To što kažete je živa istina, znam jednu ženu kojoj je abortus jedino sredstvo kontracepcije, mislim da ga je već uradila 5-6 puta. Pritom su i ona i suprug lekari ....
Strasno. Ovo ej upravo ono o cemu ja pricam, od neke druge ili trece strane, kada sam se ukljucila. Abortus nije, i ne moze biti sredstvo kontracepcije. Zna se sta je kontracepcija, a sta ne. Dakle, edukacija nikome ne bi naskodila.
Valjda se svi ovde slazemo (a koliko vidim, slazemo se), da je abortus jeziva, uzasna stvar koja po svojoj prirodi moze samo tesko da padne.
Meni se samo cini da protivnici abortusa ovde vise misle na to da svako zaceto dete mora da se rodi, a ne i sta ce kasnije biti sa njim. A da se ne lazemo, ima i podosta zlobnog nasladjivanja: "sirila si noge, sada si zasluzila sve sto te snadje", sto je po meni nedostojno svakog moralnog coveka, o vernicima da i ne govorimo.
Dajte ljudi, pa sta je jezivije: spontani pobacaj ili ubistvo (gubitak) deteta? Oni koji smatraju da je to isto, neka pitaju majke koje su imale pobacaje i one koje su dozivele da im umre dete, u bilo kom uzrastu, sta im je bilo gore. Ja znam samo jednu osobu. Moja baka je imala jedan pobacaj (spontani, sa trecim detetom) i cesto se sa tugom prisecala tog dogadjaja. Ali je takodje imala i nesrecu da sahrani oba svoja sina, i premda su umrli kao srednjevecni ljudi, to su bila njena deca. I ne pitajte kako joj je bilo. Samo mogu da vam kazem da je vise patila za decom koju je sahranila nego bebom koja se nije ni rodila.
Naravno, predosecam da ce sada neko od dusebriznika da se drzne da govori o tome kako samo pricam o osecanjima majke, a ne deteta. Ko ce prvi da baci kamen?
Ja razumem i psotujem neciji religiozni stav, i tu nema rasprave; vera nije nauka ili razum, i o njoj se ne moze raspravljati sa logickim argumentima kao o fizici, to je valjda svima jasno i to svi postuju. Ko god smatra da je abortus pogresan jer se pravoslavlje (katolicanstvo, islam... svejedno) tome protivi, a vernik je- to je stav koji postujem i tu nema zbora. Ali onda treba otvoreno reci zasto se neko protivi: protivi se jer sam vernik i verujem u to i to. A ne "argumentovano" dokazivati kada ljudsko bice postaje covek (medicina i religija se, koliko svhatam, tu ne slazu), kada ne znas. Mozes samo da verujes ili ne.