Generalna diskusija, noviteti, nemačka vs japanska auto industrija i slično

Ko je bolji?

• Švaba

• Japanac

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
2-3-4 su brzine-" ide samo do 40 km-3- ide do 80 km a 4 može dosta brže zavisno od modela iauta.
D-nemačka reč (dauern) za stalnu vožnju
R-Rikverc za unazat
N -Neutral ,kad je u toj brzini ato može da se gura ili šlepa
P-parking ,znači tada je auto nepokretan i stoji u parkiranju.

R,N i P točno ostalo netočno!

Zanima me dali Tihi to zna?

možeš mi objasnit šta znače oznake kod automatskog mijenjača 2 - 3 - 4 - D - R - N - P.

Naravno da ima masu tiptronik mijnenjača koji su stariji od 2005 godine!

Niti jedan automatik ne može bit brz kao manualni mijenjač, džaba se inatiš!

2 druga brzina, 3 treca, 4 cetvrta, D Drive na engleskom iliti vozi, R rikverc iliti na engleskom REVERSE, N ler ili na engleskom neutral, P parking.

Inace kada menjati brzinu je slozena stvar i to zavisi od motora, snage, menjaca ima na internetu kalkulator da se nadje za izracunavanje pravog broja obrtaja za promenu brzine iz jedne u drugu.

Ja licno volim da menjam ako menjam rucno u sto vecem broju obrtaja

Kada vozis lagano i zelis sto ekonomicniju voznju obicno menjas brzinu oko 3000 obrtaja (sad kada tacno to zavisi od auta vrste goriva menjaca i ostalih parametara).

A ako se trkas menjaj brzinu najbolje pre crvene zone.

Poslednja izmena:
2 druga brzina, 3 treca, 4 cetvrta, D Drive na engleskom iliti vozi, R rikverc iliti na engleskom REVERSE, N ler ili na engleskom neutral, P parking.

Inace kada menjati brzinu je slozena stvar i to zavisi od motora, snage, menjaca ima na internetu kalkulator da se nadje za izracunavanje pravog broja obrtaja za promenu brzine iz jedne u drugu.

Ja licno volim da menjam ako menjam rucno u sto vecem broju obrtaja

Kada vozis lagano i zelis sto ekonomicniju voznju obicno menjas brzinu oko 3000 obrtaja (sad kada tacno to zavisi od auta vrste goriva menjaca i ostalih parametara).

A ako se trkas menjaj brzinu najbolje pre crvene zone.

Skoro sve netočno, a šta je s prvom brzinom, šta nje nema, kolega megafavor je da točan odgovor. Tihi moraš još mnogo učiti i samo učiti!
Brzine je najbolje minjati u području okretnog momenta.
Dakle samo za tebe: 2 prva i druga
3 prva, druga i treća
4 prva, druga, treća i četvrta
D komplet brzine za hod naprid

pod teretom kada voziš zvizneš ga u III i po gasu. Ako ga držiš u D, onda ga on prebaci u četvrtu brzinu sam, a to mu je visoka brzina.

- - - - - - - - - -

Japanac nije,moga bi bit SEAT?
Seat. Si čitao novine ili prepoznao po remenici, jer ja uopšte ne prepoznajem auto.

- - - - - - - - - -

Golf 5 sa DSG).
Taj sam vozio u 500KS i kao i svaki sa dva kvačila, trenutno menja. Posebno kada ideš 100 km/h autoputem i zvizneš kickdown. Izbaci mu crnog dima pozadi i zalepi te za sedište.
Inače taj 500ks je vožen maksimum 300 km/h, a ja samo 180 km/h.

Nego, ono S kao sport (S kod mercedesa je standard mode), ne razumem. Ako ga prebacim u D i zviznem pun gas, koja mu je razlika ako ga prebacim u S i zviznem pun gas?

Aj sad kad ste lepo objasnili to za automatika neka sad neko nama dunsterima za automatike (iskreno ovo prethodno nisam znao, zaebao bi se isto kao i tihi) zbog cega je uopste bitno sto postoje to 2, 3 i 4?.

Bitno je zato jer kad vučeš teret onda staviš u 2ili 3 tada automatika ne šalta dalje iako ti dodaješ gas, stvar je da tada gasom dolaziš do snage bez daljnjeg ubrzanja. Isto tako kad se spustaš niz nizbrdicu ne dolazi do velikog ubrzanja!. Eto Tihi ima dva automatika a nezna čemu i kako to ispravno koristiti!?

- - - - - - - - - -

Seat. Si čitao novine ili prepoznao po remenici, jer ja uopšte ne prepoznajem auto.

nisam ništa čita nego sam to zaključio gledajući sliku. Pošto je otvor rezervara s desne strane nije japanac. Auto sliči na SEAT a pošto ima okrugli otvor rezervara a ne ćoškasti radi se o Leonu 2, baren tako mislin!?Također crveni kablovi kakvi se koriste u VAG koncernu..........

- - - - - - - - - -

Nego, ono S kao sport (S kod mercedesa je standard mode), ne razumem. Ako ga prebacim u D i zviznem pun gas, koja mu je razlika ako ga prebacim u S i zviznem pun gas?

kad ga staviš u S mod tada brzine šalta na višim okretajima, Merđo ima i W mod koji se koristi u zimskim uvjetima, tada je sve nježnije!

Skoro sve netočno, a šta je s prvom brzinom, šta nje nema, kolega megafavor je da točan odgovor. Tihi moraš još mnogo učiti i samo učiti!
Brzine je najbolje minjati u području okretnog momenta.
Dakle samo za tebe: 2 prva i druga
3 prva, druga i treća
4 prva, druga, treća i četvrta
D komplet brzine za hod naprid

glupost ziva. Moj grand cherokee ima menjac sa brzinama P, R, N, D, 2, 1

I kad ubacim u drugu to je smao druga brzina ne prva pa druga , a u prvu kad ubacim to je samo prva

testirao sam vise puta i auto ne menja brzinu kad je u 1 ili 2

evo kako izgleda menjac

qd_shifter2.jpg

Koliko znam isti menjac nosi i mercedes ML iz iste generacije

Aj sad kad ste lepo objasnili to za automatika neka sad neko nama dunsterima za automatike (iskreno ovo prethodno nisam znao, zaebao bi se isto kao i tihi) zbog cega je uopste bitno sto postoje to 2, 3 i 4?
Inace u samo dva auta u zivotu sam se vozio a da su imala automatik (Cadillac Escalade i Golf 5 sa DSG).

ovo je fora . Ponekad zelis da ti auto drzi odredjenu brzinu, tj da ne menja dalje onda ubacis u 1,2,3,4 tj u zavisnosti koje auto brzine ima i auto drzi tu brzinu i ne menja ni u nizi ni u visi stepen prenosa dok god ne vratis menjac opet u D

To je korisno kad na primer se spustas nizbrdo sa planine da ne koristis nonstop kocnicu vec da koristis motorno kocenje,.

Ja tako kocim uvek kad se spustam sa kopaonika jer vozim velik i tezak auto a vozim brzo , ubacim u drugu pre krivine i auto krene motorno da koci a kocnicu koristim mnogo manje nego inace, i samim tim diskovi se manje greju a i plocice duze traju.

glupost ziva. Moj grand cherokee ima menjac sa brzinama P, R, N, D, 2, 1

I kad ubacim u drugu to je smao druga brzina ne prva pa druga , a u prvu kad ubacim to je samo prva

testirao sam vise puta i auto ne menja brzinu kad je u 1 ili 2

evo kako izgleda menjac

qd_shifter2.jpg

Koliko znam isti menjac nosi i mercedes ML iz iste generacije

u položaju 2 imaš prvu i drugu brzinu! Ako nije tako znači da krećeš u drugoj brzini a to tada nije ispravan mijenjač. Oćeš reć da u pološaju 3 kreće u trećoj,daj Tihi ne budalači?

kad ga staviš u S mod tada brzine šalta na višim okretajima, Merđo ima i W mod koji se koristi u zimskim uvjetima, tada je sve nježnije!
Nisi me razumeo, znam čemu služi S mode. Hoćeš da kažeš da kada vozim npr na 3500 rpm kontantno na S modu, on neće da prebaci u viši stepen kao što bi D mode uradio? Kapiraš da ako voziš 4. brzinom na 3500 rpm, posle kontantne vožnje od 2 sekunde, on će prebaciti u 5. brzinu. A kod S moda neće?

W kod mečke ne koristi prvi brzinu, kreće drugom.

Dule, skorije sam u oglasu video vitaru V6 benzin 3000 i nešto kubika, sve od opreme ima. Prvi put tako nešto da vidim.

@megafavor, imotski, tihi
Zahvaljujem svima! :ok:
Aj jos jedno pitanje ali ovo zaista da odgovori onaj ko zna jer sam se svaceg naslusao i vise ne znam ko je u pravu i sta je tacno a valjalo bi znati:
Da li je istina da automatik ne moze da se slepuje cak i kada se ubaci u N i ako je istina zbog cega?
Jesam malo dosadan sad ali aj dotakli smo se te teme, a ne leze mi inace automenjaci uopste :)

Nisi dosadan, samo radoznao :D

Može se šlepa, baci ga u N, ali preporučuje se da predni kotači budu na malim kolicima ili prednji da budu na kamioni, a zadnji na tlu. I spuštena ručna :D

Ja kada stanem u ugasim motor i ne aktiviram ručnu, a auto mi je u D, on kreće nizbrdo kao da je u N!!!!!!!!! Više puta mi se to desilo, supruzi auto otišao na sred ulice, a bio u D. Izašla iz auta i on ostao u D, nije aktivirala ručnu i kaže joj jedna komšija: auto ti na sred ulice.

- - - - - - - - - -

Ovo je kod mene za Kiju, mada im ja ne verujem.

''Kako bi izbegli ozbiljan kvar na automatskom menjaču, ograničite brzinu vozila na 15 km/h (10 mph) i vozite manje od 1,5 km (1mile) za vreme vuče.''

u položaju 2 imaš prvu i drugu brzinu! Ako nije tako znači da krećeš u drugoj brzini a to tada nije ispravan mijenjač. Oćeš reć da u pološaju 3 kreće u trećoj,daj Tihi ne budalači?

kazem ti nemas pojma.barem u mom slucaju

kad ubacim u drugu auto drzi drugu brzinu i nema promene iste ni u kom slucaju

To ti je kao da na manuelnom menjacu ubacis u drugu brzinu i to je to

Ovo koristim kad se spustam nizbrdo da manje koristim kocnicu, jer auto uvek automatski menja cim dostigne jedan odredjeni broj obrtaja , u vecu brzinu sto kad ides nizbrdo ne valja jer ako si na primer u 4 ili 5toj mora nonstop da stiskas kocnicu dok ako si u drugoj, vrlo retko...

Ista je stvar i na Hondi stim sto na Accordu nemam ovu prvu i drugu brzinu jer je menjac full tiptronic, tu samo prebacim rucicu menjaca u levo u manuelni mod i pomeranjem menjaca gore/dole menjam u visu ili nizu brzinu . I istto tako kad stavim da mi menjac bude u drugoj brzini on ne menja iz prve u drugu vec stoji konstantno i iskljucivo u drugoj brzini

N ti je na automatiku dule isto kao kad izbacis menjac iz brzine na manuelcu mozes i tako da vozis auto ali naravno on ne prima gas.

- - - - - - - - - -

Aj jos jedno pitanje ali ovo zaista da odgovori onaj ko zna jer sam se svaceg naslusao i vise ne znam ko je u pravu i sta je tacno a valjalo bi znati:
Da li je istina da automatik ne moze da se slepuje cak i kada se ubaci u N i ako je istina zbog cega?
Jesam malo dosadan sad ali aj dotakli smo se te teme, a ne leze mi inace automenjaci uopste :)

moze da se slepuje. samo je fora da ako je prednja vuca da se dignu prednji tockovi, a ako je zadnja da se dignu zadnji

@megafavor , neverovatno mi deluje da mozes da ugasis auto dok ti je menjac u D? :eek:

Ja ni na jednom autu kojeg imam ne mogu da ugasim auto dok ne ubacim menjac u N . Tek kad ubacim menjac u N mogu da izvadim kljuc iz brave i ugasim auto.

E sad kazu za automatik neki da uvek treba da povuces rucnu kad ga ubacis u N , da sacuvas lanac a ja mora da priznam da to retko radim. Rucnu povlacim samo kad ga parkiram negde na uzbrdici i nizbrdici a nekad ni tada.

Sve je čudno kod mene, a nije me briga zbo garancije.

Da upalim auto mogu samo kada je u N ili P. Na primer u P je i ja ne moram da pritisnem taster na menjaču, već samo obalim ručicu u D i vozim. Mislio sam da moram da prisnem ručicu, ali ne moram.

U vožnji mogu bez pritiska ručice da izbacim iz D u N, npr vidim semafor crveno, ja ga izbacim iz D u N :mrgreen: Loša navika, al ništa mu ne smeta. Ako se u medjuvremenu upalilo zeleno, samo za ubacim u D bez pritiska tastera. Taj taster ne koristim nikada!

Kada sam u D, mogu da ba prebacim desno u Manuelni mod bez pritiska tastera i da vratim takodje.

Kada ga ugasim, mogu da izvučem ključ ako je u D. Na drugim to ne može, a ovde može.

Izvadim ključ, zaboravim da upacim u P, zaboravim ručnu i ode auto u pm.

Upravo sam hteo da pitam kako uopste izvadis kljuc iz brave jer kad automatski menjac ostane na bilo kom polozaju sem P jednostavno kljuc ne moze da se izvadi.
A sto se tice N polozaja ,nisam Tihi pitao za menjac nego za vuču kad se stavi na N koji pogon onda radi.
Ja sam doterao Vitaru na 4H i nisam primetio nista neobicno tj auto se ponasa kao i svaki drugi a u tom polozaju je i bio prekidac.
Zato pitam sta se desava kad se prebaci na N.

Nisi me razumeo, znam čemu služi S mode. Hoćeš da kažeš da kada vozim npr na 3500 rpm kontantno na S modu, on neće da prebaci u viši stepen kao što bi D mode uradio? Kapiraš da ako voziš 4. brzinom na 3500 rpm, posle kontantne vožnje od 2 sekunde, on će prebaciti u 5. brzinu. A kod S moda neće?

W kod mečke ne koristi prvi brzinu, kreće drugom.

Dule, skorije sam u oglasu video vitaru V6 benzin 3000 i nešto kubika, sve od opreme ima. Prvi put tako nešto da vidim.

U S modu se brzine minjaju u graničnom području okretaja a to se teže dostiže i to ti je razlog, visoki okretaji su potrebni da stvore pritisak ulja za daljnju promijenu brzine.

- - - - - - - - - -

Auto se može gurati jer je mala brzina ali prilikom šlepanja a dasu pogonski kotači na podu oni priko osovina i diferencijala stvaraju vrtnju i samim tim negativan pritisaku mijenjaču a to ga oštećuje.

- - - - - - - - - -

kazem ti nemas pojma.barem u mom slucaju

kad ubacim u drugu auto drzi drugu brzinu i nema promene iste ni u kom slucaju

To ti je kao da na manuelnom menjacu ubacis u drugu brzinu i to je to

Ovo koristim kad se spustam nizbrdo da manje koristim kocnicu, jer auto uvek automatski menja cim dostigne jedan odredjeni broj obrtaja , u vecu brzinu sto kad ides nizbrdo ne valja jer ako si na primer u 4 ili 5toj mora nonstop da stiskas kocnicu dok ako si u drugoj, vrlo retko...

Ista je stvar i na Hondi stim sto na Accordu nemam ovu prvu i drugu brzinu jer je menjac full tiptronic, tu samo prebacim rucicu menjaca u levo u manuelni mod i pomeranjem menjaca gore/dole menjam u visu ili nizu brzinu . I istto tako kad stavim da mi menjac bude u drugoj brzini on ne menja iz prve u drugu vec stoji konstantno i iskljucivo u drugoj brzini

N ti je na automatiku dule isto kao kad izbacis menjac iz brzine na manuelcu mozes i tako da vozis auto ali naravno on ne prima gas.

- - - - - - - - - -

moze da se slepuje. samo je fora da ako je prednja vuca da se dignu prednji tockovi, a ako je zadnja da se dignu zadnji

@megafavor , neverovatno mi deluje da mozes da ugasis auto dok ti je menjac u D? :eek:

Ja ni na jednom autu kojeg imam ne mogu da ugasim auto dok ne ubacim menjac u N . Tek kad ubacim menjac u N mogu da izvadim kljuc iz brave i ugasim auto.

E sad kazu za automatik neki da uvek treba da povuces rucnu kad ga ubacis u N , da sacuvas lanac a ja mora da priznam da to retko radim. Rucnu povlacim samo kad ga parkiram negde na uzbrdici i nizbrdici a nekad ni tada.
Tihi opet budalačeš, u položaju 2 imaš prvu i drugu,dakle neće pribaciti u treću ali kod male brzine može i mora vrati u prvu, sve ostalo je neispravno.

Upravo sam hteo da pitam kako uopste izvadis kljuc iz brave jer kad automatski menjac ostane na bilo kom polozaju sem P jednostavno kljuc ne moze da se izvadi.
A sto se tice N polozaja ,nisam Tihi pitao za menjac nego za vuču kad se stavi na N koji pogon onda radi.
Ja sam doterao Vitaru na 4H i nisam primetio nista neobicno tj auto se ponasa kao i svaki drugi a u tom polozaju je i bio prekidac.

U N ne radi pogon jer tada vrtnja motora ne utječe na stvaranje uljnog pritiska u mijenjaču.

Aha pitao si za reduktor. Neutral na reduktoru se koristi kada zelis da slepujes auto....

Ne znam vitarine prekidace al verovatno ima 4H i 4Lo ako ima redukciju.

4H je normalan 4x4 pogon , neki isto imaju i 2H sto znaci da auto ide na zadnju vucu (na primer Nissan Pathfinder ima to podesavanje kao i dosta pickupova) , 4Lo zakljucava centralni diferencijal i prebacuje reduktor u nizi sistem prenosa.

- - - - - - - - - -

Ja koji god automatik da sam vozio nisam moga izvadit ključ iz brava ako mije na položaju P.

Isto tako kod mercedesa ako dođe do gubitka struje (akumulatora) ne možeš izvući ključ iz brave.

Auta koja imaju stalni pogon na sve kotače ne mogu radit tehnički pregled na valjcima u bilo kojoj stanici,sve bi polomili.

ja radim tehnicki pregled na valjcima ali oni imaju specijalno podesavanje za 4x4 pa nema nikakvih problema tj radim tehnicki gde se radi i za normalna auta.

Back