Ginekologija

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
neupucena:
Pa zavisi kad su bili odnosi, tokom plodnih ili neplodnih dana. Ako su neplodni dani onda i nema potrebe za pilulom ali štos je što čovek retko može da bude siguran kad je to.

U svakom slučaju stav 'šta će mi zaštita, popiću pilulu ujutro' nije nimalo pametan.
Izvini draga,poruka ti je na pravom mesto ko da sam je ja napisala,morala sam da je vratim u javnost.

Zdravo i tebi.
Dobrodosla na forum, jedna molba sa nase strane, iskljuci caps lock, upotreba velikih slova na forumu se smatra vikanjem.A svoje pitanje najbolje je da postavis pod temom vestacka oplodnja gde ti ostale forumasice mogu pomoci svojim licnim iskustvima.

Upravo sam na procitala da je Agencija za lekove odobrila da vakcinu "gardasil", koja se koristi za sprečavanje raka grlića materice, primaju osobe od devet do 26 godina, pa ko velim da pitam a zasto do 26? Mislim sta je sa nama koje imamo 27, 28, 35.........?

Silvie:
Upravo sam na procitala da je Agencija za lekove odobrila da vakcinu "gardasil", koja se koristi za sprečavanje raka grlića materice, primaju osobe od devet do 26 godina, pa ko velim da pitam a zasto do 26? Mislim sta je sa nama koje imamo 27, 28, 35.........?
Da nije rec o vakcini protiv HPV virusa?! Ja sam cula od jednog mog prijatelja, doktora, da bi trebala uskoro da se nadje na nasem trzistu vakcina protiv virusa HPV, koji su jako cesti i koji izazivaju rak grlica materice...pa me bas zanima da li je to ta vakcina?!

Da nije rec o vakcini protiv HPV virusa?! Ja sam cula od jednog mog prijatelja, doktora, da bi trebala uskoro da se nadje na nasem trzistu vakcina protiv virusa HPV, koji su jako cesti i koji izazivaju rak grlica materice...pa me bas zanima da li je to ta vakcina?![/QUOTE]

To je kao prevencija? Nama, vec zarazenima hpv-om, ta vakcina nije od pomoci?

Imam 20 godina, sa 12 godina sam dobila prvu menstruaciju,koja je od uvek relativno redovna. Vec 8-9 meseci pijem Logest pilule i od tad mi se menstruacija potpuno stabilizovala, znaci uvek dobijam tacno na 29 dana.Samo dok sam pila prvu kutiju pilula, imala sam blago krvarenje, sto mi je ginekolog rekao da ce biti normalno i od tad je sve ok.Cak su mi i menstruacije krace, 3-4 dana, a pre pilula je bilo 7.I pre nego sto sam pocela da ih pijem, imala sam, kao sto sam napisala redovnu menstruaciju, ali ne kao sada, tad sam dobijala na 29-35 dana.Ali nikada nisam imala neka iznenadna krvarenja u toku ciklusa(znaci kad nije vreme za menstruaciju).A juce mi se upravo to desilo. Bila sam u gradu, i kada sam otisla u wc videla sam da su mi gacice krvave, znaci ne kap-dve, nego bas jedna poveca fleka. Iznenadila sam se i prilicno uplasila.Inace menstruaciju treba da dobijem u sledecu nedelju.Cula sam ranije da se to desava nekim devojkama, ali s obzirom da se meni za 8 godina ni jednom nije desilo, zaista sam se zabrinula. Pritom me stomak ne boli, jedino sto me celo popodne bolela glava, ali ne verujem da se to moze nekako povezati.Inace, krv sam primetila u 8 sinoc, a vec u 6, dok sam setala gradom sam osetila kao da sam dobila menstruaciju, al onda sam se setila da jos nije vreme, i potpuno na to zaboravila.Danas mi ide samo nesto braonkasto-zuckasto i to veoma malo.Pilule pijem redovno, samo 3-4 puta sam zakasnila, i to ne vise od sat vremena. Molim vas, recite mi sta bi to moglo biti i da li imam razloga za zabrinutost.Hvala puno unapred

Ponekad se moze desiti da u sred uzimanja kontraceptiva dodje do manjih krvarenja izmedju dve menstruacije, nista sto treba da izazove paniku ,naravno ako se to bude nastavilo i uvecavalo u obimu krvarenja javi se svom ginekologu.

AnaipakAna:
Da nije rec o vakcini protiv HPV virusa?! Ja sam cula od jednog mog prijatelja, doktora, da bi trebala uskoro da se nadje na nasem trzistu vakcina protiv virusa HPV, koji su jako cesti i koji izazivaju rak grlica materice...pa me bas zanima da li je to ta vakcina?!

To je kao prevencija? Nama, vec zarazenima hpv-om, ta vakcina nije od pomoci?[/QUOTE]

e da, to je odlicno pitanje!!!
sta je sa nama koji vec imamo hpv???

dr:
Ponekad se moze desiti da u sred uzimanja kontraceptiva dodje do manjih krvarenja izmedju dve menstruacije, nista sto treba da izazove paniku ,naravno ako se to bude nastavilo i uvecavalo u obimu krvarenja javi se svom ginekologu.

Hvala Vam na odgovoru. Da li mislite da je moguce da je u pitanju trudnoca?

Pre godinu dana imala sam cistu velicine 6 cm na desnom jajniku. Ginekolog mi je predpisao antibiotike i vaginalete. Nakon lecenja mi je uradio ultrazvuk i rekao, da je sve u redu. Ali problem je u tome sto mene jajnik konstantno nekako boli, ko da me neko iglom bocka. Uz to imam s vremena na vreme jak vaginalni iscedak, pogotovu kad idem na veliku potrebu. I obicno bude nekako stegnut, gust i zuckaste ili zelene boje. Nakon antibiotika bilo je manje iscedka. Ali nakon izvesnog vremena opet se poajvi. Ginekolog kaze, da je verovatno jaka prehlada u pitanju.

Menstruacije mi nisu redovite, obilne su, i bolovi su nepodnosljivi tokom iste. Trenutno ne koristim pilule kao zastitu, kad sam koristila bolovi su bili manji, menstruacije redovne.

Ja zaista ne znam na koji nacin, da se resim prehlade. Pila sam neki caj ( neznam tacno koji ) i malo mi je pomoglo. Postoji li neki prirodan nacin, da se resim upale? Jer ovo je zaista neugodno.

alya:
Pre godinu dana imala sam cistu velicine 6 cm na desnom jajniku. Ginekolog mi je predpisao antibiotike i vaginalete. Nakon lecenja mi je uradio ultrazvuk i rekao, da je sve u redu. Ali problem je u tome sto mene jajnik konstantno nekako boli, ko da me neko iglom bocka. Uz to imam s vremena na vreme jak vaginalni iscedak, pogotovu kad idem na veliku potrebu. I obicno bude nekako stegnut, gust i zuckaste ili zelene boje. Nakon antibiotika bilo je manje iscedka. Ali nakon izvesnog vremena opet se poajvi. Ginekolog kaze, da je verovatno jaka prehlada u pitanju.

Menstruacije mi nisu redovite, obilne su, i bolovi su nepodnosljivi tokom iste. Trenutno ne koristim pilule kao zastitu, kad sam koristila bolovi su bili manji, menstruacije redovne.

Ja zaista ne znam na koji nacin, da se resim prehlade. Pila sam neki caj ( neznam tacno koji ) i malo mi je pomoglo. Postoji li neki prirodan nacin, da se resim upale? Jer ovo je zaista neugodno.
Pocetak teme, silni pobrojani brisevi, izolovati uzrocnika infekcije i leciti prema antibiogramu(mikrobioloska laboratorija)...
Najozbiljnije, procitaj temu od pocetka.

bella04:
Imam 20 godina, sa 12 godina sam dobila prvu menstruaciju,koja je od uvek relativno redovna. Vec 8-9 meseci pijem Logest pilule i od tad mi se menstruacija potpuno stabilizovala, znaci uvek dobijam tacno na 29 dana.Samo dok sam pila prvu kutiju pilula, imala sam blago krvarenje, sto mi je ginekolog rekao da ce biti normalno i od tad je sve ok.Cak su mi i menstruacije krace, 3-4 dana, a pre pilula je bilo 7.I pre nego sto sam pocela da ih pijem, imala sam, kao sto sam napisala redovnu menstruaciju, ali ne kao sada, tad sam dobijala na 29-35 dana.Ali nikada nisam imala neka iznenadna krvarenja u toku ciklusa(znaci kad nije vreme za menstruaciju).A juce mi se upravo to desilo. Bila sam u gradu, i kada sam otisla u wc videla sam da su mi gacice krvave, znaci ne kap-dve, nego bas jedna poveca fleka. Iznenadila sam se i prilicno uplasila.Inace menstruaciju treba da dobijem u sledecu nedelju.Cula sam ranije da se to desava nekim devojkama, ali s obzirom da se meni za 8 godina ni jednom nije desilo, zaista sam se zabrinula. Pritom me stomak ne boli, jedino sto me celo popodne bolela glava, ali ne verujem da se to moze nekako povezati.Inace, krv sam primetila u 8 sinoc, a vec u 6, dok sam setala gradom sam osetila kao da sam dobila menstruaciju, al onda sam se setila da jos nije vreme, i potpuno na to zaboravila.Danas mi ide samo nesto braonkasto-zuckasto i to veoma malo.Pilule pijem redovno, samo 3-4 puta sam zakasnila, i to ne vise od sat vremena. Molim vas, recite mi sta bi to moglo biti i da li imam razloga za zabrinutost.Hvala puno unapred

bella04 svratila sam na ovaj podforum zbog istog simptoma o kom ti pises, mada je meni krvarenje pocelo kada mi je ostalo jos 6 pilula da popijem. i ja sam se uspanicila jer mi se to do sada nije desavalo, sutra idem kod ginekologa pa ti javljam.
Meni su neke prijateljice koje ih piju ( ja pijem Yasmin) rekle da su mi mozda jake ili slabe, ko zna....
Sutra cu proveriti
Pozdrav svima

Ja sam bila danas, prvi put me pregledala, nije bilo ni malo ugodno:( i nasla mi je ranicu na grlicu materice, kaze da je krvarenje mozda od toga, a da je ranica nastala verovatno od gljivica, koje me vec par meseci ne napustaju.Uzela mi je bris sa grlica materice(to je valjda PAPA) i bice mi gotov u ponedeljak.A do tad mi je dala da stavljam vaginalete, neke za mesovitu infekciju, jer mi gino daktanol i nistatin ne pomazu.Koliko uspevam da procitam sa papirica zovu se Macmiron complex, ali kostaju 764 din i naravno, ne idu na recept.Tek treba da ih uzmem.Ajde bas mi javi sta je kod tebe uzrok.Pozdrav

Minka:
bella04 svratila sam na ovaj podforum zbog istog simptoma o kom ti pises, mada je meni krvarenje pocelo kada mi je ostalo jos 6 pilula da popijem. i ja sam se uspanicila jer mi se to do sada nije desavalo, sutra idem kod ginekologa pa ti javljam.
Meni su neke prijateljice koje ih piju ( ja pijem Yasmin) rekle da su mi mozda jake ili slabe, ko zna....
Sutra cu proveriti
Pozdrav svima

Ja sam imala intermenstrualna krvarenja prvih 4, 5 meseci kada sam krenula sa Legravanom. Receno mi je da se telo navikava na tabletu. Kada sam napravila pauzu sa tabletama i promenila ginekologa, moj novi doktor je predlozio da napravimo pripremu za tabletu te sam uzimala endometril prvih 10 dana po jednu, a sledecih 10 dana dva dnevno po jednu, dobila, pocela sam legravanom i vise nisam imala interciklicna krvarenja.
Naravno, vadila sam krv prethodno, tako da mozda terapija koja je meni data kao priprema mozda tebi nece biti odgovarajuca a mozda i hoce.

...zanimljiva mi je bila ova tema o HPV vakcini... pa rekoh da se oglasim o prochitanom.

What is GARDASIL and what is it used for?
GARDASIL is a vaccine (injection/shot) that helps protect against the following diseases caused by
Human Papillomavirus (HPV) Types in the vaccine (6, 11, 16, and 18):
• Cervical cancer (cancer of the lower end of the uterus or womb).
• Abnormal and precancerous cervical lesions.
• Abnormal and precancerous vaginal lesions.
• Abnormal and precancerous vulvar lesions.
• Genital warts.
GARDASIL helps prevent these diseases – but it will not treat them.
You or your child cannot get these diseases from GARDASIL.
What other key information about GARDASIL should I know?
• Vaccination does not substitute for routine cervical cancer screening. Females who receive
GARDASIL should continue cervical cancer screening.
• As with all vaccines, GARDASIL may not fully protect everyone who gets the vaccine.
• Gardasil will not protect against diseases due to non-vaccine HPV types. There are more than
100 HPV types; GARDASIL helps protect against 4 types (6, 11, 16, and 18). These 4 types have
been selected for GARDASIL because they cause approximately 70% of cervical cancers and
90% of genital warts.
• This vaccine will not protect you against HPV types to which you may have already been
exposed.
• GARDASIL also will not protect against other diseases that are not caused by HPV.
• GARDASIL works best when given before you or your child has any contact with certain types of
HPV (i.e., HPV types 6, 11, 16, and 18).
Who can receive GARDASIL?
GARDASIL is for girls and women 9 through 26 years of age.
See “Who should not receive GARDASIL?” below.
Who should not receive GARDASIL?
Anyone who:
• is allergic to any of the ingredients in the vaccine. A list of ingredients can be found at the end of
this leaflet.
• has an allergic reaction after getting a dose of the vaccine.
What should I tell my health care professional before I am vaccinated or my child is vaccinated
with GARDASIL?
It is very important to tell your health care professional if you or your child:
• has had an allergic reaction to the vaccine.
• has a bleeding disorder and cannot receive injections in the arm.
• has a weakened immune system, for example, due to a genetic defect or HIV infection.
• is pregnant or is planning to get pregnant. GARDASIL is not recommended for use in pregnant
women.
• has any illness with a fever more than 100°F (37.8°C).
• takes or plans to take any medicines, even those you can buy over the counter.
Your health care professional will decide if you or your child should receive the vaccine.
How is GARDASIL given?
GARDASIL is given as an injection.
You or your child will receive 3 doses of the vaccine. Ideally the doses are given as:
• First dose: at a date you and your health care professional choose.
• Second dose: 2 months after the first dose.
• Third dose: 6 months after the first dose.
Make sure that you or your child gets all 3 doses. This allows you or your child to get the full benefits of
GARDASIL. If you or your child misses a dose, your health care professional will decide when to give the
missed dose.

Will GARDASIL help me if I already have Human Papillomavirus?
You may benefit from GARDASIL if you already have HPV. This is because most people are not infected
with all four types of HPV contained in the vaccine. In clinical trials, individuals with current or past
infection with one or more vaccine-related HPV types prior to vaccination were protected from disease
caused by the remaining vaccine HPV types. GARDASIL is not intended to be used for treatment for the
above mentioned diseases. Talk to your health care professional for more information.
This leaflet is a summary of information about GARDASIL. If you would like more information, please talk
to your health care professional or visit

www.gardasil.com.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back