Da. Albanci nemaju kavkaske genetike, kao sto cini mi se tvrde
@NickFreakyrgios i
@Mrkalj
Albanci imaju 18% anadolske genetike, ali i Srbi imaju te genetike doduse nesto manje (15-16%). Radi se genetici koja je uglavnom dosla na Balkan u rimskom periodu sa migrantima iz Anadolije i Levanta. Kao sto se vidi iz prilozenog pojedinacno najjaca autosomalna komponenta kod Albanaca je tracka/istocnobalkanska koja cini tacno 1/3 njihove autosomalne genetike. S druge strane kod Srba najjaca autosomalna komponenta je slovenska sa oko 54%.
Постоји кавкаско-анадолска веза на пример Хетита што није расветљено једна од теза. Као што постоји теза о Ахајцима -Абхазима да не говорим о читавој антрополошкој тези кавказод= модерни европски бели човек зове се Кавказоид.
Даље кроз позну антику и средњи век имамо прилив турског становништва Масагета ,Бугара , Авара , Сабира ,Хуна ,Арапа ,Хазара ,Османлија.....
Тезу коју сам направио Мардаити = леванстко порекло.
Маињани = староримско или старолатинско становништво који су одвојени Словенима остали пагани до 9. века..
Они су живели у планинама изоловани и од Словена а име су добили по маслинама које су узгајали. ( Видно кроз тактиконе да староседелачко становништво иако латинског говора зову Хеленима а ове у градовима Дукље ,Далмације Римљанима иако врло упитно да ли их је Диоклецијан икад преселио из Рима или су то древне легенде становништва као и Дубровчана.
Имаш детаљно у византијским тактиконима од 7-9 века поставио сам најинтересантније на теми о пореклу Албанаца.
Друго готово у свим заједницама па и на Балкану и Србији си имао јерменске заједнице и у Албанији који су кавкаског порекла.
Кроз тактиконе се види да фискализација није избегла ни групу пагана брђана на Пелопонезу где Ромеји остварују власт у 9. веку кад и у Епиру.
Дакле Маињани су такође плаћали порез и вероватно имали војну обавезу као и сво становништво тематског уређења.
Они се избегавају с једне стрне што је кроз њих упитно етничко порекло самих европских Грка са друге стране нико ко покушава да објасни порекло Албанаца свесно их избегава јер не може да их провуче никако.
Зато наука у крајње научном смислу илирску теорију не прихвата већ је то врста хипотезе и шпекулације која има више политичку тежину од научне.