Генетичка генеалогија II

Која презимена? Просечан Србин нема исто презиме ни 200 година.
У Аустрији још и некако, јужно од тога - како се коме хоће.
Тек 1852. је у Кнежевини Србији донесен пропис о сталним презименима, па ни то није примењено одмах и у потпуности.
Да ниси можда радио родослов? Какво ти је искуство?

Да ли треба Српско... нешто или Нешто... од Србије ?
Треба све да буде Српско - било шта.

Код нас се само САНУ зове да је српска... Све остало је нека бирократија - од Србије. Фубалски савез Србије па на даље...
Па да ли смо ми само држава оних који су тренутно овде или смо ипак некаква матица Срба? Архив Србије је скоро променио име у... Државни архив Србије. Не сме да буде Српски државни архив.

Погледај шта је код Хрвата... Хрватски ногометни савез, Хрватска академија... све је хрватско.
Što se tiče prezimena porodica, na Poreklu se radilo i sa prezimenima starijim od 200 godina. Po prezimenima Krič(ković), Drobnjak, Macura tražila su se poklapanja u genetici sa ljudima na kojima su nekad ili sad živela te grupe stanovništva i za koje se pretpostavlja da su potomci tih ljudi. Cela knjiga o Hercegovcima zasniva se na trajnosti identiteta sadašnjeg stanovništva sa onim koje je nekad živelo na tom prostoru. Tražili su se Ljubibratići, Čihorići i ostali. Potomci vlaha Maleševaca, Bobana, Vlahovića, Miloradovića iitd. Mihić je napisao toliko o svojima da bi se knjiga mogla slobodno zvati i "Knjiga o Mihićima i ostalim Hercegovcima". I ne samo to. Trajnost identiteta podrazumeva i trajnost vrednosti i karaktera ondašnjih i sadašnjih pripadnika tih zajednica. To je ono na čemu se bazira knjiga o Hercegovcima. A Plaćenik može da kaže neku reč o tome što je od toga konstrukt a što bazirano na biološkim osnovama.

Što se tiče ideje o preimenovanju Srpskog DNK projekta u DNK projekat srpskih rodova i porodica ideja u suštini nije moja nego Sinišina pa to raspetljaj sa njim. Evo ti njegove poruke pa razmisli o njoj:

Зашто се овако битна тема налази у подфоруму "Доколица"?

Не одгледах предавање, мада претпостављам да се добрим дијелом наслања на рад који смо већ имали прилике коментарисати. Надам се да ће ово предавање помоћи да неко из наше научне заједнице (а притом најмање мислим на генетичаре) коначно схвати какве користи у сазнањима доноси генетика народа и археогенетика.

Без обзира што добар дио нас у Пореклу и на Српском ДНК пројекту воли себе да види као пионире у овом послу, мислим да требамо бити свјесни својих лимита као непрофесионалног удружења. Ипак ће на крају институционална наука морати дати коначну ријеч. Бар што се тиче ових крупнијих питања етногенезе, миграција, археогенетике и сл. И добро је да је тако, да се цијела ствар коначно уведе у неке стандардизоване методолошке оквире. По мени је кључан проблем досад са науком и генетичком генеалогијом био у чињеници да су научне радове из ове области писали генетичари и у складу са тим имали смо прилике видјети њихова прилично банална, често и нетачна тумачења историјских процеса.

Добитна би комбинација била да се за генетичку генеалогију заинтересују историчари, антрополози, етнолози, лингвисти и археолози. У цијелој тој причи генетичари требају бити само техничка подршка.

Што се Порекла и Српског ДНК Пројекта тиче, видим више простора у бављењу генетиком породица и родова, евентуално неких скоријих миграција, него у покушајима да парирамо научним институцијама у тумачењима крупних питања поријекла народа и етногенетских процеса. Мислим, није да не треба да се бавимо (онако за своју душу), али свакако не треба да очекујемо да по том питању објављујемо неке капиталне публикације.
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1100.msg173873#msg173873

Ja se sa tim stavom generalno ne slažem ali, svako ima pravo da promeni mišljenje, kao što se i meni dešava povodom Porekla.

Која презимена? Просечан Србин нема исто презиме ни 200 година.
У Аустрији још и некако, јужно од тога - како се коме хоће.
Nisam istrazivao koliko je to tacno ali evo za Srbiju ispod Dunava i Save imas austrijske popise a ne verujem da su oni kad su dosli odredjivali prezimena. Bilo ih je i pre toga.
Cuveni vampir Petar Blagojevic zabelezen kao Peter Plogoewitz u austrijskim novinama.

Stigla na Veljkovićevu kućnu adresu i zvanično tužba za povredu časti i ugleda Jovice Krtinića.

IMG_20220818_163420.jpg

IMG_20220818_163437.jpg

Izgleda da se zaista ide na sud.

Nisam istrazivao koliko je to tacno ali evo za Srbiju ispod Dunava i Save imas austrijske popise a ne verujem da su oni kad su dosli odredjivali prezimena. Bilo ih je i pre toga.
Cuveni vampir Petar Blagojevic zabelezen kao Peter Plogoewitz u austrijskim novinama.
Откуд знаш да отац Петра Благојевића није био неки Благоје Петровић? Другим речима, пре постојања сталних презимена људи су једноставно користили патронимик (очево име као идентификацију).

Stigla na Veljkovićevu kućnu adresu i zvanično tužba za povredu časti i ugleda Jovice Krtinića.

Pogledajte prilog 1207082
Pogledajte prilog 1207083

Izgleda da se zaista ide na sud.
Pretpostavljam da će Veljković sad da ga prijavi zaštitniku građana po kom osnovu prikuplja lične podatke građana i na koji način pomenutim građanima obezbeđuje informacije ko je sve imao uvid u njihove lične podatke. Vidim da je Keckarević objavio novi rad o srpskoj genetici, ali opet mora da se plati da bi se videločiji su podaci korišteni u pomenutom radu. Da nisu moji? Ja nikom nisam dao nikakvo odobrenje za korištenje i rad.

Откуд знаш да отац Петра Благојевића није био неки Благоје Петровић? Другим речима, пре постојања сталних презимена људи су једноставно користили патронимик (очево име као идентификацију).
Ne znam, a otkud ti znaš da nosi prezime direktno po ocu i da nije porodično?
Nisam nešto ispitivao ove teorije ali mi se čini logičnijim da je porodično prezime.

Ne znam, a otkud ti znaš da nosi prezime direktno po ocu i da nije porodično?
Nisam nešto ispitivao ove teorije ali mi se čini logičnijim da je porodično prezime.
Па сам податак да је био потребан закон да се узимају стална презимена указује да се то махом није радило у Србији.

Pretpostavljam da će Veljković sad da ga prijavi zaštitniku građana po kom osnovu prikuplja lične podatke građana i na koji način pomenutim građanima obezbeđuje informacije ko je sve imao uvid u njihove lične podatke. Vidim da je Keckarević objavio novi rad o srpskoj genetici, ali opet mora da se plati da bi se videločiji su podaci korišteni u pomenutom radu. Da nisu moji? Ja nikom nisam dao nikakvo odobrenje za korištenje i rad.
Лоше претпостављаш.

Па сам податак да је био потребан закон да се узимају стална презимена указује да се то махом није радило у Србији.
Стање је било - како ко хоће, односно по старим обичајима - очево име постаје презиме.

Иначе је "изузетно забавно" састављати родослов уз такве услове. Уопште не знаш да ли је неко поштовао закон или не.

У пракси је разлика још већа него на папиру - у Аустрији су презимена трајна још од увођења матичних књига, око 1760. на даље, док сам у Србији све до 1880. виђао по старом.
Шта је тек у старој Јужној Србији, одакле су Турци истерани тек 1912.... не могу ни да размишљам.

Odakle E haplogrupa, karakteristična za sjever Afrike u tolikoj mjeri u Crnoj Gori?
Не можеш добити одговор јер је питање утемељене на нетачној тврдњи. Грана хаплогрупе Е-М81 присутна у високом % у сјеверној Африци на Балкану је присутна у занемарљивом % (1% или мање) а у Црној Гори никако.
Haplogroup-E-M81.gif

Могуће си мислио на грану Е-V13 (??) чије подгране су у значајном % присутне и на нашим просторима и у читавој Европи али те гране Е хаплогрупе уопште нема у сјеверној Африци.
Kom narodu je karakteristična R1b haplo-grupa u Crnoj Gori?
Формулиши питање, да ли мислиш на данашње народе или оне из историје.

Poslednja izmena:
Не можеш добити одговор јер је питање утемељене на нетачној тврдњи. Грана хаплогрупе Е-М81 присутна у високом % у сјеверној Африци на Балкану је присутна у занемарљивом % (1% или мање) а у Црној Гори никако.
Pogledajte prilog 1209552
Могуће си мислио на грану Е-V13 (??) чије подгране су у значајном % присутне и на нашим просторима и у читавој Европи али те гране Е хаплогрупе уопште нема у сјеверној Африци.

Формулиши питање, да ли мислиш на данашње народе или оне из историје.
Izvinjavam se na mutavo postavljenom pitanju.
Mislio sam na granu E-V13, koja je, mislim, druga najčešća u Crnoj. Ima je u Kučima, Bratonožićima, Bjelopavlićima i Vasojevićima.

Na današnje. Koliko sam shvatio, ona se veže za Kelte i migracije.

Ima li koji testiran Hajdukveljković? Prema predanju, Hajduk Veljko je od Radovića iz Morače, koji imaju R1b haplo grupu, ne znam koji znak i haplo tip.

Na današnje. Koliko sam shvatio, ona se veže za Kelte i migracije.
Као и у историји и у генетичкој генеологији свака тежња поједностављивању води на погрешан колосјек.
Погрешно је писати и зборити о словенској, германској, туркијској или којој већ генетици, нити постоји хапологрупа карактеристична за неки народ или породицу народа. Гране или подгране неке хаплогрупе јесу у већем или мањем % застуупљене код неких народа, али никако читаве хаплогрупе.
Исто важи и за Келте. неке гране хаплогрупе Р1б јесу заступљене и код народа за које се вјерује да воде поријекло од Келта и у скелетима келтских гробница, али не и читава хаплогрупа Р1б.
Елем, три гране хаплогрупе Р1б које се везују за келтско насљеђе, Р1б-Л21 која се још назива и атлантско-кетском граном, Р1б-ДФ27 која се назива и келтско-иберијском граном и Р1б-С28 која се назива и итало-келтском граном нису присутне ни у Црној Гори ни на нашим просторима.
10-NACIJA.jpg

Келти (Скордисци, Боји и друга племена) јесу прокрстарили нашим просторима, ту су се и задржали неко вријеме сасвиум извјесно су дали неки допринос у етногенези наших народа, но не кроз ове гране хаплогрупе карактеристичне за келтске гране.

Грана Р1б-С21 која се назива још и германском граном јесте присутна у Србији у минорном % (око 2%) у Црној Гори ни ње нема.

У Црној Гори од хаплогрупе Р1б (присутне свеукупно 9,41%) највише имамо присуство, и то претежно на југоистоку Црне Горе, гране Р1б-З2103 која се још назива и балканском-азијском граном, доста присутне и у Анадолији.
За ову грану (Р1б-З2103) претпоставља се да вуче насљеђе преко Скита, Хетита и Фригијаца (или Брига), ови задњи, трачки народ је имао прапостојбину на нашим просторима, но та истраживања су тек у зачетку, када добијемо репрезентативнији узорак тестираних скелета моћи ћемо донијети неки одређенији закључак. За сада вјероватрније је да ова грана хаплогрупе Р1б вуче поријекло од неког аутохтоног вјероватно трачког народа на нашим просторима.

Када су у питању појединачни разултати тестирања значајних лилности, то толико не пратим, али препоручујем опрез, ппосебно ако преузимамо тврдње из новинских чланака, јер ту има и обмане.

Грана R1b-S28/U152 је и те како присутна код нас, поред R1b-Z2103 најзаступљенија је подграна R1b на нашим просторима.
Радовић из Мораче кога помиње Брђанин управо је припадник R1b-U152, подгранe R-Y175368.

Pa odakle je ta haplo-grupa?
Mislim da je i neki Rakočević R1b-L23-
Kako je moguće da su dvije grana Bogićevaca imaju odvojene haplo-grupe?

Odakle E haplogrupa, karakteristična za sjever Afrike u tolikoj mjeri u Crnoj Gori?
Kom narodu je karakteristična R1b haplo-grupa u Crnoj Gori?
Цела Е хаплогрупа је систем стар преко 40000 година, лепо разгранат и прострт по разним крајевима.

За јужну обалу Медитерана (север Африке) је карактеристична грана V12.
У Европи, север Медитерана и даље, је карактеристична грана V13. Та V13 је стара око 8900 година (отприлике 300 поколења)... Колико се сећам, то је старије од Винчанаца - време када је живео тај један заједнички предак.

Грана E-V13 је присутна у многим земљама, а у Црној Гори је најбоље позната као основа племена Васојевића, Белопавлића и Куча. Наравно, потомци поменутих племена нису само у ЦГ, има их и те како и по околини.

Ствар је да се види којој се подграни припада унутар E-V13.

R1b је основа једног племена у ЦГ... не могу да се сетим тачно којег, нисам толико обавештен да све знам напамет.
Та грана којој припадају сви R1b у Црној Гори је само мали део веће гране (великe R1b хаплогрупе) која је некако "залутала" мало источније.
Ти "залутали" R1b се мотају по том простору још од пре Нове ере...

Савремено стање... А подсећам да су хаплогрупе старе по 40000 година и више.
Боје представљају само највећу бројност, некада релативну, некада апсолутну већину, али ни случајно одсуство других.

q76zlRM.jpg

Припадност племену је једно... генетика је нешто друго.

Ми не знамо шта је било пре ко зна колико година, ко је усвојен, доведен или ко зна шта се све дешавало.
Довољно је да је жена имала два брака и из оба синове (што генетика прати, мушке линије). Син из првог брака је могао да буде успешан, али шанса је да је носио презиме очуха... Све по закону - али то обавештење није стигло до нас.

Цела Е хаплогрупа је систем стар преко 40000 година, лепо разгранат и прострт по разним крајевима.

За јужну обалу Медитерана (север Африке) је карактеристична грана V12.
У Европи, север Медитерана и даље, је карактеристична грана V13. Та V13 је стара око 8900 година (отприлике 300 поколења)... Колико се сећам, то је старије од Винчанаца - време када је живео тај један заједнички предак.

Грана E-V13 је присутна у многим земљама, а у Црној Гори је најбоље позната као основа племена Васојевића, Белопавлића и Куча. Наравно, потомци поменутих племена нису само у ЦГ, има их и те како и по околини.

Ствар је да се види којој се подграни припада унутар E-V13.

R1b је основа једног племена у ЦГ... не могу да се сетим тачно којег, нисам толико обавештен да све знам напамет.
Та грана којој припадају сви R1b у Црној Гори је само мали део веће гране (великe R1b хаплогрупе) која је некако "залутала" мало источније.
Ти "залутали" R1b се мотају по том простору још од пре Нове ере...
Moračani, potomci Bogića Moračanina.

Припадност племену је једно... генетика је нешто друго.

Ми не знамо шта је било пре ко зна колико година, ко је усвојен, доведен или ко зна шта се све дешавало.
Довољно је да је жена имала два брака и из оба синове (што генетика прати, мушке линије). Син из првог брака је могао да буде успешан, али шанса је да је носио презиме очуха... Све по закону - али то обавештење није стигло до нас.
Pa po predanju, Rakočevići i Radoviću su potomci dvojice sinova. Kako je moguće da su različiti genetički?

Back