Ginekologija

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pffff mnogo mnogo ali kod nas ne mozes tek tako da odes i kazes da hoces taj test...zato mi je glupo sto ovde to preporucuju,...

Moras imati uput pa cekas mesec dana u redu za vadjenje krvi pa razultati za dve nedelje... i onda shvatis da si u 5 mesecu trudnoced :/

Ne preterujte stvarno, test kosta oko 600 dinara , ne vise od toga.
I rezultat se dobije za par sati, jedan dan u vrh glave.
Na uput nikada nije isao i ne spada u redovno vadjene krvi.
A da je najsigurniji dokaz trudnoce, jeste.

Dobro, i sta Vi, kao dr predlazete kada je "vreme" za odlazak kod ginekologa uzimajuci u vidu da ako sam trudna, u pitanju je 3 nedelje. Neki mi kazu da je najbolja peta nedelja... Prosle god. u ovo vreme mi je kasnilo 11 dana i dobila sam. Imam simptome kao da cu dobiti.
Da, u privatnim lab. testovi budu gotovi za 24h.

Ako si trudna nije u pitanju 3. nedelja no da ne objasnjavam kako se mere nedelje trudnoce.
Kod ginekologa treba otici 2 nedelje nakon izostanka ciklusa, pre toga se ultrazvukom ne moze dijagnostifikovati trudnoca.
S obzirom da je test nit pozitivan nit negativan ginekolog moze da uradi ultrazvuk ili da te posalje na bHCG.

Na koliko imas ciklus?
Ako ti menstruacija kasni 2 nedelje, a do moguceg zaceca je doslo pre 3 nedelje, to znaci da ako uzmemo da imas ciklus na 28 dana, zacece desilo 21. dana ciklusa.

Koliko mi ide rekonstrukcija celog desavanja?

Kolika je verovatnoca da imas ovulaciju 7 dana pred dobijanje ciklusa (ako imas redovne cikluse)?
Vrlo mala.

Ako nemas redovne cikluse ,onda je sve moguce.
Zato uradi bHCG i resi svoju radoznalost.

imam viokorizicni hpv. zadnji papa test sam radila prije godinu dana , bio je dobar, pa me zanima kako se u manje od godine dana mogao razviti visokorizicni hpv??? decko ima kondilome,koji bar mislim spadaju u niskorizicne skupine. on je isao na operaciju, a meni je doktorica prepisala albothyl vagitorije da uzimam svako 3 vecer i tablete za imunitet ( immunity booster) -Trebam doci opet za 6 mj. zanima me dali i ja trebam na operaciju. ipak je to viskorizicni hpv?

Cao svima ja sam nova ovde i mogu reci da ima mnogo zanimljivih stvari koje se mogu nauciti. Pokusala sam naci odgovor na nekimprethodnim stranama ali nisam nasla. Mene zanima da li moze doci do kasnjenja menstruacije posle uzimanja tableta Triagil i vaginaleta Neo Penotran. Odnos sam imala posle terapije. Hvala unapred

U nedavnom razgovoru oko pušenja, kolegica izjavi da je pušila tijekom sve tri trudnoće. Na pitanje zašto nije prestala barem tijekom trudnoće, dala je zanimljiv odgovor: da je štetnije prestati pušiti u trudnoći, odnosno naglo prestati i tako šokirati organizama (a otrovi se ionako zadržavaju u tijelu), nego nastaviti s pušenjem. Navodno tako kažu doktori!?

Prvi put čujem i ne vjerujem: pa općepoznato je da se u trudnoći ne bi smjelo pušiti, a ovo o "šokiranju organizma i veća šteta nego korist" mi zvuči kao totalno samozavaravanje.

Što kažete?

U nedavnom razgovoru oko pušenja, kolegica izjavi da je pušila tijekom sve tri trudnoće. Na pitanje zašto nije prestala barem tijekom trudnoće, dala je zanimljiv odgovor: da je štetnije prestati pušiti u trudnoći, odnosno naglo prestati i tako šokirati organizama (a otrovi se ionako zadržavaju u tijelu), nego nastaviti s pušenjem. Navodno tako kažu doktori!?

Prvi put čujem i ne vjerujem: pa općepoznato je da se u trudnoći ne bi smjelo pušiti, a ovo o "šokiranju organizma i veća šteta nego korist" mi zvuči kao totalno samozavaravanje.

Što kažete?
Gro je primera gde zhena pushi sve vreme tokom trudnotje, i dete se rodi zdravo i pravo, kako bi rekli. Istina je da je zaista vetja mogutjnost da neshto drugo 'podje naopako', nego da pushenje stvori ozbiljne probleme, ali chinjenice su tu, i zna se zashto pushenje u toku trudnotje nije pozheljno, i nikako preporuchljivo. Dr je to odlichno sumirala.

Shto se tiche te parole 'otrovi se zadrzhavaju u telu', nasmejao bih se.

Što kažete?

..na testovima za procenu rizichnosti trudnoce,
pusenje vishe od deset cigareta dnevno nosi 1 poen rizika,
a manjak od 5kg od idealne tezine (po doktorima, visina - 100) nosi 2 poena.. :)

Gro je primera gde zhena pushi sve vreme tokom trudnotje, i dete se rodi zdravo i pravo, kako bi rekli. Istina je da je zaista vetja mogutjnost da neshto drugo 'podje naopako', nego da pushenje stvori ozbiljne probleme, ali chinjenice su tu, i zna se zashto pushenje u toku trudnotje nije pozheljno, i nikako preporuchljivo. Dr je to odlichno sumirala.

Shto se tiche te parole 'otrovi se zadrzhavaju u telu', nasmejao bih se.

Ali nikad ne znaš šta bi bilo da žena nije pušila, zar ne? Svako ljudsko biće je priča za sebe i život čini splet okolnosti, ovde se radi o statistici koja govori sve i ne govori ništa...
Meni je sam taj stav - pušenje u trudnoći užasavajući, kad se neko odluči da bude roditelj treba potrebe deteta da stavi ispred svojih (pogotovo nekih mizernih kao što je cigareta!)

Ali nikad ne znaš šta bi bilo da žena nije pušila, zar ne? Svako ljudsko biće je priča za sebe i život čini splet okolnosti, ovde se radi o statistici koja govori sve i ne govori ništa...
Meni je sam taj stav - pušenje u trudnoći užasavajući, kad se neko odluči da bude roditelj treba potrebe deteta da stavi ispred svojih (pogotovo nekih mizernih kao što je cigareta!)
Slažem se. Apsurdno je polemisati o tome da li je uopšte nešto rizik, kada se radi o takvoj stvari. Zna se šta je preče.
Ali ipak, nauka je tu da bi pitala zashto i kako.

Naravno da ne treba pušiti u trudnoći, to uopće nije u pitanju. Samo me zanimala navodna veća štetnost naglog prestanka pušenja kad osoba otkrije da je trudna, od nastavka pušenja. Što je (također navodno) rekao ginekolog žene o kojoj pričam.

Pa ako uzmemo hipoteticki da zena o kojoj govorimo je strastveni pusac, koja pusi 3 pakle cigareta dnevno pa ostavljanje /potpuni prekid pusenja bi bio stresan u smislu njene nervoze...

Realno, ne verujem u tu pricu.

Poslednja izmena:
dr:
Pa ako uzmemo hipoteticki da zena o kojoj govorimo je strastveni pusac, koja pusi 3 pakle cigareta dnevno pa ostavljanje /potpuni prekid pusenja bi bio stresan u smislu njene nervoze...

I ovo boldovano u slislu da ''mora'' da ostavi a ne da ''želi''... Lično poznajem žene koje su bile strastveni pušači i ostavile cigarete onog trenutka kad su saznale da su trudne, bez stresa, bez kriziranja i bez nervoze. Pitanje je motiva.

I ovo boldovano u slislu da ''mora'' da ostavi a ne da ''želi''... Lično poznajem žene koje su bile strastveni pušači i ostavile cigarete onog trenutka kad su saznale da su trudne, bez stresa, bez kriziranja i bez nervoze. Pitanje je motiva.
A tu opet dolazi ono 'svaka osoba je posebna'..
Ovo postaje vishe filozofska, pa i psiholoshka tema, nego ginekoloshka.

dr:

Ok, hvala na odgovoru. Ona i nije spominjala stres i nervozu, već fizičke posljedice na organizam, zaostale otrove i još svakakve mambo-jumbo teorije.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back