Генетичка генеалогија II

Bitno je zbog porekla, na taj način pratiš prvobitno poreklo. Za izgled je više zadužena ženska strana.
Ne znam koja si grana R1a, sa kime imaš poklapanja itd..zapravo o etnogenezi kumana slabo znam. Ali moglo je doći do mešanja kumana i Srba kada je Milutin doveo Kumane na ovaj prostor, mada oni su došli kao jeftina straža, ne znam jesu li vodili žene, pa teoretski bi tvoj R1a predak mogao na taj način da se meša sa "kosookim" kumanima.

Uradi autosomalnu.
Урадио сам. Толико сам био разочаран да и не памтим проценте. Отприлике рекли су ми да сам 80% Балканац, 10% Грк, 5% Источноевропљанин и 5% Италијанац. Нису ни споменули Кумане! Разлог је што категорија Балканац већ укључује разноразне шаролике гене.

@cronnin

Early slavic nema paleobalkanske elemente, dok je za paleo balkanca uzet Cincar( moderni), dakle u tom kontekstu sa moje tačke gledišta sloveni su oštećeni, obzirom da Cincari svakako imaju slovenske genetike, koliko toliko, ali imaju.
како си то закључио? Колико сам ја читао, они су се јасно одвајали од словена , укључујући и језик.

како си то закључио? Колико сам ја читао, они су се јасно одвајали од словена , укључујући и језик.
Imaju 20% ( ne znam sada, možda i više) slovenskih haplogrupa. Mešali su se sa Makedoncima, makedonskim slovenima itd. Posve jednostavno.

Trebao je biti uzet neki romanski uzorak iz pred slovenskog doba, ako mene pitaš.
Ali to nije sada ni bitno, obzirom da većina Srba ima preko 50% slovenske genetike, a neretko i znatno vise od toga, uz malo kelto-germanske.

Урадио сам. Толико сам био разочаран да и не памтим проценте. Отприлике рекли су ми да сам 80% Балканац, 10% Грк, 5% Источноевропљанин и 5% Италијанац. Нису ни споменули Кумане! Разлог је што категорија Балканац већ укључује разноразне шаролике гене.
Gde si to radio? I koja firma ti je dala te procente? Ako je myherittage "balkanac" znači južni sloven, istočni evropljanin istočni Sloven itd. Imaš data objašnjenja. Da si paleo balkanac dobio bi Grke ili južne italijane i Grke u nekom procentu od 80 + %
Tako dobijaju Albanci npr.

Stavi raw data na gedmeč, da vidiš gde si tačno i da dobiješ puno preciznije podatke.
Ako te interesuje mogu ti pomoći?

Što se tiče slovneskih haplogrupa, neki tvrde da je haplogrupa i2 dinaric iliriska ili paleobalkanska, dok neki tvrde da je ona slovenska kao i r1a.
To da je paleo balkanska nisam čuo da iko tvrdi, barem niko normalan.
Paleo Evropska svakako jeste.
Ti koji trvde da je I2a Ilirska takode tvrde da su Iliri bili Sloveni. Tako da dolazimo do iste polazne tačke kada je to u pitanju. Niko ne dovodi u pitanje njene slovenske elemente.

Pa radi se o slovenskoj haplogrupi, tačnije jednoj od dve koja je najviše učestvovala u etnogenezi Slovena...Na Balkanu neke njene podgrane se vezuju za proto srpska plemena koja su došla u 7 veku i na dalje.
значи, ја сам непосредни потомак тих прото-Срба? да ли је могуће :lol:

Možda sam se pogrešno izrazio, ili citiram pogrešne izvore. Neki tvrde na osnovu različite genetike jugoslovena u odnosu na zapadne i istočne slovene (manje prisustvo r1a haplogrupe) da smo nekako onda manje sloveni.
Već sam rekao da nije samo R1a slovenska.
I2a1b je pronađena i kod kijevskih Rusa itd.

Jako je teško proceniti ko je više Sloven.
Neki bi rekli sa su današnji Česi manje Sloveni od Poljaka? Jesu li? A, čak i da je tako jesu li Česi sloveni? To su ukratko gluposti. Mi smo južni Sloveni.

значи, ја сам непосредни потомак тих прото-Срба? да ли је могуће :lol:
Pa ne samo ti, ali sasvim je moguće.
To su plemena koja se vežu za Zahumlje,Rašku itd..
Evo toponimi i rasprostranjenost itd.
photostudio_1585921408706.jpg

IMG-2c65aa6463848859b0c08c07c89b06c6-V.jpg

U Češkoj se isključivo nalaze tamo gde je bilo Srba, slična situacija i sa Pioljskom.

@Statler and Waldorf

Inače, ovi Hrvati su toliko zaostali sa znanjem ( na drugoj temi), da je mučno odgovarati na njihove gluposti. Apsolutno neupućeni u genetiku, istoriju i lingvistiku.

Cakavski i Kajkavski Hrvati nemaju podgrupe / grane koje se sreću kod Srba i tzv Bošnjaka.
Jedini koji imaju poklapanja sa nama su južni Hrvati, štokavci i njihovi iseljenici ka severozapadu Hr u zadnjih 100-150 godina.

Dakle "hrvati" koji dele dnk sa Srbima su oni koje je obuhvatala rano srednjevekovna srpska država.
Neretvljani,Zahumljani itd..Iza Zadra I2a1b naglo opada, na cresu je nema :D
Hrvate odlikuje druge podgrane R1a i jedna graba I2a1b koja se ne pojavljuje kod Srba i BiH muslimana. To učeni Hrvati znaju.

Slušao sam predavanje da je etnogeneza srednjovekovnih srba bila drugačija, da su skeleti srednjovekovnih srba bili naginjali ka nordidima.
Ajde ne zezaj. Srednjevekovni Srbi su bili verovatno nalik Srbima prečanima, eventualno koji procenat gore. Kakvi Nordidi. Pa ni kijevski Rusi nisu bili Nordidi tj genetski nordidi. Jedni vuku severoistocno drugi severozapadno.

@Statler and Waldorf

Inače, ovi Hrvati su toliko zaostali sa znanjem ( na drugoj temi), da je mučno odgovarati na njihove gluposti. Apsolutno neupućeni u genetiku, istoriju i lingvistiku.

Cakavski i Kajkavski Hrvati nemaju podgrupe / grane koje se sreću kod Srba i tzv Bošnjaka.
Jedini koji imaju poklapanja sa nama su južni Hrvati, štokavci i njihovi iseljenici ka severozapadu Hr u zadnjih 100-150 godina.
па то није ништа непознато. зато Хрватска данас врло мало улаже на ГГ истраживања, јер су резултати за становишта њихове романтичарске историографије врло непријатни.

па то није ништа непознато. зато Хрватска данас врло мало улаже на ГГ истраживања, јер су резултати за становишта њихове романтичарске историографије врло непријатни.
Upravo tako.
Inače kada je sve to počelo da se odmotava oni su zaključali svoju bazu podataka lol.

Ajde ne zezaj. Srednjevekovni Srbi su bili verovatno nalik Srbima prečanima, eventualno koji procenat gore. Kakvi Nordidi. Pa ni kijevski Rusi nisu bili Nordidi tj genetski nordidi. Jedni vuku severoistocno drugi severozapadno.
To je rekao "Miloš Bogdanović" neki advenista. Sad u vezi srba prečana, jel si tu mislio na srbe iz vojvodine, pošto sam odatle

To je rekao "Miloš Bogdanović" neki advenista. Sad u vezi srba prečana, jel si tu mislio na srbe iz vojvodine, pošto sam odatle
Svako danas svašta govori.
MIslio sam prvenstvno na Srbe prko Drine, ali delimično i na Vojvodjane.

Znaš kao Srbi Krajišnici imaju u proseku malo više slovenske gentike od Srba iz Srbije, međutim to nije neka velika razlika, a i kod auteticnih Srbijanaca( na žalost moram da upotrebim ovaj izraz) se jako često javljaju primerci da neverovatnim slovenskim komponentama i jakom slovenskom genetikom.
Srbi su dosta homogen narod. Homogeniji od Hrvata, naucno dokazano. A, narodi koji su imali carstva i koji su brojniji ( u ovom slučaju duplo) uglavnom nisu toliko homogeni, to govori i o jednima i o drugima. ;)

Prema ovome što si mi napisao vrlo lako bi mogao da završiš između modernih Rumuna i Srba, ali nešto bliže Srbima. Sasvim izvesno da od kumanskog traga izgleda nema ništa.
A, ni od Vlaškog u etničkom smislu.

Ako imaš raw dat-u daj da pogledam, ja ću ti to očas posla videti gde si i šta kaže genetika.

Back