Fudbalska reprezentacija Srbije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vidić je, po meni, iza Modrića najbolji exyu igrač. Ako gledamo klupsku karijeru, trofeje, individualne nagrade, vrijeme koje je proveo igrajući na najvišem nivou isl.
Mislim da se ne razumijete oko termina wonderkid. Wonderkidovi su, ili su bili, Haland, Mbappe, Ronaldo, Messi, Cristiano Ronaldo, Odegaard, Owen, Ansu Fati, Cavaminga, Neymar, Robinho...
I još hrpu njih koji nisu ni približno ispunili potencijal tipa Krkić, Januzaj, Adu, Halilović i sl.
To i ja kažem. I mislim da na Yu prostoru takvog nikada nismo imali a ako jesmo voleo bih da čujem.

Sto se tice stare Juge bez sumnje je svake decenije imala pregrst vrhunskih igraca koji su induvidalnim kvalitetom mogli svima na crtu vrhunskih prvih 11 samo je radio kljuc...i sto sta jos pa je rezultat mizerija...
Ja nisam ziveo u to vreme ali sam sve Zvezd koine utakmice koje se mogu naci evropske pogledo i ti igraci su nesumnjivo bili top kvalitet koji su protiv vrhunskih pravili razliku jedan Rajko Janjanin je bio vrh deseka pogldajte kad Maradoni ukrade show ili Benfiku kad unisti...Sestic zlo od igraca niko ne zna gde ce snjom...Iz Partizana Uske Vucicevic recimo Cava Dimitrijevic...Milko...Zlatko Kranjcar...ali primetite da ovde nespominjem gigante poput Pizona Duleta onda Sliskovica Susica Jerkovica Vukotica...a gde ona generacija pre ili posle...Ovi prvi koje sam nabrojo nisu vazaili za krem ali sam ih gledo i tvrdim da su ultrakvalitetni igraci...
Ko sumnja da stara Juga nije imala konstantno vrhunske asove jer ih nije gledo "pa ko zna sta matorci pricaju" neka samo uporebi logiku ti ugraci su ostajali do 27me sav kvalitet se tu koncentriso imali su sutra novi klinci utaban razvojni put....A gle danas da pravis reprezentaciju stare Juge mogo bi pa dve sjajne sastaviti...a u kroz kako lose lige su krcili put i koliko se talenata zagubilo zbog toga...cak i prvu generaciju post jugoslovensku opet bi napravio ultrakvalitetni reprezentaciju...tipa vezni red Stankovic Rambo Kovac gore Pandev Vucinic Krasic...onako na prvu nemoraju biti superstarovi ali mogu sa svima na crtu....

Nego da se vratim na vunderkida taj termin je relativan to bi u teoriji trebo biti igrac koji cim iz omladinaca uleti u prvi tim nametne se kao nosilac igre i da je gotovo formiran igrac svetske klase ili na putu ka tome kome gotovo da mu nije ni potreban aptacije na putu ka vrhu nego samo gazi...Krkic je delovo tako tako je delovo i Januzaj tako je izgledo i Marin u nemackoj ali nisu ispunili na kraju potencijal...Mbape definitivno sa 17 je nosio Monako koji gazi u ligi sampiona Messi Ronaldo i taj Haland danas takvih igraca nema nesto puno u modernijoj istoriji i mislim da je vise ovih koji nisu na kraju najavljeno ispunili....Isto tako rec je o marketingu nemoze se ocekivati da neko iz Srbije i iz nase lige ko ide ka vrhu ima medijsku paznju kao neko iz francuske ili spanije...ali opet i ovaj kriterijum koji sam nametnuo i tu ima puno ali ali...ima klinaca koji zapale odmah a ti vidis nije to to nego ih oce i fizicki su stasali i sve im se poklopilo a sigurno nece biti klasa kao recimo...ovaj Ken mali crnac sto je u Evertonu sada...a reklo bi se da ispunjava uslove....
Sad razmisljam sa ovih prostora ko bi mogao da zadovolji te kriterijume pa ima ih par ali ocekivati da oni imaju medijsku paznju i reputaciju kao neki francuzi ili recimo spanci nije realno...Recimo Stevan Jovetic je to bio sa 18 se odmah nametnuo kao kapiten i najbolji igrac Partizana osjecaj "zvezda je rodjena nema sumnje" i u fiorentini je odmah nastavio da reseta nije mu bila potrebna adaptacija ubrzo je i traku poneo...povrede se ucinile svoje i nije stasao u igraca vrhunske reputacije ali nesumnjivo je vrhunska klasa kada je "fit"....Zatim Kovacic iz Dinama se nametnuo kao nosilac neznam da li je imao 20 kada je zaduzio interovu 10ku onda u real i onda stangira nije jos uvek ispunio potencijal...pa recimo Gojko Kacar je u mojim ocima to bio nesumnjivo isto sa 18 traka u Vojvodini verovatno najbolji igrac lige ili jedan od golovi Zvezdi Partizanu u Hertu odlazu odmah se namece kao nosilac raste reputacije Mateus prica isti ja Simunic ga hvali stice reputacije sledeceg superstara i onda sta bi dal povrede dal ovo dal ono i gubi se....Sulejmani isto verovatno sa 18 odlazi u Herenven iz omladinaca pravi u prvi tim postaje zvezda lige odmah sledi transfer Ajaxov najveci svih vremena...ali pocinje da stuca nije ispunio potencijal.....

Poslednja izmena:
Ma bilo je u Jugi vrhunskih igrača. Bilo je i odličnih momčadi koje su pravile zapažene rezultate u eurokupovima. Zvezda je tu broj 1, ali su i ostali iz velike četvorke imali sjajnih sezona i tukli europske velikane. Pa i klubovi van velike četvorke su imali velikih pobjeda. Rijeka je tukla Real 3:1 na Kantridi, samo da bi bila smiješno pokradena u uzvratu. Željo je igrao polufinale kupa UEFA (mlađe generacije ne znaju kako jak je bio taj kup do kreiranja Lige prvaka, promjene pravila o broju sudionika, ukidanja Kupa kupova itd), bio značajno bolji, zapucao brdo zicera, ali ispao tipično balkanski u 90. minuti iz kontre, tako nešto. U finalu bi igrali protiv Reala.
Uglavnom, bilo je i velikih igrača i velikih momčadi. Ali je istina da je reprezentacija prečesto razočaravala. 3-4 zapaženija rezultata za 45 godina je stvarno premalo.

Poslednja izmena:
Ma bilo je u Jugi vrhunskih igrača. Bilo je i odličnih momčadi koje su pravile zapažene rezultate u eurokupovima. Zvezda je tu broj 1, ali su i ostali iz velike četvorke imali sjajnih sezona i tukli europske velikane. Pa i klubovi van velike četvorke su imali velikih pobjeda. Rijeka je tukla Real 3:1 na Kantridi, samo da bi bila smiješno pokradena u uzvratu. Željo je igrao polufinale kupa UEFA (mlađe generacije ne znaju kako jak je bio taj kup do kreiranja Lige prvaka, promjene pravila o broju sudionika, ukidanja Kupa kupova itd), bio značajno bolji, ali ispao tipično balkanski u 90. minuti iz kontre, tako nešto. U finalu bi igrali protiv Reala.
Uglavnom, bilo je i velikih igrača i velikih momčadi. Ali je istina da je reprezentacija prečesto razočaravala. 3-4 zapaženija rezultata za 45 godina je stvarno premalo.
Pa o tome se zapravo radi stara je juga u svakom trenutku imala vrhunsku ekipu ali je mizerija koliko su malo radosti nam donjeli...

Ma bilo je u Jugi vrhunskih igrača. Bilo je i odličnih momčadi koje su pravile zapažene rezultate u eurokupovima. Zvezda je tu broj 1, ali su i ostali iz velike četvorke imali sjajnih sezona i tukli europske velikane. Pa i klubovi van velike četvorke su imali velikih pobjeda. Rijeka je tukla Real 3:1 na Kantridi, samo da bi bila smiješno pokradena u uzvratu. Željo je igrao polufinale kupa UEFA (mlađe generacije ne znaju kako jak je bio taj kup do kreiranja Lige prvaka, promjene pravila o broju sudionika, ukidanja Kupa kupova itd), bio značajno bolji, zapucao brdo zicera, ali ispao tipično balkanski u 90. minuti iz kontre, tako nešto. U finalu bi igrali protiv Reala.
Mislim da je i Radnicki isao do polufinala Kupa Uefa...Ono sto je Zeljo igro je bio atomski fudbal protiv videontona isoali fulali su brat bratu 5 6 mrtvih sansi prosto neverovatno...urapvo je sa tim Zeljom prepoznat Osim kao veliki trener i ja nemam problem da se tako dozivljava...Imam problem o mitu 90 svetsko i Osim on je tu ekipu lose vodio zesce lose i nije vidio da pred nosom ima najtalentovaniju generaciju...pri tome 90 je kazem lose vodio zivio je od Piksija koji je mozda bio i najbolji igrac na svetu u tom trenutku...

Upravo to, jedna lopta delila od cetiri na svetu. Lose vodjenje zvuci deplasirano, da nas danas tako vodi neko kao Osim pevali bi.
Lose nas je vodio prvo mu je izbor igraca bio katastrofalan jer nije vidio da mu je pred nosom najtalentovanija generacija ikada i nije bilo rano vec su sledece ti momci bili prvaci evrope sa zvezdom...a da nepricam gde su hrvsti i ostali..druga stvar u grupi nas je nemacka pregazila 4:1 sto se smatralo sramotom...onda smo nabili neke emirate 5:1 i jozic glavom 1:0 protiv kolumbije u bas tvrdoj utakmici igra je bila jalovala djelovali smo rastimani orkestar dok se nije razgoropadio piski i udadio sto je uradio i onda se pamti to sto se pamti to nemenja cinjenicu da je on to lose vodio...i neka je veliki trener i veliki podbacuju nikakav problem samo treba to otvoreno reci...sta bi bilo 92 ne znam lako moguce da bi osbojili i igrali kao sat...ali sta bi bilo kad bi bilo...

Za Susica se mogu sloziti, mada covek je imao ranije zasluge i zasluzio da se oprosti na mundijalu, od Cileanaca je pozvao Sukera, Jarnog i Prosineckog koji je tad bio najbolji iz te klase. Trebao je mozda zvati Mihajlovica, Mijatovica i Branka Brnovica, Boban je otpisao sebe u maju sutiranjem milicajca tokom nereda. Poraz od Nemacke na startu jeste bio visok, ali drugi mec bi po svemu bio druga pesma.

To i ja kažem. I mislim da na Yu prostoru takvog nikada nismo imali a ako jesmo voleo bih da čujem.
I cek kako Deki Stankovic nije bio wonderkid sve ispunjava uslove najmladji kapiten golovi protiz kajzetslauterna zvezdino cudo od deteta prelazi u jedan lacio koji je tada bii malte ne sto je danas Siti i igra sto je najbitnije standardan je...to sto on mozda nije igrac po tvom ukusu i sto tada nije bilo interneta pa malo zavarava precepciju...ali hype was big...

Koliko se sećam nije bio toliko dobar. Kao što ni Jović u mlađim kategorijama nije bio toliko dominantan kao jedan Michael Owen.
Jovic je poobaro sve rekorde u mladjim kategorijama...sa 16 poneo u zvezdi devetku...da nismo malo bili nerealni?

Pa ok Owen ali kazem vi niste stavili jasne parametre ja neke jesam ali je to opet sve relativno stvar precepcije...tipa Kristijanu Ronaldo su trebale 2 dobre sezone da se nametne nije odmah zapalio iako je sirovi talenat ocigledan...
Jel Jovetic po tebi wunderkid...ako sam shvatio vi pod to smatrate samo igraca koji je tehnicki vrh...ok i ja to volim ali mislim da nemoze biti jedina mera ali kazem stvar precepcije...

Pa u redu ali koji je kriterjium za wonderkida ja sam postavio neke koji su po tebi?
Po meni je wonderkid netko tko je daleko bolji od vršnjaka. Toliko su dobri da prelazak u seniorski nogomet ni ne osjete i samo nastave dominaciju. Rooney je još jedan primjer. Torres, De Gea, Pele, Raul...
A neki ne ispune ono što se od njih očekuje i dominaciju u mlađim uzrastima ne uspiju prenijeti u seniorski nogomet.
Ne mora biti tehnički vrh, ali neke pozicije jednostavno traže više iskustva i zato nema tinejdžera stopera i centralnih veznih svjetske klase, ili su izuzetno rijetki. Evo, Maldini je jedan primjer.

Poslednja izmena:
Po meni je wonderkid netko tko je daleko bolji od vršnjaka. Toliko su dobri da prelazak u seniorski nogomet ni ne osjete i samo nastave dominaciju. Rooney je još jedan primjer. Torres, De Gea, Pele, Raul...
A neki ne ispune ono što se od njih očekuje i dominaciju u mlađim uzrastima ne uspiju prenijeti u seniorski nogomet.
Ne mora biti tehnički vrh, ali neke pozicije jednostavno traže više iskustva i zato nema tinejdžera stopera i centralnih veznih svjetske klase, ili su izuzetno rijetki. Evo, Maldini je jedan primjer.
Pa da ali je onda Deki Stankovic to bio svojevremeno...

Deki Stanković, kao što sam već rekao, naprosto nije bio toliko dobar. Imao je svoje limite. On je bio šraf u mašini. Ronaldinjo i Mbape su daleko više od toga. Oni su ti koji vuku tim i prave razliku na terenu. Stanković nije bio taj tip. Nigde u inostranstvu nije bio prvi igrač tima, prva zvezda.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back