Sta o Muslinu misli jedan od retkih pravih sportskih novinara kod nas
Blog Vlade Novakovica:
Muslinova-alhemija
Ne volim da ga slusam, pun je sebe kad prica, ovde je dosta toga pogodio.
Pre svega se slazemo oko formacije u kojoj reprezentacije generalno treba da igraju. Tri centarhalfa, dva zadnja vezna, ofanzivni bekovi umesto krila, i na gol manje, ziheraski. Narocito mi.
Ne slazem se da smo prosecna reprezentacija limitiranog kvaliteta, apsolutno ne. Mislim da smo igrali na suvi rezultat, da smo imali Tadica koji nas je vukao i to je to. Nismo imali selektora koji ce da, prvo pozove sve najbolje igrace, i drugo, da iz njih izvuce njihov puni potencijal, kroz takticku disciplinu, jasno definisane zadatke, timske, linijske, pojedinacne.
Mi imamo prvih 11 igraca koji su nosioci igre u svojim sadanjim ili bivsim klubovima, koji igraju jak fudbal u ligama 5, koji su pravili ili ce praviti milionske transfere, imamo spoj mladosti i iskustva, sa tek po kojom kriticnom pozicijom u timu.
Golman: Stojkovic, jaka karika, mozda u najboljim godinama karijere.
Centarhalfovi: Ivanovic (iskustvo, igra Rusku ligu koja ga ne iscrpljuje kao Engleska), Maksimovic milionsko pojacanje Napolija, decko koji ce mozda eksplodirati u Rusiji, Nastasic (prvi tim Salkea, jos uvek mlad za stopera a iskustvo iz Italije, Engleske, Nemacke).
Bekovi: Kolarov, kao ofanzivni bek je najproduktivniji, u napadu koristan, pozadi ima ko da ga pokrije kad zakasni da se vrati, Rukavina, takodje, s tim sto je dosta slabiji igrac, i desni bek nam je prva kriticna pozicija.
Zadnji vezni: Matic, jedan od 3 najbolja igraca sveta na toj poziciji trenutno, superstar...dovoljno.
Box-to-box: Sergej Milinkovic Savic, uz Matica moze i treba da igra ono sto igra Pogba u Junajtedu, da vrslja napred, da gradi igru, a opet da fizickim prisustvom zatvara i ucestvuje u odbrani, nas prvi igrac od 100 miliona evra.
Ofanzivni vezni: Tadic, nas najkreativniji igrac, glavni asistent u repki i u klubu, ima kontinuitet u nogama. Kostic, tehnicki slab igrac, druga kriticna pozicija u timu, dobro je sto je glavni u Hamburgu, sa tim samopouzdanjem igra u repki.
Spic: Mitrovic, decko je sa 17g prerastao nasu ligu, sa 20g Belgijsku, za 18 miliona presao u NJukasl i zakopao se. Tip je centarfora kakav ovom sistemu odgovara, vredan je decko, daje se za tim, ali je i luda glava. Nema kontinuitet u nogama, na zimu da zapali negde drugde.
Ako je ovo los tim, onda ja stvarno ne znam. Samo treba da se prebaci u veci stepen prenosa, da se ne vozi stalno u drugoj brzini.