Fudbalski mikser

• Začetnik teme Začetnik teme sajva
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

TREBAJU LI DJEVOJKE TRENIRATI FUDBAL?

• DA

glasova: 41 63,1%
  • MOZDA

glasova: 6 9,2%
  • NE

glasova: 9 13,8%
  • NIKAKO

glasova: 9 13,8%

• Ukupno glasova
    65
Balkan daleko od Evropskog prvenstva

Ideja i pitanje koje je pokrenuo nemački „Dojče vele", da li bi Srbija, Hrvatska i BiH mogle da zajedničkim snagama organizuju Evropsko prvenstvo 2020. godine, skrenula je pažnju u fudbalskim krugovima širom bivše Jugoslavije. Ipak, mogućnost da tri države bez adekvatne sportske infrastrukture dobiju ovako veliko takmičenje, pa još u doba globalne ekonomske krize, može se nazvati jedino utopijom.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Zoran Laković bez dileme je najkompetentnija osoba za razgovor na ovu temu, s obzirom na to da je član komisije UEFA zadužene za organizaciju evropskih šampionata za A i mlade reprezentacije. Prvi operativac srpske „kuće fudbala" izjavio je za Novosti da bi eventualna organizacija Evropskog prvenstva bila veliki podstrek za srpsku ekonomiju, ali je i indirektno potvrdio da je realizacija takvog projekta teško izvodljiva u bliskoj budućnosti.

- Nikakvog zvaničnog predloga po tom pitanju nije bilo - kaže Laković. - Ono što mogu da kažem kao član komisije UEFA, pošto sam imao uvid u sve kandidature za EP 2016, a svakodnevno dobijam i procene i evaluacije za predstojeći Evro 2012, radi se o veoma ozbiljnom poslu koji bi zahtevao izuzetno angažovanje FSS, UEFA i što je najvažnije - države.

Nedavno je Evropsko prvenstvo 2016. dodeljeno Francuskoj, a najozbiljniji protivkandidat bila je Turska.

- Ako vam kažem da su Turci imali garanciju premijera Erdogana da će biti uloženo milijardu evra u infrastrukturu, onda je jasno o čemu se radi. Recimo, Južna Afrika je za Mundijal uložila 3,3 milijarde evra u stadione i ostale prateće objekte neophodne za organizaciju.

Ipak, ako bi se tako nešto dogodilo, korist bi mogla da bude višestruka za ceo region.

- Bio bi to veliki podstrek za sve tri zemlje. Ali, prvi uslov je da sve države stanu iza projekta, a fudbalski ljudi bi se lako dogovorili - poručuje Laković.

ŠTA IMAJU ZEMLjE BIVŠE SFRJ?

- stadione koji ne ispunjavaju ni uslove za mečeve Lige šampiona i u čiju rekonstrukciju bi moralo da se uloži mnogo novca
- očajne saobraćajnice s izuzetkom delova autoputa
- aerodrome u Beogradu, Nišu, Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli i Sarajevu
- veoma loše ekonomske uslove s obzirom na to da se ubrajaju u red siromašnijih zemalja Evrope.

ŠTA JE POTREBNO?

Šta je sve potrebno za organizaciju EP, na kojem će od 2016. godine učestvovati 24 reprezentacije?

- ukupno 9 stadiona (dva po 50.000, tri po 40.000 i četiri od najmanje 30.000 sedećih mesta)
- tri rezervna stadiona koji ispunjavaju kriterijume UEFA
- razvijena saobraćajna infrustruktura (putevi, železnice, aerodromi)
- još više od 200 uslova iz čak 19 oblasti.

KANDIDAT

„Evro 2020" žele zajednički da organizuju Bugarska i Rumunija, baš kao i Republika Irska u saradnji s Velikom Britanijom (samo Škotska i Vels), a jedinu samostalnu ponudu podneće Rusija.

http://www.sportal.rs/news.php?id=30886

:neutral:

Pa do 2020 moguce je da ce zvezda i partizan imati nove,lepse stadione od onog na poljudu...to sto je na moru nema bas nikakve veze....

u svakom slucaju mislim da od toga nema nista

Ovako bi trebao da izgleda Zvezdin novi stadion (to je neka kopija Dragaa):
glavna.jpg

00027191.jpg

A evo ga i Partizanov:
62606872344b4b79fceae6350136683.jpg

Mada, otkad su to obećali, i ništa.:neutral:

• Podržavam
Reactions: Gax
Platini će dati šansu Srbiji, Hrvatskoj i BiH

Istraživanje Radija „Dojče vele“ da bi Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina mogle u dogledno vreme, konkretnije 2020. godine da organizuju Evropsko prvenstvo u fudbalu, zagolicalo je maštu sportske javnosti na Balkanu bez obzira na to koliko ta informacija na prvi pogled delovala nestvarno. Beograd je već imao čast da ugosti najbolje evropske reprezentacije 1976. godine, doduše u drugačijem formatu takmičenja i, naravno, u drugačijim društvenim i ekonomskim okolnostima.

55255_splatini02-foto-afp_f.jpg

Ivan Ćurković, potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije, dugogodišnji član raznih tela Evropske fudbalske federacije i prijatelj njenog predsednik Mišela Platinija, pozdravio je ideju i potvrdio da Francuz na čelu UEFA nikad ne bi bio kočničar takvih predloga.

- Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina mogu da organizuju Evro 2020, zašto da ne?! Kada bi se sada donela odluka ko će biti organizator, to bi bilo gotovo nemoguće, ali za deset godina može mnogo toga da se promeni. Vidite, stav UEFA je najmanje problematičan, mnogo je važnije koliko države mogu da se podignu i prihvate se takvog posla. Hoću da kažem da evropska kuća fudbala radi na demokratizaciji i želi da svakom da šansu da se dokaže, ali uvek ima i alternativu ukoliko organizacija zakaže - kaže Ćurković.

Hrvati su već jednom pokušali da se kandiduju i nisu imali uspeha?
- Da, pokušali su, ali su šansu dobili Ukrajinci i Poljaci. Njima baš ne ide najbolje, možda je opcija Hrvatska i Mađarska bila bolja, ali iščupaće se Ukrajinci. U svakom slučaju, UEFA ima alternativu.

Da li je posle iskustva sa Poljskom i Ukrajinom poljuljana Platinijeva filozofija da i male zemlje imaju pravo da uživaju u fudbalskim spektaklima?
- Siguran sam da nije. Oni nisu povukli kočnicu ostalim zemljama, ali će UEFA sigurno biti veoma pažljiva u razmatranju kandidatura. Hoće evropska federacija da pogura manje države i saveze, njoj je samo potreban pouzdan partner.

Da li su Srbija, Hrvatska i BiH sposobne da organizuju turnir na kojem će po novom sistemu igrati 24 reprezentacije?
- Naravno da jesu sposobne. Srbiji su za početak potrebna dva stadiona. Za deset godina valjda možemo toliko da učinimo. Ohrabruju i najave stranih kompanija da će ulagati u naše sportske objekte… Videćemo šta će od svega biti. Mi smo sada na samoj granici. U ovom trenutku mislim da ne bismo mogli da na našim stadionima organizujemo ni završne mečeve, na primer, Lige šampiona. UEFA upravo i ima cilj da popravi infrastrukturu u zemljama kojima dodeljuje organizaciju Evropskog prvenstva. Sve počinje od kvalitetnih stadiona, na njima se publika drugačije ponaša, ima veći respekt prema objektu. UEFA traži normalnu atmosferu i zato ideju ne treba apriori odbaciti, jer ona ima mnogo dublje značenje.

Kandidati:
Turska
Rusija
Engleska
Bugarska - Rumunija
Češka - Slovačka
R. Irska - Škotska - Vels
Srbija - Hrvatska - BiH

Ukrajina prvi kočničar

UEFA je 2000. godine povukla revolucionaran potez kada je organizaciju Evropskog prvenstva dodelila dvema državama - Holandiji i Belgiji. Čini se da na tom, ali i na narednim takmičenjima nije bilo značajnijih problema, a korist je bila višestruka. U više država bilo je lakše izabrati najkvalitetnije objekte i prateću infrastrukturu, mobilisan je veći broj domaćih navijača, zadovoljeni su u isto vreme ambicije više zemalja, što može da dovede do brže rotacije organizatora. Prvi problemi pojavili su se u pripremi Evra 2012. godine kada je Ukrajina probijala rokove za završetak stadiona i vukla Poljake unazad.

Rusima je Evro 2020. rezervni plan
Organizator Evropskog prvenstva u fudbalu biće izabran najverovatnije u proleće 2014. godine, a za sada su ozbiljniju kandidaturu najavili Bugari i Rumuni, kao i Irci uz pomoć Škotske i Velsa, dok Česi i Slovaci još razmatraju mogućnost da se kandiduju. Rusi prvenstveno žele da budu organizatori Svetskog prvenstva 2018. ili 2022. godine, međutim, samo pod uslovom da procene da su im šanse minimalne da dobiju trku, istaći će kandidaturu za Evro 2020. godine.

Hahaha novi stadioni u Srbiji,slatko sam se nasmejao.Pa jel se vi secate od kad recimo uprava Partizana obecava novi stadion za klub?Svaki put ista prica...

Prosto ne mogu da verujem da verujete u te price...I sad se pojavila ta prica sa novim Zvezdinim stadionom,sve to lepo izgleda na prezentaciji,ali to mogu i ja da uradim projekat na kompu, i da zabavljam narod u ovoj napacenoj zemlji...

Da bilo je price i da ce nama Bata Buturovic da gradi novi stadion u Ns-u.Kao porusice ovaj i napravice novi, i to negde van grada,kao da ga izmeste iz urbanog podrucja...

Prazne price i nista drugo....

Hahaha novi stadioni u Srbiji,slatko sam se nasmejao.Pa jel se vi secate od kad recimo uprava Partizana obecava novi stadion za klub?Svaki put ista prica...

Prosto ne mogu da verujem da verujete u te price...I sad se pojavila ta prica sa novim Zvezdinim stadionom,sve to lepo izgleda na prezentaciji,ali to mogu i ja da uradim projekat na kompu, i da zabavljam narod u ovoj napacenoj zemlji...

Da bilo je price i da ce nama Bata Buturovic da gradi novi stadion u Ns-u.Kao porusice ovaj i napravice novi, i to negde van grada,kao da ga izmeste iz urbanog podrucja...

Prazne price i nista drugo....

Eh...sećam se kada su još obećali novi stadion Partizana...ne verujem ja u to, jeste ovako lepo izgleda kada vidiš.:)
Ali ukoliko EP 2020 bude u Srbiji, Hrvatskoj i BiH onda će morati da ih naprave, tj. da renoviraju ove...i ne razumem zašto na stadionu Partizana su stolice žute, plave, crveno...:think:
Nikada mi to nije bilo jasno, a i posle derbija, oni često moraju da menjaju stolice, i uvek vrate iste.:confused:

Eh...sećam se kada su još obećali novi stadion Partizana...ne verujem ja u to, jeste ovako lepo izgleda kada vidiš.:)
Ali ukoliko EP 2020 bude u Srbiji, Hrvatskoj i BiH onda će morati da ih naprave, tj. da renoviraju ove...i ne razumem zašto na stadionu Partizana su stolice žute, plave, crveno...:think:
Nikada mi to nije bilo jasno, a i posle derbija, oni često moraju da menjaju stolice, i uvek vrate iste.:confused:

Ma zuto-plavo, demokrate im platile stolice kad su ih prvi put stavljali i sad svaki put kad menjaju po neku onda moraju da je stave u istoj boji da nebi strcalo

moj odgovor na ovu zajebanciju od kandidature:

inace finale treba da se igra na stadionu u Nisu, on jedini trenutno zadovoljava kriterijume uefe

Naravno da bi Nis trebao da dobije organizaciju finala. Pa on jedini ima infrastrukturu koji je iznad svih kriterijumima FIFE i UEFE ma FIFA je cak i zabranila da stadion bude toliko ultramoderan da se gledaoci ne bi previse opustili u najnovijim koznim sedistima sa masazerima koji su instalirani na tribinama Caira.
6roscl.jpg

Da ne pricam o visokim i strmim tribinama koje krase sve moguce boje i nijanse duge vrhunskih svetskih slikara.
2e4djyc.jpg

To bi bilo zaista super,ako bi se ostvarilo...Medjutim,pitanje je koliko je to realno,s obzirom da je veliki broj ljudi koji razmislja kao 90-ih,obzirom na slabu finansijsku situaciju u regionu,nerazvijenu putnu mrezu i turisticke kapacitete...Ostaje nam samo da se nadamo da ce se narednih godina nesto promeniti,ali obzirom na mentalitet ljudi na ovim prostorima,tesko je to ocekivati...

To bi bilo zaista super,ako bi se ostvarilo...Medjutim,pitanje je koliko je to realno,s obzirom da je veliki broj ljudi koji razmislja kao 90-ih,obzirom na slabu finansijsku situaciju u regionu,nerazvijenu putnu mrezu i turisticke kapacitete...Ostaje nam samo da se nadamo da ce se narednih godina nesto promeniti,ali obzirom na mentalitet ljudi na ovim prostorima,tesko je to ocekivati...

da, a ti si zaboravio da su ovde u tim "devedesetim" ljudi nabijani na kolac, igran je fudbal sa glavama, ljudi su klani i zivi spaljivani. KAKAV MENTALITET!!!
**** mi se i za putnu infrastrukturu i za nove stadione, DA LI STE VI NORMALNI!
Kako nekome u opste i padne takva glupost na pamet, a jos i ovi IDIOTI koji se takvu glupost primaju.
Pitaj nesretnice one ljude koji zive u izbeglickim domovima da li im je ideja SUPER, pitaj one koji su u ratu izgubili nekog da li im je SUPER!!!
**** te bog!!!

Ma nece biti nista od toga...Realno svim klubovima u Srbiji trebaju novi stadioni,sem mozda Smederevu posto se njihov gradi i nov je...

Ovo ostalo zali Boze,i zato kazem tesko da mi mozemo dobiti EP 2020,jer za to su potrebni super stadioni,a ovi nasi su ocajni...

da, a ti si zaboravio da su ovde u tim "devedesetim" ljudi nabijani na kolac, igran je fudbal sa glavama, ljudi su klani i zivi spaljivani. KAKAV MENTALITET!!!
**** mi se i za putnu infrastrukturu i za nove stadione, DA LI STE VI NORMALNI!
Kako nekome u opste i padne takva glupost na pamet, a jos i ovi IDIOTI koji se takvu glupost primaju.
Pitaj nesretnice one ljude koji zive u izbeglickim domovima da li im je ideja SUPER, pitaj one koji su u ratu izgubili nekog da li im je SUPER!!!
**** te bog!!!

Znao sam da ce neko ovako da reaguje.A da ja tebe pitam nesto: da li ti mislis da su svi Hrvati koljaci i ustase,ili svi Nemci fasisti,ili obrnuto,da smo svi mi Srbi zlocinci kako nas u svetu predstavljaju? E da svi ljudi ovog sveta misle tako,ceo ovaj svet bi otisao u **** i svi bi ratovali i mrzeli se celu vecnost.Slazem se,igralo se glavama,klalo i ubijalo,ljudi su se mrzeli,ali ne mozes to GENERALIZOVATI na ceo narod,celu naciju...Bilo je,ne povratilo se...Zlocinci treba da odgovaraju,da budu kaznjeni,a nove generacije da probaju da izgrade neki novi svet,neke bolje odnose,gde nece mrznja da bude prva asocijacija u medjusobnoj interakciji...

Back