svarozic
Buduća legenda
- Poruka
- 35.145
Mislim da je u novije doba glavni razlog ekonomska situacija. A to da sebe smatraju Sicilijancima a ne Talijanima je također istina. Prije par godina sam na Pagu upoznao ekipu iz Palerma, cugali s njima itd. I za sebe su izričito tvrdili da nisu Talijani nego Sicilijanci. Inzistirali su da to nije isto i da su drugačiji od Talijana (ukratko, da su bolji ljudi).
Kod Napolitanaca je to još izraženije... napolitanski jezik je prilično drugačiji od književnog italijanskog... meni koji ne znam italijanski zvuči malo kao portugalski... mada su svi ti italijanski dijalekti specifični...
- - - - - - - - - -
Pa Juventus je najveći tim sa sjevera (i cijele Italije)...1. Tacno je to sto je rekao odnosno napisao Maradona , jer u Italiji generalno postoji veliko rivalstvo pa cak neka vrsta i animoziteta mozda izmedju severa i juga Italije (pa mozda nesto slicno kao sto u Hrvatskoj postoji izvesni animozitet izmedju onih Hrvata "sa kopna" i Dalmatinaca) , generalno dosta se razlikuju , imaju drugaciju malo kulturu, istoriju, malo se i genetski razlikuju......itd , recimo taj jug Italije kao Sicilija, Sardnijija, Napulj, Redjo Kalabrija.....itd , su oduvek vise bili pod uticajem juznjackih sila sa Mediterana, recimo pod uticajem starih Grka, Vizantije, Turaka, Arapa, pa nesto malo i Afrikanaca , dok je sever Italije oduvek bio pod uticajem zapadne Evrope, Austrougarske , Nemacke, Francuske...........itd.
Takodje jug Italije je oduvek bio i dosta siromasniji od severa , recimo Sicilijanci cesto prvo i nece reci za sebe da su Italijani , vec ce uvek prvo reci da su Sicilijanci (sto oni smatraju zasebnim identitetom) pa tek eventualno onda i Italijani.
Tako da verujem da je Napolitancima i tamosnjim lokal patriotama svaka pobeda protiv timova sa severa Italije (pogotovo onih "velikih") zaista mnogo znaci.

а мислим да и у нижим лигама има једно 4-5 стадиона са тим именом... од комуна - општина...