@QuietBrother Napravio sam nalog samo da bih tebi odgovorio i sprecio te da napravis katastofalnu gresku u svom zivotu. Nemoj NI SLUCAJNO, NI POD RAZNO ni da pomisljas da upisujes ovaj fax, dok jos nije kasno bezi glavom bez obzira, gledaj, trazi nesto drugo, bilo sta, samo ovo ne... Ja sam sa prostornog planiranja, tako da trust me, dajem ti informacije iz prve ruke

Same studije su dosta zanimljive, u smislu da su interdisciplinarne i da ucis najrazlicitije oblasti, od sociologije, geografije, ekologije, preko urbanizma, ekonomije... Tako da ako ti je neki ispit i dosadan dok ga spremas, bar znas da te vec u sledecem ceka neka potpuno druga materija, sto je na retko kom drugom fakultetu/smeru slucaj. Plus, ti sa 37 bodova mislim da bi mogao i na budzet da upadnes, uz malo srece. ALI... Tu su 3 velika razloga, tri velika NE zbog kojih ne treba da upisujes ovaj fakultet: 1. NEORGANIZOVANOST 2. NEPERSPEKTIVNOST 3. NEDEFINISANOST.
1. Pre svega, fax je u potpunom ludilu, to sto su predavanja na vise lokacija je jos i najmanji problem. Najsveziji primer rasula, studenti dodju na ispit 5.4. i saznaju da je ispit bio 3.4. jer je neko odlucio da 30.3. (4 dana unapred!!!) na SAJTU promeni broj 5 u broj 3, bez ikakvog obavestenja, dok na oglasnim tablama i dalje uredno stoji 5.4. A za sve to vreme, u studentskoj sluzbi NEMAJU POJMA ni o cemu... Sto nisu odmah rekli da ti treba wireless da bi zavrsio fax xD Jasno ti je da si po informator dosao prerano, verovatno ce izaci negde krajem juna... Profesori se, cast izuzecima koji su fenomenalni, dele u dve grupe> samoljubivi i neuracunljivi. Ovi prvi toliko vole sebe da im je uzivanje da te maltretitaju i vracaju iz roka u rok, da bi sto duze bili u centru tvoje paznje. Tu spadaju Mila Pavlovic (o kojoj je i Blic pisao nedavno) i Vesna Ikonovic, koja je mozda i gora od nje ali predaje samo nasem smeru, pa nije medijski propracena. xD Ova grupa neuracunljivih je brojnija i nju cine osobe koje ne bi smele da predaju ni kozama, a kamoli ljudima i koje su sramota za Univerzitet. To su profesori kod kojih na predavanjima APSOLUTNO NISTA ne naucis, koji (sto je najgore) imaju znanje, ali ili jednostavno nisu za profesora (niti za odnose sa ljudima uopste) ili ih toliko zabole da oni tu sad prenose nekakvo znanje studentima, pa ti tokom 2h ''predavanja'' radije pricaju svoje lovacke price, ili daju slikovite primere: Evo koleginice, ja na primer sada vas ubijem... o.O I posle kad dodjes na ispit kod takvih, cak i da je ultra lak, nikad ne znas sta moze da te pita, odnosno koju recenicu on od tebe u datom trenutku zeli da cuje...
2. A onda, posle toliko godina cimanja sa takvim likovima i freakovima, taman misli gotovo je, nema vise s(ma)ranja i skapiras - sa ovim posla nema ni u snovima. Samo cu ti reci, od kolega koji su zavrsili, vecina momaka radi u buticima, kladionicama, kaficima i ostalim USLUZNIM delatnostima, dok devojke prodaju nakit, rade pedikir... Da ne bude da su se dzabe skolovali xD A sta je u stvari problem, planeri mogu da rade samo u ''drzavnim firmama koje su odgovorne za poslove urbanizma'' (koje mozes da nabrojis na prste), jer samo one imaju nadleznost za izradu prostornih i urbanistickih planova (za sta bi se ti inace skolovao

). A i u njima radi po par planera tako da... Plate su im doduse vise nego dobre ''u danasnje vreme'' ali avaj... xD S druge strane, planeri privatnicima ne trebaju, oni zaposljavaju raznorazne development menadzere, ejch ar konsalting&brending strucnjake itd.

Tako da dok drugi obrazovni profili pokusavaju da nadju nesto na sajmovima zaposljavanja/praksi, ti kao planer tamo nemas sta da trazis, jer niko nece ni shvatiti sta studiras. Tu dolazimo do sledece stavke...
3. Iako ovaj smer postoji na BG Univerzitetu jos od 1977. dakle punih 35 godina, jos uvek vecina ljudi nije ni cula za njega! Pritom sad kao, imamo i ministarstvo, kazem kao, jer nam je nadlezni el ministro po struci ortoped!?!?! U sv. slucaju, kome god kazem sta studiram, prvo moram da im ponovim vise puta da bi ''razumeli'', a onda ili me pitaju STA JE TO!? (u fazonu, gde si pa to izbunario?!), ili poistovete sa geografijom i misle da ucis glavne gradove sveta i datume kada su smene godisnjih doba (BUKVALNO!) ili vrhunac, misle da se radi o planiranju enterijera!?!
Sve u svemu, ovo bi bio extra smer, da su profesori ugledni ljudi koji drze do sebe i rade svoj posao, da umesto u haosu zivimo u uredjenoj zemlji, gde je planiranje preduslov delovanja u svim sferama zivota... Posto kao sto znas nije tako ni izdaleka, savetujem ti da nadjes nesto drugo, ako te zanima nesto slicno, mozes na pejzaznu arhitekturu, ako bi hteo nesto (iole) perspektivno, npr. FON... Ma BILO STA DRUGO! xD Toliko od mene, nadam se da sam bio od pomoci i koristi