George R. R. Martin-Pesma Leda i Vatre

Просто, поред тога што имају највише злата, имају и највише вазала, уз Тиреле.
Док је на пример северњака баш мало.
Severnjaka i nije toliko malo. Mislim, jeste u odnosu na velicinu teritorije, ali inace ih nije bas toliko malo.

aha,ali mi ostaje jos neodgovoreno pitanje u vezi gradske straze tj ako je barateon na prestolu zar kraljevska luka nije njegov posed?
Targarjeni su zapoceli gradsku strazu. Zato izgledaju tako kako izgledaju - tradicija. A i sam Robert je delom Targarjen, a da ne pricamo o istoriji kuce Barateon sa Targarjenima (kao i svim krvim vezama).

Poslednja izmena:
dobro severnjaka je oko 20 000hiljada ali lanistera ispada mnogo vise.
Severnjaka je bilo 20.000 samo sa Robom, koji ih je skupio od 5-6 banermena koji su bili blizu u tom trenutku. Rob je skupljao vojsku u zurbi da bi sto pre dosao do Edarda kojeg su osudili. Sever je ogroman i pred pragom zime putovanje nije brzo. Ostalo je jos barem 10 severnih lordova koji nisu ucestvovali u tom trenutku. Dodaj tome jos severne planinske klanove kojih je 4000-5000. Sve u svemu tu je jos 30.000 vojnika, mozda i vise. Lanisteri i Starkovi imaju otprilike isti broj vojske, ali su Lanisteri mogli u svojoj manjoj, toploj teritoriji da ih mnogo brze skupe i da sa parama dokupe placenike, koji su uvek blizu njima.

To je izmisljeni svet.

A za ovo drugo. To nema veze sa velicinom teritorije i stanovnicima. Vec sa parama. Ko ima najvise para, moze da plati najvise vojnika, najamnika, da kupi najbolje oruzje, sagradi najvise brodova... Primer Venecija - imali su najvecu flotu i bili gospodari sredozemlja u srednjem veku iako su imali neuporedivo manju teritoriju i broj stanovnika od svih ostalih - Turaka, Francuske, Spanije...

Венеција је такође у случају нужде била у стању да мобилише грађанство и да у сваком тренутку има бројчану надмоћ над страним феудалним армијама. Пала је тек против Наполеонове масовне армије...

eh da izgleda je martin kada je smisljao kraljevsku luku imao na umu carigrad i to po velicini kako po gradskoj strazi

Да, Цариград је имао ланац којим је могао да блокира луку. Мада је на пример Карт сличан јер има троструке бедеме...

А Венеција је Бравос.

tolika sporoca u pisanju je neoprostiva kod martina
Meni smeta, ali razumem apsolutno sa cime se bori covek, i zasto ne treba da zuri.

Da dam malo perspektive. Martin trenutno gotovo pise tri-cetiri knjige odjednom. Zamisli sad ne samo da pises tri-cetiri knjige, nego i da moras da ih povezes tako da se ne razbije kontinuitet, da likovi reaguju u karakteru na desavanja iz drugih prica, pravis nove ideje za te knjge, kao i da pises likove za svaki geografski deo koji si napravio, a svaki od kojih je mnogo razlicit.

Hvala.Gde mogu da nadjem ta poglavlja?
Na Martinovom Blogu

http://grrm.livejournal.com/

Poslednja izmena:
Kao novinar, sa nekih 15-ak godina staža, mogu samo da kažem da sam proces pisanja uopšte ne teče sporo. Za jedno dobro napisano poglavlje knjige epske fantastike, od 10 do 15 stranica dugo, nije potrebno više od sat i po koncentracije i rada na tome. Sa sve ispravkama, piši-briši fazama i tome slično. Dakle, Martin ili ima neki ozbiljniji problem, ili ozbiljniji poslovni razlog. Ovoliko čekanja, ma koliko stvari da radi istovremeno, prosto ne spada u normalno. Naročito ako od pisanja živite. I naročito ako samo to radite.

Back