Ginekologija

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Cao,danas mi je 12 dan posle ET,uzeli su mi krv za proverke moguce trudnoce i potvrdila se.E sad beta(HCG) mi je visoka 1.026.Doktor kaze da je to mnogo za dvanaesti dan posle ET da bi trebalo da je manja.U ponedeljak znace tacno dali nosim trojku,ali ako je trojka kaze da mora da unisti treti embrion.Ne znam nista o tom postupku i koji su mozni rizici?Hvala vam

Postovani,

Imam par pitanja u vezi sa E. coli, pa bih molila nekog za odgovor. U vaginalnom brisu mi je pronadjena escherichia coli u maloj kolicini i enterococcus, takodje u maloj kolicini. Zanima me da li ce mi se u tom slucaju u nalazu urinokulture pojaviti iste bakterije? Tacnije, da li se obavezno pojave bakterije i u urinu ili ne? Takodje, da li se kod partnera moze uraditi analiza samo urinokulturom ili je potrebno uraditi analizu uretralnog brisa?

Unapred hvala.

Postovani,

Imam par pitanja u vezi sa E. coli, pa bih molila nekog za odgovor. U vaginalnom brisu mi je pronadjena escherichia coli u maloj kolicini i enterococcus, takodje u maloj kolicini. Zanima me da li ce mi se u tom slucaju u nalazu urinokulture pojaviti iste bakterije? Tacnije, da li se obavezno pojave bakterije i u urinu ili ne? Takodje, da li se kod partnera moze uraditi analiza samo urinokulturom ili je potrebno uraditi analizu uretralnog brisa?

Unapred hvala.

Ne mora da znaci da ce u urinokulturi biti bakterija, no za partnera se svakako savetuje da uradi uretralni bris.

Cao,danas mi je 12 dan posle ET,uzeli su mi krv za proverke moguce trudnoce i potvrdila se.E sad beta(HCG) mi je visoka 1.026.Doktor kaze da je to mnogo za dvanaesti dan posle ET da bi trebalo da je manja.U ponedeljak znace tacno dali nosim trojku,ali ako je trojka kaze da mora da unisti treti embrion.Ne znam nista o tom postupku i koji su mozni rizici?Hvala vam

Tema vantelesna oplodnja, tu cete naci iskustva zena koje su prosle taj postupak.

Dijagnostikovan mi je sindrom PCOS. Preporučili su mi da uradim test opterećenja glukozom, kako bih posle mogla da dobijem odgovarajuće lekove. Pročitala sam članke o tome, preporučene na početku ove teme, ali nisam našla odgovor na pitanja koja me zanimaju. Objašnjeno mi je da bi trebalo da mi vade krv na svakih pola sata, u ukupnom trajanju od 2.5h. Šta će oni zapravo raditi? Da li se meni ubrizgava (ili tako nešto, ne razumem se:) ) neka količina glukoze ili se samo ispituje uzeta krv? Šta se postiže tim lekovima? Da li postoji mogućnost da mi te folikularne ciste, kao posledica korišćenja lekova, puknu i naprave problem?

Hvala unapred!

Postovani,
Trudna sam 25ned,radjen je drugi ekspertski ultrazvuk,i na dopleru su videli da jedna arterija neradi dobro,arterija iz koje se beba hrani,zakazan mi je kontrolni ultrazvuk za mes dana.Molila bih vas ako mozete da mi kazete dali je opasno i dali su moguce posledice po bebu,tj,da ne napreduje dobro!Unapred hvala!

Unaprijed oprostite ako ste već odgovorili na ovo pitanje, ali 200 str je puno a pretražnik nije pomogao.
Već sam vam pisala o našoj borbi s enteroccocusom i antibioticima i ostalome u zadnjih 2-3 mjeseca. Moj bris i spermokulutura mog muža su bili ok, ali je nakon nove kontrole spermokulture opet se pojavila. U ponedjeljak idem i ja na briseve, pa pretpostavljam da će mi je naći. Kako su mi trenutno plodni dani a radimo na bebi molila bih odgovor na par pitanja:

1. da li smeta uzimati bris cervixa nakon ovulacije, znači kad sumnjate da će već doći do implantacije tj. da li joj može smetati odnosno spriječiti ju. Isto se odnosi i na papa test (iako znam da je ovo sve bolje raditi nakon M tj. u prvoj fazi ciklusa - ali objektivno nije moguće)

2. da li konzumacija antibiotika kod muškaraca umanjuje oplodnju? Da li "ubijaju" spermiće??

3. Može li dijagnosticirana "zavaljena maternica" imati veze s vraćanjem enteroccocusa - nekad sam negdje čitala da ako je okrenuta prema leđima i deb.crijevu da možda se zato vraća..

4. uvijek čekam da dobijem menstruaciju da bih počela piti neku terapiju. Da li je opasno započeti antibiotsku terapiju npr. a da ne znate da ste trudni?? Obično u drugoj fazi ciklusa?

Hvala i oprostite ako se ponavljam ili postavljam "početnička" pitanja.

Ne, ne, ne.
I na cetvrto pitanje, odgovor je zavisi od antibiotika.

A zasto radite na bebi kada imate infekciju koja moze biti opasna po bebu.
Bakterije su te koje smanjuju kvalitet sperme a ne antibiotici, da ne govorim da cervix treba da bude sa potpuno sterilnim nalazom brisa.

Poslednja izmena:
Poštovana doktorka,
potrebno mi je vaše mišljenje. Prošlog meseca sam radila sledeće testove: Trihomonas vaginalis- nije nadjen, Chlamidia (< 10 E.T)- negativna, Ureaplasma- negativna. U direktnom mikroskopskom preparatu nadjene epitelne celije, bacili (nije bakterijska vaginoza), Candida- nije izolovana. Doktorka mi je rekla da su nalazi u redu, ali da mi je povišena grupa sekreta,i da nije potrebna terapija. Kako je to moguće?
:roll:

Koja grupa sekreta? Mozete imati drugu grupu povisenu, koja se zaista ne leci, mozete imati i trecu grupu (iz koje su Hlamidija i ureaplazma negativne ali mikoplazma na primer nije radjena kao ni druge bakterije koje izazivaju trecu grupu).

Bicu Vam unapred zahvalna ukoliko mi ukratko objasnite sledece ( danas sam dobila rezultate a tek sledece nedelje imam zakazano kod ginekologa ) :

Analiza: kultura - endocerviks ( na genitalne mikoplazme i ureaplazme )
UREAPLASMA UREALYTICUM < 10000 CFU/ml
MYKOPLASMA HOMINIS < 10000 CCU/ml
Doksicilin S
Josamicin S
Ofloksacin S
Eritromicin R
Tetraciklin S
Ciprofloksacin S
Azitromicin I
Klaritromicin S
Pristinamicin S

I Analiza: kultura cerviks
CORYNEBACTERIUM SPP. ( DIFTEROIDI )
Direktan mikroskopski preparat: odsustvo polimorfonukleara, retki laktobacili, masa gram pozitivnih kokobacila

Unapred zahvalna!

Ja imam jedno pitanje,al ne znam na koju temu da se javim...pa evo dodjoh ovdje....
Dakle,bilo nam je vakcinisanje u skolu,primala se zadnja vakcina u ciklusu od 18 godina...do sad sam svaku primio,al ovu zadnju nisam...Pa me zanima ocu li imat kakvih posledica...:DD

dr:
Ne, ne, ne.
I na cetvrto pitanje, odgovor je zavisi od antibiotika.

A zasto radite na bebi kada imate infekciju koja moze biti opasna po bebu.
Bakterije su te koje smanjuju kvalitet sperme a ne antibiotici, da ne govorim da cervix treba da bude sa potpuno sterilnim nalazom brisa.

Puno vam hvala na odgovorima. Nisam imala net par dana pa sam tek sad pročitala.

Ma radili smo na bebi nakon sterilnih briseva. Za vrijeme terapije ljetos u 8.mjesecu kad smo se liječili od enteroccocusa imali smo samo zaštićene odnose.
Ali je moj muž imao sad u 10 mjesecu, neku antibiotsku terapiju radi povišenih leukocita na spermiogramu, pa je bio naručen i na novu spermokulturu za 11mjesec, e tad je ugledao da se enteroccocus vratio...a ovulacija i akcija prošli...
Zato sam sve ovo pitala.
Uglavnom, ja sam radila briseve i očekujem nalaz sutra-prekosutra...pa će se vjerojatno i kod mene pojaviti ista bakterija.
Na spermiogramu muža smanjena je pokretljivost oko 30%, leukociti 5-6, novi spermiogram će raditi za vikend pa se javim.
Hvala!

Poslednja izmena:
Bicu Vam unapred zahvalna ukoliko mi ukratko objasnite sledece ( danas sam dobila rezultate a tek sledece nedelje imam zakazano kod ginekologa ) :

Analiza: kultura - endocerviks ( na genitalne mikoplazme i ureaplazme )
UREAPLASMA UREALYTICUM < 10000 CFU/ml
MYKOPLASMA HOMINIS < 10000 CCU/ml
Doksicilin S
Josamicin S
Ofloksacin S
Eritromicin R
Tetraciklin S
Ciprofloksacin S
Azitromicin I
Klaritromicin S
Pristinamicin S

I Analiza: kultura cerviks
CORYNEBACTERIUM SPP. ( DIFTEROIDI )
Direktan mikroskopski preparat: odsustvo polimorfonukleara, retki laktobacili, masa gram pozitivnih kokobacila

Unapred zahvalna!

Sledece nedelje ces se javiti svom ginekologu i on ce ti ordinirati antibiotsku terapiju prema antibiogramu.
Imas infekciju koja se mora obavezno leciti, i kod tebe i kod partnera.

dr:
Sledece nedelje ces se javiti svom ginekologu i on ce ti ordinirati antibiotsku terapiju prema antibiogramu.
Imas infekciju koja se mora obavezno leciti, i kod tebe i kod partnera.

Uspela sam da dodjem do svog ginekologa vec danas, prepisao mi je terapiju.
Za partnera je samo savetovao da se prvo uradi i kod njega bris. On ce vec sutra da ide kod urologa. Da li je moj ginekolog ipak trebao da mi preporuci neku terapiju i za njega/partnera ili ce to uraditi urolog ukoliko se pokaze na brisu da je potrebno?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back