Генетичка генеалогија II

Занимају ме неки детаљи у вези са Big-Y, Dante Labs WGS и другим сличним тестовима, па ако је неко одавде њих радио, замолио бих да ми појасни.

Познато ми је да особа као део резултата добије и информацију о својим приватним SNP-овима, али ми није јасно шта је све у могућности на основу тога да сазна. Конкретно, рецимо да је особа са којом имам велика STR поклапања недавно одрадила такав тест и добила је информацију да има, рецимо, 10 приватних SNP-ова. Да ли су они уопште некако хронолошки сортирани или на основу тог једног резултата не може ништа да се тврди о времену настајања тих мутација? То питам јер тренутно нисам у ситуацији да платим такав тест (чекао бих black friday снижења), а ипак бих желео да могу нешто већ сад да сазнам преко YSEQ-а на следећи начин: та особа кандидује YSEQ-у те своје приватне SNP-ове па их онда ја редом гађам са по $18 по SNP-у. Мало ми ово делује оптимистично, не сећам се да сам наилазио на овакве акције, ал рекох да питам за сваки случај.

Занимају ме неки детаљи у вези са Big-Y, Dante Labs WGS и другим сличним тестовима, па ако је неко одавде њих радио, замолио бих да ми појасни.

Познато ми је да особа као део резултата добије и информацију о својим приватним SNP-овима, али ми није јасно шта је све у могућности на основу тога да сазна. Конкретно, рецимо да је особа са којом имам велика STR поклапања недавно одрадила такав тест и добила је информацију да има, рецимо, 10 приватних SNP-ова. Да ли су они уопште некако хронолошки сортирани или на основу тог једног резултата не може ништа да се тврди о времену настајања тих мутација? То питам јер тренутно нисам у ситуацији да платим такав тест (чекао бих black friday снижења), а ипак бих желео да могу нешто већ сад да сазнам преко YSEQ-а на следећи начин: та особа кандидује YSEQ-у те своје приватне SNP-ове па их онда ја редом гађам са по $18 по SNP-у. Мало ми ово делује оптимистично, не сећам се да сам наилазио на овакве акције, ал рекох да питам за сваки случај.
Nisam imao iskustvo sa WGS testovima ali po nekoj logici trebao bi gađati njegov najniži siguran SNP koji deli s nekim drugim licem (da bi potvrdio i svoju pripadnost toj grani) a onda sve zajedno novele jer pojedinačno ne možeš zaključiti koji jesu zajednički a koji su samo tvoji. No u biti, za sigurniju procenu potrebno je da i ti uradiš WGS ili BigY, ovo sa pojedinačnim SNP-ovima je malo klimavo

Nisam imao iskustvo sa WGS testovima ali po nekoj logici trebao bi gađati njegov najniži siguran SNP koji deli s nekim drugim licem (da bi potvrdio i svoju pripadnost toj grani)

То свакако, али то мислим да у овом случају није неопходно јер је старост најнижег SNP-а кога дели са неким процењена на нешто мало преко хиљаду година, а имамо 23/23 поклапање на маркерима.

a onda sve zajedno novele jer pojedinačno ne možeš zaključiti koji jesu zajednički a koji su samo tvoji

Да, схватам да међу његовим новелима има оних који су настали у последњих 10ак генерација, који ми уопште нису од интереса. Зато се и питам да ли особа кад добије информацију о својим новелима уопште зна каквим редоследом су настајали. Или је све што се зна само то да су они испод тог нивоа (испод последњег најнижег дељеног SNP-а)

No u biti, za sigurniju procenu potrebno je da i ti uradiš WGS ili BigY, ovo sa pojedinačnim SNP-ovima je malo klimavo

Од тога свакако нећу моћи побећи, ово горе сам мислио чисто да не седим скрштених руку још скоро годину дана док резултати наручени на наредном black friday-у не стигну :)

Zanima me da li se može na osnovu fizičkog izgleda odrediti pripadnost određenoj haplogrupi ili genotipu

Не може. Y-хромозом преноси премало информација да би се о некој законитости тог типа могло говорити.

Могуће је. Не све хаплогрупе, али И1 и И2 се увек издвајају, тако да их можеш провалити са 80-90% тачности.
Већину и са 100%.
Р1а и Р1б исто тако је могуће.
Ј2 и Ј1 оће да се завуку као И1 и И2.
Е-В13, је најстарија на Балкану па и најшаренија.
...
Али, И1 и И2,са својим залисцима и засеченим потиљком су ти баш очигледне, и велика већина њих је због нечега проћелава, па још лакше олакшава одређивање.

У бити, кад би се неко баш посветио томе, могао би врло лако да разазнаје скоро све хг одређеног подручја.
Фора је у костима лобање и линији раста косе, који уопште није исти, а после тога уживо видиш и да свака ХГ има неки свој шмек.
Неки су веселији, неки надрнданији, неки ово, неки оно, и тако....иначе лобања расте до 25-е године...

Ево ти за пример, здесна на лево,
И2,И2, немам појма Р1а?, Р1б 90%, И1 90% или И2

1585433327219.png

Званично хаплогрупа не утиче пуно на изглед али као што форумаш Баришников рече, са великом вероватноћом могу да препознам И хаплогрупу и разазнам их од рецимо Р.
Ја сам погодио сопствену хг и пре тестирања родбине само на основу текстова о хаплогрупама.

Да, схватам да међу његовим новелима има оних који су настали у последњих 10ак генерација, који ми уопште нису од интереса. Зато се и питам да ли особа кад добије информацију о својим новелима уопште зна каквим редоследом су настајали. Или је све што се зна само то да су они испод тог нивоа (испод последњег најнижег дељеног SNP-а)

Ne. Vreme njihovog nastajanja je neizvesno. Ko se razume u kompoziciju y-hromosoma može da pretpostavi da su promene u stabilnijim delovima hromosoma trajnije prirode, ranije nastale, ali u suštini ne.

Званично хаплогрупа не утиче пуно на изглед али као што форумаш Баришников рече, са великом вероватноћом могу да препознам И хаплогрупу и разазнам их од рецимо Р.
Ја сам погодио сопствену хг и пре тестирања родбине само на основу текстова о хаплогрупама.
Теоретски не мора, али постоје правилности. Исто као што је правилност да ће говорник српског језика бити белац, иако то везе једно са другим нема.

Poslednja izmena:
Могуће је. Не све хаплогрупе, али И1 и И2 се увек издвајају, тако да их можеш провалити са 80-90% тачности.
Већину и са 100%.
Р1а и Р1б исто тако је могуће.
Ј2 и Ј1 оће да се завуку као И1 и И2.
Е-В13, је најстарија на Балкану па и најшаренија.
...
Али, И1 и И2,са својим залисцима и засеченим потиљком су ти баш очигледне, и велика већина њих је због нечега проћелава, па још лакше олакшава одређивање.

У бити, кад би се неко баш посветио томе, могао би врло лако да разазнаје скоро све хг одређеног подручја.
Фора је у костима лобање и линији раста косе, који уопште није исти, а после тога уживо видиш и да свака ХГ има неки свој шмек.
Неки су веселији, неки надрнданији, неки ово, неки оно, и тако....иначе лобања расте до 25-е године...

Ево ти за пример, здесна на лево,
И2,И2, немам појма Р1а?, Р1б 90%, И1 90% или И2

Pogledajte prilog 672048
Hvala na odgovoru, sad mene zanima kako bih ja mogao da (pokušam) da utvrdim svoju haplogrupu na osnovu svog izgleda.

Ма код неких постоје правилности. Али исто тако, као што си ти уочио, понекад правилности могу бити потпуно погрешне.
Slažem se da postoje, međutim tu neku specifičnost si mogao da naslediš od babinog oca npr..A da tvoj otac ima posve drugačiju haplogrupu.
Jedino racionalno je uraditi test i videti Y haplotip.

Sada vidimo po genetici ono sto smo i pretpostavljali da su oni vecinom potomci srpskih plemena koja se spominju u zahumju i dalmaciji jos u 8 i 9 vijeku.

Пази ово, наводни Хрвати Бојић из Трогира (461), Мошић са Брача (464) и ткз. Бошњак Караџић из Тузле (459) имају поклапања по y днк са Србима из разно разних крајева https://lundiak.files.wordpress.com/2015/01/i2-dn_aka_dinaric_north.png

A koji je to srpski gen?
Srbi danas imaju 30 posto azijskih gena, možda ti.

Србин из Далмације (из околине Скрадина), 62.6% прото-словенских и 37.4% палео-балканских гена.
MPcKm8D (1) (1).jpg

19 Срба из разних крајева, углавном доминира словенска генетика (Early_Slavic), па палео- балканска (Paleo-Balkan), а неки имају мало келтско-германске генетике (Celto-Germanic) ки што мореш видити. Азијске уопште нема!
Hv0kl0D.jpg

Србин из Далмације (из околине Скрадина), 62.6% прото-словенских и 37.4% палео-балканских гена.
Pogledajte prilog 675271

19 Срба из разних крајева, углавном доминира словенска генетика (Early_Slavic), па палео- балканска (Paleo-Balkan), а неки имају мало келтско-германске генетике (Celto-Germanic) ки што мореш видити. Азијске уопште нема!
Pogledajte prilog 675274

^^
Ради се о аутосомалном калкулатору који мери стари генетику. Компонента Early_Slavic се базира на словенским узорцима из раног средњег века.

Србин из Лике

Србин из Лике

Србин из Лике

Српкиња са Баније

Србин из Далмације
Два Србина из Босанске Крајине https://i.imgur.com/Vk3H08k.jpg

Србин из Босанске Крајине https://i.imgur.com/iav3EUf.jpg

Jel se vi ovde zezate :D

Kako mislite da odredite haplogrupu kada je svako od nas izgled nasledio od gomile predaka?
Npr Pivljani izgledaju kao I2a ili I1 a dobar deo njih je N haplogrupa itd. Tesla je R1a a izgleda kao I2a.
Па и ја сам косооки Куман а истовремно сам R1a. Баш не знам одакле овај фетиш око тог једног малог хромозома који слабо утиче на црте човека. Y-хаплогрупа је као презиме. Ево постоји презиме Шеваљевић од француског Chevalier (јахач, господин, витез) а нико га не сматра француским.

Недостаје још само информација колика је сличност између Early Slavic, Paleo Balкan i Celtо-Germanic.
Па и ја сам косооки Куман а истовремно сам R1a. Баш не знам одакле овај фетиш око тог једног малог хромозома који слабо утиче на црте човека. Y-хаплогрупа је као презиме. Ево постоји презиме Шеваљевић од француског Chevalier (јахач, господин, витез) а нико га не сматра француским.

Постоји због статистике. Највећа вероватноћа је да ће Петровић бити Србин, па тек после Рус, Немац, Швеђанин, Јапанац, Буриндинац. Иначе, не знамо на шта све утиче.

Poslednja izmena:
Bitno je zbog porekla, na taj način pratiš prvobitno poreklo. Za izgled je više zadužena ženska strana.
Ne znam koja si grana R1a, sa kime imaš poklapanja itd..zapravo o etnogenezi kumana slabo znam. Ali moglo je doći do mešanja kumana i Srba kada je Milutin doveo Kumane na ovaj prostor, mada oni su došli kao jeftina straža, ne znam jesu li vodili žene, pa teoretski bi tvoj R1a predak mogao na taj način da se meša sa "kosookim" kumanima.

Uradi autosomalnu.

Back