Fudbalski kviz

Mislim da je u novije doba glavni razlog ekonomska situacija. A to da sebe smatraju Sicilijancima a ne Talijanima je također istina. Prije par godina sam na Pagu upoznao ekipu iz Palerma, cugali s njima itd. I za sebe su izričito tvrdili da nisu Talijani nego Sicilijanci. Inzistirali su da to nije isto i da su drugačiji od Talijana (ukratko, da su bolji ljudi).

Kod Napolitanaca je to još izraženije... napolitanski jezik je prilično drugačiji od književnog italijanskog... meni koji ne znam italijanski zvuči malo kao portugalski... mada su svi ti italijanski dijalekti specifični...

- - - - - - - - - -

1. Tacno je to sto je rekao odnosno napisao Maradona , jer u Italiji generalno postoji veliko rivalstvo pa cak neka vrsta i animoziteta mozda izmedju severa i juga Italije (pa mozda nesto slicno kao sto u Hrvatskoj postoji izvesni animozitet izmedju onih Hrvata "sa kopna" i Dalmatinaca) , generalno dosta se razlikuju , imaju drugaciju malo kulturu, istoriju, malo se i genetski razlikuju......itd , recimo taj jug Italije kao Sicilija, Sardnijija, Napulj, Redjo Kalabrija.....itd , su oduvek vise bili pod uticajem juznjackih sila sa Mediterana, recimo pod uticajem starih Grka, Vizantije, Turaka, Arapa, pa nesto malo i Afrikanaca , dok je sever Italije oduvek bio pod uticajem zapadne Evrope, Austrougarske , Nemacke, Francuske...........itd.
Takodje jug Italije je oduvek bio i dosta siromasniji od severa , recimo Sicilijanci cesto prvo i nece reci za sebe da su Italijani , vec ce uvek prvo reci da su Sicilijanci (sto oni smatraju zasebnim identitetom) pa tek eventualno onda i Italijani.

Tako da verujem da je Napolitancima i tamosnjim lokal patriotama svaka pobeda protiv timova sa severa Italije (pogotovo onih "velikih") zaista mnogo znaci.
Pa Juventus je najveći tim sa sjevera (i cijele Italije)...

Mislim da je u novije doba glavni razlog ekonomska situacija. A to da sebe smatraju Sicilijancima a ne Talijanima je također istina. Prije par godina sam na Pagu upoznao ekipu iz Palerma, cugali s njima itd. I za sebe su izričito tvrdili da nisu Talijani nego Sicilijanci. Inzistirali su da to nije isto i da su drugačiji od Talijana (ukratko, da su bolji ljudi).

Pa nije toliko ekonomski razlog , iako jug Italije je oduvek bio mnogo siromasniji od severa , pa stoga kod severnjaka je cesto ta malogradjanstina bila prisutna i gledali su na juznjake onako sa visine , kao primitivne seljake i kao manje vredne pa stoga logicno da su i juznjaci zbog toga malo razvili i animozitet prema njima i taj lokal patriotizam.

Pa dobro slicno vazi i za Napoli i Napolitance, jer u vreme pre ujedinjenja Italije Sicilija i Napoli su oduvek bili u veoma bliskim odnosima, cak i pre ujedinjenja Italije pocetkom 19. veka Napulj i Sicilija su se ujedinili u jednu kraljevinu koja se zavala Kraljevina Dve Sicilije i koja je postojala sve dok Djuzepe Garibaldi nije krenuo u osvajanje juga Italije i pripojio je kasnije ujedinjenoj Italiji.

Pa sad Juventus mozda jeste najveci italijanski klub (mada ne vidim zasto je sad nesto veci od recimo Milana i Intera) , ali ako Maradona kaze kapiram da im pobeda protiv Juventusa i nije nesto sad mnogo draza od pobede protiv recimo Milana, Intera, Rome, Sampdorije (pogotovo onda dok je bila u vrhu).......itd.

Ако није проблем, поставио бих нови сет 5 занимљивих питања. Надам се да нису била раније, нека ћете знати, нека не.

1. Који бивши мексички фудбалер има исто име као последњи астечки цар?
2. Ко је једини друголигашки фудбалер који је био најбољи стрелац и играч Светског првенства?
3. Који данашњи фудбалер Барсе има исто име и презиме као Барсина легенда педесетих година?
4. Питање које се надовезује на прошло-за који клуб је играо тај фудбалер Барсе када је дао свој први гол у Еуро куповима, Партизану(данашњи, не овај из педесетих)?
5. Која два италијанска клуба имају исто име својих стадиона?

1. Pa poslednji car Asteka je bio Montezuma , a sad ne secam se ni jednog igraca koji se zvao ili prezivao tako.

2. Moguce je cak da je bio Garinca , jer najveci deo karijere igrao je u Botafogu a znam bio je najbolji igrac i strelac Svetskog prvenstva u Cileu 1962. , pa sad moguce je da tada "slucajno" Botafogo ispao u drugu ligu.

3. Mozda Luis Suarez

4. Tesko da bi ovo znao

5. Roma i Lacio (Olimpiko), ovo je verovatno bilo trik pitanje, zapravo radi se o jednom te istom stadionu ? :)

Pa nije toliko ekonomski razlog , iako jug Italije je oduvek bio mnogo siromasniji od severa , pa stoga kod severnjaka je cesto ta malogradjanstina bila prisutna i gledali su na juznjake onako sa visine , kao primitivne seljake i kao manje vredne pa stoga logicno da su i juznjaci zbog toga malo razvili i animozitet prema njima i taj lokal patriotizam.

Pa dobro slicno vazi i za Napoli i Napolitance, jer u vreme pre ujedinjenja Italije Sicilija i Napoli su oduvek bili u veoma bliskim odnosima, cak i pre ujedinjenja Italije pocetkom 19. veka Napulj i Sicilija su se ujedinili u jednu kraljevinu koja se zavala Kraljevina Dve Sicilije i koja je postojala sve dok Djuzepe Garibaldi nije krenuo u osvajanje juga Italije i pripojio je kasnije ujedinjenoj Italiji.

Pa sad Juventus mozda jeste najveci italijanski klub (mada ne vidim zasto je sad nesto veci od recimo Milana i Intera) , ali ako Maradona kaze kapiram da im pobeda protiv Juventusa i nije nesto sad mnogo draza od pobede protiv recimo Milana, Intera, Rome, Sampdorije (pogotovo onda dok je bila u vrhu).......itd.

Juventus je broju titula najuspješniji tim u Italiji... ali bitnije je ono o navijačima što sam pominjao... ne samo što imaju daleko najviše navijača već je Juve jedini sveitalijanski klub, koji ima mnogo navijača u svim dijelovima Italije.

3. и 4. јесте Суарез и јесте Гронинген.

1. Није Монтезума, мислим на његовог наследника, који је краће време водио отпор против Шпанаца и прогласио се царем.
2. Није Гаринча
5. Причам о 2 клуба из 2 различита града који имају стадионе истог имена

Значи остају питања

2. Ко је једини друголигашки фудбалер који је био најбољи стрелац и играч Светског првенства?
5. Која два италијанска клуба имају исто име својих стадиона?​

Да није стадион Комунале :)

- - - - - - - - - -

Јувеов стадион је Комунале и још неки у серији А :think: а мислим да и у нижим лигама има једно 4-5 стадиона са тим именом... од комуна - општина...

Hmmmm Suarez dao gol za Groningen protiv Partizana, secam se da je Partizan igrao sa Groningemom ali bi rekao da je to bilo nesto relativno skorije , ne bi rekao da je bilo bas tako davno (gledajuci sad iz ove perpektive)

Значи остају питања

5. Која два италијанска клуба имају исто име својих стадиона?​

1. Kuatemok Blanko
5. Fiorentina i Siena - Artemio Franki

Oh Kuatemok Blanko, legenda meksickog i svetskog fudbala, odigrao 120 utakmica za reprezrentaciju i dao oko 40 golova u razdoblju od oko 2 decenije , inace interesantn je to to je i sad u 43. godini jos uvek aktivan igrac, prosle godine odigrao za Pueblu 19 utakmica i dao 3 gola a od ove godine se vratio u njegov maticni klub Klub Amerika , mada jos nije odigrao nijedan mec, verovatno ce dobiti svoje minute na nekim "laksim" utakmicama. mozda u kup utakmicama...itd

Pa nije Toto Skilaci , sad sam pogledao , za vreme Svetskog prvenstva u Italiji 1990 kada je bio najbolji strelac i igrac , igrao je za Juventus.
Znaci 1989. je iz Mesine presao u Juventus , a kada je bio clan reprezrentacije na Mondijalu tada je vec godinu dana bio clan Juventusa.

Pa nije Toto Skilaci , sad sam pogledao , za vreme Svetskog prvenstva u Italiji 1990 kada je bio najbolji strelac i igrac , igrao je za Juventus.
Znaci 1989. je iz Mesine presao u Juventus , a kada je bio clan reprezrentacije na Mondijalu tada je vec godinu dana bio clan Juventusa.

Значи он је тад играо за Јуве. Зезно сам се, знам да је мало ко чуо тада за њега и да ми је ћале причао да је из дргуе лиге позван у репрезентацију...

Da 1989. je presao u Juve , sto znaci da mu je sezona na 1989 na 1990 bila prva sezona u Juveu.

Evo jedan set od 3 pitanja :

1. Jedna zemlja je dobila organizaciju Svetskog prvenstva 1986 godine , ali zbog teske ekonomske situacije u zemlji morali su da odustanu od domacinstva Mondijala pa je naknadno za domacina odredjen Meksiko , i Meksiko je tako dobio organizaciju jos jednog Svetskog pvenstva u svega 16 godina , koja zemlja je nesudjeni domacin tog Svetskog prvenstva 1986. ?

2. Koja reprezrentacija je postigla najvise golova na jednom Svetskom prvenstvu ?

3. Za koji klub trenutno nastupa Ze Roberto nekadasnja zvezda Bajera i Bajerna ( iako su mu 42 jos uvek je aktivan igrac i redovan starter u ekipi) ?

Ja sam htio napisat Schillachi jer je on jedini koji baš bio iznenađenje za najboljeg igrača i strijelca, mislim iznenađenje kako je odigrao, nije bio ni prvi izbor u Talijanskom napadu a eksplodirao je na SP. Rossi je isto iznenadio, al je Toto bio veće iznenađenje. Al jbg, Juve nije 2. liga. Znači 2 pitanja zajeb, 1 bez točnog odgovora, 1 s više točnih odgovora.

- - - - - - - - - -

1. Kolumbija
2. Brazil

2. Не бих рекао да је Бразил, пре мислим да је то или мађарска лака коњица, или Француска са Фонтеном и Копом...

Moguće. Dvoumio sam se između njih i Brazila, pa reko Brazil. Al u svakom slućaju je neka momčad s tih ranih prvanstava kad se zabijalo puno više nego danas. Jer i laka konjica u 1954. Švicarskoj i Brazil 1950. u Brazilu su trpali ko blesavi. 5,6,7 golova, kolko treba. Btw, po meni je poraz Mađara od Nijemaca u tom finalu jedno od najvećih iznenađenja u povijesti reprezentativnog nogometa. Naravno, nisam bio živ, al po dokumentarcima, pregledima se da to zaključit. Oni su tih godina bili praktički nezaustavljivi. Na samom prvenstvu su razbili i Brazil i tu istu Njemačku nekom ogromnom razlikom, tipa 4-5 golova. I u finalu su poveli 2:0. Kako je momčad koja je svima zabijala koliko je htjela, i koja je povela 2:0 na kraju uspjela izgubit utakmicu, nije mi jasno.

3. Znam da igra u Brazilu. Gledao sam nedavno nešto na Areni o Brazilcima, dal je bilo o reprezentaciji, ili o nekom igraču, ne mogu se sjetit. Al govorio je i Ze Roberto. Ne znam, lupit ću Fluminense.

Poslednja izmena:

Back