocu, koju je objavio DISKOS iz Aleksandrovca. Mislim da jedan primerak jos uvek orbitrira u 016 radiju.

Citat:
Original postavio spyra
----------------------------------------------------------------------------
Sećam se. Ali šturo je to bilo. bez pravog osvrta, nešto kao zbornik. Za Mali Mančester Vikli i to je više od očekivanog.
Ideja i nije bila osvrt, nego da sami clanovi nesto kazu o bendu...

Mislim da se Mure davno dokopao Holadnije...
Za Pedju je mozda i normalno ovo za 100 maraka, s obzirom da je u to vreme imao bend koji se tako i zvao - Sto marke! Basista je bio Biche, ko drugi :)
Da, 100 demona i verolomni Saša Stojanović, čovek bez trunke bendovskog morala.

I bubnjeve! Imali su i LP plocu, koju je objavio DISKOS iz Aleksandrovca. Mislim da jedan primerak jos uvek orbitrira u 016 radiju.
Pravo u muzej sa tim. Nedostaje Leskovcu jedan Hall of rock fame definitivno. Nekakva institucija kolektivnog pamćenja u svakom slučaju...

Ideja i nije bila osvrt, nego da sami clanovi nesto kazu o bendu...
Izvini Spiro...:D

Sto se tice grupe KING,moram da kazem da je ovo sto je napisano u vezi nje,totalna laz i nerealni opis grupe,to vam kazem kao osnivac te grupe zajedno sa Pedjom,clanovi tog benda su bili:Pedja-solo gitara,Vucko-bas gitara,Arap-klavijature,Mika pajs-bubnjevi(ubrzo ga je zamenio Rista)i Murdza-vokal,jedini mi nismo svirali Titove pesme nego Odu Radosti i jedini smo mi vise puta isprasili na svim gitarijadama od 1985-1988 sve ove koji pisu ovako o nama,takodje smo bili jedini bend koji je na takmicenjima svirao svoje pesme a ne kopije drugih ,tada popularnih grupa iz tog vremena...tacno je to da se bend raspao posle mog i Arapovog odlaska u vojsku i da su onda nastupile razne postave sa drugim clanovima koje su bile kratkog daha,toliko o tome...tek da se zna...:whistling:

Sto se tice grupe KING,moram da kazem da je ovo sto je napisano u vezi nje,totalna laz i nerealni opis grupe,to vam kazem kao osnivac te grupe zajedno sa Pedjom,clanovi tog benda su bili:Pedja-solo gitara,Vucko-bas gitara,Arap-klavijature,Mika pajs-bubnjevi(ubrzo ga je zamenio Rista)i Murdza-vokal,jedini mi nismo svirali Titove pesme nego Odu Radosti i jedini smo mi vise puta isprasili na svim gitarijadama od 1985-1988 sve ove koji pisu ovako o nama,takodje smo bili jedini bend koji je na takmicenjima svirao svoje pesme a ne kopije drugih ,tada popularnih grupa iz tog vremena...tacno je to da se bend raspao posle mog i Arapovog odlaska u vojsku i da su onda nastupile razne postave sa drugim clanovima koje su bile kratkog daha,toliko o tome...tek da se zna...:whistling:

Kao što rekoh, nemoj da se ljutiš Vučko. Osim toga, mene niste mogli da prašite niti šta slično a moram istini za volju da ti kažem i ovo: mislim da vam se pesma zvala nešto kao 9 sati odnosno Pazi pazi gde ideš lii tako nešto. Dakle ta pesma je bila direktan plagijat pesme Gimme Good Loving grupe Helix.

Siguran sam da se toga dobro sećaš. Ali na stranu sada kreativni potencijali. Moja namera nije bila da ovde muzički veštačim davnu prošlost već da na skroman način makar simbolično oživim jednu već uveliko zaboravljenu epohu koja je po mnogo čemu u kulturnom smislu bila najplodnija kada je reč o stvaralačkim pokušajima mladih ljudi. Grupa King nije ni po čemu bila originalna ali je za razliku od mnogih koliko-toliko umela da svira.

Osim toga i sam činjenica koju i sam potvrđuješ da je King imao privilegiju da svira Odu radosti umesto revolucionarne pesme svedoči o onom što sam na početku govorio: na gitarijadi je bilo privilegovanih bendova jer su ostali morali da se muče sa tom revolucionarnom pesmom. Ali, to je sa ove distance smešan podatak. Kao izovđači vi ste zaista bili daleko ozbiljniji od većine koji su tada nastupali, kreativno, uklapali ste se u sweet metal trendove baš kao što sam i napisao. No ponavljam, King i Dimenzija 4 spadali su uz Divlju ševu, Mikrobe, Hisaro u uvežbanije bendove. Meni je žao što niste bili spremni da učinite korak dalje.

Ah, da umalo da zaboravim, najveći hit i ujedno po mom skromnom mišljenju najzabavnija pesma grupe King-Dimenzija 4 bila je čuveni Ljubavnik zlotvor!. Ta je numera odražavala sve ono što je grupa King.Dimenzija 4 želela da bude - cocky&macho.

Više puta pominjani Saša Stojanović - Stinks - Biče - Rokfufa je na nezaboravan način imitirao izvedbu ove pesme.

Poslednja izmena:
Kao što rekoh, nemoj da se ljutiš Vučko. Osim toga, mene niste mogli da prašite niti šta slično a moram istini za volju da ti kažem i ovo: mislim da vam se pesma zvala nešto kao 9 sati odnosno Pazi pazi gde ideš lii tako nešto. Dakle ta pesma je bila direktan plagijat pesme Gimme Good Loving grupe Helix.
:)
Dva dana pokusavam da se setim... :D
"Pazi, pazi ko ide, a devet je sati..."
Više puta pominjani Saša Stojanović - Stinks - Biče - Rokfufa je na nezaboravan način imitirao izvedbu ove pesme.
Da malo branim Biceta - jeste mu nadimak bio rok-*****, ali je on pristajao da svira sa svima iz jednog prostog razloga - svi su mu bili dobri drugari, pa nije mogao nikog da odbije.
A Mikrobi su imali hit :) "Katarina"...

Vanserijska pojava bio je i čuveni Biče stariji, rođeni brat pominjanog Bičea basiste sastava Mikrobi, Impulsi i Ivica i iverje. Biče stariji je jedini pokušao da u leskovcu formira džez-rock bend i na taj je pokušaj utrošio čitavu svoju mladost. Na kraju mladosti je nekako uspeo da okupi sastav poznat kao Biche older big south jazz band.
Bice stariji je pre ovoga imao i jedan nastuo sa grupom Vertigo koja je svirala neke dzez varijante, pesme koje je Bice stariji napisao :)
Sastav - Bice stariji bas, Bice mladji flauta, Murka gitara, Djole klavijature i Spira bubnjevi. Svirani su instrumentali, ko bi se sad secao naziva pesama :) Znam da je Bice stariji imao dve pesme koje su se zvale "Marinine braon cipele" (bila neka Marina koja ga je inspirisala) i "Majls, ne ljuti se" (tu je koristio neke delove neke pesme Majls Dejvisa :))
Eh, da... Mrlja na karijeri dzezera - Bice st. je originalni clan FIST-a :))))

Mika pajs-bubnjevi(ubrzo ga je zamenio Rista)
I znaj ovo: Miku Pajsera nije mogao da zameni nikakav Rista! Naročito ne Rista! Mika Pajser je nešto što pravna nauka definiše kao unikum. Jedinstven slučaj kome nema ničeg sličnog. Njegov ekscentični smisao za humor grupa kao što je King nikada nije mogla da dosegne. Čak i sama činjenica da je bio član inicijalnih postava prvo hevi metal grupe King a zatim i post pank-new wave-ska sastava ASP više je nego uverljiv dokaz jedinstvenosti muzičke pojave kakva je Mika Pajs.

No, nakon bendovskih pokušaja Mika se manuo ćorava posla pa je svoju karijeru usmerio ka angažmanima u primorskim odmaralištima gde bi mu nakon prve svirke doživotno zabranjivali pristup u ista. Drugi pravac njegove karijere vodio ga je u nekakve prevarantske bendove koji su nastupali po selima gde bi rasprodavali sve ulaznice tako što bi svoj nastup najavili plakatima Miroslava Ilića ili Šabana Šaulića. Mika je po sopstvenom priznanju u više navrata jedva izvukao živu glavu iz te faze. Opet po Mikinom kazivanju, u nekom promućurnom selu su provalili njihovu obmanu jer ni posle pola sata njihovog nastupa nije bilo ni glasa od Miroslava Ilića pa je publika u mesnoj zajednici odreagovala jako agresivno zbog čega je on sa ostatkom ansambla morao da beži sa bine i krije se tri dana u šumi dok ih Gorska služba spasavanja nije izvukla na sigurnost slobodne teritorije.

Po drugom kazivanju jedna od najopsanijih situacija sa kojima se suočio tokom pokušaja da nastupa sa prvim narodnjačkim tribute bendom na Balkanu bila je kada je kombi sa ansamblom upao pravo u zasedu. Naime zbog nekih neraščišćenih računa dva su sela zaratila te postavila zasede pored puta a Mika se sa celim ansamblom u kombiju našao baš na tom putu. Mika i ansambl su baš išli u selo Zavojnica da održe dugo najavljivani koncert Šabana Šaulića kada ih je zla igra sudbine odvela pravo u zasedu jednog od seoskih kabadahija. Zaseda se sastojala od traktora kojim je preprečen put. Kada je kombi sa ansamblom stao seljaci sa dvocevkama u rukama su ih izbacili iz kombija.
Ansamblu se prvo obratio krupni brka sa šubarom na glavi:

Brkati seljak: Kude ćete?

Muzičari nisu ni stigli da odgovore jer ih je prekinuo urlik koščatog naoružanog starca patuljstog rasta koji je iskočio iz žbunja i naredio:

Patuljasti starac: Pucaj! Ne pituj!!!

Po Mikinoj tvrdnji tom je zgodom bilo više ranjenih ali se on kao po običaju izvukao bez gubitaka a tokom povlačenja je uspeo čak i da obije lokalnu zadrugu i odnese tri boce šljivove rakije...

Nastaviće se...

Bice stariji je pre ovoga imao i jedan nastuo sa grupom Vertigo koja je svirala neke dzez varijante, pesme koje je Bice stariji napisao :)
Sastav - Bice stariji bas, Bice mladji flauta, Murka gitara, Djole klavijature i Spira bubnjevi. Svirani su instrumentali, ko bi se sad secao naziva pesama :) Znam da je Bice stariji imao dve pesme koje su se zvale "Marinine braon cipele" (bila neka Marina koja ga je inspirisala) i "Majls, ne ljuti se" (tu je koristio neke delove neke pesme Majls Dejvisa :))
Eh, da... Mrlja na karijeri dzezera - Bice st. je originalni clan FIST-a :))))
Da, da Biče stariji je imao taj fetiš sa cipelama... Što se tiče FISTa podseti me kako im se zavo gitarista? Pazi, ja uopšte nisam slučajno počeo ovu retrospektivu FISTom slučajno. Oni jesu nekakava neobična metafora rock pokušaja u Leskovcu. Sećam se tog Vertiga, to je bilo naprosto krasno!

Poslednja izmena:
Setio sam se jos jednog benda - Koale :)
Koale, brate!!!

I to je bio urnebes od grupe! Koliko znam, formirao ih je kompulzivno opsesivni minijaturni bandfurer zvani Peka. Duboko isfrustriran time što ga je Ivica Vasić izbacio iz Mikroba nakon prve zajedničke probe ostatak života proveo je mrzeći braću Vasić i okupljajući bendove koji će osvetiti njegovu čast izgubljenu u zlim Mikrobima. Nakon mnoštva besmislenih transformacija bend je pao u ruke izvesnom Stoilku, poznatijem po tome što je Buzdin (aktuelni generalni menadžer kompanije Zdravlje) brat koji je tu grupu odveo pravo u šator da svira čičeci i četvorke.

Tragikomičan kraj jedne komitragične muzičke pojave. Nešto slično se dogodilo i sastavu Divlja ševa kada su ga preuzela braća Džiberović-Litrić o čemu će kasnije biti reči.

A kao intermeco da narednog čitanja ostavljam vam epizodu u kojoj Ratomir Belaćević izbavlja Olivera Nektarijevića iz kandži betonske noći...

Nastaviće se...

Poslednja izmena:
Prvo, King NIKADA nije bio Heavy Metal bend. Za HM trebas biti siroma i besan da bi to zvucalo kako treba.Oni su bili Hard Rock bend.

Drugo, mogo bi da napises knjigu i zaradis pare, ovako mogu da te pljuju non stop, zato jer se, khm, jelte, pronalaze u prici...mogo bi i da se sapletes od basamaci u tminu xD

...mada je, manje - vise tvoje pisanije tacno. I autenticno. Samo ti fale Cinjenice, tj dokazi. Verovatno nikad nisi izaso na binu. Jedino sto si zaboravio da nije bilo po 300 nego 1000 - 1200 gledalaca i gledalica (ovih drugih vise).

Trece, zar je moguce da ne znas ko je bio gitarista F.I.S.T.-a? Pal Kesa, bivsi clan Amadeusa.

Kesa, Zoki, Dzaja, Skone, Rista - cuvena postava, i nemas pojma za njihovu najcuveniju pesmu a ovamo pises: "Pazi, ja uopšte nisam slučajno počeo ovu retrospektivu FISTom slučajno".

IVANA im se zove pesma i postoji cak i kao stampano izdanje u "ex-yu tablaturi".

"Bezim iz ovog prokletog grada
za sobom ostavljam ono sto volim,
a ono sto volim to je moja draga,
moja draga Ivana, Ivana, Ivanaaaaaaa

Ivana, volim te ja,
Ivana, zelim te ja, jer ti si, Ivana,
meni najdrazaaaaaa..."

Ljakse, ccc, razocarao si me i kao covek i kao komunista...

Prvo, King NIKADA nije bio Heavy Metal bend. Za HM trebas biti siroma i besan da bi to zvucalo kako treba.Oni su bili Hard Rock bend.
Niko ih nije ni trpao u čist HM već u sweet metal. Oni su bili pretendovali na isti prostor kao FIST s tim što je fist bio nekakav village metal kakav je svirala onda Griva na primer ili Europe dok je King preferirao Osmi putnik ili Whitesnake kao i pominjani Helix ;). No ne bih se složio da su bili HR. Divlja ševa je bila HR da bi kasnije nesrećno devoluirala u pomenuti village metal.

Drugo, mogo bi da napises knjigu i zaradis pare, ovako mogu da te pljuju non stop, zato jer se, khm, jelte, pronalaze u prici...mogo bi i da se sapletes od basamaci u tminu xD
Ne preteruj. Ovo su samo grube skice. Knjiga je mnogo ozbiljnija rabota. Osim toga, mogu da pljuju samo svoj monitor a da mojih je basamaka malo teže doći :cool:

...mada je, manje - vise tvoje pisanije tacno. I autenticno. Samo ti fale Cinjenice, tj dokazi. Verovatno nikad nisi izaso na binu. Jedino sto si zaboravio da nije bilo po 300 nego 1000 - 1200 gledalaca i gledalica (ovih drugih vise).
He, he, to oko bine i dokaza - ne znam šta da ti kažem. Dokuči sam do kraja. A u onu baštu teško da je moglo stati 1200 ljudi. Ajde neka bude i 500-600 ali 1200 teško.

Trece, zar je moguce da ne znas ko je bio gitarista F.I.S.T.-a? Pal Kesa, bivsi clan Amadeusa.
Motalo mi je to Keša ali zaista do pre par dana mi decenijama nije pao na pamet. Bolje ga pamtim kao pojavu :lol:

Kesa, Zoki, Dzaja, Skone, Rista - cuvena postava, i nemas pojma za njihovu najcuveniju pesmu a ovamo pises: "Pazi, ja uopšte nisam slučajno počeo ovu retrospektivu FISTom slučajno".
Kako ne bih znao, ali je za mene najsmešnija ipak bila ona Plavo nebo, sve je OK... Da, da tako je Škone, on je bio gotivan tip. Ali zato je onaj Džaja bio potpuno komična pojava. Mislim da si imali i bubnjara koji se zvao Miša Glavče. No kao što rekoh, ovde smo da se podsetimo. Ja zaista jesam pozaboravljao neke aktere ali se ključnih dešavanja jako dobro sećam... :D

Ljakse, ccc, razocarao si me i kao covek i kao komunista...
Mi seljaci nikada nismo verovali u komunizam!

He, he, to oko bine i dokaza - ne znam šta da ti kažem. Dokuči sam do kraja. A u onu baštu teško da je moglo stati 1200 ljudi. Ajde neka bude i 500-600 ali 1200 teško.

Bila su dva (2) reda, levi i desni sa po 36 redova x 12 stolica = 432 x 2 = 864 plus stajaca mesta...nije se dzabe zvala Velika Letnja Basta. Brojali smo :)

A molim te ako se secas grupe Kobra, koju je predvodio Milca, napisi nesto i za njih. I za kasetu koja je kruzila Leskovcem...

Poslednja izmena:
Bila su dva (2) reda, levi i desni sa po 36 redova x 12 stolica = 432 x 2 = 864 plus stajaca mesta...nije se dzabe zvala Velika Letnja Basta. Brojali smo :)

A molim te ako se secas grupe Kobra, koju je predvodio Milca, napisi nesto i za njih. I za kasetu koja je kruzila Leskovcem...

Prihvatam korekciju mada nije uvek bila dupke puna.

Izvinjavam se zbog nedovoljne konzistentnosti u naraciji ali mislim da za ove – forumske prilike to i nije tako bitno. Cela je priča dopunjena sporadičnom komunikacijom što je krasno.
Dakle Divlja ševa. Moram da naglasim i to da su oni bili muzički idoli i uzor mnogih mladih leskovačkih rokera. Istini za volju oni su u muzičkom smislu, bar kada je reč o postavi Palma, Kriška i Pussy uz kreativnu podršku Željka Hubača bili zaista najozbiljniji bend koji je ozbiljno pretendovao da napravi nešto ozbiljnije i van okvira Leskovca. Po meni je početak njihove ali i propasti LE rock scene uopšte bio dolazak Proke pankera i debelog Litrića u grupu. Proku sam već skicirao i on negde u suštini nije bilo hrđav čovek. Imao je daleko više mana nego vrlina ali mi se čini da suštinski nije bio zao. Društvo iz DŠ ga je prepoznalo kao potencijalno zanimljivog pevača jer se na pijankama isticao interpretacijama raznih Čolićevih pesama pa su Koske odlučile da se oprobaju sa njim. Doduše on je bio prilično neartikulisan i imao je taj nepopravljiv Č i ČŠ problem ali izbor je bio nevelik. Sve u svemu Divlja ševa je sa njim i kukavičijim jajetom turbo folka fat boy Litrićem napravio prve ozbiljne demo snimke koji su se dugo vrteli po lokalnim radio stanicama i presnimavali na bezbroj kaseta. Da su tada objavili taj materijal samo bi ga u Leskovcu prodali u više hiljada primeraka što jasno govori o stepenu njihove popularnosti krajem 80ih u Leskovcu. U muzičkom smislu tej je materijal bio pak korak od milju u rikverc kako za samu DŠ tako i za LE muzičku scenu uopšte. Proka i fat boy su u bend uneli preveliku količinu folk uticaja, pritom ne onih rafiniranih i promišljenih već onu najsiroviju čak siroviji i od one koju je Dugme tada forsiralo. Upinjići se iz petnih žila da postignu komercijalnu prihvatljivost izgubili su svoju autentičnu HR energiju koju su imale Koske i utopili se u more predturbo folk mediokritetizma.

Na nesreću, jedne je noć u već pominjanoj (Kitijevoj) diskoteci čije mi je ime mrsko Proka panker upoznao Olivera Mandića što je po mom mišljenju i bio pravi početak njegovog kraja. Da pojasnim malo okolnosti. Ta Kitijeva diskoteka bila je jedan od najidiotskijih pokušaja da se napravi nekakva lokalna pedesčetvorka. U tom su brlogu vladali lokalni šminkeri Troliš, Čkalja, Pušlja i još gomila napirlitanih tupana čijih se imena ne sećam. Pričali su mi čak i to da je na vrhuncu posećenosti te diskoteke postojala ona selekcija ko može unutra a ko ne. I kao i u svakoj basni rulju je magntski privuklo to ponižavanje pa je mesto za tili čas postalo lokalni hram večernjih izlazaka. Iako je unuta bilo nepodnošljivo zadimljeno i smrdljivo to mladim Leskovčanima onda uopšte nije smetalo. Često su izbijale tuče na ulazu. Sve u svemu poduzetni Kiti je tu rupu počeo da dovodi estradne zvezde i definitivno najzanimljiviji nastu bio je dolazak Koje iz Discipline kičme koji je ceo nastup odradio sam sa basom i ritam mašinom. Mnogi su tu prodefilovali da bi jedne noći tamo kročio glavom i bradom Arkanov kum Oliška. Osvedočeni egzibicionista Proka željan pažnje i dodira slave agresivnim nastupom je brzo privukao pažnju gospodina Mandića te su reč po reč, votku po votku postali najbolji drugari.

Sledeće što se dogodilo bio je rat a u njemu i Proka kao dobrovoljac. Ne bih da mračim ali je tokom prvog odsustva u Leskovac došao okićen kao Rambo i Švarceneger ali na žalost kraj rata nije dočekao živ. Kažu da je svojom ekstravagantnom pojavom zapao za oko nekom snajperisti i to je bilo to. Njegovoj sahrani prisustvovao je krem iz Leskovačkih 90ih i više stotina građana.

Daj momenat je bio definitivan kraj grupe tada već Viva Romana kako su se Koske i Ševa prekrstili. Nakon toga fat boy im je našao uhlebljenje pod čadorom… gde su koliko znam zaglavljeni i dan danas.
Njihov neslavan kraj ujedno je bio i kraj kako-tako organizovane leskovačke rok scene ali to nije i kraj naše priče o Leskovačkim bendovima jer ma koliko priča o Koskama bila velika u odnosu na druge LE rock priče nije bila i jedina. Po mom skromnom mišljenju bila je jako značajna ali je ono što je zasta davalo neki identitet toj sceni bila je gomila živopisnih bendova. Kao što danas svaki kraj ima svoj megamarket, svog lokalnog bosa, svoj najskuplji auto tada je imao svoju grupu sa kojom su se identifikovale stotine mladih ljudi. Bendovi su tada u socijalnom smislu bili mnogo jači i od danas dominantnih navijačkih grupa. Što nije malo!

KOBRA odnosno Milča. Milča je svakako bio najvrednija pčelica među leskovačkim gitaristima. On je mogao da solira od jutra do sutra a među prvima je provalio i hamer tehniku a njegovu veru u Malmstina, Lipovaču i Blekmura nije mogao da poljulja ni cunami. Milča je takođe uvek imao jako visoke ambicije i koliko se sećam planirao je da iz Leskovca pokori London. U rim danima ste ga mogli često sresti u društvu crnog kokera španijela kako hoda glavom u uronjen u oblake muzičkog stvaralaštva.
Ako ste se uželeli Milčine svirke čuo sam da svakoga dana možete da ga posetite u prodavnici muzičke opreme u Maršala Tolbuhina na Kosančićevom vencu u Beogradu i sa njim podelite koju solažu i sećanja na slavne dane leskovačkog roka.

I ovaj podforum je čudan. Da neki frizer NEŠA prevara privuče duplo više pažnje od legende o leskovačkom roku. To je bruka!

Nastaviće se...

Poslednja izmena:
A da li znas da je u prvoj postavi Divlje Seve klavijature svirao sada cuveni zvonko demirovic. Kazu da je bio talenat za Rock, hehe. Izgleda da je imao uticaja da ovi gore pomenuti pocnu da sviraju dvojke, cetvorke i sedamnes osmine po satori.

Imas li nesto (protiv) o Ivanu Plavsicu, koji se muvao po Gitarijadi, sada je u BG novinar, cak je i izdao CD...Izgleda da je on najdalje otisao od likova koji su bili povezani s Gitarijadom. Pesme mu pustaju i po Radijima i po Televizijama. Ima i spot!

I da li se secas poredjenja - 3 najruznije grupe na svetu, respektivno:
1. Rollingstones
2. Elektricni Orgazam
3. Dimenzija 4

Nastavice se...

A da li znas da je u prvoj postavi Divlje Seve klavijature svirao sada cuveni zvonko demirovic. Kazu da je bio talenat za Rock, hehe. Izgleda da je imao uticaja da ovi gore pomenuti pocnu da sviraju dvojke, cetvorke i sedamnes osmine po satori.
Tako je, tako je, Zvonko je otvorio Pandorinu kutiju :D Nisam baš pratio njegov razvojni put ali sam čuo da je na nejgovim gotovo svakodnevnim pa povremeno i all night long nastupima u klubu Veternica (mislim da se tako zvao) bilo baš divlje.

Imas li nesto (protiv) o Ivanu Plavsicu, koji se muvao po Gitarijadi, sada je u BG novinar, cak je i izdao CD...Izgleda da je on najdalje otisao od likova koji su bili povezani s Gitarijadom. Pesme mu pustaju i po Radijima i po Televizijama. Ima i spot!
Plavšić je jedna najblaže rečeno kontroverzna ličnost. Ali s obzirom na sve okolnosti on je pokazao jednu zavidnu dozu ambicije i vitalnosti. On je valjda želeo da postane Pera Janjatović ili Kremer ali nije bio ni izbliza taj štof. Uglavnom se u nekom nedefinisanom svojstvu motao oko bendova. Biće da ga je privukla atmosfera.:cool:
Mislim da je on u celoj toj gunguli tražio priliku za promociju i može se slobodno reći da je bio klasični oportunista. Nastavak njegove karijere upravo podvlači prethodnu konstataciju jer čim se opšta društvena klima promenila Plavšić je bez po muke prepišao svoje, nazovimo, rok početke i uredno se uklopio u medijsku klimu 90ih sa svim devijacijama koje je ona podrazumevala.

I da li se secas poredjenja - 3 najruznije grupe na svetu, respektivno:
1. Rollingstones
2. Elektricni Orgazam
3. Dimenzija 4

Nastavice se...
Peđa bi ti dao 100 maraka da redefinišeš ovu top listu... :D

Poslednja izmena:

Back