Gitarijada ponovo u LE!!!

hehehe ... i ja sam gledao kad su svirali sa LALOM ... SECAS SE KAD JE SOLIRAO NA BUBNJU BEZ PALICA ...RUKAMA ? ja sam se zaprepastio
kada je krvnicki udarao po po cinelama ... spoljnim delom sake ...

bilo je u onoj maloj sali u ZIZ ... (mala digresija ... u sali pozorista je svirao Bosko Petrovic ... jesi gledao? )

Nego, cuo sam da je bio u SPS-u , ivanovic...tokom devedesetih ...
to , ako je tacno, ne mogu da oprostim tek tako ... ha ha ha

a znas li kako je nakrivo stajao dok je svirao , a mi umirali od zelje da ga gledamo u prste ...
Bichi mi je pricao da je to radio upravo da sakrije svoje (gitarske) fore ... hahaha ......(p.s. rekoh ...Biči ... promenio sam svoj nick ...)

nego, sta li je sada sa njim ...?

ajde ti nastavi o gitarijadi.... nemoj da te mi zadrzavamo ...

samo opsirno , please ... mnogo zanimljivo ...

Poslednja izmena:
Videh link iz leksikona yu mitologije sto ga postavi ovde Ljakse. Pa ono o Antistres produkt-u nije nista manje zanimljivo od ove price ovde. E, sad mi je sve jasno jer puno toga sam saznao citajuci onaj sadrzaj o ASP-u. Sve je dato od samih pocetaka pa do danasnjih dana. Drago mi je da Pedja u Beogradu i dalje svira, a nije mi drago sto Murka, Spira i ostali iz ekipe ne naprave neki comback. Ko nije video obavezno da pogleda. Tol'ko - sto bi nekad rekao nas zemljak Cane.
p.s. Ljakse dobra ti ova anarhija sa jeb..nim evropskim zvezdicama...

hehehe ... i ja sam gledao kad su svirali sa LALOM ... SECAS SE KAD JE SOLIRAO NA BUBNJU BEZ PALICA ...RUKAMA ? ja sam se zaprepastio
kada je krvnicki udarao po po cinelama ... spoljnim delom sake ...
Ma Lala je ekscentrik. Treba poslusati njegove radove iz 70ih. U muzičkom smislu jako otvoren um. On je jedan od onih retkih iskrenih muzičara koji je radio ono što je hteo a ne ono što se očekivalo od njega. Ima i danas takvih likova ali su nažalost u ilegali. Vreme u kome živimo je upravo takvo kakvo jeste zato što su se kreativni, lucidni, talentovani i posvećeni povukli pred hordom primitivne silikonsko-dolčegabana-kvaziurbane bagre koja gazi po ljudima bez pardona.

bilo je u onoj maloj sali u ZIZ ... (mala digresija ... u sali pozorista je svirao Bosko Petrovic ... jesi gledao? )
Mislim da nisam mada sam retko propuštao malobrojne zanimljive koncerte. Sećam se jedne neobične serije koncerata kada je neko, ne neku neobičnu foru dovukao gomilu bendova sa džez akademije u Gracu. Fenomenalne svirke kojima je prisustvovalo u proseku po troje ljudi.

Nego, cuo sam da je bio u SPS-u , ivanovic...tokom devedesetih ...
to , ako je tacno, ne mogu da oprostim tek tako ... ha ha ha
Verovatno je tačno. 90ih su svi bili u SPSu sem Mire Marković koja je bila u JULu,:lol:. Šatro su se klali po televizijama i mitinzima ali su zato uredno poslovali obično na neprocenjivu štetu građana. I tada sam verovao da je cela politička scena šarena laža što se danas ispostavlja tačnim. Partije i mediji su na vrhuncu moći, nikada nisu bili jači ali su zato u moralnoj septičkoj jami. Normalno, to je njihova prirodna sredina. Koji su Ivanovićevi motivi za taj nakazan politički angažman, nemam pojma ali to što je neko dobar muzičar ne znači automatski da je pametan, prijatan i moralan čovek. Neretko je upravo obrnuto i to ne važi samo za muzičare. Verujem da je Ivanović više doneo toj partiji založivši svoj obraz no što je ona njemu vratila. SPS je bio mašinerija koja guta mnogo pristojnih ljudi na bi li namirila zveri ogromnih stomačina i minijaturnih mozgova.

a znas li kako je nakrivo stajao dok je svirao , a mi umirali od zelje da ga gledamo u prste ...
Bichi mi je pricao da je to radio upravo da sakrije svoje (gitarske) fore ... hahaha ......(p.s. rekoh ...Biči ... promenio sam svoj nick ...)

nego, sta li je sada sa njim ...?
MA Biči je za sve imao neko krajnje suvislo objašnjenje. Pazi, krije fazone. Kažem ja, Biče za gradonačelnika.
Ne znam šta je sa njim ali sam siguran da tiho pati za danima o kojima ovde pišemo.

Videh link iz leksikona yu mitologije sto ga postavi ovde Ljakse. Pa ono o Antistres produkt-u nije nista manje zanimljivo od ove price ovde. E, sad mi je sve jasno jer puno toga sam saznao citajuci onaj sadrzaj o ASP-u. Sve je dato od samih pocetaka pa do danasnjih dana. Drago mi je da Pedja u Beogradu i dalje svira, a nije mi drago sto Murka, Spira i ostali iz ekipe ne naprave neki comback. Ko nije video obavezno da pogleda. Tol'ko - sto bi nekad rekao nas zemljak Cane.
p.s. Ljakse dobra ti ova anarhija sa jeb..nim evropskim zvezdicama...
Da, pa ASP je bila jedima grupa sa kompleksnijom koncepcijom tj. iole artikulisanom idejom o tome zašto se treba baviti tom savremenom muzikom. Drugi su to uglavnom radili iz pomodarstva, želje da upoznaju ribe ili da se proslave i socijalizuju sa estradnim kremom odnosno zarade milione maraka. Stekao sam utisak da je cela ta scena i isčezla sa prvim problemima u državu upravo zbog trivijalnih motiva za bavljenje muzikom u većine protagonista. Kao što rekoh ASP je na tom pkanu bio izuzetak.

lose sam se "odrazio"...

mislio sam za IVANKU da stoji u stranu da mu ne vidimo prste ... a to objasnjenje je dao Bichi ... za Ivanku , ne za sebe ...

i pitao sam se sta li radi danas Ivanka ....

mada ni sa Bicijem nisam u kontaktu 6-7 god ...(napolju sam ...)

a, ko je imao koristi od stranackog angazmana ... ?
ne budi siguran da je vise dao nego dobio ...(ivanka)... mislim, mi ne znamo ...

ali , aj' nemojmo o politici ... previse ...

sta si stao sa gitarijadama ?
nastavi ...

LALA je umro , tako sam cuo ...

???

Poslednja izmena:
Nije bas visok - srednje visine, a gde mu je kuca - to ne znam. Ono sto znam je da je imao neke bendove pre ASP-a ( a kako su se zvali ti bendovi nemam pojma) i da su ucestvovali na gitarijadama. U ASP-u je svirao sa Mikom Pajsom kad su i osvojili neku nagradu, a posle toga je valjda otisao za Beograd i tamo nastavio muzicku karijeru.

Pedjina kuca (stan) je u radničkom naselju, ulica Gavrila Principa. Nagrada je bila za treće mesto - torta. Pojeli su je za pet minuta :)

Hajskul bendovi su takođe prilično zanimljiva priča. Ti bendovi nisu bili sam vrh lokalne rok ponude ali su svakako predstavljali jako živopisne skupne. Da preciziram, većina hajskul bendova poticala je iz gimnazije Stanimir Veljković Zele. Neki od tih bendova imaju prilično zanimljive priče…

Burek Žaklina (Žaklina burektore)- jedan od mnogih bendova inspirisanih burekom koji je nastao i bio rasformiran početkom 90ih. Ako me sečanje ne vara ta je grupa nastala iz glavnog benda osnovne škole Vasa Pelagić čijeg se imena ne sećam. Uglavnom, taj osnovački bend činili su likovi koji su listom sem jednog zaglavili čak i dugogodišnje robije pre no što su napunili 20 leta. Odlaskom dobrog dela prve postave na tešku robiju jedini koji je ostao na slobodi, Bojan, tada omiljen među Leskovačkim devojsčicama okupio je novu postavu pod nazivom Žaklina burek. Ime su izabrali po poslednjoj burekdžojskoj radnji u Leskovcu koju je držao Albanac. Ta buregdžinica Žaklina nalazila se u onoj ulici koja tera od pošte ka bolnici a tokom 90ih je bila puna radnji u kojima se prodavla švercovana roba. Koja je poruka tog čina teško je reći ali ak osam dobro razumeo namera je bila da se izađe iz klišea konvencionalnih imena grupa. Ostali članovi benda su bili izvesni Leka Ćabul za koga je kolala priča da mu je pominjani SPS uvalio pristupnicu uz obećanje da če mu obezbediti plastičnu operaciju nosa i neki Vlada Dabar ili Tvor ne sećam se najbolje. Bili su mi zanimljivi jer su jer su imali pesmu posvećenu Georgu Grosu, vođi verskog kulta Ćori - pevaču grupe Dimenzija 4 i Milanu Mladenoviću. Mislim das u ti likovi bili nešto najbliže grunge zvuku i možda jedini predstavnici tog muzičkog pravca koji su nastupili na gitarijadi.

Drugi gimnazijski bend bio je Jugo petličičino koji su mi delovali prilično moronski ali ono što ih je povezivalo sa Žaklinom burektore bila je takođe fascinacija burekom. Oni su imali nekakvu pesmu u kojoj su pozivali ljude da jedu burek. Pevali su:

Jedite burek
Jedite burek
Jedite burek
Jedite burek

Ili nešto kao Jedem burek, izrazito mek, jedem burek jer ima šmek…

Potpuno bulažnjnje. Sečam se da im je frontmen bio neki tip koji ima ogromnu glavu sa još većom afro frizurom.

Kada već pominjemo značajna muzička imena Leskovca ne bi valjalo preskočiti ni Leskovačkog Džindžer Bejkera, čoveka koga su jednostavno zvali Dušan bubnjar ali Du-šan bub-njar. U punoj ispravnosti dijalekta. Mislim da je on svirao sa Milčom ali i sa Ivanovićem. Bič ga je, po mom mišljenju nepravedno klevetao da na svom setu bubnjeva koristio kože životinjskog porekla ali ako se ima u vidu ona njegova teorema da Ivanović krije prste dok svira okrećući publici profil onda je i njegova priča o kožama Dušanovih bubnjeva lakša za shvatiti. Bič je inače imao neverovatne priče o drugim muzičarima. Mala digresija: imitacija koju je Bič često izvodio ne bi li uveselio okruženje bila je oponašanje izvesnog romskog goč-čineliste iz nekog duvačkog orchestra Sardana Saračice. To je bilo urnebesno smešno. Elem, Dušan bubnjar je važio za perkusionističku veličinu i njegovi nastupi sa raznim bendovima mogli su se videti na Gitarijadi. Čini mi se, ili bolje rečeno javlja mi se nešto kao da je po predanju svirao u pratnji Lea Martina, Nade Knežević i tandema Marković-Gut (zvuče kao Cvetković-Maček) ali me nemojte držati za reč. Izvesno je bil oda je I on kao I Bič svirao u svako drugom leskovačkom bendu.

Malo, malo pa opet nabasam na Koske ili Divlju ševu. No ovde se radi recimo o jednoj mojoj zgodi povezanoj sa njihovom po mom mišljenju najboljom pesmom koju su svi leskovački rokeri naučili da sviraju i bila je prvi pravi lokalni hit. Divlja je ševa dakle nekom zgodom snimila a i na gitarijadi u statusu specijalnih gostiju odsvirala famoznu pesmu Pax in domus. I ta je pesma postal instant hit.

Ja sam bio tada baš klinac i pod opštom pomamom naučio da sviram na gitari pomenutu pesmu dok je moj drug, danas naučni radnik u Sjedinjenim državama naučio da je peva. Pesmu smo uvežbali tako dobro das u nas ostali klinci iz našeg okruženja terali da je pevamo tokom svakog okupljanja. I sve je to bilo lepo. No došlo je i leto recimo 198pešeste i valjalo se na letovanje. Tako neki moji drugari kojima su roditelji bili zdravstveni radnici ubace i mene na listu za organizovano letovanje dece zdravstvenih radnika u Starom gradu na otoku Hvar u odmaralištu bolnice iz Donjeg Miholjca u Slavoniji. To je bio tip odmarališta pod vojno-zatvorskim režimom sa sve jutarnjim postrojavanjima, intoniranjem državne himne i dizanjem trobojke sa petokrakom. Ali to je letovanje bilo naprosto legendarno i po drugim pitanjima. Pored toga što sam razbio glavu skačući sa nekih litica u more I po prvi put se ljubio sa plavušom plavih očiju jedan je događaj po svemu nadvisio sve ostale pa čak I to što je Jugoslavija osvojila prvo zlato na svetskom prvenstvu u vaterpolu.

Upravnik odmarališta koga smo od milošte zvali Neron pošto je stalno bio u panici da će se nešto zapaliti bio je hrvatski prvoborac markantne figure koji je tu moju ekipu stalno posmatrao nekako mrko i ispitivački. Taj je lik jednog dana naredio da u sred letovanja mladi štićenici odmarališta pripreme priredbu na koju će biti pozvan establišment i krem SUNORa Starog grada na Hvaru. Vaspitači su okupili nas štićenike i počeli da ispituju ko šta ume da izvede za potrebe najavljenog kulturno umetničkog programa. Iako smo ja i prijatelj pokušali da zapalimo kroz prozor kako bi otišli da krademo neke smokve i pušimo Ronhil u nekom od lokalnih vinograda, nemilosrdna deca su nas izvikala kao muzikante. Prijatniji deo našeg angažmana bila je pratnja sestara Dude i Nataše koje su vrckajući se pevale pesmu O Susana, don`t you cry for me. Složeniji deo bi je to što smo morali da otpevamo još jednu pesmu kako bi popunili minutažu. No i to smo rešili.

Ubrzo bi ta priredba pa mi sve odsviramo po programu i na samom kraju dođe red na tačku u kojoj ja i moj pomenuti drug izvodimo savremenu kompoziciju pred zaista brojnom publikom sačinjenom uglavnom od nosilaca partizanske spomenice i njihovih supruga te dece iz odmarališta.

Poklonimo se i počnemo izvođenje pesme Divlje ševa za koju je stihove napisao pominjani Željko hubač koja je išla baš ovako;

Imam čvrstu volju, čvrsto ni je sve
Osim one stvari što mi mir u kući kvari

Ja bih da je (ne sećam se) tvrdim srcem svim
Dok se znojim za badava ona mirno spava
Hajde pope krsti svoje grešno stado
Ni u boga nema stvari da mi mir podari

Bonus penis pax in domus bonus peenis
Bonus penis pax in domus bonus peenis

Dičnim prvoborcima su poigravali brci dok su starije drugarice u njihovoj pratnji gledale što u pod a neke su se i nervozno osvrtale.
Neron je posle hteo žive da nas zapali, optuživao nas je za kotrarevolucionarno delovanje te ponižavenje boraca Starog grada i još gore njihovih drugarica.

No izvukli smo živu glavu sa tog letovanja i mnogih se zgoda što su se tamo zbile i danas rado setimo. Kuriozitet je i to što je sa nama na tom letovanju bio i mali Saša kasnije vokal grupe Psine (Udri Brusli) na koga su dešavanja tog leta ostavila neizbrisiv uticaj…

Nastaviću ovih dana i o najneslavnijoj leskovačkoj gitarijadi…

Ma, cim si ulicni muzicar... :)))
Pozdrav, sta ima?

nista , evo slucajno pronadjoh ovaj forum/temu... i bas zanimljivo ...
opasan ovaj ljack... kako samo pamti sva ta imena ...

i kritikuje sve redom ... hehe.. (skoro)

ja sam u gr, znas...
ti ko'e ce pofalis?
jos radis u 016 ?

pozdravi mi vecka, biche (oba komada , malo vise starog ) i tvog buraza ...i murku ,ako me pamte , a tebi zelim prijatno popodne ... ha ha ha

aj, da ne bude k'o pozdravi i zelje ... da pricamo o muzici ...

Ljack...
ja ,ono sto sam rekao ,mislio sam na BICHI-starog ...
a kod tebe - nisam siguran na koga mislis kada kazes Bich ...

ok. ne previse bitno ...

dusan pajs ..
hehe..
zanimljiv lik ...
mislim da ga dobro znam ...
kao bubnjar PRVA (ROCK) LIGA !!!
sa bichijem smo pricali da , ako bi deep purple na turu kroz YU ostali bez bubnjara ...
da bi dusan ladno mog'o da uskoci na pajsovo mesto ... znao je svaku stvar napamet ..
skidao je svaki udarac ... za bas bubanj je stavljao prst na zvucnik od gramofona da skine tacno ...

made in japan , album d.p.-a je imao u vise primeraka (PLOCA)... jedan za skidanje, posto se grebe kad se stalno vraca...
dugi primerak za slusanje ...
jos jedan samo za cuvanje ,...arhiva ..
a, mozda je bilo i jos za nesto ... hehehe

on , kuzma i milca.. i na klavijaturama ...aca ...cini mi se (amadeus)
su 1990.na gitarijadi izveli BURN (od D.P. ,naravno) ...
secam se kako je odusevio prisutne kada je prilikom namestanja instrumenata (samo muzikanti u basti ...) izveo solo tacku ... a kad pocne da solira ...hehehe ... niko ne moze da ga zaustavi , posto ... NE VIDI ... NE CUJE ...:zcepanje:
ne zaboravi grupu IBIS , gde je Dusan (du-san, dusan-pajs, dusan-bubnjar , ludi-dusan ..njegovi nadimci ...) + Zaban + gitarista ...ne znam ko ... zaradio prve pohvale ..

a zanimljivo je bilo i druziti se sa njim ... dok ne dosadi :lol: ...
voleo je ... monologe ...
gleda te u oci i prica ti pricu ... ako zaustis da nesto i ti kazes, on jednostavno prebaci pogled na nekog drugog i nastavi .... gledajuci sad u njega :zcepanje:

1988 ga je bichi (stariji) doveo kod mene da se dogovaramo da pravimo bend ....
a ispalo je da nam je celo popodne pricao o horoskopima, sto nam je , priznajem , bilo mnogo zanimljivo , jer smo prvi put u zivotu (ja, bichi i zvonko- moj komsija i takodje gitarista) slusali o tome u opsirnijoj varijanti ...
samo nismo na kraju ni probali da sviramo :hahaha:

Poslednja izmena:
sutra cu malo o mojim neslavnim nastupima 1993-ce :hahaha:

a , ako imam vremena i onih kasnijh, kada sam malo priucio da sviram ...

sada samo imena :

1983. moj prvi "bend" (:dash:) .. grupa LE ... (kosovski bozuri smo "svirali" :hahaha::hahaha::hahaha:)

1988. ja solo, kao gost, yesterday ,jovano ... (:confused:)

1989. duo THE BRIDGE ... dva stanley jordana ... :per::per: (:think:)

i jos neki humoristicni nastupi u leskovcu i nisu ...:hahaha:

do sutra ...

Poslednja izmena:
"(ja, bichi i zvonko- moj komsija i takodje gitarista)"

Zvonko je sa Wacetom dolazio u Beograd jednom ili dva puta i vodio ih Pedja u prostoriju za vezbanje pa se tamo pravio sesn. Pricao mi Wace da su cepali valjda Kravica i tako to, a on svirao bubnjeve. Waci je inace vise puta gledao Pedjin bend Radioaktivni(koji sam i ja bio gledao).Sta je sa Zvonkom? Wace prodaje diskove kod Robne kuce, to znam.
Cesljao sam malo po you tube i evo samo jedan link Pedjinog benda da vidite o cemu se radi. Inace tamo ima puno toga i nekoliko njegovih bendova, pa koga zanima neka pogleda fazon svirke, da ne bude pricamo u prazno.

Mislim da sam objektivan, uostalom da je ondašnja rock scena bila kvalitetna svakako bi bilo bendova koji bi nešto napravili van atara.

To međutim nije najvažnije. Mnogo je važniji cajtgajst - momenat kada je odbijanje potpune primitivizacije i indoktrinacije kod mladih u Leskovcu bio na vrhuncu. Pokazalo se kasnije i na najvišem nivou ikada.

Posle toga je usledila je potpuna dekultivizacija.
Spirka ima žešće priče ali se štopuje, neće da se otvori pred auditorijumom.

Ja se pak Spirke sećam kao jednog sjajnog momka punog entuzijazma i šarma. Kažem, mnogo je vremena proteklo ali verujem da i u Spiri ali i mnogima tinja nostalgija za tim vremenima. Daleko od toga da je onda valjalo ali u odnosu na vreme sadašnje ljigave 80e su bile Švicarska.

Na žalost iz Leskovca gotovo da uopšte nema vesti o zanimljivim muzičkim dešavanjima što je pomalo začuđujuće. Sve sredine sa Detroitskim sindromom nekako smognu snagu da svoju muku pretoče u nešto kreativno. Šta je tamo problem, teško je reći. Možda dugo izostajanje pozitivnih uzora u starijim generacijama ili jednostavno pannacionalna katatonija koja je izgleda tamo udarila najjače.

Naprosto ne znam u čemu je problem ali mi je zaista žao što se ništa bitno ne dešava. Možda tom gradu nedostaje jedan internet bend tipa Gorilaz, ljudi koji putem FTPa lii mailova razmenjuju matrice, stihove, rifove,semplove, ritmove i ostale muzičke kerefeke stvarajući na taj način neku muziku pošto analogni putevi i full contact očito ne funkcionišu.

Bio bih zaista srećan da se u Leskovcu opet nešto zakuva na muzičkom planu, kako god, bilo to obnavljanje nekakvog muzičkog festivala koji bi u prvi plan stavljao neafirmisane lokalne bendove kao što je onda bila gitarijada ili bar klub u kome ljudi mogu da sviraju a da ih poneko i sasluša.

Zero point je uvek super polazna osnova za novi početak.:lol:

Poslednja izmena:
Citat:
Original postavio Ulični muzičar

Mislim da sam objektivan, uostalom da je ondašnja rock scena bila kvalitetna svakako bi bilo bendova koji bi nešto napravili van atara.

dobro, mora malo da stedis drugari , da se ne zamerite ... to je normalno , nema ljutnje ...
(to sam mislio, a ne da si previse strog ...)

Poslednja izmena:
sacate li se grupe Kentaur ?
meni su tada (pojma nemadoh o sviranju) zvucali k'o whishbone ash ... dve gitare ... dobri su bili (za leskovac a ? .. ili mi se samo tada tako cinilo ?)

sto se tice Pedje (100marke) on se znao sa tehnicarima , pa kad dodje solo, on im samo da znak i oni ga pojacaju, mada je dobro svirao , nema sumnje uopste ...
ali je i najbolje zvucao... a i efekte je koristio
dok ostali , jadničci ... dok ovi za miksom primete da ide solo deonica ... dok ga malo pojacaju .... ono ode voz ...

a onaj voditelj , o kome je bilo reci ... jel' to onaj sto je osedeo mlad ...

bile su voditeljke u to doba i one bliznakinje ...

Spiro, ako imas Vertigo- snimak , postavi na youtube ... teraj ovceeee .....

lele, Spiro.... cuvate li jos one telefonske zajebancije ?
ako da- mora da mi das kad dodjem u le !!!!!!!!!!!

hehe .. upravo sam vas nasao na youtube-u .... sad cu malo da pogledam ....

Poslednja izmena:
sacate li se grupe Kentaur ?
Ja se secam. To su bili neki instrumentali?

sto se tice Pedje (100marke) on se znao sa tehnicarima ,
Pa sto maraka čini čuda, kao što rekoh... :D

pa kad dodje solo, on im samo da znak
Tako što bi šutnuo Mureta ili pljunuo Ćoru...:hahaha:

No oni zaista jesu imali takav odnos. Peđa je doslovno tukao članove svog benda na probama. Njega su se svi plašili.:lol:

i oni ga pojacaju, mada je dobro svirao , nema sumnje uopste ...
Pa to je poenta, dobro je svirao. Peđa zapravo nikada nije našao kreativnog parnjaka za svoj bend, nekog ko će dati njihovoj muzičkoj priči makar trunku progresivnosti. Pametniji muzičari su izbegavali njegov bend pre svega zbog njegove nasilne prirode ali i sumanute želje da apsolutno dominira. Pritom, on jeste izuzetno dobro vladao tehnikom sweet metala na gitari ali je njegov kreativni potencijal bio jako nizak a ostali članovi benda su bili samo vojnici njegove zamisli bez prava glasa. Osim toga, SM, HM, DM i ostali metali su bili na izdisaju ali to iz Leskovačke perspektive 80ih nije svima bilo baš jasno. Peđi, Milči, Krišci :lol: i ostalim blekmurovcima se činilo da će metal vladati vekovima iako je u trenutku kada su ga oni otkrivali bio globalno mrtav. Ti su ljudi bili jako vredni muzičari i žao mi je što se njihov trud nije isplatio. Zato je veoma važno biti svoj i verovati sopstvenom impulsu.

Leskovac je u eri gitarijada bio prilično muzički rigidna sredina (ali da napomenem i to - u smislu muzičke kultivisanosti ipak dva milenijuma napredniji no što je to danas slučaj).

Postojali su neprikosnoveni uzori koji su diktirali muzički ukus i trendove i imali snažan uticaj na muzičku scenu.

Tu dolazimo i do priče o muzičkim guruima grada Leskovca koji su meni još zanimljivija priča od same gitarijade. Reč je dakle o ljudima koji nisu obavezno bili aktivan deo muzičke scene ali su svojom elokvencijom, pojavnošću, dobrim kolekcijama ploča itd, itd. ostvarili jak uticaj na mlade muzičare i na neki način iz senke odredili karakter leskovačke muzičke scene.

Ali sada nemam vremena, o njima ću opširnije malo kasnije.

Kvalitet je jedan relativan pojam. Npr. po meni Viva Romana nije kvalitetan bend, po nekom je vrh vrhova... To znaci da ako se ja pitam necu im omoguciti snimanje ploce, ako se onaj pita snimice.
Problem leskovackih muzicara osamdesetih (ma, svih godina) su bile pare i sujeta, tj. zloba. Da bi neka izdavacka kuca cula za nas morali bismo da imamo snimke. Da bismo to uradili trebalo je negde otici (Beograd) i snimiti to. Odakle pare? Mislim da nije bilo benda u kome su svi clanovi zaradjivali, pa da stvar izguraju do kraja. Pa nama je problem bio da kupimo iole ozbiljniji instrument...
Da ne pricam o ljubavi koja je vladala medju muzicarima kad treba pomoci - dacu ti kabl (pancir) za gitaru da sviras, ali ga iskidam, da ti prekida dok sviras... Kad neko bude fer i drugar sa svima - za nagradu dobije nadimak rok-*****... Svojevremeno je pobedio bend na Gitarijadi i za nagradu su imali mogucnost da idu da sviraju negde (mislim da se cak radilo o Zajecaru, da na zajecarskoj Gitarijadi sviraju kao gosti). Zaboravio sam kako se zvase grupa i lik (njegov brat je devedesetih pravio javne zurke u kuci blizu "Sandokana", pa to prestalo kad izbila tuca i dolazila policija, sta li vec bese...). Oni su znali da ne mogu da idu da sviraju, jer im termin nije odgovarao. Cutali su da ne bi otisao drugoplasirani bend - Cepeni cunci. I onda su javili na dan svirke "E, mi ne mozemo da idemo..." P.S. Dopisujem se posle deset minuta :) Setio sam se - Novak se zvao lik koji je svirao tu, za ostale bih bas morao da naprezem mozdane vijuge...

Spirka ima žešće priče ali se štopuje, neće da se otvori pred auditorijumom.
Ne znam na sta mislis... Ako me podsetis... Uostalom, ako znas koje su to price - pisi brate, podseti me :)
Uostalom, okupiran sam pisanjem na http://spyrai.blogspot.com/ :)

Ja se pak Spirke sećam kao jednog sjajnog momka punog entuzijazma i šarma. Kažem, mnogo je vremena proteklo ali verujem da i u Spiri ali i mnogima tinja nostalgija za tim vremenima. Daleko od toga da je onda valjalo ali u odnosu na vreme sadašnje ljigave 80e su bile Švicarska.
I ja se tako pamtim :)
Samo, ja nisam nostalgican... Jer, da jesam vaskrsao bih ASP ocas posla. Samo sto vise nemam 20 godina i sad imam neke kriterijume ispod kojih ne idem! ;)
Na žalost iz Leskovca gotovo da uopšte nema vesti o zanimljivim muzičkim dešavanjima što je pomalo začuđujuće.
O ovome moze Kriska da prica (pise)... Kaze da je kucao na mnoga vrata poslednjih par gorina u pokusaju da se obnovi Gitarijada, ali da niko nije zainteresovan.

Poslednja izmena:
Ah, da, evo Spira može da napiše nešto podrobnije o čuvenom Leskovačom grafitu Da li mislaš deka sum sexy odnosno o mestu na koje je godinama stajao ... :D
A? Nesto se prisecam da je stajao na onoj ogradici u ulici sto prolazi pored sajma. Ne znam naziv ulice, ali nastavak te ulice, kad se predje Mlinska je Dositeja Obradovica. To je sve sto ja znam o tom grafitu. Vidjao sam ga tu kad bih isao/vracao se u grad, skolu...
Da li ima neka interesantna prica vezana za taj grafit i ti mislis da je ja znam?

sto se tice Pedje (100marke) on se znao sa tehnicarima , pa kad dodje solo, on im samo da znak i oni ga pojacaju, mada je dobro svirao , nema sumnje uopste ...
dok ostali , jadničci ... dok ovi za miksom primete da ide solo deonica ... dok ga malo pojacaju .... ono ode voz ...
Ima tu jos jedna caka koju leskovacki muzicari nikako nisu shvatali. Ako oni svoje pojacalo odvrnu na maksimum onda dzabe tonac za miks-pultom pokusava da ih stisa ili pojaca... U to vreme, ipak, ozvucenje nije bilo tako jako, pa je moglo da svira, maltene i bez razglasa :)
Da ne pricam o strucnjacima koji su, ponekad, dolazili iz radio-kluba. Lik je meni ozvucavao bubanj sa dva mikrofona i hteo ja da ozvuci samo dobos i bas bubanj. Ja uzmem mikrofon i stavim da iznad dobosa, da hvata i kontra-cinelu, a onda mi on kaze da ce dobos bolje da se cuje ako je mikrofon odozdo. Na moje pitanje "A kontra-cinela?" zaigrao je na kartu broja godina (bio je desetak godina stariji). Kaze, koliko sam puta ja svirao, a on godinama ozvucava koncerte...
Meni doslo da ga oteram u... Rekoh mu "Brate, ovo nije Abrasevic, pa stavis dva mikrofona i poredjas muzicare u krug. Ako moj gitarista ne cuje kontra-cinelu onda ce da sviramo svako za sebe, kakav ritam i ostali bakraci. Uostalom, kad si toliko strucan, onda znas da se bubanj ne ozvucava sa dva mikrofona!"
a onaj voditelj , o kome je bilo reci ... jel' to onaj sto je osedeo mlad ..
Mislim da je taj!

Spiro, ako imas Vertigo- snimak , postavi na youtube ... teraj ovceeee .....
Imao sam ga negde. Mislim i da ga Pecko ima prebacenog na digitalni format... Ne da smo terali ovce, nego sam ja imao i ono zvono klepetusu :) Inace, tesko da ja to kacim na youtube, nemam takav internet :(

lele, Spiro.... cuvate li jos one telefonske zajebancije ?
ako da- mora da mi das kad dodjem u le !!!!!!!!!!!
Mislim da se to pogubilo vremenom... Trebalo bi bar dva sata preturanja... Samo, to su kasete, mislim i da je sad sumnjiv i kvalitet snimka, jer, ipak je to kaseta.
Kao sto rekoh, nisam ja nostalgican, zato i ne brinem o tome...

hehe .. upravo sam vas nasao na youtube-u .... sad cu malo da pogledam ....
Koga to vas?

Back