Gde idu duše preminule dece na rođenju?

Шта је Пакао него вечна незамислива патња. Деца се рађају грешна, по дифолту си крив док се не покајеш. Бог је свакако немоћан против Ђавола јер да је тако моћан он би га уништио.
Какви закључци.

Zamolio bih manje laži:
"Seit dem späten 2. Jahrhundert n. Chr. liegen eindeutige Hinweise dafür vor, dass Säuglings- und Kindertaufen praktiziert wurden:"

Šta znači säugling Glasniče?
Rec je o retkim slucajevima.
Dalje kaze da je Tertulian odbio krstenje beba.
U tekstu koji sam postavio nije bilo säuglings.
To nije praksa vec po negde.
Praksa ili kao dogma pocinje u 4 veku.

Rec je o retkim slucajevima.
Kako o rijetkim slučajevima kad Origen to naziva apostolskim predanjem? Znači da je bilo dosta rašireno u njegovo vrijeme.

Dalje kaze da je Tertulian odbio krstenje beba.
Ali isto tako da nije sporio njegovu valjanost.

U tekstu koji sam postavio nije bilo säuglings.
Siguran sam sasvim slučajno ti to promaklo.

To nije praksa vec po negde.
Praksa ili kao dogma pocinje u 4 veku.
Kontradiktoran si. Kako počinje kao praksa u četvrtom vijeku ako i sam kažeš da se radilo dosta ranije?

Kako o rijetkim slučajevima kad Origen to naziva apostolskim predanjem? Znači da je bilo dosta rašireno u njegovo vrijeme.

Ali isto tako da nije sporio njegovu valjanost.

Siguran sam sasvim slučajno ti to promaklo.

Kontradiktoran si. Kako počinje kao praksa u četvrtom vijeku ako i sam kažeš da se radilo dosta ranije?
Oregon ne govori o krstenju beba.

Sporio ne sporio tvoj Tertulian je protiv toga.
Promaklo mi diskutujem na sto mesta ti nisi najvazniji.

Pa nesto nije crkvena praksa i zapovest, dogma.
To pocinje tek u 4 veku.
Kaze crkvena istorija.
A tu i tamo je neko praktikovao posle apostola koji najavljuju itpad u crkvi..
Pa ne bi se tvoj Tertulijan ili kako se zove, protivio tome.

Eto i sada na primer nije dogma kod latina da vencavaju federe, vec tu i tamo.
Ako svet potraje postace i to.

Samo kada bi jos pisalo, krstite bebe.
Ali u Bibliji nema toga.
Vec sve suprotno tome.
Isus kaze njihovo je carstvo.
Dok crkva kaze, nije njihovo gresna su ko mi, krstite ih.

Marko 10,13I donošahu k njemu djecu da ih se dotakne; a učenici branjahu onima što ih donošahu.
Marko 10,14A Isus vidjevši rasrdi se i reče im: pustite djecu neka dolaze k meni, i ne branite im; jer je takovijeh carstvo Božije.
Marko 10,15Zaista vam kažem: koji ne primi carstva Božijega kao dijete, neće ući u njega.
Marko 10,16I zagrlivši ih metnu na njih ruke te ih blagoslovi.

Oregon ne govori o krstenju beba.
Kako ne govori? Trebam li opet citirati?

Samo kada bi jos pisalo, krstite bebe.
Ali u Bibliji nema toga.
Vec sve suprotno tome.
Isus kaze njihovo je carstvo.
Dok crkva kaze, nije njihovo gresna su ko mi, krstite ih.
Ne piše ni krštavajte samo odrasle. Krštenje je duhovno obrezanje a u SZ su se i bebe sa osam dana obrezivale. Nego objasni nam Glasniče kako djeca pa i bebe mogu da priđu Hristu ako ne kroz krštenje.

Ne piše ni krštavajte samo odrasle. Krštenje je duhovno obrezanje a u SZ su se i bebe sa osam dana obrezivale. Nego objasni nam Glasniče kako djeca pa i bebe mogu da priđu Hristu ako ne kroz krštenje.
Pa be moze da pise jer da bi se beko krstio mora da se pokaje ta grehe, da prihvati spasenje kroz zrtvu.
Da zivi po Bozjem zakobu.
Inaxe mu krstenje djave.
A to moze samo zrela osoba.

Zato u Bibliji nalazimo samo krstenje odraslih ni jedno krstenje dece ili beba.

Ako ti priznas ovu istinu crkva je pala.
Zato moras tako da govoris.
Na kakvom tankom koncu koji zavisi od tebe, od tviog begiranha istine i cinjenica visi tvoja crkva?

Pa be moze da pise jer da bi se beko krstio mora da se pokaje ta grehe, da prihvati spasenje kroz zrtvu.
Ako je odrasla osoba da.

Da zivi po Bozjem zakobu.
Inaxe mu krstenje djave.
A to moze samo zrela osoba.
Djeca imaju roditelje koji su dužni da ih podižu u hrišćanskom duhu i pobožnosti. Kanoni Crkve čak predviđaju da se krštenje bebe može odbiti ako postoji osnovana sumnja da roditelji neće ispuniti ovu dužnost.

Zato u Bibliji nalazimo samo krstenje odraslih ni jedno krstenje dece ili beba.
Ne nalazimo nigdje ni zabranu krštavanja beba a apostoli krštavaju čitave domove.

Ako ti priznas ovu istinu crkva je pala.
Zato moras tako da govoris.
Na kakvom tankom koncu koji zavisi od tebe, od tviog begiranha istine i cinjenica visi tvoja crkva?
Ti se moraš preispitati što ti toliko mrziš pravoslavlje. Puna ti usta pravoslavlja.

Ako je odrasla osoba da.

Djeca imaju roditelje koji su dužni da ih podižu u hrišćanskom duhu i pobožnosti. Kanoni Crkve čak predviđaju da se krštenje bebe može odbiti ako postoji osnovana sumnja da roditelji neće ispuniti ovu dužnost.

Ne nalazimo nigdje ni zabranu krštavanja beba a apostoli krštavaju čitave domove.

Ti se moraš preispitati što ti toliko mrziš pravoslavlje. Puna ti usta pravoslavlja.
Pa pokazi nam u bibliji oravilo za be odraslu osobu?

Pa da ih podozu i kada nauce sta je krstenje i razumu tada ce se krstiti.
Dotle im se racuna Hristov blagoslov.

Super da priznas da nema krstenja beva i dece u Bibliji.

Zasto svaljujes sve na mrznju kada bemas argumente?
To je kvarni nacin.
Ja vecinom ovde pominjem jstolike vi ste sitna riba.

Gobirim o tome jer ljudi guve spasenje zbog pogresne nauke.
Zao mi he tih ljudi.

Trećem vijeku. Origen nije Sveti Otac i ja se ne pozivam na njega oko bilo kakve dogme već isključivo na njega kao na istorijski izvor da je krštenje beba bilo prisutno i u ranoj Crkvi i smatrano apostolskom praksom.
Daleko posle apostola.

Crkva kaze pocinje u 4 veku kao dogma.
Pre toga je bilo tu i tamo.
Citiras agnostika?

Svasta agnostici smatraju, ali nemaju nikakvih dokaza za to.

Prvoj crkvi nije ni na pamet palo da ce nekome pasti na pamet da krstava bebe pa zato i nemamo zabranu.
Kako da zabrani nesto sto ce neko ismisliti 300 god posle?

Prvoj crkvi nije ni na pamet palo da ce nekome pasti na pamet da krstava bebe pa zato i nemamo zabranu.
Kako da zabrani nesto sto ce neko ismisliti 300 god posle?

Crkva je u progonstvu, ona nema vremena da se bavi onim sto ce sve nekome pasti na pamet posle njih.

Zasto svaljujes sve na mrznju kada bemas argumente?
To je kvarni nacin.
Ja vecinom ovde pominjem jstolike vi ste sitna riba.

Gobirim o tome jer ljudi guve spasenje zbog pogresne nauke.
Zao mi he tih ljudi.
Zato što je tvoj stalni argument "Crkva će propasti" ili "ti moraš po Crkvinom učiti". Jel ti misliš da si ti oslobođen dogmi adventizma? Da smiješ ići kontra njih?

Zato što je tvoj stalni argument "Crkva će propasti" ili "ti moraš po Crkvinom učiti". Jel ti misliš da si ti oslobođen dogmi adventizma? Da smiješ ići kontra njih?
Pa nece propasti dok moras da ju drzis izgovarajuci ne istine.
Onoga casa kada priznas beku istinu, propasce.
Cim je ona spala na to, svakome je jasno da je iluzije o ne propasti iluzija.

Fino postoje izvori koji kažu da je to od apostolskog vremena praksa a vidimo iz Pisma da krštavaju cijele domove.
Ti izvori misle tako navidno.
A to predüostavljam neko kaze da tako kazu.

„Irinej – koji je rođen oko 130. godine nove ere – implicira da su bebe krštavane u njegovo vrijeme. Origen, dijete hrišćanskih roditelja, rođen 155. godine nove ere, kršten je u djetinjstvu i smatrao je krštenje beba apostolskom institucijom.“[5]

„Lord Palmerston je jednom bio žestoko napadnut jer je rekao ‘Djeca se rađaju dobra.’ Ali on je, u stvari, samo rekao ono što je Zlatousti rekao prije njega, a Zlatousti je rekao samo ono što je već bilo rečeno u jevanđeljima o prirodnom stanju nekrštene galilejske djece: Takvih je Kraljevstvo nebesko…“[6]

„U apostolsko doba i u tri stoljeća koja su uslijedila, vidljivo je da su, po pravilu, oni koji su dolazili na krštenje dolazili punoljetni, po vlastitom namjernom izboru. Nalazimo nekoliko slučajeva krštenja djece: u trećem vijeku nalazimo jedan slučaj krštenja novorođenčadi. Čak i među hrišćanskim domaćinstvima primjeri Zlatoustog, Grigorija iz Nazijana, Bazila (Vasilija), Efrema Edeškog, Avgustina, Ambrozija, odlučujući su dokaz da to ne samo da nije bilo obavezno, već ni uobičajeno. Sve ove istaknute ličnosti imale su hrišćanske roditelje, a ipak nisu krštene sve dok nisu dostigle zrelost. Stara liturgijska služba krštenja bila je uokvirena za odrasle obraćenike, i samo se značajnom prilagodbom primjenjuje na slučaj dojenčadi. Postepeno se praksa krštenja dojenčadi proširila, a nakon petog stoljeća cijeli hrišćanski svijet, istočni i zapadni, katolički i protestantski, biskupski i prezbiterijanski (sa jedinim izuzetkom prije spomenute sekte baptista), prihvatio ju je. Dok je u ranom dobu krštenje odraslih bilo pravilo, a krštenje novorođenčadi izuzetak, u kasnijim vremenima krštenje novorođenčadi je pravilo, a krštenje odraslih izuzetak.“[7]

Jel ti misliš da si ti oslobođen dogmi adventizma? Da smiješ ići kontra njih?
Takav pristup se forsira.
Sve sto nije po pismu ne sme da se precuti.
Tako se cuva istina.
Aminovanjem se uvlaci prevara.

Drzimo se teme:

Odmah nakon Irineja, u poslednjim godinama drugog stoljeća, Tertulijan se pojavljuje kao revni protivnik krštenja novorođenčadi; dokaz da se ta praksa još nije smatrala apostolskom institucijom; jer inače, teško da bi se usudio da se tako oštro izrazi protiv toga. Iz njegovog argumenta protiv krštenja novorođenčadi vidimo da su se njegovi zagovornici već pozivali na Matej 19:14, odlomak koji bi bilo prirodno da svi primjene na ovaj način. ‘Naš Gospod nije ukorio dječicu, već je naredio da ih dovedu k njemu kako bi ih blagoslovio.’ Tertulijan savjetuje da, s obzirom na veliku važnost transakcije i pripreme koje je potrebno izvršiti od strane primalaca, krštenje, kao opštu stvar, treba radije odgoditi nego prerano primijeniti, i on koristi ovu priliku da se sam izjasni da se posebno protivi žurbi u krštenju djece. Na prigovor izvučen iz tih Hristovih riječi, on odgovara: ‘Neka dolaze, dok rastu, neka dolaze dok uče, dok oni se poučavaju onome što dolaze; neka postanu hrišćani, kad su podložni poznanju Hrista. Kakva je žurba da pribave oproštenje grijeha za dob nevinosti?“[9]

Back