Genetski tragovi

ma sta ti ja pricam idi na forum slavija proboard da procitas nesto o najboljem slovenskom brendu ;)
ne ne nije to sljivovica

a imas i Miss slav contest

pored toga imas brdo textova o istoriji i genetici
:)
i brdo fenomenalnih mapa, grafikona i tabela.

joca111:
To sto je nametnuo jedan narod drugom narodu svoje obicaje i kulturu prvo ne znaci da je bio brojniji, ima vise primera i u istoriji, vec je mozda bio i savremeniji, a drugo i da je brojniji ,to i dalje ne znaci da ce genetki biti zatupljeniji, a evo i zasto: postoje dominantni i recesivni aleli!
Tako da je tvoja teorija sve samo ne izvesna na osnovu prilozenih cinjenica, moze se reci samo da je verovatnija mozda, ali ne i sigurna!

Potpuno si u pravu! Kao sto ni englezi i španci nisu najbrojniji a pola zemaljske kugle priča ta dva jezika, i kao što su latini bili jedno malo pleme a latinski je u osnovi većine zapadnih jezika.Slično je i sa turskim i arapskim jezicima. Ali to su sve bili narodi koji su imali razvijenu kulturu, pa je prirodno da su je svi primali. Ali me jedno zanima. Zašto niko ne priča nekom verzijom grčkog? Pa ni sam grčki nema blage veze sa starogrčkim! Da li su oni stvarno bili toliko kulturno i razvijeno društvo ili je i to samo jedan od mitova?

Slavic Land:
I sad... kada dodje jedan veeliki narod kao sto su Sloveni.

ostavi ovde ljude, potomke, geografske nazive i imena (koji su slicni ili isti sa severnim), ostave kulturu, obicaje,...

teško je a i van svake logike da će iko biti zainteresovan da istražuje u kolikim procentima i gde je neki stari narod od silnih pobrojanih ovde živeo i da li ga danas ima u genetici Srpskog stanovništva.

Da, samo kada se neki narod naseljava na nove prostore gde postoji starosedelačko stanovništvo nikada se ne događa da menja imena toponima!!!! Ali nikada!!! To jedino može da se dogodi pri naseljavanju prazne teritorije, što otprilike i odgovara teoriji o doseljavanju Srba na balkan,koji je bio opustošen ratovima, bolestima... Ali tada ne može biti reči o kontinuitetu postojanja određenih gena na tom prostoru, ili bar ne u nekoj značajnijoj meri.....

nonk:
Evo vam link ka nasem genetskom kodu
samo je tesko sa njima pricati, posto cim im izneses argumente, psuju i vredjaju. Neverovatni bolidi.
Trebali bi ljudi ovd da otvorite temu o vincanskom pismu. Ne vidim da je ima.

Nije naša arheologija toliko loša.Čak je vrlo dobra!! Imamo sasvim dobre stručnjake i sve se pažljivo dokumentuje i sakuplja, jedini problem je što se sve to posle tumači nakaradno!! Naši naučnici nađu predmete iz vinče na kojoj je ispisano pismo gotovo identično današnjem i kažu da to ustvari nije pismo, nego neki simboli, crtice i ukrasi. I tako se tvrdi 50 godina sve dok ne dođu strani priznati stručnjaci i ne kažu kako je to ustvari pravo pismo. Ili nađu zlatni opasač iz trećeg veka i pre nego ga i prouče nazovu ka keltski opasač iako je nađen na lokalitetu na kojem nema drugih keltskih predmeta....

joca111:
Takodje, nemojte potceniti ni politicku pozadinu ovakvih istrazivanja koja je uvek moguca, i zapravo verovatnija mnogo!

Naravno da se nesme zaboraviti politička pozadina.To su probna istraživanja na malom ali ipak relevantnom uzorku. Ukoliko se zapažanja ne podudaraju sa željenim onda se istraživanja obustavljaju, a za rezultate se kaže da nisu relevantni!!! A ako se poklope sa željama onda se proširuju i na sav glas priča o njima!

belzebub:
Da, samo kada se neki narod naseljava na nove prostore gde postoji starosedelačko stanovništvo nikada se ne događa da menja imena toponima!!!! Ali nikada!!! To jedino može da se dogodi pri naseljavanju prazne teritorije, što otprilike i odgovara teoriji o doseljavanju Srba na balkan,koji je bio opustošen ratovima, bolestima... Ali tada ne može biti reči o kontinuitetu postojanja određenih gena na tom prostoru, ili bar ne u nekoj značajnijoj meri.....

da da evo primera
Remesiana (Rimljani)- Ak Palanka (Turci)- Bela Palanka (Sloveni)

jedino da je to bilo prazno mesto sto se i podudara sa mojim stavovima.

Jedno selo na obroncima Suve Planine imalo je u vreme Moesie naziv Latina
pa neke ljude isto kao i Timocane (Timacium) nazivaju Latini iako nemaju veze sa starosedelackim stanovnistvom.
Jednostavno ime je zgodno a mesto je za vreme Rimljana bilo veće i onda je jednostavno kao takvo ostalo u narodu.

I tu postoji neka logika o nasem poreklu.

Slovenima je nezgodno da koriste latinske reci osim onih laksih Timok, Latina
Dok recimo ja zivim u opstini Mediana i niko me nece nazvati Medianljanin ili
nekoga Singidunumac ili Remizijanac vec je zgodnije Beogradjanin ili Palancanin ili Krusevljanin. Blize je nasem izvornom jeziku.
iako su skoro isto toliko dugacka.

Što se tiče imena gradova i reka tu može biti svega. Ta imena se i mogu menjati u zavisnosti od osvajača. Ali imena planina, brda, potoka i potočića, čuka, baruština, proplanaka i bla,bla niko ne radi, sve i da hoće.Previše je komplikovano čisto zbog orijentacije i komunikacije među ljudima. Grci su uglavnom uspeli u pretprošlom veku na svojoj teritoriji da zamenu većinu srpskih imena toponima ali tako što su ih samo preveli na grčki, a budući da su tada ljudi razumeli oba jezika to je prošlo bez većih teškoća, u Austriji su takođe uspeli da promenu desetak hiljada toponima ali ih je još toliko ostalo.

pametno zboriš došljače

Grci su uglavnom uspeli u pretprošlom veku na svojoj teritoriji da zamenu većinu srpskih imena toponima ali tako što su ih samo preveli na grčki

misliš Slovenskih pošto je pored Srpskih plemena koja su naseljavali grčku bilo još dosta njih.
Ali mislim da su ipak Grci preovladali i da više sa slovenima nemaju mnogo toga zajedničkog osim krajnjeg severa.

Slavic Land:
pametno zboriš došljače

misliš Slovenskih pošto je pored Srpskih plemena koja su naseljavali grčku bilo još dosta njih.
Ali mislim da su ipak Grci preovladali i da više sa slovenima nemaju mnogo toga zajedničkog osim krajnjeg severa.

Ne, ne mislim Slovenskih nego Srpskih imena. Bilo je raznih plemena kroz istoriju, naravno, i Slovensko ime može uvek da prođe jer je kao opštije od Srpskog. Ali ta plemena su pripadala nekom narodu. A izraz Slovenski se uglavnom ne upotrebljava za narod već za sve narode koji imaju sličan jezik ili one koji slove isto. A konkretno u Grčkoj ne znam koji je još slovenski narod mogao postojati. Tada se makedonci nisu smatrali narodom (da ne govorim crnogorci).Da napomenem reč je o vremenu nakon oslobođenja Grčke od Turske.Tek tad su počeli menjati imena toponima. A još bi napomenuo da pri doseljavanju slovena bugari nisu bili posebno pleme, već deo srpskih plemena, koji je igrom istorije bio osvojen od azijatskog plemena blgari,pa je i primio to ime ali što se genetike tiče,ostao je srpski ili ti slovenski sa izuzetkom juga bugarske gde stanovništvo vuče dobrim delom azijatske osobenosti. A za bugarski jezik se kaže da je isti kao kad bi stranac naučio srpske reči ali ne i gramatiku. Dodaj tu par vekova za malo organizacije i sistematizacije takvog jezika i dobiješ današnji bugarski.

Mozemo da trabunjamo do sutra o Aleksandru Srpskom ili Dusanu Albanskom ili Vlaskim srbima ili Grckim Sarmatima :) ili Vizantijskim eskimima...

cak i da su se Sloveni naselili (po onom Vizantijskom piscu bilo ih je toliko da se zemlja nije mogla videti) na prostoru Grcke tj Vizantije i Male Azije.
Ma 10% da ih je bilo manje nego grka ta mala razlika kroz generacije postaje mnogo veca..

Isto vazi i za Slovene u Rumuniji.
Ne bi Rumuni sacuvali izgled, obicaje, jezik da je bilo Slovena u Ruminiji vise nego njih...

Постоји теорија да су Дачани, Трачани и Илири уствари само словенска племена.Односно не баш словенска пошто се у то време нико није називао словенима, али да припадају истој групи као и тадашњи "словени". А у Румунији је вршена колонизација становништва из Шпаније за време римске империје (бавили су се рударством углавном), и по њеном повлачењу становништво је остало.Зато им се разликује и језик и изглед.

Back