Migrene i limfni sistem?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.205
migrene.jpg

Niko zaista ne zna konkretne uzroke migrene, ali rezultati brojnih studija počeli su da omogućavaju naučnicima da „sklope kockice“ i tako nam približe mehanizam koji stoji iza, kako ih neki zovu – paklenih glavobolja. U pitanju su „male blokade“.

Postoje dokazi da kratki nizovi aminokiselina – peptidi, koji su povezani sa kalcitoninom (CGRP) mogu biti uzročnici napada migrene, a tretmani koji ciljaju na kalcitonin, već su na tržištu. Međutim, utvrđene su naznake da u ovaj proces mogu biti uključeni „neispravni“ sistemi za drenažu tečnosti u mozgu.
Istraživački tim sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Severne Karoline pronašao je dokaze da kalcitonin može biti direktno uključen u blokiranje drenaže cerebrospinalne tečnosti iz mozga, stvarajući pritisak i bol tokom migrene.
„Naša studija je istakla važnost limfnog sistema mozga u patofiziologiji migrenoznog bola“, kaže fiziolog Ketlin Karon. „Otkrili smo da na bol koji izaziva migrena utiču izmenjene interakcije sa imunim ćelijama i kalcitoninom koji sprečava da cerebrospinalna tečnost iscuri iz limfnih sudova“, dodala je.

Taj neuropeptid prisutan je u izobilju u slojevima moždanog tkiva koji se nazivaju moždane ovojnice tokom napada migrene. Kroz seriju testova na miševima i njihovim kultivisanim ćelijama, istraživači su otkrili da CGRP ne samo da prenosi bol između neurona, već i blokira protok tečnosti iz limfnog sistema mozga, što bi moglo da objasni osećaj pritiska povezan sa migrenom.
U eksperimentu sa miševima gde su migrene izazvane nitroglicerinom, miševi koji su genetski modifikovani tako da nemaju limfne CGRP receptore – što ih u suštini čini „imunim“ na neuropeptid – pokazali su značajno smanjen hronični bol migrene na osnovu merenja pomoću skale grimasa.

Cerebrospinalna tečnost (CSF) se skladišti u nervnom sistemu u brojnim komorama koje su povezane preko složene mreže meningealnih limfnih sudova. Ti sudovi olakšavaju protok tečnosti do cerebralnih tkiva na isti način na koji na primer, crevo za natapanje isporučuje curenje vode svakoj biljci u vrtnom redu.

Kada su istraživači ubrizgali CGRP direktno u ključni rezervoar CSF u mozgovima miševa, pore duž MLV-a su se zatvorile, što je uzrokovalo da se „moždani vodovod“ popravi i što je značajno smanjilo količinu CSF-a koji se odvodi iz lobanje.
Iako ovo novo istraživanje doprinosi rastućem broju dokaza koji krive CGRP za napade migrene i jak bol koji nanosi, još je nejasno šta tačno pokreće ovaj mehanizam. Međutim, nova saznanja pomažu da se dobije bolja ideja o tome zašto su terapije protiv migrene koje ciljaju CGRP efikasne.

Razlika između muškaraca i žena

Sledeće na dnevnom redu rada naučnika je otkrivanje toga – da li problemi sa limfnim sistemom mogu pomoći da se objasni zašto ima preko tri puta više žena koje doživljavaju migrenu nego muškaraca.
„Pošto limfna disfunkcija takođe pokazuje jaku prevalenciju kod žena, primamljivo je spekulisati da bi neurološki poremećaji poput migrene mogli biti vođeni polnim razlikama u limfnoj vaskulaturi“, kaže Karon.
„Ako bi to bilo tačno, onda bi bile poželjne nove terapijske strategije ili lekovi koji poboljšavaju meningealni limfni i glimfatički tok kod žena“, objasnila je naučnica.
Izvor: RTS

mrzi me da čitam al da kažem nešto na temu migrene
kuma moja otišla u indiju tim povodom
inače je muči migrena od šesnaeste godine, par puta nedeljno, nikakvi bosna lijek amigreni joj nisu pomagali...
od posete vračima u indiji, oko par meseci sada već, nije je glava zabolela

eto

Ja sam pročitao jer i ja imam nešto da kažem.
Neverovatno ali istinito je da je pre nekih 30 godina ako se dobro sećam, doktor sa VMA tvrdio da "glava ne može da boli".
I nikad nije verovao nikome ko kaže da ima glavobolju, a kamoli migrenu.

Mnogo ljudi poznajem koji pate od toga i baš mi je drago da pročitam da se konačno neko ozbiljnije pozabavio ovim.

Inače, žene skoro sve koje poznajem pate od migrena/ čestih glavobolja, a samo jednog muškarca poznajem, tj poznavao sam, moj nadređeni iz vremena vojnog roka. Svakog meseca redovno je imao napade migrene i to tačno kalendarski, mislim da je trajala po 72 sata. Strašno, inače bio zdrav i jak čovek.

Pisao sam ranije o toj migreni.Kada sam otisao kod neuropsihijatra,pozalio sam se na bolove u glavi i to veoma jake.Kada imam lek kod sebe i popijem cim posne da tinja bol,to prestane,a kada nemam,pa kada dodjem kuci s posla,to je vec kasno,ne pomaze mi saka lekova.Neko mi je preporucio injekciju Novalgetola.Probao sam jednom,uh ala je uzasan ukus,ali pomogne,ne bas odmah,ali posle 15-ak do 20 minuta prestanu bolovi glave.Onda sam kupio vise tih injekcija i drzao u frizideru.Poceo sam sa neuropsihijatrom.Kako sam mu ispricao o mojim bolovima i kako nasatju,odmah je dosla dijagnoza "Migrena" i to jaceg obima.Tada su mi dali najjace lekove moguce protiv toga.I po preporuci doktora sam odneo da ih imam i na poslu.Lecio se oko godinu dana pio lekove,ali bolovi sve jaci ponovo.Umre taj doktor,dodje druga doktorka koja je procitala sve iz kartona i pricala samnom i rekla je"To je prava dijagnoza.I ona me lecila oko godinu dana,pa umre i ona.Ona je bila mladja osoba od prethodnog doktora.Dosla je sledeca i uz razgovor sa njom isto se desilo da nastavim da pijem te lekove.Jednom prilikom me moja odabrana doktorka pitala zasto pijem tako jake lekove za glavobolju.Ispricao sam joj isto,kao i prethodnim doktorima.ali ona me upitala,a vrtiti se u glavi.rekao sam "Da",jer se krecem na stakama i moram da gledam kuda idem i tad se vrtoglavica najvise ispoljava.Oname je pitala,da li bi otisao na ORL,da se pregladam i da vidim da nije u pitanju srednje uho.Rekao sam da bih otisao na kraj sveta,.samo kad bih mogao da resim taj problem.Otisao sam kod specijaliste na ORL i objasnio kakvi su simptomi.Sedeo je u stolici i rekao da sednem ispred njega.Skupio je noge i rekoa mo da spustim glavu i da mu pokazem odakle pocinje bol.Pokazao sam mu od kraja vratne zile do same glave.Pritisnuo je to mesto prstom i glava je pocela da boli veoma jakim intenzitetom.rekao sm mu eeee ebi ga sad je gotovo.Rekao mi je da ostanem tako i zvao sestru da pripremi neku blokadu.Medjutim meni je pucala glava.Rekao mi je to nije nikakva Migrena,vec ukljetenje nekog vratnog nerva.Dao mi je blokadu bas tu u bolno mesto i u roku od 15-ak minuta je glava popustala sa bolovima.reka mi je da dodjem jos dva jutra da primim iste blokade i da ce mi duze vreme biti dobro.Tako je i bilo.Prepisao mi je Cinedil protiv vrtoglavice,koji pijem i dan danas.Vise nemam tih problema,niti neke jace bolove u glavi.Zaboravio sam sta to znaci.Sada da ne ispadne da Migrena ne postoji.Postoji i vrlo je rasprostranjena i dosta ljudi pate od nje.Znam jer dok sam se lecio od migrene,bilo je skripti o toj bolesti u ambulanti.I kada sam procitao,kako se manifestuje,sve je onako kao sam ja objasnio doktorima.I oni nista nisu pogresili,jedino to sto nisu bili spremni da me posalju na neko ispitivanje glave.Tako da ljudi koji pate od migrene i cim osetepocetak bolova,mogu da popiju najbezazleniji lek,a to je Analgin i ono ce da prestane.Samo je bitno popiti lek na vreme,a ne cekati da se bol razvije.Srecno svima koji imaju taj problem.

Pisao sam ranije o toj migreni.Kada sam otisao kod neuropsihijatra,pozalio sam se na bolove u glavi i to veoma jake.Kada imam lek kod sebe i popijem cim posne da tinja bol,to prestane,a kada nemam,pa kada dodjem kuci s posla,to je vec kasno,ne pomaze mi saka lekova.Neko mi je preporucio injekciju Novalgetola.Probao sam jednom,uh ala je uzasan ukus,ali pomogne,ne bas odmah,ali posle 15-ak do 20 minuta prestanu bolovi glave.Onda sam kupio vise tih injekcija i drzao u frizideru.Poceo sam sa neuropsihijatrom.Kako sam mu ispricao o mojim bolovima i kako nasatju,odmah je dosla dijagnoza "Migrena" i to jaceg obima.Tada su mi dali najjace lekove moguce protiv toga.I po preporuci doktora sam odneo da ih imam i na poslu.Lecio se oko godinu dana pio lekove,ali bolovi sve jaci ponovo.Umre taj doktor,dodje druga doktorka koja je procitala sve iz kartona i pricala samnom i rekla je"To je prava dijagnoza.I ona me lecila oko godinu dana,pa umre i ona.Ona je bila mladja osoba od prethodnog doktora.Dosla je sledeca i uz razgovor sa njom isto se desilo da nastavim da pijem te lekove.Jednom prilikom me moja odabrana doktorka pitala zasto pijem tako jake lekove za glavobolju.Ispricao sam joj isto,kao i prethodnim doktorima.ali ona me upitala,a vrtiti se u glavi.rekao sam "Da",jer se krecem na stakama i moram da gledam kuda idem i tad se vrtoglavica najvise ispoljava.Oname je pitala,da li bi otisao na ORL,da se pregladam i da vidim da nije u pitanju srednje uho.Rekao sam da bih otisao na kraj sveta,.samo kad bih mogao da resim taj problem.Otisao sam kod specijaliste na ORL i objasnio kakvi su simptomi.Sedeo je u stolici i rekao da sednem ispred njega.Skupio je noge i rekoa mo da spustim glavu i da mu pokazem odakle pocinje bol.Pokazao sam mu od kraja vratne zile do same glave.Pritisnuo je to mesto prstom i glava je pocela da boli veoma jakim intenzitetom.rekao sm mu eeee ebi ga sad je gotovo.Rekao mi je da ostanem tako i zvao sestru da pripremi neku blokadu.Medjutim meni je pucala glava.Rekao mi je to nije nikakva Migrena,vec ukljetenje nekog vratnog nerva.Dao mi je blokadu bas tu u bolno mesto i u roku od 15-ak minuta je glava popustala sa bolovima.reka mi je da dodjem jos dva jutra da primim iste blokade i da ce mi duze vreme biti dobro.Tako je i bilo.Prepisao mi je Cinedil protiv vrtoglavice,koji pijem i dan danas.Vise nemam tih problema,niti neke jace bolove u glavi.Zaboravio sam sta to znaci.Sada da ne ispadne da Migrena ne postoji.Postoji i vrlo je rasprostranjena i dosta ljudi pate od nje.Znam jer dok sam se lecio od migrene,bilo je skripti o toj bolesti u ambulanti.I kada sam procitao,kako se manifestuje,sve je onako kao sam ja objasnio doktorima.I oni nista nisu pogresili,jedino to sto nisu bili spremni da me posalju na neko ispitivanje glave.Tako da ljudi koji pate od migrene i cim osetepocetak bolova,mogu da popiju najbezazleniji lek,a to je Analgin i ono ce da prestane.Samo je bitno popiti lek na vreme,a ne cekati da se bol razvije.Srecno svima koji imaju taj problem.
Triptani za abortiranje tih napada...

Back