George R. R. Martin-Pesma Leda i Vatre

Licno mislim da je evnuh samo produzena ruka Dorana Martela (koji je po svemu sudeci najbolji igrac od svih). Maloprstic je lukav i ostvaruje svoj naum ali verovatno nije pokretac dogadjaja.

Ako je evnuh produzena ruka Doranskog princa zasto bi onda ovaj naredio Kventinu Martelu, kad ga je poslau da dovede Deneris u Dornu, da evnuh ne smije nista saznati?. Naci cu citat. Mislila sam da je u Plesu, ali nije. To poglavlje je jedno od zadnji u Gozbi.

Licno mislim da je evnuh samo produzena ruka Dorana Martela (koji je po svemu sudeci najbolji igrac od svih)..

Teško da je Doran najbolji igrač od svih, tako je dobro odigrao da mu je poginuo sin.

Maloprstic je lukav i ostvaruje svoj naum ali verovatno nije pokretac dogadjaja.

Naprotiv, ako se vratimo malo unazad setićemo se da je upravo Maloprstić nagovorio Lizu da otruje Džona Erina, lažno optuži Lanistere za to i tako zavadi Starkove i Lanistere.

Ako je evnuh produzena ruka Doranskog princa zasto bi onda ovaj naredio Kventinu Martelu, kad ga je poslau da dovede Deneris u Dornu, da evnuh ne smije nista saznati?. Naci cu citat. Mislila sam da je u Plesu, ali nije. To poglavlje je jedno od zadnji u Gozbi.

Iskreno nesto se ne secam tog poglavlja.
Ipak Doran je skupa sa bankom Bravosa finansirao boravak Viserisa i Deneris kod magistra Iliria. Takodje u Igri prestola u delu gde je Arja u podzemlju Crvene utvrde prati dvojicu koji razgovaraju o hvatanju lavova i vukova za gusu jedan od te dvojice ima strani naglasak i grozno je debeo sto sve silno potseca na Iliria.

Evnuh radi na dovođenju Egona Tergarjena na prestol i planirao je njegovo venčanje sa Deneris radi utvrđivanja loze. Dornjani su imali druge ideje i logično je da bi došlo do sukoba interesa. Nema indicija da evnuh radi za Martele,tu i tamo im se preklope interesi ali ne vidim dublju vezu osim što favorizuju Tergarjene u igri prestola.

Evnuh radi na dovođenju Egona Tergarjena na prestol i planirao je njegovo venčanje sa Deneris radi utvrđivanja loze. Dornjani su imali druge ideje i logično je da bi došlo do sukoba interesa. Nema indicija da evnuh radi za Martele,tu i tamo im se preklope interesi ali ne vidim dublju vezu osim što favorizuju Tergarjene u igri prestola.

Nema indicija ni da ne radi.:D:D Ali to i jeste jedan od razloga zasto je ovaj ep dostigao toliku popularnost, svako moze da tumaci dogadjaje na svoj nacin. Ipak za mene je dosta indikativna cinjenica da je Tirion nakon ubistva Tivina zbrisao iz Crvene utvrde uz pomoc evnuha i da ga je ovaj prosledio nikome drugom do Iliriu cija je veza sa Martelima nepobitna.

Svi kukate zbog Tirionovih poglavlja, ali mene su se najmanje svidela ona sa Teonom. On mi je oduvek bio simpatican lik i mislim da bi smrt bila bolja u poredjenju sa onim sto je sada.

Naravno poglavlja sa Ajrom su standardno najzanimljivija. Iako mi je zao sto Starkovi postaju sve manje Starkovi. Prvo Dzon, pa Ajra, pa Sansa i Bren. Svi se odricu svojih imena ili kuce.

Po meni je prva knjiga malo losija, eto zbog Teona, a za drugu sam imao utisak da je najbolja do sada...DOK nije doslo poslednje poglavlje sa Dzonom. Mada moram da priznam
da je logicno sto mu se to desilo, da je ostao ziv moglo bi da se se zavrsi samo njegovom smrcu na kraju bitke sa Hodacima, inace bi posle ceo zivot proveo na zidu cuvajuci kraljedsvo od unistenog
neprijatelja. Ovako mu se daje izgovor da izadje iz Nocne straze... ako je preziveo, a ako nije imacemo Melisandrina poglavlja da nas obavestavaju sta se desava na Zidu (mozda je ono jedno i bilo uvod za to).

I sta je sa Brenom? Ne namerava valjda da zivot provede kao drvo? Mislim uredu je da ti mozes da putujes mislima svuda, ali dzabe to ako nista ne mozes da uradis. Priznacu, potajno sam se nadao da ce se nekako pretvoriti u zmaja :) To je mozda previse "fantasticno" za Martinov ukus.

ali mene su se najmanje svidela ona sa Teonom. On mi je oduvek bio simpatican lik i mislim da bi smrt bila bolja u poredjenju sa onim sto je sada.

Potpisujem, ali bolje nije ni zasluzio.

Jos ni jedno Tirionovo poglavlje mi nije dosadno.

Prvo Dzon, pa Ajra, pa Sansa i Bren. Svi se odricu svojih imena ili kuce.

Niko se od njih, po meni, nije odrekao Zimovrela, Sjevera i Imena. Onaj mali zelenovid je rekao, tj vidio je u svojim snovima: "Vukovi ce se vratiti"

I sta je sa Brenom? Ne namerava valjda da zivot provede kao drvo? Mislim uredu je da ti mozes da putujes mislima svuda, ali dzabe to ako nista ne mozes da uradis. Priznacu, potajno sam se nadao da ce se nekako pretvoriti u zmaja :) To je mozda previse "fantasticno" za Martinov ukus.

Hehehe, Bren ce moci sve da uradi, sem da hoda (barem ne kao Bren). Treba samo da nauci. Mali Rid ga je i doveo, iza Zida, da bi Bren naucio. Mislim da ce on otkriti istinu o Dzonovom porjeklu. Kad je ono "usao" u drvo vidio je svog oca u Bogosumi kako sjedi oborene glave, bez imalo sijedih i moli; "... neka odrastu bliski kao braca, i neka medju njima bude samo ljubavi, i neka moja gospa zena nadje u srcu snage da oprosti ..."
Arja i Rikon i ne kuze da su zverobrazi, Dzon tek naslucuje. Mozda ih Bren sve "poduci".

Hej, Bren se ne pretvara u vranu, drvo, Hodora, Leto, ... on ulazi u njih, tj "posudjuje njihova tjela".

A šta se desilo sa malim Rikonom? Čini mi se kao da je on jednostavno nestao kad su ušli dole kod Vrane... iritiralo me je to što je na pola knjige već izgubljen trag o Brenu, tačnije, bez poglavlja -.-

I, da li je Stanis stvarno mrtav ili je to Remzijev blef ? Džon mi je bio najzanimljiviji lik, iskreno sam se ponadao da će otfikariti glavu Kopiletu i povratiti Zimovrel kad ono već u sledećoj sceni dobio nož :mrgreen:

Samo se nadam da Gvozdenrođeni neće preovladati, mada je Martin podlac ogavni, lako može da okrene ruku i pobije čitav Vesteros

A šta se desilo sa malim Rikonom? Čini mi se kao da je on jednostavno nestao kad su ušli dole kod Vrane... iritiralo me je to što je na pola knjige već izgubljen trag o Brenu, tačnije, bez poglavlja -.-

I, da li je Stanis stvarno mrtav ili je to Remzijev blef ? Džon mi je bio najzanimljiviji lik, iskreno sam se ponadao da će otfikariti glavu Kopiletu i povratiti Zimovrel kad ono već u sledećoj sceni dobio nož :mrgreen:

Samo se nadam da Gvozdenrođeni neće preovladati, mada je Martin podlac ogavni, lako može da okrene ruku i pobije čitav Vesteros

uh... "Gvozdenrođeni"...jasno da je to bukvalan prevod ironborn ali..brate kako lose zvuci... :)

a kako Dzon Snow moze da bude mrtav? ko ce jahati belog zmaja?
dzon snow uopste nije sin neda starka nego rigera targerina i nedove sestre

To je samo teorija, ne verujem da je istinita, Martin baš želi da svaki lik ima neku mrlju na svojoj časti, a bez ove( preljube) onda bi ispalo drugačije kod Neda :lol:

Što se tiče zmajeva, Martin i njih može da ubije :mrgreen: Mada, baš bih voleo da vidim kako pale Tuđine... al' što se jahanja tiče, tu je uvek Egon, a i očekujem da će Deneris dati jedan Dariju :)

Mada, možda Melisandra oživi Džona, inače.

Kad bi razotkrili tajnu onih istocnih zemalja :)
Privlacnije su mi zemlje sa druge strane Uskog mora,nego Vesteros...na primer Dotraci me jako podsecaju na mongole :D
Mn su poglavlja sa Deneris,Arijom i Tirionom najzanimljivija-bolje receno,citav koncept prebacivanja radnje sa lika na lik u toku knjige mi se jako svideo,premda me je jako zbunjivao na pocetku(polovina Igre prestola).Ako bi razradio jezike i zemlje sa druge strane Uskog mora,mogao bi sa svojim svetom parirati Tolkinu.

Pa Martin je jedan u hiljadu pisaca koji koristi POV pristup u knjizi tako da to nije ništa novo, i posle počne da smaraju sve Zemlje preko mora, svi likovi tamo su mi smorni i dosadni, gradovi slični itd.
ne mogu da ih podnesem
i konjina Deneris što ima neki svoj kompleks pa smatra da su joj Mirinjani deca i neće da se odvoji, pa nek plati glavom ako treba

Meni su zemlje preko mora zanimljivije od Vesterosa.Pružaju nam predah od dinastičkih borbi koje se tamo odvijaju,na kontinentu koji odgovara zapadnoj Evropi. Marin je lepo prikazarao čari Istoka i Denerisin postepeni preobražaj od male princeze koju je brat koristio kao džak za udaranje do kalisi sa velikim samopouzdanjem.Voleo bi da ima više poglavlja i opisa tih istočnih krajeva :confused:

Back