George R. R. Martin-Pesma Leda i Vatre

Serija je super, drzi paznju i iskreno, nisam ocekivao da ce biti ovoliko dobra. Naravno, uvek moze bolje, ali tek je 4. epizoda izasla... Ima mesta ali i vremena za popravljanje.
Sto se tice glumacke ekipe, ima dosta ne tako poznatih glumaca. To je dobro naravno, jer, realno, za poznate glumce iz holivuda nisu imali para (a i da su imali, sumnjam da bi Bred Pit pristao da snima tv seriju posle toliko blockbustera), a i ovo je odlicna sansa za mlade talente da se probiju... A u seriji ima dosta talentovanih mladih glumaca. Mozda neki ne odgovaraju ulozi (Dzofrija sam totalno drugacije zamisljao, Kejtlim bi po meni trebala da bude bar malo mladja...) ali to je sve subjektivno. Verujem da je Martin prisustvovao kastingu i da je njegova rec bila bitna za izbor glumaca. A s obzirom da ima iskustva sa snimanjem serija filmova i sl., a i on valjda najbolje zna kako je on zamislio likove, imam poverenja u njega. Mislim da ce svaki lik doci na svoje, pre ili kasnije. Za sad su i meni Tirion, Ned, Arja i Dzon najbolje izabrani likovi/glumci...
Sto se nosioca radnje tice, setite se starih dobrih vremena kad ste poceli da citate knjigu. Pogubljenje Neda Starka je bilo prilicno veliko iznenadjenje tad (bar za mene), jer je on nosio radnju veceg dela prve knjige, pa opet su drugi likovi preuzeli tok radnje, i dosli smo konacno do 5. dela (HVALA BOGU). Tako ce biti i u seriji. Npr. Sem od sporednog lika postaje veoma bitan, Teon takodje, pa cak i Sansa i Dzejmi... Bice tu dosta nosioca radnje. :D
A sto se tice samog toka/mesta odvijanja radnje, i meni je Zid omiljena lokacija (bitke sa divljanima i tudjinima i sve to) ali PLIV nije tipicna epska fantastika sa mnogo bitaka i macevanja (kao npr Gospodar prstenova) nego se veci akcenat stavlja upravo na to spletkarenje. Zato i serija ne sme mnogo da se razlikuje, jer bi se stekao utisak da snimaju komercijalnu seriju sa mnogo specijalnih efekata da bi zgrnuli sto vise para. Serija s jedne strane jeste vrsta marketinskog poteza da bi se privukli citaoci, tako da mora da bude vise scena nasilja, seksa i bitaka epskih proporcija nego u knjizi (jer narod to vole :D), ali bi (po meni) bilo bezveze da se izgubi poenta samog serijala. :D

Poslednja izmena:
evo sad odgledah prvu epizodu...prvo, pozdrav svima :mrgreen:
ovako, savrseni izbori za kala droga, sve starkove (ko moze biti bolji edard nego boromir :mrgreen:),deneris,roberta,lanisterove...sem mozda lina hidi , za nju sam imala sumnje prije gledanja,al ovo do sad...dobro je za sad. glumac Dzejmijev mi je ucinio njegov lik simpaticnijim :mrgreen: ...vidim da se ovdje hvali viseris, a meni je on trebao da bude malo vise zlobniji, dok mi je ovaj glumac pravi engleski ficfiric i malo mi je komican...zalili ste se na arju vidim, meni ne moze biti bolja, sem mozda tih fizickih stvarcica, kako ona treba da ima konjsko lice itd...kad smo kod fizickog izgleda, samo mi malo smeta sto glumac Dzona Snoua(moj mozda omiljen lik u 1. knjizi...jedinoj do sad koju sam procitala :rumenko:) ne lici toliko na Seana Beana,a citava poenta je da ovi drugi lice na Tulie, a on i arja , autsajderi , na Starkove.
lokacije...zimovrel, mjesto gdje se odrzava Dotracka gozba...i generalno desavanja tamo, bas sam tako zamisljala.
Tirion je savrsen, znam ga iz Nip/tucka ...nisu mogli boljega naci...generalno su mi Lanisterovi mnogo simpaticniji u 1 epizodi nego u knjizi (fizicki sam im drugacije zamisljala, mogli su bolju farbu da im kupe), vidjecu dalje...i bendzen stark...:eek: ...majko, savrsen kasting.
E sad...dogadjaj u kome se Deneris i Kal Drogo upoznaju ...hm...u knjizi, Deneris je orna posle nekog vremena,tj. nadju kompromis, a ovdje je on prisiljava...to mi je jedino, da kazem,zasmetalo.
i da...dzejmija su fizicki omasali...nikolaj izgleda previse moderno ,kao i njegova frizura,al mi ne smeta :mrgreen:.
Pozdrav :mrgreen:
i da...koliko je dzofri antipatican ono nije normalno :lol:

Poslednja izmena:
Razumem zasto su u seriji promenili detalje napada na Neda, umesto da padne s konja on se bori protiv Dzejmija i tako povredi nogu...ajd, to je radi dramaticnosti...Ali Renli i Loras??? Ja ne mogu da verujem!!! U knjizi nema toga uopste... U knjizi se samo kaze da je Renli mnogo polagao na svoj izgled, da je voleo lepo da se oblaci... a oni ih stavise u vezu!!! Kapiram da je to takodje da bi povecali dramaticnost, ali i da bi dublju motivaciju Renliju da se proglasi za kralja, ali to su mogli i drugacije da urade, a ne da izmisle potpuno novu situaciju... Tirion je i dalje fantastican, slazem se. Svidja mi se glumac koji igra Brona, i Orlovo gnezdo super izgleda :)

Zapravo, u knjizi jeste blago nagovesteno da su Renli i Loras prisniji nego sto bi dva muskarca trebalo da budu (treba samo znati gde traziti, i citati izmedju redova).Cini mi se da u 1. ili 2. knjizi neko komentarise za Renlija da je "nepopravljivo nezainteresovan za cari zena", ali nemojte me drzati za rec. Mnogi su to komentarisali po forumima (mozda cak i ovde, nisam siguran) A Martin je odlucio da potvrdi to u seriji.

Zasto se ljudi toliko uznemire kad nesto nije kao u knjizi? To nikad nisam shvatao. 99% stvari je totalno po knjizi, a nije li bolje da bude malo neocekivanih scena?

Zato sto kazu da je srija radjena po knjizi, a ne po motivima iz knjige. Zato sto ono sto je u knjizi samo malo nagovesteno i sto pisac nije do kraja otkrio, a sto moze razlicito da se protumaci, sada dobija potpuno novu konotaciju. To prosto nije umetnicki korektno. A i prenosi drugacije poruke, menja koncepciju idejnu, ne celu, ali jednim delom. Mozda ja to previse kriticki gledam, jer mi je to delom profesija. Naravno da ekranizacija nikad ne moze da bude potpuna i zaokruzena kao knjizevno delo, ali treba da bude sto vernija. Ajd da kazemo da promene nastaju zarad vece dramatizacije, i to je ok za neke detalje koji ce posebno naglasiti nesto, ali umetanje necega sto apsolutno ne postoji, to nije porubljavanje i ulepsavanje haljine, to je pravljenje pantalona od haljine. :)

Zato sto kazu da je srija radjena po knjizi, a ne po motivima iz knjige. Zato sto ono sto je u knjizi samo malo nagovesteno i sto pisac nije do kraja otkrio, a sto moze razlicito da se protumaci, sada dobija potpuno novu konotaciju. To prosto nije umetnicki korektno. A i prenosi drugacije poruke, menja koncepciju idejnu, ne celu, ali jednim delom. Mozda ja to previse kriticki gledam, jer mi je to delom profesija. Naravno da ekranizacija nikad ne moze da bude potpuna i zaokruzena kao knjizevno delo, ali treba da bude sto vernija. Ajd da kazemo da promene nastaju zarad vece dramatizacije, i to je ok za neke detalje koji ce posebno naglasiti nesto, ali umetanje necega sto apsolutno ne postoji, to nije porubljavanje i ulepsavanje haljine, to je pravljenje pantalona od haljine. :)
Cela serija se radi u saradnji sa Martinom. Ne samo to, nego je napisao i scenario za jednu epizodu. Neka promena tu i tamo je svakako dobrodosla, barem po meni, i ne mora biti sve doslovce. Ako 5% serije nije po knjizi, serija je jos uvek radjena po knjizi. Nema razloga za uzbunu, pogotovo ako je kvatitetan sadrzaj (kao sto jeste). Srz likova nije promenjena, i to je ono sto je bitno.

Odgledao sam petu epizodu i moram da kazem - WTF is this. Kakve su ono scene. Ajde da nagovesti da ima nesto izmedju Lorasa i Renlija - to je ucinio Maloprstic na turniru. Ali da snimi onu scenu sa brijanjem i bj-om. Blagi uzas.

Lose rezirana epizoda, toplo-hladno. Odlican pocetak epizode, pa onda najstrasnija drama sa onim scenama sa Branom, Sersei, malim savetom i na kraju jos i ficfiricasti vitezovi. I onda opet taman se zakuvalo na kraju kad ono kraj epizode.

Takodje, Arja je bila ok, ali propustili su da dodaju malo vise horora kad Arja prati onu dvojicu kroz mracne hodnike. Bolje to da su malo doradili umesto sto izmisljaju nepostojece scene.

ona scena je idiotska...briju se...wtf? nekako je zanimlijvije kad se to samo sugerise...a i nisam primjetila u prvoj knjizi nikakav innuendo...i smeta mi sto glumac renlijev nije nesto lijep, a sansa ga je opisala kao najljepseg covjeka koga je ikad vidjela,al ajde, to je detalj.maloprstic me odusevljava. bas sam ga onakvog zamisljala :D.
dobra je epizoda, dobro su izrezirane scene turnira, kad pseto iskoci pred brata da bi spasio Lorasa...nesot mi je slabije uradjeno TIrionovo prvo ubistvo, prebrzo rezirano i montirano...nekad mi zasmeta sto je reziraju kao dramu, a ne epski spektakl,a nekad mi tako bas odgovara
sjajno odglumljena scena izmedju Cersei i Roberta...glumac koji glumi Roberta mi ga je ucinio malo iritantnim , u knjigi sam ga gotivila, a glumica Cersei simpaticnijom....ali odlicno,odlicno,od oboje u toj sceni.
nekad im efekti izgledaju jadno...ili sam ja mozda postala razmazena :mrgreen:
arji je dosta umanjen udio u prici u odnosu na knjigu...a sansi povecan...ah,holivud.

Poslednja izmena:
Примјећујем доста хвалоспева за серију и морам признати да сам изненаћен. У односу на књиге серија изгледа јако јефтино и неубедљиво. Да нисам прочитао књиге (за које заиста мислим да су одличне) и да налетим на серију листајући канале не бих на њу протраћио ни десет минута времена. Читава атмосфера и кореографија неодољиво подсећају на јефтине серије са канала фантастике.

Примјећујем доста хвалоспева за серију и морам признати да сам изненаћен. У односу на књиге серија изгледа јако јефтино и неубедљиво. Да нисам прочитао књиге (за које заиста мислим да су одличне) и да налетим на серију листајући канале не бих на њу протраћио ни десет минута времена. Читава атмосфера и кореографија неодољиво подсећају на јефтине серије са канала фантастике.

Ja sam iznenadjen tvojim komentarom da serija izgleda jeftino. Meni je dovoljan dokaz da je 90% mojih prijatelja koji gledaju seriju ( a koji nisu citali knjige) odusevljeno (cak i oni koji generalno ne vole ovaj zanr) i da upravo navode vizuelni izgled kao odlican. Kostimi, scenografija itd je po mom misljenju na najvisem nivou jer HBO uvek drzi standarde, narocito za seriju u koju su ulozili ovoliko novca i promocije. E, sad ako ti se serija ne svidja jer nije bliska tvom dozivljaju knjige, to je druga stvar.
Meni licno je prilicno ok (8/10), u pocetku sam imao problem sa nekim glumcima jer nisu odgovarali mojoj ideji, konkretno Kejt mi je bas isla na zivce, ali sad sam se vec navikao. Ja sam (pozitivno) iznenadjen da za sada jako dobro prate pricu iz knjige. Poceo sam nedavno da citam ponovo prvi deo (nakon nekoliko godina) i generalno nema nekih vecih odstupanja, sto je danas retkost kada se rade adaptacije knjizevnih dela. Ubacene scene (kojih nema u knjizi) su onako, so so, ima dobrih koje bas imaju svoju logiku radi boljeg objasnjenja likova (Teon na primer), a ima i nekih koje su nepotrebne i razvucene. Loras/Renli ******** je bas over the egde, nismo bas morali i zvuke da cujemo :)...

Back