Fudbalska reprezentacija Srbije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Generalno nasi moraju da odigraju verovatno najbolji mec u poslednjih nekoliko godina da bi prosli Norvezane i Norvezane moraju da shvate bas ozbiljno kao pravu fudbalsku velesilu kao da igraju protiv Brazila , Argentine, Francuske, Spanije ili tako nekog , ono kao u kosarci da igraju protiv "Drim Tima", znaci nasi da bi prosli Norvezane morace definitivno da odigraju najbolje sto mogu pa verovatno i malo vise od toga i u ovom momentu zaista bi bio veliki uspeh za nas proci Norvezane i plasirati se na EP prvi put jos od 2000-te.

Kad spomenu vunderkinde nešto razmišljam. Mi imamo dugu fudbalsku tradiciju i fudbal nam je popularan sport pa opet nemamo taj nivo talenta. Pitam se zbog čega.

Pa imamo i mi gomilu talenata , ono retko gde kao ovde se toliko igra fudbal , ono nema selendre u Srbiji koja nema svoj fudbalski klub , ono nemaju asfalt , put, signal za mobilni, nista ali imaju svoj lokalni fudbalski klub , ono talenata ima samo sto nazalost retko ko dosegne neki svoj pun potencijal , takodje iz razno raznih razloga mnogi talentovani klinci nikad nigde nisu ni dobili priliku da malo igraju i da se pokazu negde, itd, itd.
Takodje i neki nas igrac sa 20 godina kada potpise prvi neki profesionalni ugovor i ode u inostranstvo on vec misli kako je sad svetska klasa i kako je on sad vec novi Pele ili Maradona i kako vise nema on sta da napreduje i da se dokazuje vec je njegovo samo da slika, bleji po splavovima i juri neke kalasture.

Inace jeste i Norvezanima je fudbal glavni sport , iako tamo recimo sportovi kao rukomet, hokej i zimski sportovi isto se kotiraju bas veoma visoko (slicno kao kod nas kosarka).

Truman :

Pa sad setimo se kako se i o SMS-u govorilo kao o vunderkindu pre par godina (reklo bi se sve do SP u Rusiji gde nije nista pokazao i nakon cega je hajp oko njega naglo splasnuo) , pa i o Luki Jovicu (dok nije dosao u Real) , pa recimo secamo se svojevremeno za kakvog vunderkinda je vazio Mateja Kezman i kako se pricalo o njemu (ne samo kod nas) ili Perica Ognjenovic pre njega ili Deki Stankovic (mada ajde on je stvarno napravio strasnu karijeru i opravdao taj hajp) , pa recimo u tom nekom periodu Pedja Mijatovic je osvojio srebrnu loptu i bio drugi najbolji igrac sveta iza Ronalda.

Pa sad ni Haland jos uvek nije medju najboljim igracima na svetu , jeste da igra sjajno u Dortmundu ali recimo i SMS je igrao sjajno u Laciju, koliko je Luka Jovic dao golova u Ajntrahtu , takodje Deki Stankovic kada je kao klinac sa 19 godina igrao za nasu reprezentaciju na SP 1998. u Francuskoj itekako je vazio za vunderkinda i jednog od najboljih i najtrazenijih mladih igraca na svetu, slicno vazi i za Kezmana svojevremeno , pa i Perica Ognjenovic koji je iz Zvezde direktno presao u Real sto je danas nezamislivo.

Takodje neozbiljno je reci da jedan Mijatovic koji je osvojio srebrnu loptu i bio drugi najbolji igrac sveta ne moze da se poredi sa jednim Halandom , ma daj.

Mijat je bio univerzalni igrac mogao je da igra i krilo i spica i poluspica , imao je odlicnu tehniku, pregled igre, odlican pas, zavrsnicu , recimo u Partizanu u Partizanu dao skoro 50 golova na 100 utakmica (u onoj nekadasnjoj ligi) , u Valensiji takodje na 105 utakmice 56 golova , u jednom Realu pored onakve konkurencije u ekipi isto 30 golova na 90 utakmica a pritom nije ni bio klasican spic igrac , pa i za reprezentaciju bio je najbolji strelac euro zone kvalifikacija za SP 1998, ono ima taj Haland jos sto sta da pojede da bi uopste mogao i u istu recenicu sa Mijatom.

Mislim jeste da u fudbalu rezultati su cesto bili razocaravajuci za nas , ali definitivno i u fudbalu imamo dugu tradiciju, isto imali smo toliko legendi i vrhunskih igracina i sad reci da nikad nismo imali nekog ko moze da se poredi sa jednim Halandom je smesno.

Ako izuzmemo Tadica i SMS pa i tog Mitrovica koji igra drugu ligu sto dovoljno govori ostali uglavnom nisu glavni igraci na terenu vec `vodonose``..

A sta ti ocekujes, da Milenkovic koji je stoper da daje golove i kreira sanse u reprezentaciji.. Tvoje shvatanje fudbala je otprilike da nam treba 10 top napadaca i 10 top plejmejkera... E pa ne treba nam. Trebaju nam i stoperi i svaka pozicija podjednako. Rekao si ne igraju bitne uloge, igraju. I Tadic i Sergej i Mitar i Kostic i Grujic i Maksimovic i Kolarov, ima ih koliko hoces...

I onaj drugi, jos nesretniji Maksimovic igra ulogu u Napoliju, i Radonjic, Milivojevic, Ivanovic, Lazovic, pa i taj Gudelj nije bio starter u finalu ali je usao u igru..
Matic se zaboravlja, do juce smo imali i njega.. I opet se poteze Mitar druga liga, to nema smisla jer on trpa golove i u prvoj ligi.

Ta reprezentacija jeste kiksala i mogla je da ostvari jos bolje rezultate, ali kada je sazrela za najvise domete desio se raspad zemlje. Hrvati su 98 osvojili bronzu sa gro igraca iz Cilea 87 i Italije 90-te, da su svi bili na okupu ko zna sta bi na kraju bilo. Uzeli bi bar jedno evropsko i igrali finale mundijala.
A da se nije raspao Treći rajh kakav bi tim i oni imali :) SFRJ je isto bila kurton, sa 3 puta vecom bazom igraca nikad nista nisu osvojili. A 98. bi isto vazio nacionalni kljuc pa bi pre igrao Mitko Stojkovski nego li Boksic il Darko Kovacevic.

Ja čak ni ne mislim da smo imali baš toliko vrhunskih igrača. Barem ne u poređenju sa velikim fudbalskim nacijama. Čak i kad bi računao celu bivšu Yu.

Kako nismo imali , mislim daj : Tirnanic, Sekularac, Rajko Mitic, Cajkovski, Bobek, Vasovic, Galic, Dzajic, Beara, Soskic, Jusufi, Safet Susic, Katalinski, Vujovic, Zebec, Moca Vukotic, Hadzibegic,Bora Kostic , Dusko Bajevic, Piksi , Dejo Savicevic, Pedja Mijatovic, Rambo Petkovic, Sinisa Mihajlovic, Jugovic, Prosinecki, Boban, Suker, Katanec, Savo Milosevic, Deki Stankovic, Vidic, Bane Ivanovic ...............ono bilo je bas pregrst igraca top klase i pravih legendi koji su predstavljali nasu zemlju kako reprezentaciju one bivse Jugoslavije tako i kasnije SRJ/SCG/Srbiju (mada ajde Srbiju kao Srbiju mozda i ne toliko, mada i kroz reprezentaciju Srbije u poslednjih 10-15 godina je isto proslo dosta odlicnih igraca, nekih isto svetskih zvezda kao Deki Stankovic, Vidic pa i Bane Ivanovic ali ipak nije bilo bas toliko igraca tog renomea kakvi su igrali u doba SFRJ pa i kasnije za SRJ).

Pa odprilike imali smo jednu odlicnu predratnu generaciju predvodjenu Tirketom koja je igrala polufinale prvog Mondijala , takodje jednu odlicnu posleratnu generaciju tipa Rajko Mitic, Stjepan Bobek, Cajkovski i kompanija , pa onda 60-ih smo imali jednu bas ultra jaku generaciju, ekipa koji je osvojila olimpijsko zlato 1960. u Rimu (tada su na OI igrale najjace reprezentacije ne U23 kao danas) stigla do polufinala Mondijala u Cileu 1962. i stigla do finala EP 1960 i 1968 pa onda u tom periodu je bila i cuvena generacija Partizanovih beba koja je bila vice-sampion Evrope 1966 (u kojoj je isto bilo gomila asova i legendi) , tako da u to vreme smo bas bili u samom vrhu svetskog fudbala (te 60-te su bile verovatno vrhunac naseg fudbala) , onda 70-ih i u prvoj polovini 80-ih je usledilo zatisje (iako je i u tom periodu bilo sjajnih igraca tipa Safet Susic, Zlatko Vujovic, Katanec, itd) ali recimo krajem 80-ih se pojavila ta generacija "Cileanaca" za koju se cinilo da joj je samo nebo granica i ta generacija se vec veoma dobro pokazala na Mondijalu u Italiji 1990 ali onda se desio, rat, raspad zemlje, itd........tako da imali smo mi dosta vrhunskih igraca, legendi , mozda ne toliko uspeha i medalja kao recimo u kosarci ili nekim drugim sportovima ali imali smo svojih momenata (mada svakako s'obzirom na kvalitet i igrace koje smo imali trebalo je i moralo biti mnogo vise tih blistavih momenata).

Poslednja izmena:
Kako nismo imali , mislim daj : Tirnanic, Sekularac, Rajko Mitic, Cajkovski, Bobek, Vasovic, Galic, Dzajic, Beara, Soskic, Jusufi, Safet Susic, Katalinski, Vujovic, Zebec, Moca Vukotic, Hadzibegic,Bora Kostic , Dusko Bajevic, Piksi , Dejo Savicevic, Pedja Mijatovic, Rambo Petkovic, Sinisa Mihajlovic, Jugovic, Prosinecki, Boban, Suker, Katanec, Savo Milosevic, Deki Stankovic, Vidic, Bane Ivanovic ...............ono bilo je bas pregrst igraca top klase i pravih legendi koji su predstavljali nasu zemlju kako reprezentaciju one bivse Jugoslavije tako i kasnije SRJ/SCG/Srbiju (mada ajde Srbiju kao Srbiju mozda i ne toliko, mada i kroz reprezentaciju Srbije u poslednjih 10-15 godina je isto proslo dosta odlicnih igraca, nekih isto svetskih zvezda kao Deki Stankovic, Vidic pa i Bane Ivanovic ali ipak nije bilo bas toliko igraca tog renomea kakvi su igrali u doba SFRJ pa i kasnije za SRJ).

Matic umesto Milosevica

Luku Modrića si zaboravio...on je jedini dobio nagradu za najboljeg na svetu. A ovi ostali ne znam koliko su pripadali samom svetskom vrhu.

Pa Luka Modric nikada nije predstavljao nasu zemlju niti ima veze sa nama , a inace ovi pobrojani igraci su sigurno bili sve igraci top klase i pripadali kremu svetskog fudbala u odredjenom periodu.

Matic umesto Milosevica

A pa Savo je ipak drugi strelac u istoriji nase reprezentacije , bio najbolji strelac spanske lige, postigao oko 300 golova na oko 660 utakmica u karijeri , recimo 2000-te je iz Saragose presao u Parmu za 25 miliona sto je u ono vreme bilo kao danas 150 miliona (poredjenja radi tih godina transfer Ronalda iz Barselone u Inter je iznosio 28 miliona) a bio je i najbolji strelac Evropskog prvenstva 2000-te , ono bio je golgeter svetske klase.

Što se tiče Zlatne lopte (Yu i Exyu igrači):
1968. Đajić treći
1991. Savićević i Pančev djelili drugo mjesto sa Matthausom
1997. Mijatović drugi
1998. Šuker drugi
2018. Modrić prvi (al on je uzeo sve moguće nagrade, ne samo Ballon d'or)
Ne znam tko je još i kada bio u Top 5 ili 10, ovo sam sad na brzinu pogledao Top 3 po godinama.

Dobro, ima ih koji jesu igrali u vrhunskim klubovima. Ja bih prvo istakao Vidića. Ali opet...nismo imali megastarove, vunderkindove. Nismo nikada imali ni igrača kao što je Modrić, a ni on nije bio vunderkind nego se vremenom razvio.
Vidić je, po meni, iza Modrića najbolji exyu igrač. Ako gledamo klupsku karijeru, trofeje, individualne nagrade, vrijeme koje je proveo igrajući na najvišem nivou isl.
Mislim da se ne razumijete oko termina wonderkid. Wonderkidovi su, ili su bili, Haland, Mbappe, Ronaldo, Messi, Cristiano Ronaldo, Odegaard, Owen, Ansu Fati, Cavaminga, Neymar, Robinho...
I još hrpu njih koji nisu ni približno ispunili potencijal tipa Krkić, Januzaj, Adu, Halilović i sl.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back