Ginekologija

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Имам једно питањце за упућене ;)
Јуче и данас сам имала јутарње мучнине, повраћам, врти ми се у глави и сл. Последњи пут сам имала циклус од 10-16 марта а и пре и после тога сам имала односе без заштите. Да ли је могуће да су то симптоми трудноће или морам да сачекам да видим да ли ће циклус изостати овај месец па да тек онда проверавам?

Имам једно питањце за упућене ;)
Јуче и данас сам имала јутарње мучнине, повраћам, врти ми се у глави и сл. Последњи пут сам имала циклус од 10-16 марта а и пре и после тога сам имала односе без заштите. Да ли је могуће да су то симптоми трудноће или морам да сачекам да видим да ли ће циклус изостати овај месец па да тек онда проверавам?

Malo je rano za simptome trudnoce.
Vrtoglavica sama po sebi daje i mucninu i nagon za povracanjem.
Mozes da uradis bHCG iz krvi ali mislim da se nista posebno nece desiti i da sacekas izostanak ciklusa.

dr:
Nastavi da uzimas pilule.
To znaci da cyclo-progynova ne moze stetno da utice na plod ili da i Vi mislite da je nemoguce da sam trudna?
Dobila sam danas, ali da znam ubuduce...nije da pokusavam da ostanem trudna, ali ako bi se desilo ne bih se zalila...
Ako budem odlucila da zatrudnim, da li bi prvo trebalo da prestanem sa tabletama ili mogu da pokusavam i dok ih pijem, bez bojazni da mogu stetno uticati na plod?

dobro vece ja sam nova ovde i imam jedan veliki problem i zbunjena sam. pre 7 dana mi se zavrsila menstruacija a ja i moj muz smo planirali bebu i posto naravno se gledaju plodni dani moji su bili 1-2 i 7 aprila a mensruacija mi je bila normalna ali sada nakon sto je moj muz svrijo u mene 1 aprila sada imam kao malo krvarenje pa me to malo buni dali je to normalno a imam bolovi u levom jajniku. dali sam trudna nakon koliko dana moze se videti trudnoca?! STA TO ZNACI? PLASIM SE ZA MENE I MOZDA MOJU BEBU AKO JE IMAM.

PUNO HVALA UNAPRED NA ODG:

dobro vece ja sam nova ovde i imam jedan veliki problem i zbunjena sam. pre 7 dana mi se zavrsila menstruacija a ja i moj muz smo planirali bebu i posto naravno se gledaju plodni dani moji su bili 1-2 i 7 aprila a mensruacija mi je bila normalna ali sada nakon sto je moj muz svrijo u mene 1 aprila sada imam kao malo krvarenje pa me to malo buni dali je to normalno a imam bolovi u levom jajniku. dali sam trudna nakon koliko dana moze se videti trudnoca?! STA TO ZNACI? PLASIM SE ZA MENE I MOZDA MOJU BEBU AKO JE IMAM.

PUNO HVALA UNAPRED NA ODG:

Trudnoca moze da se detektuje 10- 14 dana nakon ovulacije i to vadjenjem bete ili
testovima za trudnocu sto znaci da ti ne mozes nikako znati da li si trudna a trudnoca moze da se vidi nakon recimo 6 nedelja (zavisi opet kad je bila ovulacija)!
Strpljen-spasen!
Da li ti je potvrdjena ovulacija u tim danima ili ti to racunas?!

U pravu si, nisu pilule za kontracepciju, to su pilule koje treba da dovedu tvoj hormonski sistem u ravnotezu.
Bilo da imas deficit nekih hormona,da nemas ciklus ili da imas bilo kakvu drugu nepravilnost u menstrualnom ciklusu.
Hormosnki sistem je jako osetljiv i mora da bude u ravnotezi kako bi doslo do ovulacije.
Stoga treba malo vremena da se ta ravnoteza napravi i da se onda ide na ostvarivanje trudnoce.

Postovani,
imam jedno pitanje u vezi neredovne menstruacije i kontracepcijske pilule.

Ovako, u posljednja 2-3 mjeseca mi je menstruacija neredovna (kasni cca. 2 nedjelje) i kada treba da je dobijem, 4-5 dana prije imam lagano smedjkasto krvarenje koje i ne lici bas na menstruaciju. Ovo mi se znaci prvi put dogadja, inace sam uvijek imala prilicno redovne cikluse.

Ovog mjeseca sam planirala da pocnem ponovo koristiti Yasmin (koristila sam ih vec godinu i po dana i napravila sam pauzu od 8 mjeseci koja jos uvijek traje)..medjutim, kao sto sam vec spomenula, i ovaj put se pojavio taj "iscjedak" koji traje vec 3-4 dana, ali danas vec sa naznakama "prave" menstruacije. Moje pitanje je: je li to to? Da li da pocnem sa yasminom danas ili da cekam i dalje..ili da ipak cekam sljedecu normalnu menstruaciju?

Stvarno bih voljela da mi se opet ciklus regulise jer ovako sam ni tamo ni 'vamo. Ako mozete odgovoriti sto prije, bila bih vam veoma zahvalna :) Hvala unaprijed

Imam bolove u predelu desnog jajnika od jutros i povisenu T (37.2- 37.4). Inace idem u drzavni dom zdravlja, ali se bojim zbog ove temperature da nije kasno da cekam tek ponedeljak za pregled kod ginekologa. Zovem od jutros nekoliko privatnih ordinacija, niko ne radi nedeljom (danas niko nije mogao da me primi)!
Molim Vas, ako znate neku pouzdanu priv. ordinaciju koja radi nedeljom ili da mi kazete po vasem misljenju mogu li da sacekam ponedeljak. Bolovi nisu ubijajuce jaki, ali ipak...+ temperatura :( Ceo dan mirujem, lezim. Sto je najgore od svega prosle nedelje sam isla na redovan ginekoloski pregled, uradila grupu, papa i sve je bilo ok :(
Hvala!

Postovani,
imam jedno pitanje u vezi neredovne menstruacije i kontracepcijske pilule.

Ovako, u posljednja 2-3 mjeseca mi je menstruacija neredovna (kasni cca. 2 nedjelje) i kada treba da je dobijem, 4-5 dana prije imam lagano smedjkasto krvarenje koje i ne lici bas na menstruaciju. Ovo mi se znaci prvi put dogadja, inace sam uvijek imala prilicno redovne cikluse.

Ovog mjeseca sam planirala da pocnem ponovo koristiti Yasmin (koristila sam ih vec godinu i po dana i napravila sam pauzu od 8 mjeseci koja jos uvijek traje)..medjutim, kao sto sam vec spomenula, i ovaj put se pojavio taj "iscjedak" koji traje vec 3-4 dana, ali danas vec sa naznakama "prave" menstruacije. Moje pitanje je: je li to to? Da li da pocnem sa yasminom danas ili da cekam i dalje..ili da ipak cekam sljedecu normalnu menstruaciju?

Stvarno bih voljela da mi se opet ciklus regulise jer ovako sam ni tamo ni 'vamo. Ako mozete odgovoriti sto prije, bila bih vam veoma zahvalna :) Hvala unaprijed
Javi se ginekologu na pregled pre nego sto pocnes da ponovo sa pilulama.

Imam bolove u predelu desnog jajnika od jutros i povisenu T (37.2- 37.4). Inace idem u drzavni dom zdravlja, ali se bojim zbog ove temperature da nije kasno da cekam tek ponedeljak za pregled kod ginekologa. Zovem od jutros nekoliko privatnih ordinacija, niko ne radi nedeljom (danas niko nije mogao da me primi)!
Molim Vas, ako znate neku pouzdanu priv. ordinaciju koja radi nedeljom ili da mi kazete po vasem misljenju mogu li da sacekam ponedeljak. Bolovi nisu ubijajuce jaki, ali ipak...+ temperatura :( Ceo dan mirujem, lezim. Sto je najgore od svega prosle nedelje sam isla na redovan ginekoloski pregled, uradila grupu, papa i sve je bilo ok :(
Hvala!

Jesi li iz Beograda?
Pretpostavljam da u nekom od nasih GAK bi mogla da uradis pregled s obzirom da imas bolove.
Nazovi i pitaj.

dr:
Jesi li iz Beograda?
Pretpostavljam da u nekom od nasih GAK bi mogla da uradis pregled s obzirom da imas bolove.
Nazovi i pitaj.

Da, iz Beograda sam. Ali nisam znala da li Narodni Front prima nedeljom i to bez uputa. Prosto nikad tamo nisam bila, sve nesto mislim da nije valjda toliko strasno, ali ova temperatura mene brine jer ona sigurno ukazuje da je upalni proces u pitanju. Da li sam u pravu?

dr:
Koji dan ciklusa ti je?

19. DC, mogla bi biti ovulacija ali s obzirom da sam ranije imala upale jajnika nekako mi se cini da je to bas taj bol. S druge str, pijem Dianu i cudno mi je da je upala uopste moguca?! Ako sutra budem imala T moracu negde da odem, valjda ce me primiti u Frontu bez uputa, ako ne nadjem neku privatnu ordinaciju koja radi nedeljom (a da pri tom ne dere :( ).

Uradila sam kompletan pregled (ginekoloski, ultrazvucni, papa test, kolposkopiju,vaginalni i cervikalni bris i dodatno test na hlamidiju, mikoplazmu i ureoplazmu) pre 5 dana.
Postoje neke nejasnoce te Vas molim da mi pomognete.

Na pregled sam otisla zbog izrazite suvoce vagine, ekstremnog perutanja, svraba i povremenog bola u spoljasnjoj genitalnoj regiji. U medjuvremenu vecinu preparata sa naseg trzista sam probala, a na Poligynax vaginalete i Daktanol kremu sam postala osetljiva i prekinula zbog izrazenog svraba i peckanja, koje nisam mogla da izdrzim (a nekad ranije su prijale).

Papa je druga grupa, hlamidija, mikoplazma i ureoplazma su negativne, jedino je pronadjena bakterija Streptokoka B.
Zbog toga mi je predlozena upotreba Macmiror vaginaleta, svih 12 bez prekida, sem ako pocne ciklus, pa kad prodje da nastavim dok ih sve ne potrosim. Spolja da aplikujem Canesten krem.

I treceg dana po dobijanju ciklusa da uradim reproduktivne hormone: FSH, LH, PRL, E2, Pg, T, i TSH, uz serijsku folikulometriju od 8. ili 9. dana ciklusa (zbog izostajanja ovulacije, a zelje za trudnocom )

Kolposkopija:
"Oko spoljasnjeg matericnog usca malo ostro ograniceno polje cilindricnog epitela, koji na dodir oskudno krvari. Ostala povrsina grlica je pokrivena skvamoznim epitelom koji se homogeno boji jodom."

Ultrazvuk:
" Uterus jasno ogranicen, pravilnog oblika i normalne velicine, 56,4 x 28,5 x 46,8 mm, sa endometrijumom debljine 4,7 mm.

Desni jajnik 44,5 x 19,22 mm, sa VECIM brojem folikula precnika do 10,8 mm.
Levi jajnik 36,4 x 21,4 mm sa VECIM brojem folikula precnika do 10,7 mm.

U Duglasovom spagu nema slobodne tecnosti.

S obzirom da zelim trudnocu, jako me brine velik broj cista, usled kojih se desava da izostane ovulacija, a jos veca zabrinutost je zbog te "ranice", za koju sam cula da moze da se ukloni laserskim putem, a kod ove doktorke to ne rade, vec radiotalasima i metodom "smrzavanja" za koju nisam cula.

Dodacu jos nesto, doktorka je rekla nakon kolposkopije, da moju promenu ne bi nazvala "ranicom", jer ne voli da koristi taj termin, i da se kod mladih devojaka (mislim i da nisam toliko mlada, imam 29 godina) desava da se "prevrne koza iznutra-spolja, kao manžetna"- tim recima, ali mi nije objasnila moguc uzrok njenog nastanka kao ni pojasnjenje eventualnih metoda za njeno saniranje.

Da li je neko od vas imao slicnih problema, kako izgledaju te intervencije, jesu li bolne?

Sta znaci kad se kaze da je telo materice u AVF , ako moze neko da mi pojasni?
Molim Vas za objasnjenje!!!

krvarim dest dana to nije krvareje stalno,ngo sa prekidima,danas sam bila kod ginekologa koji me pregledao i rekao da je velika upala i da moram odmirovati strogo 3dana, i htno i je dao vaditi krv? od bolova nije mogao da me pregleda, ali kad je probao,izvinite,takav smrad je uz krv izasao da je sestra morala otvoriti prozor.....DALI je pametno sto ja sad sedim a nelezim iako sam popila terapiju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back