George R. R. Martin-Pesma Leda i Vatre

Hvala,.a da li ima neke veze sa dogadjajima iz Pesme leda i vatre da li se ta prica spominje u Pesmi leda i vatre

У Песми је познат главни лик те приповетке, јер је касније био чувени члан Краљеве гарде. А један лик из Песме је тада био омладинац ;)

Иначе појављује се Тивинов деда као и предак Баратеона, а и ту су Таргарјени.

У Песми је познат главни лик те приповетке, јер је касније био чувени члан Краљеве гарде. А један лик из Песме је тада био омладинац ;)

Иначе појављује се Тивинов деда као и предак Баратеона, а и ту су Таргарјени.

Da nije to mozda ser Baristan Selmi?

Duge noći i crne zastave od Dejana Stoiljkovića naginje epskoj fantastici. Ima vila i tako nekih predznaka, ali sve u tragovima. Verujem da će biti nastavaka.
Glavni likovi su Obilić, Kosančić i Toplica.

Onog trenutka kada Martin preuzme bilo šta od Stoiljkovića, ja ću da izvršim samoubistvo... Lik 'ladno pljuje po našoj istoriji sa svojim knjigama...koje čita ograničena grupica ljudi... Shvatite ovo kako hoćete...

sas99, dosadan si kao smrt na ovoj temi... Msm, razumem, ovo je forum...treba da bude smaranja... Ali ti ga pretera sa time da treba požurivati Martina (s' obzirom na to da je započeo priču koja je trebala da bude samo trilogija, pa kada je shvatio koliko toga tu može da se ispriča, faktički sada ne može da stane... Zato je sa tri prešlo na sedam knjiga, a kako je smandrljao petu knjigu, nema tu ništa od sedam... Osam je sada minimum...); dalje sa pitanjima koja su užas, poput poređenja Belih hodača (Drugih, tuđina...whatever) sa vanzemaljcima ili šta god si hteo reći, nije me ni zanimalo... I ovo nije chat-room da ljudi moraju da pišu sve vreme i zatrpavaju temu... Imaju oni svoje živote kao što Martin ima... Ne sede po ceo dan u mračnoj sobici i ne lupkaju po tastaturi od jutra do mraka pa i dalje...

Treće, vi ljudi što ste čitali knjige (nema veze da l' u E ili običnoj formi) koliko vam je vremena trebalo po knjizi uz dan tipično ispunjen obavezama... Znači ne u fazonu "jao kad sam uzeo/uzela knjigu u ruke, nisam je ispuštao/la dok nisam pročitao/la..." nego kao normalna osoba koja ne laže... Zanima me zato što nemam vremena da čitam ovo tek tako zbog obaveza pa bi mi pomoglo nešto poput sume vremena potrebne po knjizi uz umereno čitanje...čisto da sebe rasporedim da pročitam...

Onog trenutka kada Martin preuzme bilo šta od Stoiljkovića, ja ću da izvršim samoubistvo... Lik 'ladno pljuje po našoj istoriji sa svojim knjigama...koje čita ograničena grupica ljudi... Shvatite ovo kako hoćete...

sas99, dosadan si kao smrt na ovoj temi... Msm, razumem, ovo je forum...treba da bude smaranja... Ali ti ga pretera sa time da treba požurivati Martina (s' obzirom na to da je započeo priču koja je trebala da bude samo trilogija, pa kada je shvatio koliko toga tu može da se ispriča, faktički sada ne može da stane... Zato je sa tri prešlo na sedam knjiga, a kako je smandrljao petu knjigu, nema tu ništa od sedam... Osam je sada minimum...); dalje sa pitanjima koja su užas, poput poređenja Belih hodača (Drugih, tuđina...whatever) sa vanzemaljcima ili šta god si hteo reći, nije me ni zanimalo... I ovo nije chat-room da ljudi moraju da pišu sve vreme i zatrpavaju temu... Imaju oni svoje živote kao što Martin ima... Ne sede po ceo dan u mračnoj sobici i ne lupkaju po tastaturi od jutra do mraka pa i dalje...

Treće, vi ljudi što ste čitali knjige (nema veze da l' u E ili običnoj formi) koliko vam je vremena trebalo po knjizi uz dan tipično ispunjen obavezama... Znači ne u fazonu "jao kad sam uzeo/uzela knjigu u ruke, nisam je ispuštao/la dok nisam pročitao/la..." nego kao normalna osoba koja ne laže... Zanima me zato što nemam vremena da čitam ovo tek tako zbog obaveza pa bi mi pomoglo nešto poput sume vremena potrebne po knjizi uz umereno čitanje...čisto da sebe rasporedim da pročitam...

Ovo sam pisala na drugoj temi, nakon što sam pročitala Duge noći i crne zastave, pa da ne pišem opet, lakše mi je da iskopiram.
Prica prati tri viteza Reda zmaja, Toplicu, Kosancica i Obilica, ali dosta pre Kosovske bitke. E, sad, vec u samom pocetku sam imala problem sa prihvatanjem dela. Citam, citam, a sve mi nesto cudno, i ukapiram da bi mi bilo mnogo lakse da udjem u pricu da su neka strana imena. Mislim da je tu bio glavni problem autoru, i najtezi, da resi taj izazov prihvatanja likova koji su svima poznati, onako jednodimenzionalni, iz nase epske tradicije. On se oslanja na herojku epiku, daje im neku dvodimenzionalnost, ali opet oni deluju vrlo plasticno. Cak je i polarizacija islam-hriscanstvo previse ostra, subjektivna, iako se autor potrudio da prikaze i tu "drugu stranu". Ima dosta elemenata iz folkloristike, carobnih bica, verovanja. E, sad...ja bih ovo svrstala u neku epsku fantastiku po zanru. Posto taj zanr podrazumeva izmisljene likove, nepostojeca mesta i sl. sam odabir gradje iz stvarne istorije je vrlo hrabar pokusaj, i to izuzetno cenim. Takodje mi se svidja sto je autor iskoristio nasu bogatu fantasticnu tradiciju i pronasao u njoj potencijal. Ali, samim tim sto je pokusao da istoriju uoblici na epsko-fantastican nacin, naisao je na mnogo sukoba, koje, bojim se, nije najsrecnije resio. Ali opet, pozdravljam pokusaj i verujem da ce drugi deo biti mnogo bolji (ocigledno je da ce biti drugog dela). Sto bi rekao Vuk za Dositeja "dobro je da je hteo" (samo s moje strane, bez Vukovog sarkazma)
Sto se tice jezika i stila, tu imam malo vece zamerke. Cula sam autora da je lekturu i korekturu prepustio nekom piscu (zaboravila sam ime) jer se oslanjao na njegovo znanje ali i taj poetski osecaj. Slobodno mogu da kazem da je izabrao nekog drugog, mozda bi bilo bolje. Prvo, konstantno me je nervirala invazija trotacki. Svaka druga, treca recenica se zavrsava sa tri tacke. Potpuno nepotrebno. U nekim momentima mi je vise licio tekst na dnevnik zaljubljene tinejdzerke zbog toga. Takodje, neke epizode koje prikazuju borbu, akciju, izgledaju vise kao izvestaj, nisu nekako skladne, "ne teku prirodno". Uglavnom su pisane u prezentu, ali mislim da bi u kombinaciji sa aoristom i perfektom mnogo vise dobile na zivosti i uverljivosti.

Što se PLIV-a tiče, ja sam to čitala uvek kad sam imala dosta vremena, pa su bile te situacije baš da ne ispuštam knjigu iz ruku. Ja sam to čitala baš davno, i uvek čekala po 2 god na sledeći nastavak, a pred seriju sam "ponovila gradivo" i sve u cugu pročitala. Sad zavisi koliko obaveza imaš i koliko si odmoran nakon njih. Mislim da laganim tempom možeš jednu knjigu da pročitaš za desetak dana, dve nedelje. Opet, zavisi i koji deo, jer su neki "mršaviji" u odnosu na druge.
Mislim da ćeš prve dve brzo pročitati jer su stvarno wooow, postaneš opsesivno-kompulzivan čitajući, ali posle se već radnja usporava, a samim tim ti je i lakše da se odvojiš od knjige i naspavaš kao čovek. :mrgreen:

Back