Generalna diskusija, noviteti, nemačka vs japanska auto industrija i slično

Ko je bolji?

• Švaba

• Japanac

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
znaci zato ti dizel krsevi krecu da se raspadaju cim izadju iz garancije :lol:

- - - - - - - - - -

E pa vidis nepoznavaoce automobila,kompresija se na dizelasima nije menjala i ona je tolika vec poprilicno dugo ali ti navodno znas da to kratko traje dok jedan Punto 1,3 M-jet prelazi opusteno pola miliona km bez nekakvih problema.:per:
I sad nam pricas kako kompresija lose utice na auto a onda Mazda tek treba da se ispita jer to je Mazda a da je nekim slucajem Audi verovatno bi se raspao na 50k km jel tako? :hahaha:

ne prelazi

ovaj isti komsija koji ima Audi A6 karavan, ima i Fiat dostavno vozilo sa mjet motorom. Crkle su mu dizne na nekih 200.000 km a vozilo je do sada preslo 350.000

No opet bolji je Fiat od ostatka druzine ako nista drugo zato sto su njegove dizne najjeftinije za zamenu.

znaci zato ti dizel krsevi krecu da se raspadaju cim izadju iz garancije :lol:

- - - - - - - - - -

ne prelazi

ovaj isti komsija koji ima Audi A6 karavan, ima i Fiat dostavno vozilo sa mjet motorom. Crkle su mu dizne na nekih 200.000 km a vozilo je do sada preslo 350.000

No opet bolji je Fiat od ostatka druzine ako nista drugo zato sto su njegove dizne najjeftinije za zamenu.

E pa vidis koliko pojma nemas o kolima?
Po tebi kad crknu dizne onda je crkao i motor jel da?
Pa zamenis te dizne i opet vozis ko zna koliko a to ce biti uslovljeno s tim sta sipas u motor tj koje i kakvo gorivo.
Dizne su potrosni deo na motoru a to isto je i turbina i plivajuci zamajac kao i kvacilo i oni su samo prateci delovi motora.
Samo motor moze da predje mnogo vise od navedenih delova tako da sad sui valjda nesto naucio i kad kazes da dizel pocne da se raspada na 200k km to ne znaci da se motor raspada nego da su se potrosili neki potrosni delovi na tom motoru
sizife ti TFSI su osetljivi na lose gorivo i zato tako radi.
Generalno sve vise proizvodjaca tezi ka tim motorima sa direktnim ubrizgavanjem radi manje potrosnje ali to su sve gluposti jer i najobicniji atmosferski motori su bili sasvim zadovoljavajuci no nesto novo mora da se izmislja.

Veca snaga, manja potrosnja, manje zagadjenje, na zapadu je ekologija izuzetno bitna stvar. Kod nas mozes na sred ulice da isipas 5l motornog ulja, i nikog nije briga. Tamo ces za to da zaglavis robiju + novcanu kaznu + troskove dekontaminacije zivotne sredine.

Sluzbena kola, ko zna kakvo se gorivo sipa, mozda onaj dizel od 70 dinara za litar. Trebalo bi da te dizne traju malo duze, nije to dci, tdci i slicno :)

E pa vidis koliko pojma nemas o kolima?
Po tebi kad crknu dizne onda je crkao i motor jel da?
Pa zamenis te dizne i opet vozis ko zna koliko a to ce biti uslovljeno s tim sta sipas u motor tj koje i kakvo gorivo.
Dizne su potrosni deo na motoru a to isto je i turbina i plivajuci zamajac kao i kvacilo i oni su samo prateci delovi motora.
Samo motor moze da predje mnogo vise od navedenih delova tako da sad sui valjda nesto naucio i kad kazes da dizel pocne da se raspada na 200k km to ne znaci da se motor raspada nego da su se potrosili neki potrosni delovi na tom motoru
sizife ti TFSI su osetljivi na lose gorivo i zato tako radi.
Generalno sve vise proizvodjaca tezi ka tim motorima sa direktnim ubrizgavanjem radi manje potrosnje ali to su sve gluposti jer i najobicniji atmosferski motori su bili sasvim zadovoljavajuci no nesto novo mora da se izmislja.

kako to da dizne nisu potrosan deo na benzincima?

Jos benzinska dizna kosta 20-30e a dizelska 200-500e

- - - - - - - - - -

Veca snaga, manja potrosnja, manje zagadjenje, na zapadu je ekologija izuzetno bitna stvar. Kod nas mozes na sred ulice da isipas 5l motornog ulja, i nikog nije briga. Tamo ces za to da zaglavis robiju + novcanu kaznu + troskove dekontaminacije zivotne sredine.

Sluzbena kola, ko zna kakvo se gorivo sipa, mozda onaj dizel od 70 dinara za litar. Trebalo bi da te dizne traju malo duze, nije to dci, tdci i slicno :)

npr znam slucajeve gde su ljudi kupovali fals dizel gorivo za kamione, i vozili robu u EU , zaustavili ih u Austriji, uradili analizu goriva, onda ih kaznili i odrapili po dzepu tesko, plus im fakturisali troskove unistavanja ekoloski neprihvatljivog goriva, plus praznjenje celog rezervoara.

Ma jok i nisu potrosan deo na benzincima samo sto malo malo pa plinasi idu na ciscenje dizni i tako sve do jednog dana kad vise ne mogu da se ociste jer su se istrosile a onda se kupuju nove.
Da nije tako ne bi ti znao cenu dizne.:per:
A eto i neki jaci benzinci imaju plivajuci zamajac koji takodje odlazi pa jel i to nije potrosni deo na benzincu?
Znaci,motor ne crkne na dizelasu ni posle pola miliona km i moze da sluzi jos poprilicno ali mu odlaze prateci delovi koji su potrosni.
Jesmo to sad ustanovili za sva vremena?
A sto se tice te kontrole opet lupas jer kamiondzije su znale da sipaju loz ulje u kamion i tu nikakve razlike nema jer je to identicni eurodizel ali sa ubacenom bojom da bude drugaciji a da bi mogli da ga kontrolisu jer on je jeftiniji a posto oni nece da dozvole da se to gorivo predvidjeno za nesto drugo koristi u vozilima onda kontrolisu i naplacuju kazne.
Ono sto se mora uraditi da bi se izbegla sledeca kazna je da se skine i dobro opere rezervoar jer cak i 6 meseci posle sipanja jednog rezervoara oni mogu da ustanove da vozis na loz ulje iako ne vozis jer ta boja ostaje u rezervoaru i onisa svojim instrumentima koji su veoma osetljivi dobiju rezultat da ne vozis na eurodizel.
Imam drugara kamiondziju koji je to radio i platio kaznu i nikad vise nije sipao lozak.

na ciscenje dizni idu samo ljudi koji voze stare plinske uredjaje koje pale i voze na plin pa im benzinske zapuse usled nekoriscenja.

Moderni plinasi, a to su sva auta od 2000te godine do danas, nikada ne idu na ciscenje dizni, jer auto uvek pali na benzin pa prebacuje na plin kad dostigne radnu temperaturu.

Motor na dizelasima crkava mnogo vise nego na benzincima jer havarija uljne pumpe gotovo uvek po pravilu dovodi do crkavanja turbine i havarije motora.

Posto benzinci nemaju taj problem samim tim su pouzdaniji.

Sve u svemu ko zeli da se vozi jeftino a kvalitetno i da izbegava skupe kvarove i popravke zna da je dizel veoma los izbor.

Danas sam imao priliku da se potrkam sa A4 1.8t na krivudavim brdskom putu, sreca pa nema dugih pravaca :) Na uzbrdici neuporedivo brze bolje povlaci, ako je 30ks jaci, kao da je 100ks jaci, ali sam to uspesno nadoknadjivao u krivini. i na kraju pobedio :) Recimo da Golf 4 2.0 tdi 140ks, na istom putu nije bio ni blizu ovom 1.8t. Jeste mi bezao i on, ali ni bilizu kao A4. Znam vlasnika, 1.8t nije cipovan, tako da nije do toga, a vozac Golfa je takodje forsirao motor, mada bih rekao malo manje nego vozac Audija,

@Master
Ima benzinaca koji prelaze milion, recimo VW/Audi petocilindricni motori, a i 500k je sasvim ok kilometraza, full generalna ne izlazi preko 1k evra, posle predjes jos 500k, a nove dizne cesto izlaze toliko, tako da s te strane dizel nije nista ekonomciniji, jedino sto generalna ume da potraje, pa si bez auta. Jos na tdi do 500k km promenis najmanje jednu bregastu :)

Tihi je opet pokazao znanje.:hahaha:
Uljna pumpa je uljna pumpa bila na benzinskom ili dizel motoru i sluzi istoj svrsi i tera ulje koje podmazuje motor.
Njegov problem je sto bi da kupi auto i da ga ne odrzava a takvi su i ostali gradjani Raske jer im konstantno nesto crkava.
E pa kad posvetis paznju svom ljubimcu na 4 tocka onda ce to da bude malo drugacija prica i ima da se vozis s osmehom na licu godinama.
botr zar ne mislis da je malo do vozaca?
Taj A4 te otrese i u startu i u krajnoj brzini po svim specifikacijama.
Eto bio sam za vikend u Rumuniji na Transalpini i moja Honda nije mogla maltene nista Yamahi Majesty 150 i Apriliji Atlantik 200. Samo sam na pravcu bio brzi ali u krivinama su momci bili bolji od mene i ja to priznajem.

To da dizel motor crkne pre benzinskog je čista izmišljotina.Dizeli dostižu sa lakoćom milionske kilometraže dok benzincima je plafon 500-600 hiljada,Retki su benzinski motori koji mogu dogurati do miliona a da se ne mora raditi generalna.
Dobro,ima proizvođača dizela koji imaju malo više problema od drugih pa dođe do usputnih kvarova.

dostizu ako si spreman da ulazes u dizne turbine , menjanje klipova klipnjaca , radilice , bos pumpe...

dostizu al uz koju cenu

pa bilo gde vama na zapadu ce majstor da uzme 1000-2000e samo za ruke jer ne moze ispod 10 radnih sati bilo sta od ovoga da se odradi

Tihi je opet pokazao znanje.:hahaha:
Uljna pumpa je uljna pumpa bila na benzinskom ili dizel motoru i sluzi istoj svrsi i tera ulje koje podmazuje motor.
Njegov problem je sto bi da kupi auto i da ga ne odrzava a takvi su i ostali gradjani Raske jer im konstantno nesto crkava.
E pa kad posvetis paznju svom ljubimcu na 4 tocka onda ce to da bude malo drugacija prica i ima da se vozis s osmehom na licu godinama.
botr zar ne mislis da je malo do vozaca?
Taj A4 te otrese i u startu i u krajnoj brzini po svim specifikacijama.
Eto bio sam za vikend u Rumuniji na Transalpini i moja Honda nije mogla maltene nista Yamahi Majesty 150 i Apriliji Atlantik 200. Samo sam na pravcu bio brzi ali u krivinama su momci bili bolji od mene i ja to priznajem.

uljna pumpa u ovom slucaju podmazuje turbinu i ona se nalazi u karteru.

Usled njene neispravnosti sto obican vozac nema sanse da moze da detektuje dolazi ili do slabijeg pritiska ulja ili do prestanka istog i crkavanja turbine. Posle to ulje , iscuri u motor i napravi havariju istog.

Takodje cest kvar prouzrokuje i prepunjavanje turbine tj otkazivanje senzora pritiska.

Sve u svemu praksa je pokazala da dizelasi pate od mnogo problema i kvarova danas za razliku od benzinaca koji su , to praksa majstora pokazuje daleko manje kvarljiviji i pouzdaniji plus u slucaju kvarova njihova opravka kosta mnogo manje.

Ako nisi znao forum ne sluzi da se pise iz iskustva drugih nego iz licnog iskustva.
A ti iskustva nemas da bi pisao o dizelasima.
Eto iskustva gde smo vozili iza jednog auta koji je toliko dimio na auspuh beli dim da sam ja insistirao da ga zaobidjemo sto pre jer nas je gusio.
Benzinac kom je motor bio gotov i koji je jeo ulje.
Ti stalno pricas o crnom dimu iz dizelasa a crn dim znaci da su dizne lose a jos nisam video da pises o belom dimu koji je manifestacija loseg motora sto znaci da su dizelasi dugotrajniji a to sto imas posle 200+ km da nesto ulozis u njega na propratne delove pa to vozaci dizelasa znaju da ih ceka ali uloze pa se opet sltko vozaju.
Znaci da ne previdimo cinjenicu da se na forumima pise iz licnog iskustva tako da imas jedino pravo da pises o svom ili svojim automobilima a sve ostalo ti ne vazi jer ti si to procitao na internetu ili video kod svog nepostojeceg suraka.:)

Moje misljenje je da Ford pravi dosta dobre automobile, ali ima i svoje mane, limarija, skoro video jednog trulog, zbog skupe popravke dizel motora, delphi dizne, pumpa, itd. Focus 2 ima zestoko niscu cenu, a sto se tice utiska u voznji i svega ostlaog, od mene ima visoku ocenu.

Beli dim znaci da auto trosi rashladnu tecnost, a ne nuzno i da ima los motor. Beli dim potice od vode, sivkasto plavi od ulja, crni od viska dizela/benzina. Ja video dizela koji dimi i plavi i crni dim istovremeno, i to tdi.

Ok, dizel motor je dugotrajniji, sam motor, ali recimo ako ti na vec spomenutom Fordu imas havariju sa diznama i pumpom, sto izadje oko 1k evra, imas vise nego dovoljno para za full generalnu benzinskog motora, a gde su ti zamajac, turbina, egr, dpf, itd. To sto se kod nas egr zatvori, dpf izbaci, ne znaci da tako treba i da je to resenje. Resenje je onako kako je fabrika predvidela, sve ostalo je budzenje i s tim budzenjem auto nije u savrsenom stanju. On radi, ali ne radi kako je fabrika zamislila.

Ako nisi dobro procitao na moju inicijativu smo zaobisli taj auto jer je smrdelo iz njega na sagorelo ulje samo tako.
o voda nije sigurno.
Danas idem sa Najlon pijace i ispred mene opet benzinac a kolje sa smradom ulja samo tako i ja ga zaobidjem praveci prekrsaj u brzini a samo da ga se resim sto pre.
Inace sam danas bio u prodavnici za japanska vozila da kupim pk kais za RAV jer je poceo da proklizava i da mi pravi problem u prodaji jer posle voznje se pocelo diiti ispod haube ali sa strane pk kaisa i bio sam kod mehanicara gde smo ustanovili da je kais pa sam otisao da kupim novi.
Uzgred onako iz cista mira pitam prodavca kog inace znam od ranije za misljenje o Accordu kao njegovom ali sa 2,4 motorom na sta je on odmahnuo glavom.
Ja ga pitam zasto a on ce da je imao priliku da vozi Accord sa automatskim menjacem i da taj auto ne ide nista bolje od Acorda sa 2.0 motorom i pritom trosi ulje poprilicno. Pitam ga koliko je t ulja i on rece oko litar na 2000km i da je to odlika tog motora i da to hondasi znaju.
Znaci sad znamo da su bajke bajke i hvalospevi padaju u vodu a pogotovo zbog pljuvanju po Pasatu i kako njegovi vlasnici moraju da nose ulje u gepeku.
Opa pa i vlasnici Accorda to moraju da cine ako imaju 2,4 motor.
Da se razumemo da je 2.0 motor nahvalio i tu se hauba ne otvara kako on rece.
Takodje je rekao da je novi Accord kao sto moj kum ima veci nazad i da je udobniji od starog modela.
Rece da Accord nije za porodicu i da jedino u njemu vozac uziva jer je sportski trimovan i dosta tvrd dok je ovaj noviji meksi i pravljen je kao limuzina.
Znaci znam coveka i da vozi Accord vec godinama a njegova ocena za Accord 2007 je da je to ustvari Civic sa velikim motorom kako se danas izrazio.

Imam dosta njihovih produkata,zadovoljan sam sa svima osim onoga za felne,nije nešto posebno ili ja ne napravim dobar odnos hemikalije i vode.
Koristim sprej sa mirisom žvaka,odličan je,i dobro je što ne ostaje dugo,nego par dana,zavisi koliko naprskaš.
Sad sam skoro nabavio njhov All In One polish i vosak,pa čekam lepo vreme da ispoliram Range Rovera.

Generalno u svoj ovoj raspravi vidim da retko ko spominje Ford.
Iz iskustva i prodaje sam shvatio da je to odlican automobil ali da kod nas iz nekog ,ne znam kog razloga,nije omiljen iako ga vozaci voze s osmehom na licu i sledeci njihov auto je opet Ford.
Ako cemo gledati cene cak i iznenadjuje.
http://www.autoportal.rs/novi-automobili/ford/ford-focus-1-6-vct-85ks-m5-euro-v-5-vrata.html

ford je neuporedivo bolji izbor od bilo kog nemca iz iste klase. Jedino sto ja imam zamerku je los kvalitet kablova i tako nekih creva i plastike

No ono sto je najvaznije , limarija, trapovi, i pre svega motor i menjac su odlicni i pouzdani. Barem kod benzinaca.

Dizelase prate iste boljke ko i sve druge dizel purnjare...

Ako nisi dobro procitao na moju inicijativu smo zaobisli taj auto jer je smrdelo iz njega na sagorelo ulje samo tako.
o voda nije sigurno.
Danas idem sa Najlon pijace i ispred mene opet benzinac a kolje sa smradom ulja samo tako i ja ga zaobidjem praveci prekrsaj u brzini a samo da ga se resim sto pre.
Inace sam danas bio u prodavnici za japanska vozila da kupim pk kais za RAV jer je poceo da proklizava i da mi pravi problem u prodaji jer posle voznje se pocelo diiti ispod haube ali sa strane pk kaisa i bio sam kod mehanicara gde smo ustanovili da je kais pa sam otisao da kupim novi.
Uzgred onako iz cista mira pitam prodavca kog inace znam od ranije za misljenje o Accordu kao njegovom ali sa 2,4 motorom na sta je on odmahnuo glavom.
Ja ga pitam zasto a on ce da je imao priliku da vozi Accord sa automatskim menjacem i da taj auto ne ide nista bolje od Acorda sa 2.0 motorom i pritom trosi ulje poprilicno. Pitam ga koliko je t ulja i on rece oko litar na 2000km i da je to odlika tog motora i da to hondasi znaju.
Znaci sad znamo da su bajke bajke i hvalospevi padaju u vodu a pogotovo zbog pljuvanju po Pasatu i kako njegovi vlasnici moraju da nose ulje u gepeku.
Opa pa i vlasnici Accorda to moraju da cine ako imaju 2,4 motor.
Da se razumemo da je 2.0 motor nahvalio i tu se hauba ne otvara kako on rece.
Takodje je rekao da je novi Accord kao sto moj kum ima veci nazad i da je udobniji od starog modela.
Rece da Accord nije za porodicu i da jedino u njemu vozac uziva jer je sportski trimovan i dosta tvrd dok je ovaj noviji meksi i pravljen je kao limuzina.
Znaci znam coveka i da vozi Accord vec godinama a njegova ocena za Accord 2007 je da je to ustvari Civic sa velikim motorom kako se danas izrazio.

meni je moj 2.4 motor od menjanja do menjanja znao da popije pola litre ulja mozda par puta ne secam se. Ali generalno nije pravilo da se to desava.

Accord koji ja imam je sportska limuzina , samim tim jeste tvrdji nego limuzine ciji je trap tjuniran da daje udobnost na duze relacije a to su klasicne limuzine.

Da 2.4 Accord ne ide nista bolje od 2.0 moze da prica samo neko onako napamet. Sva sreca imaju sajtovi gde se vidi da je 2.4 brzi od 2.0 za 1.4 sekunde od 0-100. U voznji po gradu nije neka razlika ali na otvorenom jeste.

Ja sam pre ovog Accorda kojeg imam gleedao u Beogradu 2006 godiste 2.0 motor i nekako mi se nije svideo unutra u toj osnovnoj opremi mi je dosta jeftino delovao. Executive tj full oprema je skroz druga prica.

Sve u svemu Accord je jedna od najboljih kupovina narocito kao nov auto.

Glavna mana po meni sada je sto model od 2008 godine drzi previsoke cene kod nas. I kod nas ljudi skapirali da je Honda nevidjen kvalitet pa polovnjaci drze veoma visoke , tj da se izrazim bolje nerealno visoke cene u rangu sa nemackim vozilima . Najjeftiniji 4 godine star se prodaje za 13.000 evra

I vrlo ih malo ima u prodaji - a vidjam dosta na putevima znaci voze se. To znaci da ljudi kapiraju kako je to kvalitetno vozilo i skoro niko ih ne prodaje vec svi voze dok se ne raspadnu. Ako se ikada raspadnu. Ili im ne dosade.

Poredjenja radi VW Passat 2012 godiste se moze naci i za 9500-10.000e tj za 30% nizu cenu od Accorda.

Poslednja izmena:

Back