Генетичка генеалогија II

Pa po predanju, Rakočevići i Radoviću su potomci dvojice sinova. Kako je moguće da su različiti genetički?
Једноставно је... Генетика је она која јесте, а предање... Поготово што су предања преношена усмено. Нека ми неко нађе гаранцију да барем 200 година ништа није мењано у предању.

Као неко ко је прво себи урадио породично стабло по свим могућим линијама (а сад могу било коме, само ако постоје књиге) могу да кажем да се много тога заборавља. Причам само за време у последњих 200 година, када смо већ почели да терамо Турке, а писмени су се полако појављивали. За још 200 година пре тога, пре књига...
Чим неко каже "била два брата", ја знам да их је било барем 4, и још пар сестара, али ћерке су се третирале као прост вишак, нису се памтиле.
Још ако су та два брата била са 10 година разлике - ја се само питам где је оних троје или четворо што су били између.
Чак се једнако заборавља код писмених и неписмених, свештеничко/учитељских породица и обичних земљорадника.

Па никад не треба искључити могућност да је неки хајдук "улетио у терен".
А што толика опседнутост хајдуцима или којечим сличним?

Као што сам навео горе - зашто се одбацује могућност жене која је имала два брака и синове из оба? Разлога за погибију је било колико хоћеш - разне бољке (сада излечиве), ратови, Турци... Једно запалење плућа је било довољно, а свакако је била довољна и крвна освета.

Шта је пример? Жена од 25 са два сина, удовица. И шта ће она? Уда се поново. Синови првог брака добију ново презиме, а жена може да роди још пар синова.
Да ли су сви браћа? Биће да јесу. Да ли су иста генегика по ипсилону? Ни случајно.

А што толика опседнутост хајдуцима или којечим сличним?

Као што сам навео горе - зашто се одбацује могућност жене која је имала два брака и синове из оба? Разлога за погибију је било колико хоћеш - разне бољке (сада излечиве), ратови, Турци... Једно запалење плућа је било довољно, а свакако је била довољна и крвна освета.

Шта је пример? Жена од 25 са два сина, удовица. И шта ће она? Уда се поново. Синови првог брака добију ново презиме, а жена може да роди још пар синова.
Да ли су сви браћа? Биће да јесу. Да ли су иста генегика по ипсилону? Ни случајно.
Можда грешим али, чини ми се да је под ,,хајдук" управо мислио на тог другог мужа.

Da li je tačno da Drobnjaci imaju I1 haplogrupe, karakterističnu za vikinge?
За Дробњаке се јасно зна одакле нам, тачно се и јасно зна, боље него за било шта друго: последица норманског напада на Византију, искрцавањем код Драча 1080. године. Јесу они били сила, али Византија је била држава...
Претпостављам да од њихове флоте није остало ништа па су се повукли у планине - ово што се данас зна као подручје Дробњака.

Потомци су примили наш језик и културу а за узврат оставили генетику за висину већу од просечне.

Наравно, не значи да су 100 посто припадника племена I1, али јасна основа јесте.
Постоји добра вероватноћа да је неко са презименом Дробњак - нека друга генетика.

....Потомци су примили наш језик и културу а за узврат оставили генетику за висину већу од просечне.

смањи мало...Дробњаци су можда 5% Црногораца, и 1% Динараца....
неко ко са стране упада, и ово чита, би могао помислити да Срби динарци, висок раст дугују неким виконзима?! што везине везе са везом нема...
Дробањци никако висином не одударају од просека Херцеговине/ Црне Горе, уосталом.

смањи мало...Дробњаци су можда 5% Црногораца, и 1% Динараца....
неко ко са стране упада, и ово чита, би могао помислити да Срби динарци, висок раст дугују неким виконзима?! што везине везе са везом нема...
Дробањци никако висином не одударају од просека Херцеговине/ Црне Горе, уосталом.
Не пишем ја колики је удео Дробњака у Црној Гори, пишем само о њима самима.

Можда данас Дробњаци не одударају висином од своје околине, али та околина је генетиком (преко ћерки) примила утицај.
Мада ћу се сложити да цела та област има изражену висину.

Ако ћеш да разматраш само све Србе на гомилу, онда ћеш имати проблем, јер смо потомци 12 хаплогрупа. То гарантује велики број сеоба.
Постоје ли неке нијансе код тебе?
Потомци смо истока, запада, севера и југа, а и околни нам народи уопште нису много другачији.

Не пишем ја колики је удео Дробњака у Црној Гори, пишем само о њима самима.

Можда данас Дробњаци не одударају висином од своје околине, али та околина је генетиком (преко ћерки) примила утицај.
Мада ћу се сложити да цела та област има изражену висину.

Ако ћеш да разматраш само све Србе на гомилу, онда ћеш имати проблем, јер смо потомци 12 хаплогрупа. То гарантује велики број сеоба.
Постоје ли неке нијансе код тебе?
Потомци смо истока, запада, севера и југа, а и околни нам народи уопште нису много другачији.
Čak mislim da su Drobnjaci i ispod hercegovačkog prosjeka.

Upravo je obratno. Ima primjera, recimo knez Raško Radović je oženio neku iz Drobnjaka, što je bila niska, pa su mu potomci niski.
Па шта знам... Познајем пар њих који су изнад просечне висине а припадају I1.

Уосталом, није ни толико битно. Није висина највећи квалитет човека.

Урадио сам пресек за далматинске Србе из јавне базе СДП-а. Нисам рачунао све тестиране, већ сам презимењаке који су тестирани 2, 3 и више пута а који притом имају исти хаплотип (рођаци) рачунао као 1. Тако је слика реалнија. Нпр. I1 тестираних из Далмације у јавној бази има 36, али кад се двоцифрен број тестираних Мацура сведе на 1 као и још неколико презимењака са истим хаплотипом тј. рођака остане 18 I1. Нисам рачунао ни неколико католика из Далмације (има их на прсте једне руке) који су тестирани преко СДП-а и резултати су им у јавној бази, јер сам желео добити реалну генетску слику православних Срба из Далмације.

165 узорака
I2 (77) = 46.7%
R1a
(21) = 12.7%
E
(20) = 12.1%
I1
(18) = 10.9%
J2
(10) = 6.1%
R1b
(9) = 5.5%
N
(5) = 3%
J1
(4) = 2.4%
Q
(1) = 0.6%
....
I = 57.6%
R = 18.2%
E = 12.1%
J = 8.5%
N = 3%
Q = 0.6%

@kНУки @Q. in perpetuum hibernum @cronnin @zvaljko @'Clint' @Акај @suave @Лекизан @Platin

Прилично је тешко израчунати колико је обухват узорка (до сада тестираних) добар... Ко је хтео да се тестира свакако доприноси знању. Неки други нису...
Мислим да је претерано нпр. свести све Мацуре само на 1 - они ипак чине неки проценат, али не бих знао да кажем на колико их треба спустити са 18.

Неки крајеви су тестирани више, неки мање... А велико је питање испратити историјска кретања - можда су неки већи родови касније слабије имали мушких потомака, и обрнуто...

Све у свему, мислим да ћемо имати добру слику ко смо и одакле смо када будемо имали 1% мушкараца тестираних. То је неколико пута више него оно што сада постоји.
Свакако да и сада знамо доста, али број тестираних треба знатно да се повећа.

Никако не бих саветовао спајање целог И или Р (и слично) у једну групу. Ако већ постоје поделе које сви користе (И1 и И2, Р1а и Р1б) - оне су уведене због јасне потребе да тако буде. Хаплогрупе су велики и врло стари системи.
Поготово што ни изјава да неко припада једној хаплогрупи не говори много. Само ако се наведе којој подграни неко припада, онда је јасно о чему се прича.

Урадио сам пресек за далматинске Србе из јавне базе СДП-а. Нисам рачунао све тестиране, већ сам презимењаке који су тестирани 2, 3 и више пута а који притом имају исти хаплотип (рођаци) рачунао као 1. Тако је слика реалнија. Нпр. I1 тестираних из Далмације у јавној бази има 36, али кад се двоцифрен број тестираних Мацура сведе на 1 као и још неколико презимењака са истим хаплотипом тј. рођака остане 18 I1. Нисам рачунао ни неколико католика из Далмације (има их на прсте једне руке) који су тестирани преко СДП-а и резултати су им у јавној бази, јер сам желео добити реалну генетску слику православних Срба из Далмације.

165 узорака
I2 (77) = 46.7%
R1a
(21) = 12.7%
E
(20) = 12.1%
I1
(18) = 10.9%
J2
(10) = 6.1%
R1b
(9) = 5.5%
N
(5) = 3%
J1
(4) = 2.4%
Q
(1) = 0.6%
....
I = 57.6%
R = 18.2%
E = 12.1%
J = 8.5%
N = 3%
Q = 0.6%

@kНУки @Q. in perpetuum hibernum @cronnin @zvaljko @'Clint' @Акај @suave @Лекизан @Platin
I onda posle kažu "Dinarski Srbi su Vlasi" :hahaha:

I onda posle kažu "Dinarski Srbi su Vlasi" :hahaha:
Динарски Срби али и Срби генерално би могли имати претежно "влашке" мушке линије само кад би I2a-Din била "влашка/палео-балканска", што није случај. I2a-Din је дошла са Словенима, у то више нема никакве сумње.
Генетска слика далматинских Срба је слична генетској слици херцеговачких Срба. Проценти словенских и предсловенских хаплогрупа су слични.

Ono sto je bilo vlaha je vise preslo u hrvate nego li Srbe. Jedan takav primer je Boris Dezulovic, svako od Srba sa tog prostora da je to originlano vlaska porodica koja je presla u rimokatolicanstvo. To ima neke logike jer je rimkatolicka crkva bila jaca a vlasi nisu nesto utemeljen narod u nicemu pa se lako asimiluju kada vide da je neko jaci.

BREAKING NEWS:

Recently a paper came out the on genetics of the Classical period of the Greek army. Here are some of the samples (closets) that has been mentioned as mercenaries

1. Sarmatians
2. Balto-Slavs
3. BA Caucasus-like

Evo jednog zanimljivog I2 učesnika bitke kod Himere na Siciliji koja se odigrala 480.godine stare ere.. Istraživači poreklo ovog ratnika vezuju za severoistočnu Evropu...:D

1665213716591.png

Da nemaš slučajno detaljnija objašnjenja vezana za navedene regije, npr šta je Krajina, šta Vrbas, koje su opštine Donje Podrinje itd

Da nemaš slučajno detaljnija objašnjenja vezana za navedene regije, npr šta je Krajina, šta Vrbas, koje su opštine Donje Podrinje itd
Статистике за те регије су у оквиру ових граница:
- Херцеговина https://i.postimg.cc/ncSJpXbD/image.png
- Сарајево и Романија https://i.postimg.cc/KzYYJdnX/image.png
- Горње Подриње https://i.postimg.cc/mD301DcB/image.png
- Доње Подриње https://i.postimg.cc/8CkDS9tZ/image.png
- Средња Босна https://i.postimg.cc/t4MXyym2/2.png
- Крајина https://i.postimg.cc/90kSvNzN/image.png
- Врбас https://i.postimg.cc/KvwjNGct/image.png
- Посавина и Озрен https://i.postimg.cc/Y9R48sM5/1.png
- Семберија и Мајевица https://i.postimg.cc/hP2cKgcM/2.png

Све је логично са историјско-географској аспекта, осим што је добар део Крајине стављен под Врбас па је Крајина мање више испала западна Крајина. Крајеви око Прњавора, Котор Вароши и Кнежева нема неки посебан назив па су заједно са добрим делом Крајине стављени под Врбас.

Свака част за детаљне пресеке по регијама за Србе из БиХ које си недавно урадио. :ok: Поставићу их овде, надам се да се не љутиш. :D
Хвала, @Krishna :hvala::super:
Мислим да си заборавио да поставиш график за горње Подриње:

График - Горње Подриње.png

Детаљне статистике по подгранама за сваку од ових регија налазе се на теми "Генетичка слика Срба из Босне и Херцеговине" на форуму Порекло:
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1331.msg177114#msg177114 .

Back