Gde se dobro jede po Srbiji?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ambijent...inace ima i terasicu i pogled na reku :)

rr2.jpg

mozda bi trebalo da se usvoji neki standard,bar amaterski za procenu hrane.bar neke.iako je to tesko.nisu svi isti.svako voli po svom ukusu.na osnovu ovih par foto vidim da je pomfrit lose spremljen -pun ulja,lomi se,sija se.neko to i ne primecuje .kod nas se socnost retko spominje kod opisa jela od mesa i rostilja.kajmak ide da sakrije drugi ukus i da popuni prazninu .dobar kajmak koga je inace tesko naci je sam za sebe delikates i kompletan obrok - sa salatom.imamo ekstra restorane ali treba ih naci. sem hrane i cena je jako vazna .svi ti uzivaoci hrane po restoranima treba da znaju da je vecina mesa i preradjevina iz supermarketa i slicno.isto vazi i za morsku ribu. i stalan kvalitet . mislite da je jednostavno skuvati sladak kupus,sa ovcetinom i junetinom, i to da bude svaki dan priblizno isti kvalitet . ili neke corbice ili supice koje su ustvari jako vazne.mnogo ce vode da protekne dunavom dok musterije steknu dobar ukus....

mozda bi trebalo da se usvoji neki standard,bar amaterski za procenu hrane.bar neke.iako je to tesko.nisu svi isti.svako voli po svom ukusu.na osnovu ovih par foto vidim da je pomfrit lose spremljen -pun ulja,lomi se,sija se.neko to i ne primecuje .kod nas se socnost retko spominje kod opisa jela od mesa i rostilja.kajmak ide da sakrije drugi ukus i da popuni prazninu .dobar kajmak koga je inace tesko naci je sam za sebe delikates i kompletan obrok - sa salatom.imamo ekstra restorane ali treba ih naci. sem hrane i cena je jako vazna .svi ti uzivaoci hrane po restoranima treba da znaju da je vecina mesa i preradjevina iz supermarketa i slicno.isto vazi i za morsku ribu. i stalan kvalitet . mislite da je jednostavno skuvati sladak kupus,sa ovcetinom i junetinom, i to da bude svaki dan priblizno isti kvalitet . ili neke corbice ili supice koje su ustvari jako vazne.mnogo ce vode da protekne dunavom dok musterije steknu dobar ukus....
U potpunosti se slazem sa tobom...
Medjutim ja zaista nisam poznavaoc profi kuhinje I jedino merilo koje mogu imati je svoj ukus...
To uopste ne znaci da je odradjeno kako treba jer ja ne znam kako treba...
Recimo pomfrit, ja ga u sustini I ne volim I smatram ga nuznim zlom... Uvek cu pre izabrati pecen u rerni, pire nego pomfrit... Pa cak I krompir salatu:)
Dakle kako uopste da znam koji je dobar:)
Cak I kod paprikasa I gulasa...koji su mi mnogo drazi nego pecenja sam prolazila tako ne jednom da mi se nije svideo tamo gde su drugi rekli da je odlican:)
Koji bi ti preporucio?

U potpunosti se slazem sa tobom...
Medjutim ja zaista nisam poznavaoc profi kuhinje I jedino merilo koje mogu imati je svoj ukus...
To uopste ne znaci da je odradjeno kako treba jer ja ne znam kako treba...
Recimo pomfrit, ja ga u sustini I ne volim I smatram ga nuznim zlom... Uvek cu pre izabrati pecen u rerni, pire nego pomfrit... Pa cak I krompir salatu:)
Dakle kako uopste da znam koji je dobar:)
Cak I kod paprikasa I gulasa...koji su mi mnogo drazi nego pecenja sam prolazila tako ne jednom da mi se nije svideo tamo gde su drugi rekli da je odlican:)
Koji bi ti preporucio?

Mislim da se subjektivan utisak ne može standardizovati nikako. Jednostavno treba ostavljati svoje lične utiske. Ko ima sliku još bolje ali nije obavezna, tj nije tema vezana za ostavljanje fotografija.
Nekome cena ne igra ulogu drugome je sve preko girosa na kiosku luksuz. Neko ne voli ni najbolje spremljeno neko jelo a drugi se oduševe nekim prosekom nepoznatog i prvi put probanog jela. Nekome je ambijent 75% utiska a hrana 25% a drugi može i pored mokrog čvora da jede ako je klopa dobra i ne obraća pažnju na to.
Zato opušteno samo svoje mišljenje. Standardi su lični...nije takmičenje :mrgreen:

ipak treba imati neki standard .jesu ukusi individualni,normalno,ali referenca mora da postoji .evo na primer taj pomfrit.znam kako ga u vecini restorana spremaju.znam da je polufabrikat,odnosno zamrznut i polu termicki obradjen i kuvar ima samo da ga finisira u fritezi i on to ne uradi kako treba.a ja volim pomfrit . i onda mi dodje da likvidiram kuvara i pohlepnog gazdu jer su mi pokvarili zadovoljstvo. i najgora stvar je da naidje gomila gostiju koji ne razlikuju osnovne stvari i posle nahvale neukusnu nepripremljenu hranu i onda kuvar i gazda odlete u nebo i budu spremni na nova podmetanja lose hrane. zato je mcdonalds imao uspeha,izmedju ostalog i zbog toga.kada bi znali da na primer karadjordjeva snicla,u vecini restorana se spremi ranije,polutermicki obradi,zamrzivac i posle samo u mikrot. pa u fritezu i gosti padaju u nesvest od hvale.doduse majtor je majstor i negde je tako pripremljena cak i jestiva.a vecina odredjuje i diktira .kao kvazi demokratija -vecina davi manjinu,u komunizmu manjina davila vecinu .zato svako treba da ima mogucnost da odabere sta mu je najzgodnije i odgovara.ali zato kad narucuje pomfrit neka naglasi kakav hoce.i slicno. tempo i nacin zivota,ekonomija,diktiraju sve.zaboravite one stare kafane gde se islo na kuvano jelo.svaka kafana je imala neko svoje jelo po kome je bila poznata.odnosno kuvara koji se specijalizirao.i najvaznije promet u restoranu najvise odredjuje kvalitet . ja sam isao na prebranac u "tri lista duvana" ,pa mnogi drugi restorani kojih vise nema .stariji se secaju "poleta" - "dalmatinac",riblji restoran u kome si stajao pored stolova i cekao da se oslobodi mesto. to je bilo 75-80 godina proslog veka .morska riba je bila verovatno zamrznuta al je bila vrlo dobro pripremljena i ukusna.negde sam procitao clanak sa bivsim upravnikom tog restorana iz socijalistickih vremena .kolicine dnevne prodaje ribe su bile neverovatne,takav je bio promet!!!

Back