Gasenje (novog) racunara

Marko322

Početnik
Poruka
2
Dobio sam nov racunar i za oko 3 dana se restartovao sam od sebe(dok je bio na glavnom ekranu ne u igrici) i kada se ponovo pokrenuo dobio sam opciju da pokrenem repair ili da startujem windows normalno samo sto mi nije radila tastatura(tastaturu sam probao na starom racunaru i radila je tako da nije do nje). Racunar sam odneo u servis i kod njih je radio redovno, kada sam ga dobio nazad za oko 2-3 dana, prikljucio sam ga i od tad radi redovno(treci dan je danas). U servisu su rekli da je moguce da je moguce da je problem pad napona. Racunar je pod garanicijom i zeleo bih da znam sta mi treba da ga zastitim od tog 'pada napona' ili vec sta bi to moglo da bude.

Pitanje je dali je ovde u pitanju pad napona, ako jeste pitanje je dali je kratkotrajni ili u duzem periodu, sve zavii i gde zivis, ako su nova naselja sa dosta novogradnje a elekro mreza nije razvijala infratrukturu to je moguce. Ako imas dugotrajniji pad napona,to je najcesce u vecernjim satima, potreban ti je ups koji u sebi ima i AVR u prevodu regulator napona, pa kad napon padne on ga podize na 220v.
Medjutim posto je racunar nov, a ako je jeftinja konfiguracija u pitanju sumnjam na jos nesto, a to nesto je hard disk. U jeftinije konfiguracije se tavljaju refabrikovani hard diskovi (najvise je onih od 320gb), to ces ispitati tako sto sa interneta kines program HD Sentineli pokrenes ga pod Windowso, pa ces videti sta ti pokazuje.
Javi sta se dogadja pa da mozemo dalje da istrazujemo.

Tako je i kod bio pad napona, pa los internet ali sa zamenom napajanja sam sve resio. Chiff od 250 wati mi je resio problem. Restart i zamrzavanje ekrana. Taj chiff sada ima 11 godina i dalje redovno radi 10-tak sati dnevno. Kad sam kupovao racunar preporucili mi toppower 420 wati u ro vreme bila zver, ali se ispostavilo da je napajanje pravilo problem. Skoro duplo slabiji chiff ne radio bez greske, i nije napajanje bilo fabricki lose, vec nije mogao da podrzi tu konfiguraciju. Covek koji ga je kupip sreo me je posle godinu dana i kaze da je radilo, ali masina upola slabija od moje tadasnje. Bez veze sam kupovao ups pa kasnije prodavao.

Back