Giht i Prirodni Lekovi koji pomažu

LekovitoiZdravo

Početnik
Poruka
15
Giht (Arthritis urica) je vrsta artritisa, reumatsko oboljenje zglobova koje nastaje zbog nepravilne razgradnje purina iz hrane u telu. Što ima za posledicu preveliku koncentraciju mokraćne kiseline u krvi (hiperurikemija). Zbog ovog stanja dolazi do upale zgloba usled taloženja kristala mokraćne kiseline oko zgloba i vanzglobnih tkiva. Najčešće se manifestuje na samo jednom zglobu, najčešće zglobu nožnog palca. Mada može da se pojavi i na zglobu kolena, kuka, lakta, stopala ili više zglobova odjednom.

Koji su najčešći uzroci nastanka gihta?​

 • preteran unos hrane bogate purinima (crvena mesa, iznutrice)
 • preteran unos hrane bogate fruktozom
 • povećan unos alkohola
 • dehidracija
 • akutne infekcije
 • povrede
 • neki lekovi

Simptomi gihta – kako ih prepoznati?​

 • Jak bol u predelu zgloba
 • crvenilo
 • otok
 • čvorovi ispod kože
 • zategnuta koža
 • gubitak funkcije zgloba

Četiri faze gihta​

 • prva faza je bez simptoma bolesti
 • u drugoj fazi se javlja bol u zglobu, otečenost i crvenilo
 • treća faza je faza mirovanja bez bolova, do sledećeg napada koji se najčešće javlja u roku od 6 meseci pa do više godina
 • četvrta i najteža faza je hronični giht u kojoj su bolovi i otečenost zglobova stalni, zglobovi su slabo pokretljivi i dolazi do pojave gnojnih čireva na koži oko zgloba

Komplikacije izazvane gihtom​

Ovaj akutni upalni proces traje oko 2 nedelje ali se vraća na isti zglob ponovo. Period između dva napada gihta prolazi bez ikakvih bolova ali je mokraćna kiselina u krvi i dalje prisutna. Ponovnim napadima gihta može doći do hronične upale zgloba i smanjenja funkcije, pa čak i trajnog gubitka funkcije zgloba. Može prouzrokovati kompilkacije kao što su stvaranje bubrežnog kamenca kao i slabljenje funkcije bubrega.

To je bolest od koje dvadeset puta više pate muškarci nego žene. Javlja se obično kod muškaraca srednjih godina i žena u menopauzi. Smatra se da sve više ljudi pati od ove bolesti zbog nepravilne ishrane, manjka fizičke aktivnosti i genetskih predispozicija.

U slučaju sumnje obavezno se obratite se lekaru. Postojanje gihta lekar će utvrditi pregledom i laboratorijskim analizama, rengenskim snimanjem i po potrebi analizom tečnosti zgloba.

Normalan nivo mokraćne kiseline:


Muškarci: 3.4 – 7.0mf/dL
Žene: 2.4-6.0mg/dL

Kako se leči giht?​

Veoma važna stvar za lečenja gihta je promena načina života i ishrane. Često je potrebna upotreba lekova i to su najčešće protivupalni lekovi, kortikosteroidi i lekovi za smanjenje proizvodnje mokraćne kiseline. Velika pomoć u lečenju gihta pored medicinskih lekova mogu biti i prirodni lekovi. Možete ih nabaviti u prodavnicama zdrave hrane ili napraviti sami kod kuće.

Sedam najboljih čajeva za giht – izbacivanje mokraćne kiseline​

Čaj od koprive za giht​

Recept: Dve kašike čaja od lista koprive preliti sa 2 dl provrele vode. Poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Zatim procediti i piti nezaslađeno. Čaj konzumirati tri puta dnevno 30 dana.

Djumbir za izbacivanje mokraćne kiseline​

Đumbir ima protivupalno dejstvo te blagotvorno deluje kod gihta. Čaj napravite na sledeći način: Jednu kašičicu izrendanog đumbira prokuvajte u 2 dl vode par minuta. Ostavite da se ohladi pa procedite. Ovako spremljen čaj piti dva do tri puta na dan sa malo meda i soka od limuna. Sok od limuna je takođe učinkovit kod gihta. Konzumirajte sok od pola limuna u čaši vode ujutru na prazan stomak.

Čaj od artičoke za giht​

Čaj od artičoke pomaže razgradnju purina u organizmu pa pomaže kod gihta. Čaj možete napraviti na sledeći način: Očistite jednu artičoku od stabljike i spoljašnjeg tvrdog lišća. Unutrašnje mekano lišće kuvajte u 5dl vrele vode 5 minuta. Sklonite sa vatre da se ohladi pa procedite. Uzimajte u dve doze ujutru na prazan stomak i oko podne u periodu od 14 dana.
https://lekovitoizdravo.com/bol-u-kuku-i-preponi-kako-se-nositi-s-bolom-na-prirodan-nacin/

Čaj od lista crne ribizle za giht​

Recept: 10 listova crne ribizle preliti sa 5 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno da stoji 30 minuta. Zatim procediti i popiti u dve jednake doze. Terapiju sprovoditi 15 dana za redom.

čajevi za izbacivanje mokraćne kisline-giht
Crna Ribizla

Čaj od preslice za izbacivanje mokraćne kiseline​

Čaj od preslice ima diuretičko dejstvo, pospešuje stvaranje mokraće i pomaže izbacivanje mokraćne kiseline iz organizma.

Recept: 1kasiku čaja od preslice preliti sa 2,5dl vrele vode i ostaviti da stoji 10 minuta. Zatim procediti i popiti. Ovako pripremljen čaj piti dva puta dnevno 21 dan.

Čaj od lista brusnice protiv gihta​

Dve kašičice lista brusnice kuvati 15 minuta na tihoj vatri u 2,5dl vode. Zatim procediti i popiti u malim gutljajima tokom dana.

Čaj od lovora za giht​

Recept: U 5 dl ključale vode prokuvati 5 sitno isečena lovorova lista pet minuta na tihoj vatri. Zatim poklopiti i ostaviti preko noći. Ujutru procediti i piti u toku dana po jednu kašiku čaja na svaki sat. Postupak ponavljati 3 dana za redom. Lek možete ponovo konzumirati posle 6 meseci. Dok sprovodite terapiju iz ishrane izbacite meso i alkohol. Osobe koje imaju čir na želucu ne smeju koristiti ovu terapiju.... Izvor... Lekovito i Zdravo
Giht je nekada nosio epitet „bolest kraljeva“ zato što su od gihta bolovali bogati zbog neumerenosti i jelu i piću.
 

Back
Top