Germogen Maksimov

U Jasenovcu je bilo zatvoreno i nekoliko katoličkih svećenika koji su se ili direktno sukobili s režimom, ili surađivali s partizanima – od devet slovenskih svećenika deportiranih u logor samo je jedan preživio. Na vijest o likvidaciji svećenika, nadbiskup Stepinac je u pismu poglavniku Paveliću napisao kako je „čitav Jasenovac sramotna ljaga za NDH”.175
Škiljan, Politički zatvorenici u logorima Jasenovac i Stara Gradiška, 176-185; Krišto, Katolička crkva, II, 255.
Goldstein je pročitao pismo Stepinca Anti Paveliću u kojem Stepinac podiže glas protiv ubijanja Srba bez da im se dokaže krivnja zbog koje su zaslužili smrt. Pavelić mu ništa nije odgovorio, a Stepinac nije dalje inzistirao, a Goldstein smatra da je mogao i morao više. Kao drugi primjer Goldstein je naveo drugo pismo Paveliću u kojem Stepinac traži da se humanije postupa s ljudima, naročito sa starijima, ženama i djecom, koji se odvode u logore; a nije bilo niti jedne riječi o tome koliko je nehumano djece i ženu voditi u logore. To je ono što ja tvrdim da nije učinio dovoljno. Trebao je to javno reći, smatra Goldstein.
Kao najbolje djelo koje je Stepinac učinio Goldstein ističe omogućavanje ljudima u staračkom domu da prežive zadnje dvije godine holokausta na crkvenom imanju kod Brezovice.
https://www.hrt.hr/309702/vijesti/otvoreno-sto-mislite-o-kanonizaciji-kardinala-stepinca
Јесте и то неколико словеначких свештенка треба да наговести преко хиљаду хрватских који су учествовали директно или индиректно у злочинима.
Још ми ниси дао извор за Гермогена и оне Черкезе?

Stepinac je protestvovao protiv Pavelca i spasao neke ljude, a ovaj nije.
protestvovao protiv pavelica i ovaj ga odlikovao ? :dash:
stepinac je bio ustasa celim svojim bicem i tako od pocetka rata do svoje smrti.
germogen nije ucestvovao u ideoloskoj ustaskoj borbi ni na isti nacin ni istom merom kojom je to cinio stepinac a opet je osudjen na smrt dok je stepinac pomilovan.
i to je cela istina, sve drugo su tvoji neuki pokusaji manilulisanja nekakvim licnim stavovima koji nisu poduprti nikakvim cinjenicama .

Јесте и то неколико словеначких свештенка треба да наговести преко хиљаду хрватских који су учествовали директно или индиректно у злочинима.
Још ми ниси дао извор за Гермогена и оне Черкезе?
Ti katolicki svestenici se ne racunaju kao zrtve Jasenovackog logora.
Ja sam tebi dao dokaze, ako se tebi ti dokazi ne svidjaju, sta ja da ti radim.

protestvovao protiv pavelica i ovaj ga odlikovao ? :dash:
stepinac je bio ustasa celim svojim bicem i tako od pocetka rata do svoje smrti.
germogen nije ucestvovao u ideoloskoj ustaskoj borbi ni na isti nacin ni istom merom kojom je to cinio stepinac a opet je osudjen na smrt dok je stepinac pomilovan.
i to je cela istina, sve drugo su tvoji neuki pokusaji manilulisanja nekakvim licnim stavovima koji nisu poduprti nikakvim cinjenicama .
Stspinac je spasio neke ljude, i postoje dokazi da je protestvovao protiv Pavelica.
Stepinac pomilovan :cepanje: Ko je izvor Samardzic ?:hahaha:
Znaci Stepinac je po tebi bio ustasa i ucestvovao u ideoloskoj ustaskoj borbi, a Germogen nije bio ustasa inije ucestvovao u ideoloskoj ustaskoj borbi ?:dash:

Ti katolicki svestenici se ne racunaju kao zrtve Jasenovackog logora.
Ja sam tebi dao dokaze, ako se tebi ti dokazi ne svidjaju, sta ja da ti radim.
Не него то не аболира Степинца од онога што је радио.
Питам последњи пут где је извор да је Гермоген тражио од Черкеза да ликвидирају цивиле па га зато сматраш већим злочинцем од Степинца?

Не него то не аболира Степинца од онога што је радио.
Питам последњи пут где је извор да је Гермоген тражио од Черкеза да ликвидирају цивиле па га зато сматраш већим злочинцем од Степинца?
Po ko zna koji put, Stepinac je osudjen kao saradnik ustaskog rezima, to sto je spasio nekoliko ljudi, spasio srpsku decu i pisao protesna pisma Pavelicu moze da se uzme kao olaksavajuca okolnost, ali ga ne abolira kako ti kazes.
Ja sam ti rekao da se pozivam na presudu Germogena, koji je doneo sud. Konkretno neki papir sa pecatom koji ti trazis, ja nisam nasao.
Germogen nije spasio nikog, nije protestvovao protiv Jasenovac i Pavelica, a zahvaljujuci njemu danas imas Hrvatsku Pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj koja trazi imovinu SPC koja je dobila od Ndh 1942.

Back