ja sam tek pre neki dan odgledala seriju. full dan za danom sve sezone, sve epizode, prethodno nisam nista citala o seriji, niti se interesovala, jer mene stvarno mrzi da gledam serije. pocela sam da gledam autsajdera koji ima samo 10 epizoda, stala kod trece i kada se serija zavrsi odgledacu je komplet. jedino sma cernobilj ispratila, ali to je neka druga prica.
meni se igra prestola svidela. svidja mi se to sto ima mnostvo likova, paralelnih prica, zapleta i obrta, zatim sto vecina likova nije striktno podeljena na dobre i lose.....malo me je u prvoj sezoni nerviralo sto se ned stark isticao kao izrazito dobar lik i obicno u filmovima (ja gledam filmove) postoji polarizacija pozitivni vs negativni likovi. izuzetka je recimo loki iz osvetnika, ili magneto. vecina likova u seriji ima i jednu i drugu stranu. vec sma zamisljala kako ce ned stark da bude klasican pozitivni lik koji resava sve probleme, kad ono...ode glava
dalje cela prica ide ka tome da dodje do bitke sto sa mrtvima, sto oko gvozdenog prestola i jedna po jedan se eliminisu likovi, sto je prikazano, svako je dobio taj trenutak kada nestaje sa scene. mene jako nervira kada se neki lik izgubi tek tako i vise ga nema, a nema ni razloga zasto ga nema. cak su prikazali i pogibiju one divljakuse koja je vodila brana zajedno sa hodorom. jedino je ostala nejasna sudbina one iz drnea sa tri cerke, psoto je zarobljena sa poslednjom prezivelom cerkom, tu cerku je sersi otrovala, a ona je ostala u lancima. i dalje o njoj vise nije bilo ni reci.
meni dinamika u seriji nije falila, jer je meni bitno da vise likova nosi pricu, nego da dodju i pomlate se bez ikakve price.
ono sto mi je smetalo jeste sto sam ocekivala puno vise zmajeva, a ostalo je na tome da budu samo tri zmaja, od kojih su dva tragicno nastradala. dalje, razocarala sam se jer sam ocekivala da ce bran moci da se i fizicki pretvori u vranu, ali nije, to mi je mozda i najdublje razocarenje...nije mi bilo nelogicno to sto je nocni kralj jurio brana, jer bran je secanje, a mrtvi nemaju secanje i to je nocnom kralju trebalo. zatim ostalo mi je nejasno da li je dzon snou neopeceni kao i deneris, jer deneris nije mogla da izgori, a nismo imali nijednu scenu u kojoj dzon sno prolazi kroz vatru i na koju foru je tirion prisao zmajevima, kada zmajevi dopustaju samo targerijanima da im pridju...ja sam cak ocekivala da ce se otkriti da je tirion zapravo targerijen isto. ima ona scena kada on pusta zmejve iz okova.
od likova mi je naravno bio omiljen dzejmi lanister, koji je ujedno i najzgodniji glumac u seriji

steta sto je ispalo da je samo sersin ljubavnik i nije imao neku bitnu ulogu...tjah ne bitnu onako kako bi trebalo.
tiriona sam bas gotivila...taj glumac ima neverovatno lepo lice i oci, steta sto nije visi tjah sto ima genetski problem i sto je ostao patuljak. da je barem 1,7 m visok bio bi ekstra tip.
hund mi je bio gotivan, ja volim te likove sto imaju dvojnu prirodu i sto su i dobri i losi.
od zenskih likova arija stark mi je ekstra, jedina zamerka je to sto su izabrali ekstremno ruznu glumicu za njenu ulogu. mnogo bolje bi ispalo da ona ima prijatno lice...ubica sa lepim licem.
jara, kapetanica broda, iako sporedna uloga mi se isto dopadala...jaka zenska.
generalno meni su starkovim bili odvratni od pocetka, narocito sansa stark kojoj bih otkinula glavu bez treptaja.

i ona njena majka i braca, cak i bran mi je grozan....jedino arija se tu izdvaja da vredi nesto, al je glumica preruzna. ovi stariji lanisteri su mi se mnogo vise svidjali, cak i sersi, dzofri je bio ludak, tomen mlakonja, pa je i zasluzio da se samoubije...tjah mladji narastaji su ispali bzvz.
za deneris sam znala da je prsla i pre nego sto je spalila grad sa zmajem, ali je potpuno razumem sto je morala da spali grad. osim sto su joj ubili zmaja i prijateljicu, ona je morala da demonstrira svoju moc. jer kada zena dodje na vlast ili pokusa da je osvoji ona mora mnogo vise da se potrudi od muskarca i mnogo vise da pokaze.
naravno ima tu muljanja u seriji i losije odradjenih delova, ali generalno je serija koju cu verovatno pogledati jos jednom.
ono sto mi se jos u seriji svidja sto ne stite decu, obicno u filmovima se izbegavaju scene ubistva i nasilja nad decom, a to postoji u relanom svetu, postoji i u seriji, deca nisu postedjena trauma.