Generacija X – žene koje nemaju ni porodicu ni karijeru

E, aj' se vrati pa pročitaj ponovo post na koji si odgovorio ono o genetskom otpadu.

Nema šta da se vraćam . Ta Helen je u doba dok je mogla da rađa smatrala da potomstvo nije važno . Takvu samoubilačku misao priroda stavlja u glavu samo onima koje hoće da ukloni iz genetskog materijala - dakle genetskom otpadu . Sad je Helen najzad došlo iz d..eta u glavu , ali je kasno .

Svakoj normalnoj i zdravoj ženi porodica je na prvom mestu . Ova žena je to shvatila , ali sad joj je (prema članku) kasno da postane majka .

...sta je tu cudno osim da se muskarci za razliku od zena zbog karijere ne moraju odreci roditeljstva ...a zene kad se odreknu onda su sponzoruse :think:

...razmnozavacete se vi deobom ako se ne dozovete pameti:D

...sta je tu cudno osim da se muskarci za razliku od zena zbog karijere ne moraju odreci roditeljstva ...a zene kad se odreknu onda su sponzoruse :think:

...razmnozavacete se vi deobom ako se ne dozovete pameti:D

Priroda nije stvorila ženu da bude lovac i snabdevač porodice , nego da bude majka i čuvarica doma . Žena koja bi htela da igra ulogu muškarca je genetska greška i priroda tu grešku ispravlja .

mene mnogo vise fascinira pojava nekog ko nikad nije ni planirao da ima karijeru a nema ni porodicu...
produzeno detinjsvo u vidu zivota sa roditeljima, studiranja do 35-te i eventualno nekog poslica (ako i to)...

Ja upravo poznajem jednu ovakvu osobu, i ne bih mogla reći da me fascinira, ali da bih volela jedan dan da budem ona, pa da skapiram šta misli, volela bih.

Ona prosečno izgleda, prosečno je inteligentna, nije obrazovana (završila je neki kurs), nikada nije bila zaposlena, živi sa roditeljima i bratovljevom porodicom i po opisu, meni je ona ta žena X.

E sada, karijeru nikada nije ni mogla da gradi, jer je škola nije zanimala, ali mogla je da bude zaposlena, pa da od kasirke stigne do šefa marketa, npr. ali nije htela. Njen, i stav njenih roditelja, koji su bili vrlo imućni kada je ona počinjala da živi,bio je da je glupo raditi za tamo neku platu, da te zeza neko "gori od tebe". :roll: A pritom, ni sebi ni njoj nisu umeli da objasne da bi ona trebalo da završi medicinski fakultet, ili građevinski, ili ETF, pa da ona bude nekom nadređena. jer lako je imati stav i biti iznad drugih kada si doktor nauka.

Porodicu nije htela da zasniva do 30-e godine, po ugledu na svoju tetku, koja je fakultetski obrazovana, a ona je mislila da takav tetkin život koji joj se dopadao ima veze sa godinama u kojima je zasnovala porodicu, a ne sa nekim drugim okolnostima. Mislila je da nikada neće napuniti 30. godina, a ona napunila i 40. Sama. Jer je u 35 - oj raskinula petnaestogodišnju vezu, misleći kako će prvo taj, a posle njega svi drugi leteti za njom. Kad ono - ćorak.

I eto. Ni posla, ni karijere, ni muža, čak ni bivšeg, ni dece ni u najavi, ni radnog staža - ničega. Život prošaopored nje. Ostala sama u selu, bez društva, jer svi odavno imaju porodice, ostala da živi tuđ život, kada nije umela da se izbori za svoj.

I eto. Ni posla, ni karijere, ni muža, čak ni bivšeg, ni dece ni u najavi, ni radnog staža - ničega. Život prošaopored nje. Ostala sama u selu, bez društva, jer svi odavno imaju porodice, ostala da živi tuđ život, kada nije umela da se izbori za svoj.

A da li je nesrećna? Postoje ljudi koje sve te normalne stvari zaobiđu, a njima je ipak lepo.

Prema rezultatima novog istraživanja koji su objavljeni u časopisu „Dejli Mejl“, među Britankama rođenim između 1965. i 1978. godine ima čak 43 odsto njih koje nemaju decu. Žongliranje karijere i porodice u uslovima modernog doba sve je teže, pa ne čudi što se žene često opredeljuju za uspeh na samo jednom od ova dva polja. Međutim, postoje žene koje nemaju ni porodicu ni uspešnu karijeru. Te žene je „Dejli Mejl“ nazvao zajedničkim imenom “Generacija X“.

Mnoge pripadnice lepšeg pola u kasnim dvadesetim godinama svesno donose odluku da će se posvetiti poslu, odlažući rađanje dece i izgradnju porodice za nešto kasnije.

Međutim, nije retko da, uprkos snažnoj volji i trudu, one ne uspevaju da postignu uspeh kome su se nadale.

Helen Meknejlen (44) radila je na visokoj poziciji u firmi „Goldman Sachs“, koja se bavi finansijama, ali je dala otkaz kada je shvatila da više ne može da se nosi sa pritiskom.

“Na početku sam bila oduševljena što ću raditi kao jedina žena trgovac u atmosferi nabijenoj testosteronom. Imala sam šestocifrenu platu, kuću u Njujorku i farmu u Hempširu. Međutim, uskoro sam shvatila da ne mogu da ispratim nametnuti tempo prekovremenog rada i celonoćnog provoda sa kolegama i klijentima. Čitave vikende sam provodila u krevetu i osećala sam ogroman pritisak. Planiranje porodice mi nije bilo ni nakraj pameti.“, kaže Helen, dodajući: “Sada više nemam visoku poslovnu poziciju, a previše sam stara da bih rodila decu.“

Dr. Anđela Karter sa Instituta za poslovnu psihologiju univerziteta u Šefildu, objašnjava da žene iz “Generacije X“ ustvari veruju u mit koji im je predstavljen, a na kraju ostaju bez ičega.

“Ove žene su odgajane tako da veruju kako mogu da postignu sve – i veliku porodicu, i dobrog muža, i uspešnu karijeru, ali kada shvate da poslovni svet oduzima toliko energije, one najčešće odustaju od karijere i traže nazad svoju slobodu. Međutim, najčešće ovu odluku donose u trenutku kada više nisu biološki sposobne da imaju potomstvo “, ističe Anđela Karter.

Da li biste vi žrtvovali ulogu majke radi karijere, ili vam je ipak porodica na prvom mestu?

Jedan zanimljivo,istovremeno i tuzno novinsko istrazivanje..

Sto bih zrtvovala bilo sta?
Ovo me podseti na jednu ludu poznanicu koja tokom citavog fakulteta nije imala momka jer nije mogla da uskladi sa ucenjem :dash:
Pitala me je za savet kako uspevam da ucim kad imam momka :eek:
Kao da jedno iskljucuje drugo...
Isto i ovde...karijeru mozes izgraditi bar donekle i pre nego sto osnujes porodicu, a posle nakon pauze nastaviti dalje..

Honduras:
A da li je nesrećna? Postoje ljudi koje sve te normalne stvari zaobiđu, a njima je ipak lepo.

Pa ne znam ja da li je ona srećna ili nesrećna, ali mi se čini da je večito nezadovoljna. A ja koja posmatram to sa strane, pitam se čime bi i mogla da bude zadovoljna? Ne znam šta može da bude lepo u životu bez sadržaja? A meni taj njen život izgleda totalno nesadržajan i nezanimljiv. Nije vozač, a živi u selu gde autobus prođe 2x dnevno, mada ne znam ni kuda bi išla da prolazi češće, jer za sve treba para. Ne koristi internet uopšte, rekla sam da nema drugarice, nigde ne izlazi, ni sa kim se ne sreće...Meni totalno nejasan život. :(

mene mnogo vise fascinira pojava nekog ko nikad nije ni planirao da ima karijeru a nema ni porodicu...
produzeno detinjsvo u vidu zivota sa roditeljima, studiranja do 35-te i eventualno nekog poslica (ako i to)...
inace, ova pojava postoji i u Japanu (?!) i zove se parasite single :D
znaci, ipak nam nije kriva nasa "beda" na koju se stalno pozivamo nego nesto drugo...
sta, nemam pojma....

mozda je to prava generacija x?
e to i ja obozavam,kad predju 30 a zive kod mame i tate jer im je tako jeftinije,stan ne placaju,kao nesto rade da se zove da su samostalni a zapravo nisu jer nikad nisu otisli u pravu nabavku,nikad nisu docekali goste,imaju svoju sobu ,eeeejjj sobu sa 30?!
a sto se tice teme ne nisam bila spremna da se odreknem karijere zbog posla,mada bas me zanima sta vi ovde priznajete pod karijera,je l mora da budem milka forcan ili se priznaje i nesto manje,npr jednostavno kad si ambiciozan i zelis vise
ali nisam bila spremna da se odreknem ni porodice zbog karijere,jednostavno uradila sam kako sam mogla i morala,i trudim se da odrzim ravnotezu
i bas me zabole sta ce neko da misli o tome

Ja upravo poznajem jednu ovakvu osobu, i ne bih mogla reći da me fascinira, ali da bih volela jedan dan da budem ona, pa da skapiram šta misli, volela bih.

strasno...
ali to je drastican primer...
ono sto je iznenadjujuce je da ima puno slicnih prica, ali pritom taj neko ipak ima neki posao/zavrsen faks pa to na prvi pogled ne izgleda tako strasno...
a isto sranje - zaustavljen zivot na nivou adolescencije...

sto se tice karijere, ne mogu smatrati karijerom posao uciteljice npr...ili profesorke engleskog u osnovnoj skoli...ili bilo koje drzavne sluzbenice...
karijera ne znaci ni biti Milka Forcan, ali ipak, mislim da ljudi mnogo lazu sebe kad misle da grade karijeru na ustrb...zivota?
a ustvari samo imaju posao kao i 90% zaposlenihu svetu, samo im neko kuva, namesta krevet, placa racune i brine o svemu....
mozes misliti obaveza....

e a kao kad imas decu, onda si ostvaren kao ljudsko bice:)
ili ako si doktor nauka, onda ti je oprosteno sto nemas dete.
misim sio mi ga djura.
ima ljudi koji su ceo zivot nezadovoljni, i neostvareni..i takvih ima i medju onima koji imaju decu, i medju onima koji nemaju decu. i medju onima koji imaju karijeru, i medju onima koji zive kod roditelja..
sto puta su mi gori oni koji imaju decu, a deca po ceo dan prepustena sama sebi, agresivna, nevoljena, pasivno-agresivna..
nema pojma, nekako ne mogu tako da gledam ljude,
ni zene.

Ovde je stavljen primer koji se retko sreće u svetu a kamoli kod nas....I koju karijeru ovde jedna prosečna žena može da napravi?!...msm ajd iskreno......ovde se žene odriču materinstva zbog bede a ne zbog karijere.

Dobro neke i zbog karijere.....ali koja je to ovde karijera......kao uspesna si sa platom od 600-700 evra....imas karijeru :) Smejurija.

Sa stanovišta prirode , više vredi čistač ulice koji odgaji petoro dece nego doktor nauka bez dece . Sledeća generacija će ličiti na te i takve čistače ulica , a ne na vajne doktore nauka .
ziveli cistaci ulica:)
majku mu, ko izmisli vatru, i sve ono nesto, sto ljude odvoji od zivotinja?
cistaci? oni najnizi iz plemena?
problem covecanstva nije mali broj dece, vec ratovi, bolest, prenaseljenost..
iz kog si ti filma prijatelju?:)

Back