George R. R. Martin-Pesma Leda i Vatre

Videste li prvu epizodu u trećoj sezoni??
Meni nekako bila konfuzna, zaboravila sam koliko mnogo likova i priča je bilo, pa mi je delovalo previše raslojeno.

osim razlika sa knjigom, primetio sam da su scene kratke, ali nije moglo drugacije jer mora da se uvedu nove situacije u pricu o kojoj je ova sezona. mislim da su to vešto uradili. u drugoj epizodi vec krece i Brenovo putovanje i jos mnogo toga :)

Hvala svima na odgovorima u vezi vremena potrebnog za čitanje...

U vezi nove epizode, ja ne mogu da se otmem utisku da nije bilo potrebe za deljenjem knjige na dve sezone... Naravno, svestan sam da u trećoj knjizi ima previše događaja pa je "nemoguće" ali takođe sam čuo da se većina tih događaja dešava u drugoj polovini knjige, što mene navodi na pomisao da će cela ova sezona nekako biti... mlaka, recimo, po jačini i intenizitetu događaja i tako to...
S' jedne strane ih razumem; snima se na mnogo potpuno različitih lokacija (moram da primetim, recimo scene koje su snimane u Hrvatskoj su jadne...ne primećuje se toliko ali scena kada se ljudi pobune, kada je Sansa bila napadnuta; e to je tako jadno odrađena scena, čak su i statisti bili jadni, a na te ljude retko kad obratim pažnju); pa je jako nezgodno zbog produkcije... Ali zar nije bilo moguće nešto poput sezone od 15 ili 20 epizoda... Sada bi se ovi iz HBO-a javili sa "a post i pred produkcija", na šta bih im ja odgovorio da su imali pola godine između snimanja i emitovanja i još više od deset nedelja koliko bi se hipotetički emitovala prva polovina te fiktivne sezone od 20 epizoda; tako da ta priča da ne bi moglo da se stigne, nikako ne pije vodu...

Mada, msm da je i više nego očigledno da producenti strahuju od Martinovog tempa pisanja... Kada bi ove godine "prikazali celu knjigu", sledeće četvrtu knjigu, a 2015 već sledeću, petu knjigu (kada se i predpostavlja da će šesta knjiga biti objavljena), apsolutno nema šanse da Martin može da manje od godine da smandrlja sedmu knjigu, a i ne bi bilo u redu, sa moralne strane...

Ono što mene jako zanima, ne zamerite ako se ispostavi kao neistina, nisam čitao knjige; ali pročitao sam na nekom stranom forum komentar tipa "što više vreme bude prolazilo, to će serija sve manje ličiti na knjige, što je i normalno, naročito kada pomislite da bi morala da prođe cela jedna sezona bez Džona, Daeneris i Tiriona..." što govori šta, da njih nema u četvrtoj knjizi...?!
Nisam iznenađen ako je tačno jer se Martin malo pogubio sa te dve knjige jer su prvenstveno trebale biti jedna knjiga pa je delio radnju...valjda... Pa se zato ovo i desilo...
Kakogod, mislim da bi bilo super ako bi se radnja menjala u odnosu na knjigu (naravno, uz Martinovu kontrolu)... Recimo, imamo i situaciju kada je on odlučio da promeni sudbinu Oše, jer ga oduševila gluma Natalije, a bunio se što su nju izabrali da tumači tu ulogu...
Ko će znati...

Nisam znao da su snimali u Hrvatskoj. To je stvarno jadno za HBO. Cak je i BBC snimao Merlina u francuskim i britanskim zamkovima i dvorcima, a od Warwicka su napravili Merlin Diznilend.

Sto se tice knjiga ima previse likova zato je kao delio nesto, pa se radnja u jednoj knjizi smesta u isti vremenski okvir kad i radnja sa drugim likovima u drugoj knjizi. U sustini nije bitno, sem sto je ubacio jos likova potpuno nepotrebno, umesto da se koncentrisao na one zaista bitne i zanimljive likove poput Arje, Dzona, Dzejmija, Deni i slicno. A ne tamo neke nepoznate likove, koji jos i poginu, kao vrhunac svega, posle par poglavlja. U svakom slucaju u seriji to mogu da ispeglaju pa da pomesaju knjige i da radnja ide onako kako treba za sve likove istovremeno.

Hvala svima na odgovorima u vezi vremena potrebnog za čitanje...

U vezi nove epizode, ja ne mogu da se otmem utisku da nije bilo potrebe za deljenjem knjige na dve sezone... Naravno, svestan sam da u trećoj knjizi ima previše događaja pa je "nemoguće" ali takođe sam čuo da se većina tih događaja dešava u drugoj polovini knjige, što mene navodi na pomisao da će cela ova sezona nekako biti... mlaka, recimo, po jačini i intenizitetu događaja i tako to...
S' jedne strane ih razumem; snima se na mnogo potpuno različitih lokacija (moram da primetim, recimo scene koje su snimane u Hrvatskoj su jadne...ne primećuje se toliko ali scena kada se ljudi pobune, kada je Sansa bila napadnuta; e to je tako jadno odrađena scena, čak su i statisti bili jadni, a na te ljude retko kad obratim pažnju); pa je jako nezgodno zbog produkcije... Ali zar nije bilo moguće nešto poput sezone od 15 ili 20 epizoda... Sada bi se ovi iz HBO-a javili sa "a post i pred produkcija", na šta bih im ja odgovorio da su imali pola godine između snimanja i emitovanja i još više od deset nedelja koliko bi se hipotetički emitovala prva polovina te fiktivne sezone od 20 epizoda; tako da ta priča da ne bi moglo da se stigne, nikako ne pije vodu...

Mada, msm da je i više nego očigledno da producenti strahuju od Martinovog tempa pisanja... Kada bi ove godine "prikazali celu knjigu", sledeće četvrtu knjigu, a 2015 već sledeću, petu knjigu (kada se i predpostavlja da će šesta knjiga biti objavljena), apsolutno nema šanse da Martin može da manje od godine da smandrlja sedmu knjigu, a i ne bi bilo u redu, sa moralne strane...

Ono što mene jako zanima, ne zamerite ako se ispostavi kao neistina, nisam čitao knjige; ali pročitao sam na nekom stranom forum komentar tipa "što više vreme bude prolazilo, to će serija sve manje ličiti na knjige, što je i normalno, naročito kada pomislite da bi morala da prođe cela jedna sezona bez Džona, Daeneris i Tiriona..." što govori šta, da njih nema u četvrtoj knjizi...?!
Nisam iznenađen ako je tačno jer se Martin malo pogubio sa te dve knjige jer su prvenstveno trebale biti jedna knjiga pa je delio radnju...valjda... Pa se zato ovo i desilo...
Kakogod, mislim da bi bilo super ako bi se radnja menjala u odnosu na knjigu (naravno, uz Martinovu kontrolu)... Recimo, imamo i situaciju kada je on odlučio da promeni sudbinu Oše, jer ga oduševila gluma Natalije, a bunio se što su nju izabrali da tumači tu ulogu...
Ko će znati...

nema sanse da naprave 1 sezonu od 3 i 1 od 4 dela jer ima puno dogadjaja a i godisnji budzet bi bio udvostrucen za Game of thrones. Nije slucajno sto sve mini-serije velike kuce izbacuju 1 sezonu godisnje, koja po pravilu ima 10-12 epizoda. tako je bilo i sa kucom Starz koja radi Spartakusa, i sa HBO koji je radio Rim itd. te mini-serije su mnogo kvalitetnije uradjene od obicnih serija cije se sezone stancaju ko na traci.

iako je to spojler sto si napisao ja ti potvrdjujem da se 4 deo bavi potpuno drugim likovima u odnosu na prva 3 dela. tek se u 5 delu radnja vraca na poznate likove.

sto se tice snimanja u Hrvatskoj, izabrali su Dubrovnik za Kraljevu Luku tako da se od pocetka sve scene rade tamo. tamo je snimana i bitka u 9 epizodi 2 sezone. za Kraljevu Luku im je bio potreban grad koji izlazi na more sa zamkom, sto je Dubrovnik ispunio. a i poznat je turisticki grad upravo zbog Starog grada. tako su ga izabrali, ostale scene rade u Irskoj i Malti, znaci livade bitke, ostale zamkove. jako je tesko naci 1 zemlju gde postoje zamkovi razlicitih stilova koji su potrebni za GOT.

Одгледао прву...није лоше за почетак сезоне и покривање приче. Наравно опет ме ухватило познато осећање еуфорије и гађења(проузроковане 2. сезоном).
Од нових ликова, свидели су ми се и Менс и Тормунд(мада је мало шланк)...и наравно џин :super:(добро је да нису штедели на ефектима).
Мало су ук.њали Астпор, ваљда ће бити пирамида и чудних фризура...и изгледа да нема снажног Белваса.

nema sanse da naprave 1 sezonu od 3 i 1 od 4 dela jer ima puno dogadjaja a i godisnji budzet bi bio udvostrucen za Game of thrones. Nije slucajno sto sve mini-serije velike kuce izbacuju 1 sezonu godisnje, koja po pravilu ima 10-12 epizoda. tako je bilo i sa kucom Starz koja radi Spartakusa, i sa HBO koji je radio Rim itd. te mini-serije su mnogo kvalitetnije uradjene od obicnih serija cije se sezone stancaju ko na traci.

iako je to spojler sto si napisao ja ti potvrdjujem da se 4 deo bavi potpuno drugim likovima u odnosu na prva 3 dela. tek se u 5 delu radnja vraca na poznate likove.

sto se tice snimanja u Hrvatskoj, izabrali su Dubrovnik za Kraljevu Luku tako da se od pocetka sve scene rade tamo. tamo je snimana i bitka u 9 epizodi 2 sezone. za Kraljevu Luku im je bio potreban grad koji izlazi na more sa zamkom, sto je Dubrovnik ispunio. a i poznat je turisticki grad upravo zbog Starog grada. tako su ga izabrali, ostale scene rade u Irskoj i Malti, znaci livade bitke, ostale zamkove. jako je tesko naci 1 zemlju gde postoje zamkovi razlicitih stilova koji su potrebni za GOT.

A u tvom postu, ti si od onoga što ja ne znam napisao tačno šta...
Samo si upotpunio (nepotrebno) ono što sam ja rekao... Nisi dodao bilo šta što ne znam... Osim možda to za četvrtu knijgu koju nisam pročitao... I kako Tzar reče, dodao je nepotrebne likove koji su ubrzo izbačeni iz priče na "Martinovski" način...
Tako da, ja i dalje ne vidim poentu tvog posta... Ja nisam pitao zašto je snimano na određenim lokacijama; prokomentarisao sam da je SecondUnit režija u Hrvatskoj potpuno zakazala jer scene u tih dva i po minuta uopšte ne izgledaju realno...prosto loše odrađeno...

I apsolutno nema potrebe da mi objašnjavaš kako funcioniše produkcija serija ovog tipa... Mada, ako samo malo razmisliš moraš priznati sebi da se većina efekata svodi na CGI upotpunjavanje scena (dakle, ne na potpuni CGI gde bi recimo morali da prave čitava mesta u 3D okruženju - ovde se efekti uglavnom svode da multipleksiranje ljudi a naročito šatora (što tako bode oči u drugoj sezoni)...jer je ideja bila da se prikaže pejzaž iz stvarnosti koji poseduje neki epitet koji bi predstavljao Martinov svet...da se tako izrazim... Verujem da su zmajevi oduzeli dosta vremena (odlično su odrađeni) ali iskreno, jedva da ih i prikazuju... Čak su producenti jednom negde komentarisali da su ih u drugoj sezoni "držali u kutijama" kako bi smanjili vreme i troškove snimanja...
Iako, treba se vratiti na ono što sam već rekao - producenti nikako ne bi želeli da sustignu Martina pa im odugovlačenje ide u prilog.
Ali, ako se ne varam, serija Lost je takođe imala veoma kompleksnu produkciju pa su opet izbacivali više epizoda (iako je iskreno, GoT kvalitetnija u vidu lokacija i kostima)...

Poslednja izmena:
iako se ja nisam direktno obracao tebi i tebe nesto ispravljao, nego komentarisao ono sto je izneto na forumu ti se meni direktno obracas.

procitao sam sve knjige koje su do sada izasle. zato sam pomenuo desavanja u 4 delu.

a za Dubrovik sam rekao jer je navedeno u postovima kao da je svo snimanje u Hrvatskoj. zato sam rekao ono sto znam o produkciji.

iako se ja nisam direktno obracao tebi i tebe nesto ispravljao, nego komentarisao ono sto je izneto na forumu ti se meni direktno obracas.

procitao sam sve knjige koje su do sada izasle. zato sam pomenuo desavanja u 4 delu.

a za Dubrovik sam rekao jer je navedeno u postovima kao da je svo snimanje u Hrvatskoj. zato sam rekao ono sto znam o produkciji.

Noup... I dalje ništa... :zurka:

haha koji si ti trol. necu odgovarati ni na jedan vise tvoj post, svasta bih ti jos napisao ali ne zelim da se svadjam na netu, a pogotovo da unistavam temu.

Nisam bre, ja sam za takve na forumu ovde krpe palio da bi ih oterao i nisam uspeo tako da izbegavam takvo ponašanje... Mislim da bi bilo uljudno da se izvinim ako sam bio neuljudan, jer verovatno nisam bio raspoložen. I svakako ne bih želeo da uništavam temu.

Postovanje citaoci (i pratioci) serije. S obzirom da sva decica pricaju o ovoj seriji u kraju interesuje me da mi upuceni objasne o cemu se konkretno radi, odnosno da li se isplati gledati seriju ukoliko se ne citaju knjige prethodno?
Takodje pre samog citanja knjige zeleo bih da procitam utiske postovanih citalaca o samim delima. Ukoliko neko moze objasniti sta ova dela cini posebnim, odnosno vrsnim EF sadrzajem.

Postovanje citaoci (i pratioci) serije. S obzirom da sva decica pricaju o ovoj seriji u kraju interesuje me da mi upuceni objasne o cemu se konkretno radi, odnosno da li se isplati gledati seriju ukoliko se ne citaju knjige prethodno?
Takodje pre samog citanja knjige zeleo bih da procitam utiske postovanih citalaca o samim delima. Ukoliko neko moze objasniti sta ova dela cini posebnim, odnosno vrsnim EF sadrzajem.

Možeš da gledaš seriju i bez čitanja knjiga, verujem da će ti biti dovoljno interesantna. Međutim, mnogi su počeli sa serijom pa se "upecali" i odlučili i knjige da pročitaju. :) Sad koliko će ti se svideti, to je već stvar čitalačkog senzibiliteta i tvojih očekivanja. Ja, naravno, uvek preporučujem da se pročitaju knjige, jer ekranizacija, koliko god da je verna, nikad ne može da ti donese sve nijanse i emocije koje su u knjigama prisutne. Na prvom mestu zbog toga što se ekranizacije zasnivaju na fabuli, dok knjiga ima još čitav niz značenja koja se postižu različitim stilskim postupcima, a koje nije moguće preneti na ekranizaciju.
Što se samih knjiga tiče, njihov kvalitet nije u ne znam kakvoj spektakularnoj epskoj fantastici, već u vođenju radnje, i najvažnije, u izgradnji likova. Martin je vrlo lepo iskoračio iz plastičnosti žanra i u karakterizaciji likova iskoristio jedan realističan manir. Vodi računa o motivaciji, perspektivi, karakterizacija junaka je dosledna i objašnjiva. Za razliku od većine EF u kojima su likovi ili isključivo dobri ili loši, Martinovi likovi su reaniji, slični stvarnima, samo što su u izmišljenom svetu. Po mom mišljenju, Martin je napravio jedan vid prekretnice u žanru koji se smatra trivijalnom književnošću. Dao je neku notu ozbiljnosti i težine čitavoj priči. Naravno, kao i svaki pionir, i Martin ima dosta propusta (ne zameram toliko razvodnjenu priču kako knjige odmiču, više zameram uvođenje nekih holivudskih i jeftinih tvistova), ali mislim da je utabao stazu budućim piscima. Smatram da je delo vredno pažnje, i to ne samo kao zabavno štivo, već na književno-umetničkom nivou.

Možeš da gledaš seriju i bez čitanja knjiga, verujem da će ti biti dovoljno interesantna. Međutim, mnogi su počeli sa serijom pa se "upecali" i odlučili i knjige da pročitaju. :) Sad koliko će ti se svideti, to je već stvar čitalačkog senzibiliteta i tvojih očekivanja. Ja, naravno, uvek preporučujem da se pročitaju knjige, jer ekranizacija, koliko god da je verna, nikad ne može da ti donese sve nijanse i emocije koje su u knjigama prisutne. Na prvom mestu zbog toga što se ekranizacije zasnivaju na fabuli, dok knjiga ima još čitav niz značenja koja se postižu različitim stilskim postupcima, a koje nije moguće preneti na ekranizaciju.
Što se samih knjiga tiče, njihov kvalitet nije u ne znam kakvoj spektakularnoj epskoj fantastici, već u vođenju radnje, i najvažnije, u izgradnji likova. Martin je vrlo lepo iskoračio iz plastičnosti žanra i u karakterizaciji likova iskoristio jedan realističan manir. Vodi računa o motivaciji, perspektivi, karakterizacija junaka je dosledna i objašnjiva. Za razliku od većine EF u kojima su likovi ili isključivo dobri ili loši, Martinovi likovi su reaniji, slični stvarnima, samo što su u izmišljenom svetu. Po mom mišljenju, Martin je napravio jedan vid prekretnice u žanru koji se smatra trivijalnom književnošću. Dao je neku notu ozbiljnosti i težine čitavoj priči. Naravno, kao i svaki pionir, i Martin ima dosta propusta (ne zameram toliko razvodnjenu priču kako knjige odmiču, više zameram uvođenje nekih holivudskih i jeftinih tvistova), ali mislim da je utabao stazu budućim piscima. Smatram da je delo vredno pažnje, i to ne samo kao zabavno štivo, već na književno-umetničkom nivou.

Zahvaljujem. Moram iskazati saglasnost na planu ekranizacije. Veoma losa iskustva te cete razumeti i moje pitanje u datoj temi.
Imam jos par pitanja ukoliko biste bili ljubazni da odgovorite.
Recite mi, da li bi ste se slozili da su knjige popularne iz razloga sto je zanr malcice u zastoju te je dati serijal gladnim EF citaocima fino legao? Ukoliko se radi o licnostima, odnosno likovima i njihovim dilemama bez uloge EF elemenata mozete li zaista reci da spada u EF materijal a ne dramu/roman? Poznato mi je da ne sadrzi jake EF elemente te po mom misljenju to ne moze predstavljati kvalitet, a budi receno tu se nalazi i serija sto mi je, moram priznati, odbojno.
Da li knjige poseduju jaku osnovu za izgradnju moralnih, duhovnih i apstraktnih aspekata poput dela kao sto su The Silmarillion ili, mozda, nesto od Stephen-a King-a (Dark Tower) s obzirom da naglasavate vid prekretnice u samom zanru ili prekretnicom podrazumevate izgradnju samih likova?
Izvinjavam se na smetnji.

N3W, previše filozofiraš... Rešenje je jednostavno:
-Redosled gledanje/čitanje uopšte nije bitan -->> Ako prvo pogledaš seriju, sigurno ćeš biti primamljen da čitaš knjigu; Ako prvo čitaš knjigu poželećeš da vidiš omiljene momente i likove "uživo".
-Dalje, ma šta ti drugi pričali, serija se blago razlikuje od knjiga, što mnogi vide kao propust i bla bla truć - ako mene pitaš, mislim da je ok držati se bazične priče i likova ali malo skretati sa puta i ići u nekim drugim pravcima jer verujem da i Martin sada oseti potrebu da je "nešto trebalo biti drugačije napisano" pošto su knjige prisutne već neko vreme, nisu se pojavile tek tako pre serije. Naime, već je "urigrao" da se neki događaji menjaju ali takođe je serija (izbor glumaca/glumica) uticala na Martina da menja budućnost nekih likova.
-Zavisi šta ti voliš - Ako želiš da to "brzo otarasiš" pogledaj seriju. Ako želiš da uđeš baš baš duboko u većinu likova, onako pojedinačno, znaš šta ti je činiti; Sve od tebe zavisi. Ne smeš uzeti ničije "moraš prvo knjige pročitati" ili "moraš prvo seriju pogledati" za ozbiljno, jer je svako drugačiji i svako drugačije gleda na stvari. Teško je uraditi ekranizaciju da se svima dopadne, ali često većina bude zadovoljna - što je slučaj i sa GoT.
-Moram priznati da si u pravu da knjige po nekih elementima (i mišljenjima) ne pripadaju baš 100% ef. Razlog je taj što je Martin preduboko otišao u umove likova da je ponekad zaboravio da se posveti onome što tvori epsku fantastiku, ali nije to potpuno ni prevideo - imaš ti tu bitke, rat, magiju, zmajeve, bogatu istoriju... Sve što ti se zaželeti može... Mada, sam je priznao da su bitke opisane u knjigama mogle biti mnogo mnogo bolje da je on bio više upoznat sa tom tematikom; što mu se naravno oprašta, iskreno, teško je danas naći dobru literaturu koja ti može podariti podatke tog tipa... Smešno je to što ni HBO nije baš upoznat sa tematikom tako da jedva da ćeš išta od velikih bitaka videti u seriji... Oni koji su već gledali će prepoznati to da su neke bitke "preskočene" tako što je lik pao u nesvest; ili pak brzo završena borba jednostavnim trikom...ili čak samo umnožena gomila ljudi putem CGI-a koji se makljaju u pozadini uz gomilu dima i magle kako bi se dobilo na "realnosti"...

E sad, odo' ja naširoko, ali sve u cilju da ti pomognem da se odlučiš, jer ipak ti treba da doneseš tu odluku.

Back