Gimnazija ili strukovna skola ?

Ako imate dete koje treba da upiše srednje obrazovanje šta biste mu preporucili u današnje vreme .

Gimnaziju ili neku srednju strukovnu školu ?
Da pali iz Srbije u Sloveniju recimo. Tamo ce da ima posteno i bolje obrazovanje, naucice daleko vise nego u Srbiji od onih hostlapera u prosveti koji gledaju samo svoje doope.

No, ako ostaje u Srbiji a roditelji nemajue novca za privatne srednje skole u zavisnosti od toga kakav je djak, recimo nema prosek iznad 4,80 recimo, onda u je bolje da ide na zanat nego u gimnaziju. U suprotnom ako je 4,80+ onda treba da sagledate sta zeli i da ode u gimnaziju ako ima plan da studira.

Strukovne skole su gubljenje vremena inace, ne nauce se tamo ne znam kakve stvari u oblasti za koju se skoluje dete. Isto toliko ce nauciti na nekim kursevima po bivsim narodnim univerzitetima i radom u praksi, serviser liftova ili elektrontslater ce pre nauciti posao na terenu uz neki kurs od godinu dana na Bozidara Adzije nego da dzudzi 3 ili 4 godine u masinsko/elektro skoli.
Nekad je strukovna skola bila potrebna za sticanje kvalifikacija ( KV, VKV radnik), danas nije, potrebno ej da znas da radis taj posao i niko te ne pita za diplomu.

Iako su zanati danas jedno od sigurnijih i profitabilnijih zanimanja lično bih voleo da mi dete bude intelektualac, da dobije širinu u obrazovanju i stekne radne navike koje su potrebne za gimnaziju. Tu se ipak kroz oblasti kao što je književnost, umetnost, istorija i oplemenjuje malo.

Strukovne skole su gubljenje vremena inace, ne nauce se tamo ne znam kakve stvari u oblasti za koju se skoluje dete. Isto toliko ce nauciti na nekim kursevima po bivsim narodnim univerzitetima i radom u praksi, serviser liftova ili elektrontslater ce pre nauciti posao na terenu uz neki kurs od godinu dana na Bozidara Adzije nego da dzudzi 3 ili 4 godine u masinsko/elektro skoli.
Nekad je strukovna skola bila potrebna za sticanje kvalifikacija ( KV, VKV radnik), danas nije, potrebno ej da znas da radis taj posao i niko te ne pita za diplomu.
Moje dete je završilo srednju farmaceutsku školu a drugo sportsku gimnaziju i ne slažem se sa tobom po pitanju takvih strukovnih srednjih škola. Za ostalo si donekle u pravu.
P.S..i dalje me baš briga što sam na ignore :mrgreen:

Javise mi da me neki ignorisani forumasi ogovaraju, nema veze, na ignore listi su i dalje. Bar dok ne prodje godisnji odmor.

U danasnje vreme recimo gradjevinski, masinski ili elektrotehnicar nemaju neke svrhe u procesu rada niti gde mogu da se zaposle ako nemaju specijalisticka znanja i iskustva jer danasnji inzenjeri kroz software urade ono sto je ranije bio posao tehnicara u fazi projektovanja (crtacki deo u projektovanju, danas Solidworks, Revit ili AutoCAD mogu sve da vam odrade u par koraka ono sto je tehnicar crtao par dana), takodje na gradilistu ili u fabrici organizacioni deo psola odradjuju specijalisticki softweri (Primavera, MS Project) za vodjenje projekta itd. Da ne pisemo o strukovnim skolama tipa pravno-birtehnickim, nikome vise ne trebaju daktilografi, inokorespodenti itd. Mnoga zanimanja koja su nekad mogla da se rade sa srednjom skolom, tipa uciteljica, medicinskih sestara itd vec par decenija moraju da se rade sa visoskim strukovnim skolama ili fakultetima pa je strukovna srednja skola nedovoljna za zapsolenje, mora se ici dalje sa skolovanjem.

Jedino sto prolazi bez minimum visoko-strukovnog obrazovanja i univerzitetskog obrazovanja su zanatska zanimanja i u sadasnje vreme pravilinim odabirom zanata ce vase dete imati koliko toliko sigurnu buducsnost tj sve ce zavisiti od njegove posvecenosti tom poslu. Jer, AI i roboti jos dugo nece zameniti tesara, zidara, varioca, bravara, elektroinstalatera, vodovodziju, krojaca, manikira, frizera, kasapina, kuvara...

Ako imate dete koje treba da upiše srednje obrazovanje šta biste mu preporucili u današnje vreme .

Gimnaziju ili neku srednju strukovnu školu ?

Gimnaziju.
Najzahtevniju i najlepsu, sto tezi smer.

Srednjoskolac je i dalje derle, starije derle, ali i dalje derle koje se formira, uci mahom iz knjiga, to su te godine, taj momenat koji odvaja siroko obrazovane od uze obrazovanih i ta razlika se kasnije oseca celog zivota.

Potom bih mu savetovala fakultet po ukusu i u odluku oko faksa se nikada ne bih mesala pa kada da godinu, dve, kada vidi kraj, neka pojaca razmene studenata, konferencije, projekte...

To mi dodje celina u obrazovanju.
Da ne cuti kada neko pomene fiziku ili umetnost u drustvu vec da neke osnovne stvari zauvek zapamti i da nauci da uci, da ima potrebu uvek da nesto citucka...

Back