Генетичка генеалогија II

Према овој новој табели са Српског ДНК Пројекта, 26% Срба припада јужном динарику. Баш сам сад бројао. Плус ту има доста тестираних који се још увијек воде као *ЦТС10228 ("примарни" динарик), тј. не може се утврдити подграна. Вјероватно се ради о тестиранима са других пројеката, гдје се не тестира већи број маркера. И ту би требало да буде "јужњака".

Можда некоме буде занимљиво, на Пореклу су у току две акције тестирања, једна поводом Српског ДНК дана, 14. септембра, а друга поводом Y-ДНК истраживања порекла Срба у Румунији. Прва је редовна и већ традиционална, и том приликом су Y-ДНК тестирања снижена на цену од 6.500 динара, а друга је бесплатна, али се односи искључиво на Србе пореком са простора данашње Румуније.

Можда некоме буде занимљиво, на Пореклу су у току две акције тестирања, једна поводом Српског ДНК дана, 14. септембра, а друга поводом Y-ДНК истраживања порекла Срба у Румунији. Прва је редовна и већ традиционална, и том приликом су Y-ДНК тестирања снижена на цену од 6.500 динара, а друга је бесплатна, али се односи искључиво на Србе пореком са простора данашње Румуније.

Koliko sam ispratio većina je ispala PH908?Čini mi se da se PH908 pojavio i u zapadnoj Bugarskoj?

Према овој новој табели са Српског ДНК Пројекта, 26% Срба припада јужном динарику. Баш сам сад бројао. Плус ту има доста тестираних који се још увијек воде као *ЦТС10228 ("примарни" динарик), тј. не може се утврдити подграна. Вјероватно се ради о тестиранима са других пројеката, гдје се не тестира већи број маркера. И ту би требало да буде "јужњака".

To je iznenađujuće malo. Ili ja pogrešno razumem južni dinarik?

Nije malo, to je puno. I2 koliko sam shvatio kod naših ljudi ima 3 glavne pod skupine od kojih je jedna ph908, mada će se vjerojatno to još granati. Srbi i Hrvati u globalu imaju gotovo identičan postotak.

Međutim malo je ako je neko zamislio da je to autohtona srpska genska mutacija koja definira srpsko pra pleme.

Po onome kako ja to razumijem, sva je prilika da je PH908 naprosto geografski više rasprostranjen u Dalmaciji i Hercegovini bez ikakve veze sa današnjim plemenima Apaša i Siuksa.

''Јужни динарик'' је колоквијални назив за грану PH908 ''северног'' илити ''општег'' динарика (грана CTS10228>Y3120). Назива се јужним из простог разлога јер представља најприсутнију варијанту ''динарика'' на овим просторима. Сваки Y3120 (динарик) који је негативан на PH908 (јужни динарик) се колоквијално назива ''северни динарик''. Додуше све се мање користе ти термини. У преводу, по досадашњим статистикама сваки четврти Србин је PH908, а сваки десети Y3120+PH908-, односно 2/3 овдашњег динарика су PH908, а једна трећина припада некој другог грани, што збирно дође око 35% Y3120.

Eno im zivog i pravog Belodedica.

Nije malo, to je puno. I2 koliko sam shvatio kod naših ljudi ima 3 glavne pod skupine od kojih je jedna ph908, mada će se vjerojatno to još granati. Srbi i Hrvati u globalu imaju gotovo identičan postotak.

Međutim malo je ako je neko zamislio da je to autohtona srpska genska mutacija koja definira srpsko pra pleme.

Po onome kako ja to razumijem, sva je prilika da je PH908 naprosto geografski više rasprostranjen u Dalmaciji i Hercegovini bez ikakve veze sa današnjim plemenima Apaša i Siuksa.

Срби и Хрвати имају подједнак % PH908.

Међутим Срби имају бројчано више носилаца PH908, зато што су бројнији народ од Хрвата,

S tim da oni napuhavaju svoje postotke, a nama ce nasi genijalci poceti smanjivati.

Већина њихових тестираних су из штокавских крајева, поготово има пуно Далматинаца.

- - - - - - - - - -

I Rusi imaju ukupno vise haplogrupe N od Finaca, sta s tim..

Ништа, само кажем.

Руси не само да бројчано имају више N Финаца, него имају и бројчано више I2a од Срба и Хрвата заједно.

Већина њихових тестираних су из штокавских крајева, поготово има пуно Далматинаца.

- - - - - - - - - -

Ништа, само кажем.

Руси не само да бројчано имају више N Финаца, него имају и бројчано више I2a од Срба и Хрвата заједно.

Tako je, i meni je zato da se blago izrazim čudno vezati neku mutaciju za naciju..nisam nesto vidio da to Rusi rade, a najveci su od svih

Putin mi je ko Kimi Raikkonen, isti tip, osim toga on je iz Petrograda a i ćaća mu je taj N tip kolokvijalno govoreci. Za razliku od Žukova, Sapošnjikova a da ne govorimo o Rodionu Malinovskom, Vasiljevskom ili Čujkovu.

Ако Хрвати тврде да су ПХ908 Срби у суштини Хрвати и да је то протохрватски маркер, то онда значи да Хрвати који не припадају тој хаплогрупи нису Хрвати? Или би онда том њиховом логиком сваки Србин који се по хаплогрупи поклапа са Хрватом био Хрват?
Како год окренеш, они признају да су Срби, Бошњаци из БИХ и штокавски Хрвати један народ, што и јесу, док санџачки муслимани, чакавци и кајкавци само дијелом припадају том народу.

Tako je, i meni je zato da se blago izrazim čudno vezati neku mutaciju za naciju..nisam nesto vidio da to Rusi rade, a najveci su od svih

Putin mi je ko Kimi Raikkonen, isti tip, osim toga on je iz Petrograda a i ćaća mu je taj N tip kolokvijalno govoreci. Za razliku od Žukova, Sapošnjikova a da ne govorimo o Rodionu Malinovskom, Vasiljevskom ili Čujkovu.

Путин највише личи на Карелца (угро-фински народ).
Путин је из Тверске области, а познато је из историјских извора да су се Карелци населили у Тверску област у 14-ом веку. Има доста Руса који изгледају попут Путина, али то је последица асимилације/русикације угро-финских народа. То је почело у 14-ом веку и тај процес и даље траје.
У северној и северозападној Русијуи најјача хаплогрупа је N1c, то су асимиловани и неасимиловани Угро-Финци. У централној и јужној Русији доминира R1a. Руси из централне/јужне Русије су доминантно словенског порекла, за разлику од северозападних Руса код којих је јачи угро-фински него словенски елемент. У централној и јужној Русији је јача и I2a него у северозападној Русији. I2a1b2a1 увек прати R1a-M458/Z280, јер се ради о прото-словенским маркерима.

Poslednja izmena:
Ако Хрвати тврде да су ПХ908 Срби у суштини Хрвати и да је то протохрватски маркер, то онда значи да Хрвати који не припадају тој хаплогрупи нису Хрвати? Или би онда том њиховом логиком сваки Србин који се по хаплогрупи поклапа са Хрватом био Хрват?
Како год окренеш, они признају да су Срби, Бошњаци из БИХ и штокавски Хрвати један народ, што и јесу, док санџачки муслимани, чакавци и кајкавци само дијелом припадају том народу.

Слажем се.
Преко од 2/3 Санџаклија су албанског (малисорског) порекла.

Знам да ти ово знаш боље од мене, али морам због људи који прате овај форум да прикажем Санџаклије са углавном словенизираним/побошњаченим презименима који још увек знају албански. :)
Халиловић

Сад ће Вук горски да укључи после пола године, он је осетљив кад неко дира у бошњаштво Санџаклија. :D

Poslednja izmena:
''Јужни динарик'' је колоквијални назив за грану PH908 ''северног'' илити ''општег'' динарика (грана CTS10228>Y3120). Назива се јужним из простог разлога јер представља најприсутнију варијанту ''динарика'' на овим просторима. Сваки Y3120 (динарик) који је негативан на PH908 (јужни динарик) се колоквијално назива ''северни динарик''. Додуше све се мање користе ти термини. У преводу, по досадашњим статистикама сваки четврти Србин је PH908, а сваки десети Y3120+PH908-, односно 2/3 овдашњег динарика су PH908, а једна трећина припада некој другог грани, што збирно дође око 35% Y3120.

Dakle, samo nešto malo više od jedne trećine?

I to mi je iznenađujuće malen rezultat, moram priznati.

I2a1b2a1 на узорку од преко 1800 износи нешто преко 36% укупно код Срба.
Сличан % је и код Хрвата, што се тиче општег просека.

У неким српским крајевима I2a1b2a1 је изнад а у неким испод српског просека. У српским крајевима који имају најмање Динарика % је око 30%, а тамо где га има највише се креће око а понегде и изнад 45%.
Код Херцеговачких Срба на узорку од преко 400 Динарик је око 44%. Западна Србија има сличан проценат Динарика као херцеговачки Срби на солидном узорку. Код Срба са Кордуна Динарик је тренутно 47-48%, али узорак за Србе са Кордуна је само око 40.

Poslednja izmena:
Али пази, Есад Џуџевић тражи да се мијењају имена школа у Рашкој у "Твртко Котроманић", "Кулин-бан" и "Краљица Катарина". Ђед му носио ћулаф и живио иза Проклетија, он и дан данас пасивно говори албански (на истом језику је честитао деценију независности Косова Репубљику), а сад би нама мијењао имена школа. :D

Није ми најасније шта ти је ту изненађујуће када се то зна већ годинама уназад, а колико знам ти ову тему пратиш одавно.

- - - - - - - - - -

Tvrtko se u grobu okrece otkad ga genetski guraju u kos sa tim genetski bliskoistcnim osobama.

На основу чега су санџачки муслимани “генетски блискоисточна популација”?

Back