Ginekologija

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Postovani,

Prethodnih 6 jeseci sam pila Yasmin( imala sam problema sa grudima od njega-bile su bolne,a i radi onih smrtnih slucajeva dr.mi je prepisala Logest.)
Popila sam prvu kutiju Logesta i danas mi je drugi dan pauze.Od juce imam bolove koji su slicni menstrualnim ali menstruacije jos uvijek nema.Takodjer prsa su mi malkice natekla i bole. Zanima me da li su ovo normalne pojave,s obzirom da sam popila tek prvu kutiju Logesta,te u kojem periodu bi menstruacija trebala doci?
PS Imam 22 godine (kontraceptive pijem radi policisticnih jajnika,imala sam laparaskopsku operaciju hemoragicne ciste na lijevom jajniku prije 2 godine)

Unaprijed se zahvaljujem

Pre izvesnog vremena sam vam pisala oko svog problema i poslalai ste me kod ginekologa. Kolik god to bilo komplikovano i tesko zakazati termin, zakazala sam i napokon znam sta mi je. Inace, ko od vas ginekologa zeli da "okusa srecu" u inostranstvu, toplo vam preporucujem ovu Francusku jer imaju deficit ginekologa (jako malo ljudi na medicini se odlucuje za ovu spec), svi su prebukirani, termini se zakazuju mesecima unapred a pregled je u proseku oko 60e a pripisivanje terapije oko 50e - pa vidite :).
Dakle, laboratorija&pregled su pokazali da imam kandidu (lekarka kaze uzrokovanu prethodno pijenim antibioticima zbog grla) uz koju se kasnije razvila i gradrinela. Doktorka je rekla da nije problem regulisati to nego srediti floru koja je "unistena" delovanjem ove bakterije&gljivice zajedno. Dobila sam dugacku terapiju: 6 poliginax vaginaleta, pa jedna nitrat sertakonazol sa odlozenim delovanjem na 7 dana, pa 6 poliginax i onda 14 dana trofizil (lokalni naziv - u pitanju je "mix" za regeneraciju flore; sadrzi laktobacile itd) plus prvih sedam dana je isla i krema ujutru i uvece i spec sapun i prvo vece sam popila i kesicu nekih granulica (zaboravila sam koji je hem sastav, u sv sl su za vaginitis).
Sada bih imala par pitanja za vas.
Da li bi moj partner trebao da poseti lekara? Pitala sam ginekologa to, ona kaze da sam u slucaju da ima neke vidljive promene (koje nema) i da je cela stvar "u meni" i da njemu od toga ne moze biti nista. Sve jedno, s obzirom da sam jako puno vremena provela "obrazujuci" se po internetu na ovu temu, vidim da se na vecini sajtova savetuje lecenje oba partnera tj da me on kasnije ne bi rekontaminirao (mada mi nije logicno kako s obzirom da ovo nije polno prenosiva bolest al sam na dosta mesta procitala to)? Zanima me vase misljenje na ovu temu?
I jos da li je dozvoljen odnos tokom poslednjeg dela terapije (tih poslednjih 14 dana) sa kondomom naravno i da li je nakon terapije potrebno da odnos bude sa kondomom neko vreme i ako da - koliko?
hvala unapred!

dr:
Vanmatericna ne moze dovesti do poremecaja o kome vi govorite.
Potrebno je da se ispitate sa dve strane, ginekoloske i endokrinoloske.
Prvo treba da se obratite svom lekaru opste medicine koji ce vas nakon osnovnih pretraga uputiti endokrinologu pre svega da se ispitaju hormoni stitaste zlezde, a onda sa druge strane u konsultaciji sa ginekologom treba da uradite ispitivanje svog hormonskog statusa.
Ne znam gde se lecite, no svakako treba da znate da ove analize prvo ne mogu da se rade na svoju ruku , postoji tacno sta ,kada i kako se ispituje u zavisnosti od sumnji na odredjeni problem te se to cini po nalogu lekara specijaliste, i drugo, da ta ispitivanja nisu jeftina da bi ih tek tako radili bez pregleda od starne lekara.
Hvala na odgovoru, pokusat cu sa svojim ljekarom da odradimo gore pomenuto.I ja sam za to da se urade hormoni stitaste zljezde. Kod nas je u RS program porodicne medicine, pa manjak ljekara, pa vjecite guzve, a doktorica mlada 25 godina, jos uvijek neiskusna, ali hoce uraditi sta joj se kaze. Pa cu pokusati ispitati sve gore navedeno.Hvala jos jednom i javim se sa rezultatima.

Pre izvesnog vremena sam vam pisala oko svog problema i poslalai ste me kod ginekologa. Kolik god to bilo komplikovano i tesko zakazati termin, zakazala sam i napokon znam sta mi je. Inace, ko od vas ginekologa zeli da "okusa srecu" u inostranstvu, toplo vam preporucujem ovu Francusku jer imaju deficit ginekologa (jako malo ljudi na medicini se odlucuje za ovu spec), svi su prebukirani, termini se zakazuju mesecima unapred a pregled je u proseku oko 60e a pripisivanje terapije oko 50e - pa vidite :).
Dakle, laboratorija&pregled su pokazali da imam kandidu (lekarka kaze uzrokovanu prethodno pijenim antibioticima zbog grla) uz koju se kasnije razvila i gradrinela. Doktorka je rekla da nije problem regulisati to nego srediti floru koja je "unistena" delovanjem ove bakterije&gljivice zajedno. Dobila sam dugacku terapiju: 6 poliginax vaginaleta, pa jedna nitrat sertakonazol sa odlozenim delovanjem na 7 dana, pa 6 poliginax i onda 14 dana trofizil (lokalni naziv - u pitanju je "mix" za regeneraciju flore; sadrzi laktobacile itd) plus prvih sedam dana je isla i krema ujutru i uvece i spec sapun i prvo vece sam popila i kesicu nekih granulica (zaboravila sam koji je hem sastav, u sv sl su za vaginitis).
Sada bih imala par pitanja za vas.
Da li bi moj partner trebao da poseti lekara? Pitala sam ginekologa to, ona kaze da sam u slucaju da ima neke vidljive promene (koje nema) i da je cela stvar "u meni" i da njemu od toga ne moze biti nista. Sve jedno, s obzirom da sam jako puno vremena provela "obrazujuci" se po internetu na ovu temu, vidim da se na vecini sajtova savetuje lecenje oba partnera tj da me on kasnije ne bi rekontaminirao (mada mi nije logicno kako s obzirom da ovo nije polno prenosiva bolest al sam na dosta mesta procitala to)? Zanima me vase misljenje na ovu temu?
I jos da li je dozvoljen odnos tokom poslednjeg dela terapije (tih poslednjih 14 dana) sa kondomom naravno i da li je nakon terapije potrebno da odnos bude sa kondomom neko vreme i ako da - koliko?
hvala unapred!

Drago mi je si odustala od metode "lecim se sama".
Partner ima svoju kandidu, tvoja mu ne treba.
Sto se tice gardnerella vaginalis, ona je najcesci uzrocnik bakterijske vaginoze i iako mu to negde dodje kao posledica promene sastava flore ne bi bil lose da i partner ipak ode na pregled i uradi bris.
Ukoliko ne koristis vaginalete seks mozete imati sa kondomom.

Imam jedno pitanje neznam dal sam na pravom mjestu.Moj suprug ima 32 godine i nedavno smo primjetili cudne promjene u boji njegove sperme.Jednostavno ima neku tako reci smedju boju ,kao da ima krvi u sebi .To smo primjetili jednom (sinoc).Interesuje me sta to moze da bude,dal je opasno i kom ljekaru da se obrati za pomoc.

Vec godinu dana se bezuspesno lecim od echerihie u vaginalnom i cervikalnom brisu...za to vreme ona je postala rezistentna na vecinu lekova,ukljucujuci i gentamicin...trenutno cekam nove rezultate i nadam se cudu :dash: .Za to ni necu da vas smaram jer znam da mi nema pomoci,problem je u tome sto meni menstruacija kasni (33. dan) a inace uvek dobijam 28. ujutru(ali bas uvek). Zanima me moze li to imati neke veze sa echerihiom jer sam prilicno sigurna da nisam trudna jer koristim kondom. Unapred hvala!

Moja prijateljica ima veliku dilemu, u brisu joj je nadjena ureaplazma. Dr je rekla da joj neće davati terapiju dok se ne reši kandide(koju su takođe izdvojili). Takođe joj je rekla da se ureaplazma može izolovati kod više od 70% žena. Pošto planira trudnoću, a pročitala je da je ureaplazma uzročnik spontanog pobačaja, poverila je svoje sumnje ginekološkinji koja ju je umirila i rekla da je taj strah neosnovan. Šta vi mislite? Na netu se svugde pominje ureap. kao zloćudna do bola, ali čovek uvek prvo pita lekara za savet. Kome sad verovati i šta činiti?

U cervikalnom brisu mi je nadjena lactobacillus spp.Procitala sam malocas nesto o tome i videla da je ona pokazatelj da imam neko drugo zariste u organizmu.Moze li to imati veze sa bubrezima posto imam pesak i kristale?Imunitet mi je takodje prilicno slab.Mozete li mi reci jos nesto o njoj?

prvi put sam dobila gljivice tj III grupu u januaru ove godine.od tad se stalno vracaju,skoro na svaka 2 meseca.isla sam kod ginekologa i dobijala kanesten(il vaginalete il kremu).
sad ih opet imam,i opet sam uzela kanesten,mada zadnja 3 puta na svoju ruku,jer mislim da je ovo vec 6 put da ga koristim i stvarno nestanu(ja odma znam da ih imam po svrabu)al se uvek vrate.citala sam za dosta ovakvih slucajeva tj da se stalno vracaju,ali nisam sigurna da li je ovo alarmantno...
u svakom slucaju meni su stvarno preko glave.bila bih jako zahvalna na misljenju i savetu,posto cu tek nakon sledece nedelje ici na pregled...

Prvo III grupa sekreta nisu gljivice nego pre neka mesovita infekcija.
Drugo, prvi post na ovoj temi govori kako i gde uraditi kompletnu mikrobiolosku dijagnostiku, razlika izmedju brisa i grupe vaginalnog sekreta.
Stvarno ne ocekujem da citate 200 strana ali prve 2, 3 mozete.

zdravo. bila sam pre dva meseca kod ginekologa, radila rayne testove i SVE je bilo u redu. pre nedelju dana sam dobila upalu sinusa i vec sedam dana pijem ospamax od 1000 mg na bayi penicilina. procitala sam da se usled koriscenja mogu pojaviti gljivice, a meni se juce pojavio sekret. mozete li mi preporuciti neke vaginalete koje bih mogla da koristim. hvala

Ne mogu i ne zelim.
Ovo je forum , nije ordinacija i lekovi se ne ordiniraju na forumu , napamet, da nekoga nikada u zivotu niste videli , da ne govorim o pregledu.
Javite se svom ginekologu, mozda nisu gljivice.

dr:
Prvo III grupa sekreta nisu gljivice nego pre neka mesovita infekcija.
Drugo, prvi post na ovoj temi govori kako i gde uraditi kompletnu mikrobiolosku dijagnostiku, razlika izmedju brisa i grupe vaginalnog sekreta.
Stvarno ne ocekujem da citate 200 strana ali prve 2, 3 mozete.

niste shvatili moje pitanje.ok,izvinite na smetnji.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back