dju_bre
Ističe se
- Poruka
- 2.582
znaci, sporo, al temeljito
svaka cast: )
Tako i ja studiram, sporo ali temeljito. To uvek kažem rodbini kad me smaraju
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
znaci, sporo, al temeljito
svaka cast: )
e, blago vama...samo vi tako nastavite
sporo i temeljito
kasnije nema nazad
pa rastezite dok mozete : )

Videste li prvu epizodu u trećoj sezoni??
Meni nekako bila konfuzna, zaboravila sam koliko mnogo likova i priča je bilo, pa mi je delovalo previše raslojeno.
Registracija je brza, bez provere :Imas li mozda neki link?
Videste li prvu epizodu u trećoj sezoni??
Meni nekako bila konfuzna, zaboravila sam koliko mnogo likova i priča je bilo, pa mi je delovalo previše raslojeno.

Hvala svima na odgovorima u vezi vremena potrebnog za čitanje...
U vezi nove epizode, ja ne mogu da se otmem utisku da nije bilo potrebe za deljenjem knjige na dve sezone... Naravno, svestan sam da u trećoj knjizi ima previše događaja pa je "nemoguće" ali takođe sam čuo da se većina tih događaja dešava u drugoj polovini knjige, što mene navodi na pomisao da će cela ova sezona nekako biti... mlaka, recimo, po jačini i intenizitetu događaja i tako to...
S' jedne strane ih razumem; snima se na mnogo potpuno različitih lokacija (moram da primetim, recimo scene koje su snimane u Hrvatskoj su jadne...ne primećuje se toliko ali scena kada se ljudi pobune, kada je Sansa bila napadnuta; e to je tako jadno odrađena scena, čak su i statisti bili jadni, a na te ljude retko kad obratim pažnju); pa je jako nezgodno zbog produkcije... Ali zar nije bilo moguće nešto poput sezone od 15 ili 20 epizoda... Sada bi se ovi iz HBO-a javili sa "a post i pred produkcija", na šta bih im ja odgovorio da su imali pola godine između snimanja i emitovanja i još više od deset nedelja koliko bi se hipotetički emitovala prva polovina te fiktivne sezone od 20 epizoda; tako da ta priča da ne bi moglo da se stigne, nikako ne pije vodu...
Mada, msm da je i više nego očigledno da producenti strahuju od Martinovog tempa pisanja... Kada bi ove godine "prikazali celu knjigu", sledeće četvrtu knjigu, a 2015 već sledeću, petu knjigu (kada se i predpostavlja da će šesta knjiga biti objavljena), apsolutno nema šanse da Martin može da manje od godine da smandrlja sedmu knjigu, a i ne bi bilo u redu, sa moralne strane...
Ono što mene jako zanima, ne zamerite ako se ispostavi kao neistina, nisam čitao knjige; ali pročitao sam na nekom stranom forum komentar tipa "što više vreme bude prolazilo, to će serija sve manje ličiti na knjige, što je i normalno, naročito kada pomislite da bi morala da prođe cela jedna sezona bez Džona, Daeneris i Tiriona..." što govori šta, da njih nema u četvrtoj knjizi...?!
Nisam iznenađen ako je tačno jer se Martin malo pogubio sa te dve knjige jer su prvenstveno trebale biti jedna knjiga pa je delio radnju...valjda... Pa se zato ovo i desilo...
Kakogod, mislim da bi bilo super ako bi se radnja menjala u odnosu na knjigu (naravno, uz Martinovu kontrolu)... Recimo, imamo i situaciju kada je on odlučio da promeni sudbinu Oše, jer ga oduševila gluma Natalije, a bunio se što su nju izabrali da tumači tu ulogu...
Ko će znati...
(добро је да нису штедели на ефектима).nema sanse da naprave 1 sezonu od 3 i 1 od 4 dela jer ima puno dogadjaja a i godisnji budzet bi bio udvostrucen za Game of thrones. Nije slucajno sto sve mini-serije velike kuce izbacuju 1 sezonu godisnje, koja po pravilu ima 10-12 epizoda. tako je bilo i sa kucom Starz koja radi Spartakusa, i sa HBO koji je radio Rim itd. te mini-serije su mnogo kvalitetnije uradjene od obicnih serija cije se sezone stancaju ko na traci.
iako je to spojler sto si napisao ja ti potvrdjujem da se 4 deo bavi potpuno drugim likovima u odnosu na prva 3 dela. tek se u 5 delu radnja vraca na poznate likove.
sto se tice snimanja u Hrvatskoj, izabrali su Dubrovnik za Kraljevu Luku tako da se od pocetka sve scene rade tamo. tamo je snimana i bitka u 9 epizodi 2 sezone. za Kraljevu Luku im je bio potreban grad koji izlazi na more sa zamkom, sto je Dubrovnik ispunio. a i poznat je turisticki grad upravo zbog Starog grada. tako su ga izabrali, ostale scene rade u Irskoj i Malti, znaci livade bitke, ostale zamkove. jako je tesko naci 1 zemlju gde postoje zamkovi razlicitih stilova koji su potrebni za GOT.
iako se ja nisam direktno obracao tebi i tebe nesto ispravljao, nego komentarisao ono sto je izneto na forumu ti se meni direktno obracas.
procitao sam sve knjige koje su do sada izasle. zato sam pomenuo desavanja u 4 delu.
a za Dubrovik sam rekao jer je navedeno u postovima kao da je svo snimanje u Hrvatskoj. zato sam rekao ono sto znam o produkciji.

haha koji si ti trol. necu odgovarati ni na jedan vise tvoj post, svasta bih ti jos napisao ali ne zelim da se svadjam na netu, a pogotovo da unistavam temu.

Postovanje citaoci (i pratioci) serije. S obzirom da sva decica pricaju o ovoj seriji u kraju interesuje me da mi upuceni objasne o cemu se konkretno radi, odnosno da li se isplati gledati seriju ukoliko se ne citaju knjige prethodno?
Takodje pre samog citanja knjige zeleo bih da procitam utiske postovanih citalaca o samim delima. Ukoliko neko moze objasniti sta ova dela cini posebnim, odnosno vrsnim EF sadrzajem.
Sad koliko će ti se svideti, to je već stvar čitalačkog senzibiliteta i tvojih očekivanja. Ja, naravno, uvek preporučujem da se pročitaju knjige, jer ekranizacija, koliko god da je verna, nikad ne može da ti donese sve nijanse i emocije koje su u knjigama prisutne. Na prvom mestu zbog toga što se ekranizacije zasnivaju na fabuli, dok knjiga ima još čitav niz značenja koja se postižu različitim stilskim postupcima, a koje nije moguće preneti na ekranizaciju.Možeš da gledaš seriju i bez čitanja knjiga, verujem da će ti biti dovoljno interesantna. Međutim, mnogi su počeli sa serijom pa se "upecali" i odlučili i knjige da pročitaju.Sad koliko će ti se svideti, to je već stvar čitalačkog senzibiliteta i tvojih očekivanja. Ja, naravno, uvek preporučujem da se pročitaju knjige, jer ekranizacija, koliko god da je verna, nikad ne može da ti donese sve nijanse i emocije koje su u knjigama prisutne. Na prvom mestu zbog toga što se ekranizacije zasnivaju na fabuli, dok knjiga ima još čitav niz značenja koja se postižu različitim stilskim postupcima, a koje nije moguće preneti na ekranizaciju.
Što se samih knjiga tiče, njihov kvalitet nije u ne znam kakvoj spektakularnoj epskoj fantastici, već u vođenju radnje, i najvažnije, u izgradnji likova. Martin je vrlo lepo iskoračio iz plastičnosti žanra i u karakterizaciji likova iskoristio jedan realističan manir. Vodi računa o motivaciji, perspektivi, karakterizacija junaka je dosledna i objašnjiva. Za razliku od većine EF u kojima su likovi ili isključivo dobri ili loši, Martinovi likovi su reaniji, slični stvarnima, samo što su u izmišljenom svetu. Po mom mišljenju, Martin je napravio jedan vid prekretnice u žanru koji se smatra trivijalnom književnošću. Dao je neku notu ozbiljnosti i težine čitavoj priči. Naravno, kao i svaki pionir, i Martin ima dosta propusta (ne zameram toliko razvodnjenu priču kako knjige odmiču, više zameram uvođenje nekih holivudskih i jeftinih tvistova), ali mislim da je utabao stazu budućim piscima. Smatram da je delo vredno pažnje, i to ne samo kao zabavno štivo, već na književno-umetničkom nivou.