Fridrih Niče i primena njegovog koncepta u modernom vremenu

Mislim da si zamaglio sebi pogled na brutalnu realnost, tj. služiš se pomoćnim staklima da bi zaklonio ono što se dešava i uvek će se dešavati, a to je neprekidna borba u prirodi koja je u srži svih živih bića.

Realnost vidim, ali to što vidim kakva je ne znači da je ona ispravna. Sutra kada se uvede neka nova normalnost, kako projektanti ovog dekadentnog sistema vole reći, jedno od rešenja je izgradnja paralelnog sistema u okviru kojeg će se primenjivati aristokratska realnost. Ili u šume.

Rat je osnova prirode. Nebitno je šta ti ili ja želimo, prirodni zakoni postoje otkad je planeta stvorena i jasni su svakome ko bez iluzija i pomoćnih štaka za utehu i ulepšavanje posmatra živa bića i dinamiku medju njima.

Rat nije osnova prirode, već jedan od nuspojava poluuspavanog društva. Ali realnost rata niko ne poriče, nisu je poricali ni pravoslavni sveci poput Nektarija Eginskog, koji ima hvalu na račun muževnih ratnika, ni katolički mistici koji kažu Viva est militia super terram, ne poriče Stari Zavet u kojem Jahve govori za sebe da je gospodar nad vojskama i bog rata i ratnik, ne poriče Bhagavad Gita- sveti spis hinduizma, ne poriče čak ni budizam jer je jedan ogranaka istog, a to je zen, inspirisao samuraje i bio zvanično uvažen kao religija ratnika.
A po tradicionalističkoj filozofiji rat je osnova u smislu svoje podele na veliki i mali sveti rat. Veliki rat je čovekova borba sa neprijateljima u sebi, tj borba višeg principa protiv svega što je u njemu samo ljudsko, niža priroda i nagon. I u tom ratu pobedjuju samo heroji, dok oni koji su po tvojoj objektivističkoj filozofiji nadljudi su tu samo propalice. Dok je spoljni ili mali sveti rat samo sredstvo i put za ostvarenje velikog rata.

ali je priča ista, borimo se i ratujemo za resurse i poziciju u prirodi ljudskog sveta do smrti.

Budi precizniji. Jer rat u starom svetu nema smisao kao u modernom svetu gde se ratuje za naftu npr.

Kome se igra ne svidja, može da se povuče u negaciju i utehu (zen-budizam) ili da se ubije. Time se ništa ne menja, niti se time nešto dobija ili gubi, jer igra ostaje ista.

Odakle ti to da je zen negacija i uteha? Jel si čitao nešto na tu temu? On je baš naprotiv, za afirmaciju života i za koncentraciju na ovde i sada. Nema diskusija o reinkarnaciji, životu nakon smrti i sličnom. To nije šopenhauerska verzija budizma. U pitanju je izrazito aristokratska doktrina, ali naravno ne znači da je savršena, već prosto da ti primedba ne stoji. Uputi se na Evolinu knjigu "Doktrina buđenja" najpre, a onda i na dela Suzukija i Kaitena Nukarije - Zen budizam, religija samuraja.

Ratnici koji su uviđali suštinu života i napuštali stari život nisu išli u negaciju već su im se oči otvorile. Npr. najistaknutiji krstaši iz reda Vitezova sv.Jovana postajali su kaluđeri jer su naučili tokom iskustva da prezru taštine života i povlačili se u te redove kao neki koji su sve videli i probali, tako da su iskustveno osetili da suština nije u tome već su duh upravljali ka nečemu vipem.

I Hitler i Staljin su bili socijal-darvinisti u svojoj osnovi, samo što ti to odbijaš da vidiš. Svako ko teži da dominira nad ljudima i narodima ima u sebi volju za nadvladavanjem drugih, i to ga čini predatorom. Ima i onih koji bi isto želeli ali nemaju sposobnosti. Svi žele da budu elita, ali ne mogu to svi. Medjutim u prirodi je većine ljudi da probaju.

Opet sve tumačiš jednostrano. I ne uzimaš celu sliku u obzir. Oni svakako jesu bili socijal darvinisti. I upravo se na njihovim primerima vide plodovi tog nakaradnog i izopačenog principa. Ne čini čoveka pripadnikom elite to što je predator. Kakav je to nonsens? Ima ljudi koji su prirodno dominantni, ljudi od autoriteta, bez krvničkih i predatorskih želja ... i oni su elita. Onaj ko ima želju za dominacijom, znači da dominantan nije, i njega osećaj inferiornosti i kompleks pokreće na predatorski instinkt. Da li se slabošću može doći do snage je kompleksno i više psihološko pitanje nego filozofsko. A takvih imaš i danas na pretek. Kao što Prele reče svojevremeno da danas vode državu i na rukovodećim su mestima oni koji su kada bi u školskim danima učiteljica pitala ko nije na času odgovarali odmah ili ko će da briše tablu vikali ja ja, i da su ih tukli malo, trebali su više. Možda se i prevario, možda ih uopšte nisu ni trebali tući, jer upravo ih je to nagnalo da traže tu kvazi moć i da se podsvesno svete onima koji su ih verovatno opravdano maltretirali.

Marko Aurelije je imao moć ali je zbog odredjene slabosti nije želeo do kraja i čak ju je prezirao. Medjutim pošto je ponikao iz sistema u kom se dužnosti nasledjuju on je dobro obavljao svoje dužnosti, ali je slabost delova svoje prirode lečio stoicizmom koji je moćna filozofija, da bi sve to mogao da podnese i istraje.

Koje slabosti konkretno? I zašto bi hteo tu moć kraja, ne razumem? Očigledno nije bio psihopata i inferioran. Neko bi rekao da bi bila slabost to što bi je želeo do kraja. I kako bi to izgledalo da želi moć do kraja, ne razumem zaista.

Dešavaju se i takvi paradoksi u prirodi, da čovek koji nije potpuni predator (snažan, surov i spreman na sve) poprimi te odlike kroz okolnosti i dužnosti. Pošto su ljudi kompleksni logično je i da imaju dvojne i višestruke prirode (surovi osvajač i ratnik, plus umetnik i pesnik i filozof).

Potpuni predator može biti samo psihopata i masovni ubica, čovek u kome je ugušeno svako osećanje. Hvala Bogu da su takvi manjina ipak, jer bi svet bio još nepodnošljivije mesto za život. Ipak je čovek nešto malo više od puke želje za nadvladavanjem i osvajanjem resursa. I ipak u retkim momentima oseti da u ovom kratkom životu može uživati i u malim zadovoljstvima a ne da se neurotično napreže za dokazivanjem svoje superiornosti.

U prirodi se neprekidno diferencira aristokratija u svemu, i na makro i mikro planu. Neko ponekad ima sve, neko ništa. Većina je izmedju. Nacije se isto tako takmiče za resurse do istrebljenja. Za života postoji samo jedan parametar - gde si u lancu ishrane, i koje resurse imaš, jer te to automatski diferencira.i stavlja u nadmoćnu poziciju. To mnogi ne priznaju ali je jasno, kao što svinji postane jasno kad naleti na čopor šakala. Na svetu postoje predatori-ljudi, predatorske organizacije i države. A postoje i oni drugi.

Koja aristokratija danas, gde je ti vidiš? Aristokrata pravi nema šta da traži u sistemu koji vode plebejci. Upravo tu dolaze do izražaja reči Zaratustre: "Plebejci na visokim mestima, plebejci na niskim mestima! Šta danas uopšte znači biti bogat ili siromašan. Ne umem više da ih razlikujem." I na šta se Evola nadovezao: "Jedine realne hijerarhije su one tehničke, specijaliste koji služe materijalnom utilitarizmu, potrebama uglavnom neprirodnim i distrakcijama ljudske životinje, hijerarhije u kojima nema ni smisla ni mesta za ono što ima veze sa rangom i duhovnom superiornošću. Stanje modernih masa je takvo da čak i ako bi se pojavile figure istinskih vođa, njih bi poslednje pratili."

Ne znam što si se pozvao na Dostojevskog koji je bio genije i omiljeni mi je pisac pored Selina, ali je imao jako težak život i nije stigao zbog isplate dugova da razvije svoj stil do kraja, kao opsesivni stilista Flober naprimer, nego je pisao na brzinu svoja dela. Tako se i genijalni Paund zeznuo pa je podržao fašiste, a njegov učenik TS Eliot dobio Nobela dok se ovaj klimao u kavezu kao osudjenik. Najbolje je imati i jedno i drugo, mada si i sam rekao za Hitlera i Staljina da ih obojicu na kraju pokriva ista zemlja i da su samo tren u beskonačnosti. Zar su Dostojevski i Flober izuzeti iz toga?

Pozvao sam se uzgred, prvi mi je pao na um, u smislu da ne možeš ti da određuješ šta je nečiji kriterijum za specijalno u životu, a dotični se i žestoko protivio takvim socijalnim darvinistima u svojim beleškama.

Mešaš babe i žabe. Mešaš instinkt za preživljavanje sa smislom. Ima ljudi koji imaju sve moguće resurse ali nemaju smisao života, nemaju uzvišenu opravdanost života. Ja ne govorim o preživljavanju već o smislu. Naravno da bi preživeo i da bi omogućio sebi i porodici što bolji život moraš imati jaku volju, energiju, hrabrost, dominantnu prirodu, moraš da kidaš , da se boriš, da stremiš vodećim mestima (ali ni to ne može svako već samo onaj u čijoj se prirodi to nalazi i ko je rodjeni lider). Konkretno, malo sam stariji od tebe, vlasnik sam jedne firme, i suvlasnik druge, dobro zarađujem, imam porodicu, dobar autobomil, živim kako treba materijalno, prošao sam skoro sva moguća uživanja (i spoznao da smisao nije u njima), ali sam osetio i siromaštvo dok se nisam pokrenuo, poznajem, komuniciram i čitam na 4 svetska jezika, proučavam filosofiju, teologiju, umetnost, profesionalno sam se bavio borilačkim veštinama, sad treniram powerlifting, slušam klasiku i drugu dobru muziku, čitam praktičnu literaturu, idem u streljanu, planinarim. Dakle jednom rečju radim i na duhovnom i na umnom i na telesnom i na materijalnom planu. Jer smatram da se tako postaje istinski plemić i muškarac. A ne kroz jednostrane priče o materijalnom i dominaciji, jer to ne pruža smisao životu ličnom. I sad ja treba da smatram da sam npr. jedno veliko ništa spram nekog tamo administratora predatora samo zato što po tvom kriterijumu ništa specijalno nisam postigao. I sad ja kao treba da sam ful nezadovoljan jer eto nisam u vrhu lanca ishrane. Ne razumem. Pa tom logikom ću doći do nivoa onih za koje se kaže da su počeli da rade i da se bore da bi živeli, a sad žive da bi radili. Ja gledam da izađem iz te trke pacova, i da živim u svom sistemu sa sebi sličnima, pa nek budem i zadnji u tom tvom jebenom lancu ishrane. Meni će biti lepo. Ko si ti da mi kažeš da sam ja u tom slučaju inferioran. Ne shvataš da se radost nalazi i u srednjem putu. Nešto kao što je Buda, onaj izvorni, arijevac i plemić, osetio da smisao nije u životu na dvoru, gde je mogao imati sve što poželi, ali da nije ni u fanatičnom asketizmu i mučenju tela, te je zato izabrao srednji put. Ali ni o tome znaš ništa.

Tukli smo se toljagama za ženke po pećinama i delili na rodove i plemena, a ti pričaš da nema borbe za resurse i da moćni nisu ništa specijalno u vrsti gde se specijalnost za života ipak meri pozicijom - umetničkom, materijalnom, finansijskom, političkom, kakvom god. Pa nije svaki pisac Dostojevski ni svaki pesnik Paund. I u umetnosti postoji elita i škart, kao i konzumenti. Da nije tako ne bi i u religijama postojali autoriteti i izgradjena hijerarhija.

O tome pisah gore citirajući Evolu. Danas elita skoro da ne postoji. Autoriteti i hijerarhija su takođe gore opisani. To govorim kao neko ko sa simpatijama gleda na drevni kastinski sistem, gde su se na dnu nalazili sluge, radnici i trgovci, a na vrhu filozofi i predstavnici duhovnih vlasti- bramani. Od takve istinske hijerarhije, danas nema ni slova H. Imamo negativnu selekciju samo i negativnu hijerarhiju.

Poslednja izmena:
Recimo, svako se prepoznaje ko je po tome cemu tezi u slobodno vrijeme. Ko tezi da zdere i pije nije bolji od svinje. Taj je automatski veleizdajnik.

Tebe bi trebalo baciti u sred namibijske pustinje bez hrane i vode, pa da nedeljama pijes zabokrecinu i jedes zmije i skorpije i da malo shvatis kolika si zivotinja pre nego i tebe izjede neka zverka.

Realnost vidim, ali to što vidim kakva je ne znači da je ona ispravna. Sutra kada se uvede neka nova normalnost, kako projektanti ovog dekadentnog sistema vole reći, jedno od rešenja je izgradnja paralelnog sistema u okviru kojeg će se primenjivati aristokratska realnost. Ili u šume.

Opet se vraćamo na suštinski problem – ti bi da negiraš realnost kakva jeste, jer po tebi ona „nije ispravna“. Medjutim ti vidiš samo plodove i rezultate te realnosti – razvrat, dekadenciju, lakomislenost medju ruljom (iako ovo nije uvek pravilo), ali ne vidiš dinamiku u osnovi te realnosti koja je uvek ista, otkad je sveta i veka, bez obzira na poredak i ponašanje podredjenih pa i nadredjenih, i koja će ponovo postojati, samo u drugoj formi, i ako se primeni ono što ti nazivaš „aristokratskom realnošću“ (bekstvom od loših plodova sadašnje realnosti u rigidniji moralistički sistem). Zanimljivo je da si kao drugu opciju naveo povlačenje u šume, kao da u eri dronova koji uništavaju na hiljade vojnika u minuti kao u Nagorno-Karabahu to nešto znači. A ne znači ništa.

Poenta je da podredjeni uvek fluktuiraju i podnose na sebi snagu zakona kakav god da je – strogo moralni, demokratski, komunistički, teokratski... u osnovi je opet borba za moć koja jednog čoveka ili grupu ljudi pozicionira na čelo zajednice, dok oni ispod (rulja) trpe zakon koji je osmišljen. Tvoja teza je moralistička – ako se sprovede moralni aristokratski zakon to će biti bolji i mudriji ljudi nego ovi sad. To je medjutim nebitno, jer će oni svejedno biti podredjeni nekome, biće donji u novoj raspodeli moći i snaga, i neće imati ništa od svoje poslušnosti. I u Spartanskim i Samurajskim konceptima življenja bitni su kraljevi, vojskovodje i elita, a ne vojnici pešaci i običan narod. Prodaje im se priča da su i oni nešto bitni i da su junaci ali to je kao i uvek manipulacija onih gore koji sprovode zakon i odvode decu od kuća u agoge ili samurajske škole na trening. Gospodar je važniji od svog samuraja, samuraj kao aristokratska kasta važniji od običnog gradjanina. Dakle – lanac ishrane. Opravdanja i filozofski koncepti koji stoje iza toga su kao i uvek vešta manipulacija tradicije i elita da bi neko vladao, a neko drugi služio i bio topovsko meso. Otud potiče i uzdizanje junaštva običnog čoveka, dakle kad se kamikaza zakuca avionom u američki vojni brod on ima nešto od toga jer je dao svoj život za Emperora. Ne, Emperor ima nešto od toga jer je zahvaljujući nasledju tradicije dospeo na vrh lanca ishrane kao i admirali, vojskovodje, ministri, premijeri, industrijalisti koji su se tog vrha domogli. Kamikaza je samo topovsko meso koje služi tudjem interesu i tudjem opstanku na vrhu. On je samo brojka u rukama predatora, a Bušido, Hagakure, rigidno nasledje služe da bi bio izmanipulisan, odnosno da bi njegovo žrtvovanje delovalo kao nešto vredno i smisleno. Predatoru na vrhu je smisao života moć, ali on lukavo kroji moralistički koncept i koncept zakona koji za podredjenog postaje smisao života, da bi ovaj ispod lakše poslužio i održao ga na vrhu. Možda i Emperor veruje u isto, ali mu nije ista pozicija na lancu ishrane, i kad bi bio donji, tj. prisiljen da postane običan pešak a da neko drugi bude elita on to ne bi podneo.

S tim što ima ljudi koji iz odredjenih razloga u ovom vremenu priželjkuju povratak tih vremena, ali je u osnovi njihove želje težnja da se tamo dokažu jer se u ovom životu možda nisu snašli dovoljno. Druga opcija je da su postali izmanipulisani moralističkim pričama o samurajima i aristokratama jer ne mogu da podnesu prirodu današnje (i večne) borbe za moć medju ljudima i nacijama, pa misle da će im život u tom drugom sistemu dati smisao i utehu. Kao u filmu sa Tomom Kruzom Poslednji samuraj. Nezadovoljan stanjem u Americi nakon Američkog gradjanskog rata on se priklanja samurajima i kao fanatik juriša na topove i mitraljeze sa katanom jer su oni „moralniji“. U osnovi ove želje i odluke je slabost i sklonost čistoći, dakle nije predator spreman na sve nego osetljiv tip željan čistih pravila igre. Isto je i sa džihadistima koji su po Siriji ginuli za Alaha i Al-Bagdadija. Kad im se pogledaju biografije to su većinom usamljeni i osetljivi mladi ljudi nesposobni da izdrže život kakav jeste i da se bore, pa traže čistotu i smisao. Kome smisao nije u borbi za moć on je traži u moralističkim alternativama gde se opet javlja borba za moć izmedju moćnih i žrtvovanje topovskog mesa. Al-Bagdadi i Omar Al-Šišani su na vrhu, kao i Zarqawi. Ovi drugi su topovsko meso.

Rat nije osnova prirode, već jedan od nuspojava poluuspavanog društva. Ali realnost rata niko ne poriče, nisu je poricali ni pravoslavni sveci poput Nektarija Eginskog, koji ima hvalu na račun muževnih ratnika, ni katolički mistici koji kažu Viva est militia super terram, ne poriče Stari Zavet u kojem Jahve govori za sebe da je gospodar nad vojskama i bog rata i ratnik, ne poriče Bhagavad Gita- sveti spis hinduizma, ne poriče čak ni budizam jer je jedan ogranaka istog, a to je zen, inspirisao samuraje i bio zvanično uvažen kao religija ratnika.

A po tradicionalističkoj filozofiji rat je osnova u smislu svoje podele na veliki i mali sveti rat. Veliki rat je čovekova borba sa neprijateljima u sebi, tj borba višeg principa protiv svega što je u njemu samo ljudsko, niža priroda i nagon. I u tom ratu pobedjuju samo heroji, dok oni koji su po tvojoj objektivističkoj filozofiji nadljudi su tu samo propalice. Dok je spoljni ili mali sveti rat samo sredstvo i put za ostvarenje velikog rata.

Rat jeste osnov prirode i uvek će biti, s tim što on nema uvek iste oblike. Kad kažem ’rat’, mislim na borbu za moć, resurse i vrh društva u svim oblicima. Spisi koje si naveo i služe da bi osmislili društveni sistem po kom će neko biti gore, a neko dole, i ništa više od toga. Kada je Islam formiran kao religijski koncept drugi su se žrtvovali da bi Muhamed i ekipa zavladali i širili svoju moć. Sve te hvale i uzdizanje ratnika od raznih mistika i proroka su ulivanje fanatizma u ljude i naraštaje, jer se za nešto ili nekog treba žrtvovati. Uvek je to osnova u srži tih poziva i motivacija. I kad naše pozivaju u boj priča se o Kosovu i Lazaru. Veličanje junaštva u tim kontekstima je opet manipulacija koja se svesno ili nesvesno sprovodi da bi neko jurišao za tudj interes. Koliko je naših ljudi izginulo za Kralja Aleksandra i ekipu da bi on onda stvarao Jugoslaviju sa Hrvatima i Slovencima i ratni invalidi prosili po ulici. Kad krstaši idu na muslimane da osvoje Jerusalim oni ustvari ginu za Papske interese i interese i uvećanje slave velikaša. To što neki baja u oklopu veruje da će ako ga proburaze mačem u pustari da se vaznese na nebo i da je najveći junak je plod ispiranja mozga kroz katehizme i rigidne moralističke sisteme. Papa ima moć, vojskovodje poput Ričarda Lavljeg Srca dobijaju moć i slavu, Jovan Bez Zemlje ima moć i učestvuje u borbi za nju. Običan pešak kom otkinu glavu ili neki bezimeni gradjanin koji to slavi je izmanipulisan u rigidnom sistemu. I dalje će da obradjuje svoju njivu i veruje u sanjarije dok drugi vladaju na njegovoj naivnosti. Svedenost priče upućuje na to – a moralni sistemi, koncepti, proročke knjige se osmišljavaju da bi neko bio povučen za nos i da bi se stvorio novi sistem gde će neko drugi vladati.

To je i osnov delovanja Miroljuba Petrovića. Ako se pogleda njegova ličnost, vidi se da je ona željna vladanja nad drugima, egoistična, predatorska, kao i kod svih proroka i osnivača religija i kultova. On veruje u to što priča ali takodje želi moć za sebe, da drugima bude učitelj i vodja i da u paralelnom sistemu on vlada, a drugi mu služe. I ima mnogih koji su se upecali i Miroljub im je učitelj.

Budi precizniji. Jer rat u starom svetu nema smisao kao u modernom svetu gde se ratuje za naftu npr.

Rat uvek ima isti smisao samo što ti to odbijaš da vidiš jer si zaslepljen i jer ti se mnogo šta smučilo. Uvek se ratovalo za resurse samo oni imaju različita imena. Moć, bogatstvo, žene, zlato, autoritet nad drugima, uvećanje teritorije, štagod. Religije i ideali, spisi i zaveti su samo naličja. Kao što sam gore već napisao, uostalom. Ne ratuju svi za sve resurse, ali uvek postoji neka moć i autoritet iza toga koja ih juri u ratovima.

I to se ne odnosi samo na Papu i vojskovodje ili današnje industrijaliste, nego i na obične ljude u svakom vremenu. Već rekoh da je volja za moć i opseg iste kod svih drugačija iako je nemaju svi (oni najslabiji i najpovodljivji je nemaju). Ali i borba za naklonost žene je takodje borba za resurs, kao i socijalna nadmetanja u srednjim školama na primer. Lepi, socijalno aktivni i dominantni, bogati, obdareni, kako god – dobijaju veće parče, veći socijalni ugled u školi i najbolje devojke, oni slabiji, ružniji, nemoćniji kompenzuju ili trpe nasilje. To je i osnov izvršenih školskih masakara poput Kolumbajna ili Virdžinija Tech. U pitanju je preraspodela moći, oni na dnu socijalne skale se svete onima gore i celoj školi koja ih je dovela u tu poziciju, pa i društvu, tako što postaju moćni uzevši oružje u ruke. Zato Elliot Rodger kaže „Uvek ste me tretirali kao miša, ali sada ću biti Bog za vas“.

Postoje i drugi oblici kompenzacije moći, putem učenja i sticanja statusa kasnije u životu od strane odbačenih učenika.

Odakle ti to da je zen negacija i uteha? Jel si čitao nešto na tu temu? On je baš naprotiv, za afirmaciju života i za koncentraciju na ovde i sada. Nema diskusija o reinkarnaciji, životu nakon smrti i sličnom. To nije šopenhauerska verzija budizma. U pitanju je izrazito aristokratska doktrina, ali naravno ne znači da je savršena, već prosto da ti primedba ne stoji. Uputi se na Evolinu knjigu "Doktrina buđenja" najpre, a onda i na dela Suzukija i Kaitena Nukarije - Zen budizam, religija samuraja.

Ratnici koji su uviđali suštinu života i napuštali stari život nisu išli u negaciju već su im se oči otvorile. Npr. najistaknutiji krstaši iz reda Vitezova sv.Jovana postajali su kaluđeri jer su naučili tokom iskustva da prezru taštine života i povlačili se u te redove kao neki koji su sve videli i probali, tako da su iskustveno osetili da suština nije u tome već su duh upravljali ka nečemu vipem.

Čitao sam ja dosta o zen budizmu kao i o stoizicmu. On može da bude koristan ukoliko se koristi kao sredstvo za uvećanje moći u svakodnevnoj borbi, za uvećanje volje i koncentracije, dakle isključivo kao sredstvo neki njegovi elementi dobro služe, ali je loš kada postaje svrha sam po sebi i kada se postavlja na pijedestal i u njega se veruje kao u religiju. Drugim rečima dobro je kad neko vežba npr. zen ili jogu da ojača sebe, ali je loše kad se povuče na planinu da po ceo dan meditira jer misli da će time naći prosvetljenje ili se povuče iz sveta vodjen nekim konceptom („svet je zao i loš, ja sam našao svrhu i i smisao u samoći i meditaciji“), a da razlog pritom nije osnivanje drugog sistema gde bi bio na vrhu. Ako to nije slučaj onda je slab i izmanipulisan. Prvo je dobro, ali drugo je slabost i negacija slabosti. Uteha za nesnadjenost u borbi za resurse i svakodnevno nadmetanje.

Kad čovek posmatra ljude koji odlaze u manastire ili džihad npr., uvek vidi isti patern – osetljivi mladići i devojke kojima treba nešto više jer ne mogu da podnesu život kakav jeste. Ne mogu da afirmišu život i stalnu prljavu borbu svih protiv svih. To važi i za druge sisteme tipa Jehovini svedoci ili Sajentologija, sve mu se smučilo ili je slab i osetljiv pa se traži u kultovima i uzvišenim pozivima. Ovo se naravno odnosi samo na te povodljive i slabe, ima i drugih koji tako tragaju za dominacijom nad drugima, ali to je druga tema. Medjutim ono što oni ne znaju jeste da i kad odu na ta mesta gde je navodno smisao, opet postoji hijerarhija i borba za moć i prevlast i činove. Pa se onda povlače u pustinju ili na planinu. To važi i za ove kaludjere koje si pomenuo. Jer šta su ’taštine života’ ako ne borba i plodovi te borbe. Čiji duh nije osnažen ili je slomljen pred tim izazovima, biva izmešten od vlasnika ka drugim sferama, tj. kompenzuje ili beži.

Opet sve tumačiš jednostrano. I ne uzimaš celu sliku u obzir. Oni svakako jesu bili socijal darvinisti. I upravo se na njihovim primerima vide plodovi tog nakaradnog i izopačenog principa. Ne čini čoveka pripadnikom elite to što je predator. Kakav je to nonsens? Ima ljudi koji su prirodno dominantni, ljudi od autoriteta, bez krvničkih i predatorskih želja ... i oni su elita. Onaj ko ima želju za dominacijom, znači da dominantan nije, i njega osećaj inferiornosti i kompleks pokreće na predatorski instinkt. Da li se slabošću može doći do snage je kompleksno i više psihološko pitanje nego filozofsko. A takvih imaš i danas na pretek. Kao što Prele reče svojevremeno da danas vode državu i na rukovodećim su mestima oni koji su kada bi u školskim danima učiteljica pitala ko nije na času odgovarali odmah ili ko će da briše tablu vikali ja ja, i da su ih tukli malo, trebali su više. Možda se i prevario, možda ih uopšte nisu ni trebali tući, jer upravo ih je to nagnalo da traže tu kvazi moć i da se podsvesno svete onima koji su ih verovatno opravdano maltretirali.

Nisu samo oni bili socijal-darvinisti, nego svaki čovek koji nije nasledjivanjem ili nekim drugim, posebnim slučajem dospeo do bogatstva ili uticaja, nego se tamo svesno uspinje. Ne znam šta je izopačeno i nakaradno u Staljinu, čovek je bio gospodar polovine čovečanstva nakon pobede. A i Hitler je težio tome, ali se izgubio zbog prevelikog misticizma i koji je nadglasao pragmatizam „rat na dva fronta, ubedjenost u svoju nepogrešivost, neslušanje generala, vera u pitanja rase i puštanje britanske armije kod Dankerka da se zato povuče iako je mogao lako da ih uništi jer su po njemu srodna rasa sa Nemcima, pomaganje Musoliniju dok je bio pred rušenjem Rusije i Staljina čime je izgubio dve krucijalne nedelje dok je tlo bilo pogodno za Blickrig pa je zima usporila armije i dala Rusima šansu da se pregrupišu i napadnu itd.“

Ne čini nekog članom elite to što je predator automatski, ali mora da ima nešto predatorsko u sebi da bi svesno i uspešno tome težio. Njegova ličnost može da bude i višestruka, ali taj predatorski instinkt mora da postoji. Ne znam šta su za tebe ’krvničke i predatorske želje’. Postoje razni nivoi moći i uticaja, predator je širok pojam i nije svaki predator krvnik pa da ubija ljude i osvaja teritorije. Postoje razni resursi koji pružaju moć. Npr. ako ti težiš da budeš najbolji i najuticajniji u nekom važnom poslu naići ćeš sigurno na takmace i suparnike koji to isto žele. Onda uvek sledi borba za moć. Suroviji, lukaviji i spremniji na sve obično nadjača. To važi i u navodno mirnim i uglednim svetovima poput glumačkog gde se isto formiraju klanovi uticaja i raspodeljuju se moć i uloge.

Kompleks koji neko ima je nebitan u tim pričama, kao i zen budizam. On može da bude dobro sredstvo ako ne oslabi čoveka, nego ga ojača. Medjutim ako neko iz kompleksa mentalno oboli pa završi u ludnici ili se ubije to je onda druga priča.

Što se tiče Preleta on je rodjen u velegradu kao i ja i kao dečak i mladić je bio velika faca i ugledan u tim primitivnijim raspodelama moći (ugled u društvu, devojke, slava, socijalna dominacija nad štreberima i luzerima). Medjutim to ga je raslabilo i potonuo je, a oni kod kojih je budio kompleks su se uzdigli i osvojili moć. To je kod njega, pak, u starijim danima stvorilo kompleks jer je preraspodela moći obrnula krug, pa je zato razbijao ljudima lica po kafanama čim čuje da nisu iz Beograda. Ja iako sam iz istog grada znam dosta takvih ljudi, nažalost i sam sam prilično slab i nisam na visokoj skali lanca ishrane, delimično i zbog toga, ali objektivno posmatram realnost i znam šta je u osnovi onih koji ovde jure moć i uticaj. Dakle prihvatam život i afirmišem ga, ne bežim u iluzije i izgovore kao Prele i zen budisti po planinama.

Koje slabosti konkretno? I zašto bi hteo tu moć kraja, ne razumem? Očigledno nije bio psihopata i inferioran. Neko bi rekao da bi bila slabost to što bi je želeo do kraja. I kako bi to izgledalo da želi moć do kraja, ne razumem zaista.

Slabosti ličnosti, bio je melanholičan i osetljiv. A zašto ne bi hteo moć do kraja? I šta je to tako loše u amoralnom korištenju potpune moći?

Šta bi neko rekao ili ne bi je nebitno. Realnost je nešto drugo. A predatori nisu uvek inferiorni, pa da teže superiornosti. To je takodje generalizacija i zabluda. Nisu uvek ni psihopate iako imaju odredjene psihopatske crte.

Kako bi izgledalo? Prirodno za jednog cezara. Kad vuk vodi čopor i ubija zečeve po jarugama to je isto prirodno. Ako je star ili bolešljiv onda se povlači. Medjutim ljudi nisu jednostrani kao vukovi pa je on kroz ozbljnost života poprimio neke odlike vladara. Ali iz njegovih spisa provejava slabost, melanholija, namučenost, rezignacija. Stoicizam ga je snažio kao sredstvo da sve to bolje podnese jer nije bio prirodno takav.

Potpuni predator može biti samo psihopata i masovni ubica, čovek u kome je ugušeno svako osećanje. Hvala Bogu da su takvi manjina ipak, jer bi svet bio još nepodnošljivije mesto za život. Ipak je čovek nešto malo više od puke želje za nadvladavanjem i osvajanjem resursa. I ipak u retkim momentima oseti da u ovom kratkom životu može uživati i u malim zadovoljstvima a ne da se neurotično napreže za dokazivanjem svoje superiornosti.

Ne nužno, predatora ima u raznim formama.

Ovom rečenicom „jer bi svet bio još nepodnošljivije mesto za život“ si inače otkrio mnogo toga o sebi.

Varaš se da je čovek više od toga. I kad se udvaraš devojci ti si konkurencija drugima koji to žele. Dakle i tako banalna stvar je borba za resurse. I obrnuto, kad se devojka nabacuje mladiću konkurencija je drugim devojkama koje to žele. S tim što je to banalno, postoje daleko kompleksnije borbe.

Mala zadovoljstva su okej ako nisu sama sebi svrha i opravdanje. Lepo je kad čovek dobro jede, ali ako mu je jelo uteha i cilj života onda je to bekstvo. Isto je i sa drugim malim zadovoljstvima (vreme sa porodicom, seks, pecanje, putovanja itd).

Koja aristokratija danas, gde je ti vidiš? Aristokrata pravi nema šta da traži u sistemu koji vode plebejci. Upravo tu dolaze do izražaja reči Zaratustre: "Plebejci na visokim mestima, plebejci na niskim mestima! Šta danas uopšte znači biti bogat ili siromašan. Ne umem više da ih razlikujem." I na šta se Evola nadovezao: "Jedine realne hijerarhije su one tehničke, specijaliste koji služe materijalnom utilitarizmu, potrebama uglavnom neprirodnim i distrakcijama ljudske životinje, hijerarhije u kojima nema ni smisla ni mesta za ono što ima veze sa rangom i duhovnom superiornošću. Stanje modernih masa je takvo da čak i ako bi se pojavile figure istinskih vođa, njih bi poslednje pratili."

Aristokratija (realna) danas i uvek su oni koji su na vrhu lanca ishrane, u kom god obliku. Bogati i uticajni, moćni i oni koji su od ugleda. Sve drugo je kompenzacija i zavaravanje sebe. U tom smislu ja prvi nisam aristokratija i to priznajem.

To što sve današnje ljude nazivaš plebejcima je rezignacija, kao prave aristokrate nemaju šta u današnjem društvu da traže ali zato ajde da stvorimo neki drugi sistem gde bi ti bio pravi aristokrata. Kao kad su odredjeni informbirovci krenuli protiv Tita da bi Tito pao i došao Staljin, pa da oni zavladaju.

Ti pričaš o nadmenosti, a sam ne vidiš koliko je ova tvoja izjava od svim današnjim ljudima i vladarima nadmena. Deluješ rezignirano i ogorečno, bez uvrede.

Niče je osoba koja je za života težila moći i ugledu ali nije uspela pa je želje pretočila u knjige za buduće generacije kojima bi on bio prorok. Kompleksna je to priča.

Evola je medjutim metafizička i budistička sprdnja isto kao Kalajić, iako ima i nekih dobrih stvari kod njega. Pa Evola se hvalio Kalajiću kako je, nakon što je postao invalid, primao u svoj stan i imao tantrički seks sa maloletnicama koje su napustile dom, lutaju i džepare. Šta bi na to rekao?

Pozvao sam se uzgred, prvi mi je pao na um, u smislu da ne možeš ti da određuješ šta je nečiji kriterijum za specijalno u životu, a dotični se i žestoko protivio takvim socijalnim darvinistima u svojim beleškama.

Ne odredjujem ja, nego zakoni prirode koji su isti otkad je nastao homosapiens.

Dotični se i kockao i bio bludnik. Geniji često nisu idealni čak ni po tvojim kriterijumima.

Mešaš babe i žabe. Mešaš instinkt za preživljavanje sa smislom. Ima ljudi koji imaju sve moguće resurse ali nemaju smisao života, nemaju uzvišenu opravdanost života. Ja ne govorim o preživljavanju već o smislu. Naravno da bi preživeo i da bi omogućio sebi i porodici što bolji život moraš imati jaku volju, energiju, hrabrost, dominantnu prirodu, moraš da kidaš , da se boriš, da stremiš vodećim mestima (ali ni to ne može svako već samo onaj u čijoj se prirodi to nalazi i ko je rodjeni lider). Konkretno, malo sam stariji od tebe, vlasnik sam jedne firme, i suvlasnik druge, dobro zarađujem, imam porodicu, dobar autobomil, živim kako treba materijalno, prošao sam skoro sva moguća uživanja (i spoznao da smisao nije u njima), ali sam osetio i siromaštvo dok se nisam pokrenuo, poznajem, komuniciram i čitam na 4 svetska jezika, proučavam filosofiju, teologiju, umetnost, profesionalno sam se bavio borilačkim veštinama, sad treniram powerlifting, slušam klasiku i drugu dobru muziku, čitam praktičnu literaturu, idem u streljanu, planinarim. Dakle jednom rečju radim i na duhovnom i na umnom i na telesnom i na materijalnom planu. Jer smatram da se tako postaje istinski plemić i muškarac. A ne kroz jednostrane priče o materijalnom i dominaciji, jer to ne pruža smisao životu ličnom. I sad ja treba da smatram da sam npr. jedno veliko ništa spram nekog tamo administratora predatora samo zato što po tvom kriterijumu ništa specijalno nisam postigao. I sad ja kao treba da sam ful nezadovoljan jer eto nisam u vrhu lanca ishrane. Ne razumem. Pa tom logikom ću doći do nivoa onih za koje se kaže da su počeli da rade i da se bore da bi živeli, a sad žive da bi radili. Ja gledam da izađem iz te trke pacova, i da živim u svom sistemu sa sebi sličnima, pa nek budem i zadnji u tom tvom jebenom lancu ishrane. Meni će biti lepo. Ko si ti da mi kažeš da sam ja u tom slučaju inferioran. Ne shvataš da se radost nalazi i u srednjem putu. Nešto kao što je Buda, onaj izvorni, arijevac i plemić, osetio da smisao nije u životu na dvoru, gde je mogao imati sve što poželi, ali da nije ni u fanatičnom asketizmu i mučenju tela, te je zato izabrao srednji put. Ali ni o tome znaš ništa.

Ne postoji ’uzvišena opravdanost života’, to su moralističke i kompenzacione zablude i isprazne fraze onih koji su preslabi da bi podneli život kakav jeste. Pisao sam ti gore opširno o tome.

Ovo o tome da ’to ne može svako nego samo prirodni lideri’ ja upravo i pričam. Samo što je liderstvo širok pojam i u sebe uključuje mnogo aspekata, a ne samo proročke ili harizmatske. Takodje pokriva mnogo polja i različito se ispoljava.

Po onome što si napisao o sebi rekao bih da si dostigao neku relativnu sredinu lanca ishrane, zadovoljan si time, pa si raslabljen i tražiš utehu i odmor u nekim sporednim, duhovnim i metafizičkim stvarima. Planinarenje, klasika, bla bla. Inače si na lancu ishrane daleko iznad mene jer ja nemam nikakve firme i automobile, medjutim objektivno si u domenu nekog proseka. Ono što bih ja uradio da imam takvu osnovu jeste da bih se svim silama borio da se popnem na sam vrh i steknem što više bogatstva.

Medjutim ti si rezigniran i slab, pa tražiš bekstvo i neke paralelne sisteme gde ćeš živeti i meditirati jer ti se sve smučilo. Moja preporuka ti je da ne bežiš sa dvora kao Buda, nego da se vratiš u tu ’trku pacova’i osnažiš sebe ako ikako možeš. Znam sve o srednjem putu ali to je bekstvo i prosek.

O tome pisah gore citirajući Evolu. Danas elita skoro da ne postoji. Autoriteti i hijerarhija su takođe gore opisani. To govorim kao neko ko sa simpatijama gleda na drevni kastinski sistem, gde su se na dnu nalazili sluge, radnici i trgovci, a na vrhu filozofi i predstavnici duhovnih vlasti- bramani. Od takve istinske hijerarhije, danas nema ni slova H. Imamo negativnu selekciju samo i negativnu hijerarhiju.

Postoji itekako elita, probaj da se nadješ nepozvan na privatnoj večeri najuglednijih biznismena, advokata, pisaca, političara pa ćeš jasno videti.

Drevni kastinski sistem je isto sistem borbe za vrh lanca ishrane i nasledjivanje stečene moći, samo ulepšan metafizičkim i duhovnim formulama. Medjutim ako si dovoljno realan i nisi sasvim poludeo videćeš da se on neće vratiti niti biti u današnjici stvoren. Tako da ti izgleda preostaje samo šuma i meditacija.

Ne postoji negativna ili pozitivna selekcija, nego samo selekcija. Jaki i slabi, moćni i nemoćni, u kojem god sistemu. Ko nije moćan kao ti i ja može da se teši i traži spas i olakšanje u iluzijama.

Poslednja izmena:
Evo, napisa covjek knjigu na pogresnoj pretpostavci: " ne vidiš dinamiku u osnovi te realnosti koja je uvek ista "
Ne postoji neka vjecna "realnost", to je idiotluk za fanatike. Ja ne znam koliko se covjek mora obmanjivati da na kraju ne vidis ogromnu razliku izmedju epoha, vijekova, kultura i odnosa medju ljudima. Kad si u stanju sve da svedes pod "isto". On misli da se samo imena mijenjaju, a sve ostalo je isto. Samo se eto mozda smjenjuju sredstva ratovanja, a ucesnici su isti, sa istim ciljevima i sposobnostima. Drugim rijecima, ko je dobar kapitalista, dobar je i kao ratnik, kao kralj, kao seljak, sluga, svestenik, ako bi se karte ponovo podijelile, sve bi ostalo isto, samo bi bila drukcija odijela, i ko je uspjesan sada bio bi uspjesan i prije 500 godina.

Dakle, sta reci na ovo? Jos jedan lik koji ne vidi cijenu te "realnosti", koji ne vidi buducnost koja proistice iz iste i koji nije u stanju da vidi plodove proslosti iz koje je i sam nastao na ovaj ili onaj nacin. On hoce jednostavno objasnjenje za svijet oko sebe i odbija da se interesuje za detalje.
To je Darvinizam. Da se vidi "priroda" u ljudskom drustvu koja je aktivna i medju zivotinjama... koje nemaju drustva. hmmm

Prema tome, sta god da mu kazes ispasce on na kraju taj koji je u poravu, a ti posto ne prihvatas igru savremenog covjeka, posto zelis paralelni sistem, a ne "realnost koja je uvijek ista" ispadas gubitnik, bjegunac, beta.

Za njega je moderno drustvo to koje je prihvatljivije od proslih drustava, jer su se ta drustva staln nesto izmotavala, da bi tek savremeni covjek ogoljen izasao na scenu i radio ono sto je trebao raditi ranije da nije bio kukavica.

" da ti stavim karte na sto, ja bih najradije hodao go"

Sad mu kazi da je zivotinja, on ce da se uvrijedi.

Evo, napisa covjek knjigu na pogresnoj pretpostavci: " ne vidiš dinamiku u osnovi te realnosti koja je uvek ista "
Ne postoji neka vjecna "realnost", to je idiotluk za fanatike. Ja ne znam koliko se covjek mora obmanjivati da na kraju ne vidis ogromnu razliku izmedju epoha, vijekova, kultura i odnosa medju ljudima. Kad si u stanju sve da svedes pod "isto". On misli da se samo imena mijenjaju, a sve ostalo je isto. Samo se eto mozda smjenjuju sredstva ratovanja, a ucesnici su isti, sa istim ciljevima i sposobnostima. Drugim rijecima, ko je dobar kapitalista, dobar je i kao ratnik, kao kralj, kao seljak, sluga, svestenik, ako bi se karte ponovo podijelile, sve bi ostalo isto, samo bi bila drukcija odijela, i ko je uspjesan sada bio bi uspjesan i prije 500 godina.

Nisi ti uopšte dobro pročitao ono što sam napisao.

Postoji večna i nepromenljiva realnost u ponašanju ljudske jedinke i ljudske vrste. Ona je uvek ista, iako se epohe i pozicije moći menjaju i usložnjavaju, kao i dinamika odvijanja sukoba za moć medju ljudima. Naravno da kapitalista i vojskovodja nisu isto, ali im je poriv isti, samo u različitim vremenima, a to je moć i ugled. Novac je danas samo sredstvo za dostizanje moći, nekad se drugačije živelo pa su i sredstva i kriterijumi i putevi za dostizanje moći bili različiti.

Ko je danas dobar kapitalista, nije dobar i kao ratnik, kao seljak, kao sluga, kao sveštenik, niti on to teži da bude. Niti su to iste kategorije, niti su to ista dva vremena. U starim vremenima su postojali oblasni gospodari, moćni trgovci, moćni sveštenici i proroci koji su upravljali drugim ljudima jer je život bio drugačiji, kraljevi, vojskovodje. Seljaci i sluge nisu imali moć ni tada nego su bili na dnu socijalne skale. Seljak je mogao možda da postane radom i trudom veliki zemljoposednik ako je ambiciozan i sposoban i da se tim putem domogne moći. Bilo je takvih, ali je bio i ovih drugih nad kojima se vladalo i upravljalo, kao i uvek u prirodi koja je elitistička i hijerarhijska, odnosno nemilosrdna.

Elita uvek postoji i borba za moć uvek postoji, ali se ona drugačije ispoljava sa istorijskim promenama, protokom vremena, napretkom, razvojem tehnologije itd. Ne može danas da važi kao moćna pozicija ono što je važilo pre petsto godina, to je apsurdno. Da se ja proglasim za oblasnog gospodara u srednjem veku i osvojim teritorije to bi mi priznali kao moć. Medjutim danas to ne znači ništa jer se sa istorijskim promenama javljaju druge pozicije moći koje se osvajaju, i ta titula moći (oblasni gospodar) na skali ishrane je danas apsurdna i zastarela osim u nekim rigidnim sistemima poput islamskog koji su neodrživi jer ih uništava tehnologija velikih sila. Uspešni advokat ili moćni industrijski magnat danas imaju te titule, generali u modernim vojskama sa modernim oružjem i komandosi imaju moć koju stiču usponom. Takodje u umetnosti sada imamo npr. poznate i bogate glumce, poznate režisere, moćne producente i druge titule koje tada nisu postojale ali danas donose bogatstvo i moć. Seljak i sluga i običan vojnik su i danas ono što su bili tada, samo neki od njih imaju i nešto drugačija imena. Radnik na benzinskoj pumpi npr. ili prodavac na pijaci, ili činovnik u banci itd. To su nove titule za plebs. Postoje jasne pozicije kao i nekad, samo imaju druge nazive jer se društvo logično menja kroz istoriju i usložnjava, pa se javljaju i nove profesije.

U domenu religije je isto, nekad su vračevi, šamani i druidi gospodarili plemenima, danas imamo sajentologe. Oni iz istog izvora crpe svoju moć ali u različitim istorijskim kontekstima i periodima. Samo slepac koji zavarava sebe to ne vidi. Opstale su i stare religijske titule i uloge poput papske koje još uvek imaju diplomatsku, političku i versku moć, ali ne i vojnu.

Dakle, sta reci na ovo? Jos jedan lik koji ne vidi cijenu te "realnosti", koji ne vidi buducnost koja proistice iz iste i koji nije u stanju da vidi plodove proslosti iz koje je i sam nastao na ovaj ili onaj nacin. On hoce jednostavno objasnjenje za svijet oko sebe i odbija da se interesuje za detalje.
To je Darvinizam. Da se vidi "priroda" u ljudskom drustvu koja je aktivna i medju zivotinjama... koje nemaju drustva. hmmm

Šta će biti cena te realnosti za dvesta ili petsto godina se mene kao jedinke ne tiče jer ću tada biti uveliko mrtav i to je jedina realnost. A tada će opet postojati neki novi oblici odnosa moći i sukoba, a ovo danas će biti prošlost. Borba za moć i rat medju ljudima su stalni dok ima planete. Nije to jednostavno objašnjenje, nego tačno objašnjenje, koje se potvrdi čim čovek ugasi kompjuter i izadje na ulicu i medju društvo. Lako je maštati iza kompjutera.

Ja koji sam niko i ništa i dno lanca ishrane sam se jednom našao u društvu uglednog ministra na nekom seminaru. Bio sam član jedne stranke pa su me pozvali kao publiku. On je na ulazu prošao pored mene i njegovi ljudi su me sklonili sa puta da ne smetam. To je moć, mogao sam tada da gugućem o paralelnim sistemima do ujutru i da se tešim ali bi me isto tretirali.

Životinje imaju primitivne oblike društva - košnice, mravlje zajednice, čopore. Pogledaj vukove i kako se odnose prema omegama u svom čoporu. Imaju jasnu hijerarhiju i uloge. Čovek je kompleksnija životinja, pa stvara rodove, plemena, i kasnije gradove, narode i države, udružujući se oko zajedničkih interesa i stvarajući simbole i zakone da bi većina opstala, a jaka manjina vladala i gospodarila. Kao i medju ljudima pojedinačno, i medju narodima i državama su česti sukobi i takmičenja - ekonomska, vojna, itd. Čak i oni koji vojno ne ratuju ratuju stalno ekonomski.

Prema tome, sta god da mu kazes ispasce on na kraju taj koji je u poravu, a ti posto ne prihvatas igru savremenog covjeka, posto zelis paralelni sistem, a ne "realnost koja je uvijek ista" ispadas gubitnik, bjegunac, beta.

Šta je paralelni sistem nego zamena odnosa moći za primitivnije/drugačije odnose moći gde bi oni koji traže taj sistem zablistali. U tome je i koren te priče o aristokratiji, nazovu se današnji gospodari plebsom da bi se stvorio drugi sistem gde bi današnje sluge prešle i zagospodarile. To je i Niče objasnio na odnosu hrišćana i dotadašnjih gospodara, iz zavisti su gospodarske vrline - moć, sebičnost, egoizam, hrabrost, odlučnost, sklonost ka bogaćenju proglasili manama i grehovima, a dotadašnje osobine slabih (poniznost, dobrotu, poslušnost, trpeljivost) proglasili za hrišćanske vrline da bi lukave i zavidne dotadašnje sluge ojačale i zavladale. I hrišćani su stvarali svoj paralelni sistem, nego mnogi to ne vide. Sada su te priče drugačije ali osnov je isti. Komunizam potiče iz iste osnove, zavidni seljaci i siromasi traže ubijanje aristokratije i bogatih da bi preuzeli ono što oni imaju. Tako i današnja priča o paralelnim sistemima.

Ja prvi nisam moćan ni bogat i svestan sam da sam na dnu socijalne i hijerarhijske skale i to priznajem. Nisam ni beta jer ne popuštam pred ženama iako nemam uspeha kod njih. Beta je posebna kategorija i ne odnosi se na socijalnu skalu nego ljubavne odnose. Nisam ni alfa ali nisam ni beta da me drugi prav budalom. Ali neću da zavaravam sebe i kompenzujem svoju slabost prišivanjem pogrdnih naziva jakima i moćnima jer je to ipak resantiman. Bolje da težim da osnažim sebe iako sam niko i ništa.

Za njega je moderno drustvo to koje je prihvatljivije od proslih drustava, jer su se ta drustva staln nesto izmotavala, da bi tek savremeni covjek ogoljen izasao na scenu i radio ono sto je trebao raditi ranije da nije bio kukavica.

" da ti stavim karte na sto, ja bih najradije hodao go"

Sad mu kazi da je zivotinja, on ce da se uvrijedi.

Nisi ti ništa shvatio i samo projektuješ svoje rigidne predrasude u tudje reči kao i uvek.

Šta je meni prihvatljivo ili neprihvatljivo je nebitno, jer svet postoji i postojaće i kad ja budem mrtav. Ja mogu da biram - ili da učestvujem u realnosti kakva jeste ili da se povučem u šumu. Ono što ja tvrdim jeste da povlačenje u šumu i moralisanje iz iste nije nikakva pobeda, nego tešenje samog sebe, i time se ništa ne menja za mene.

Poslednja izmena:
Razlika izmedju ovog čoveka i Čezarea Bordžije je samo u vrsti posla koju obavljaju i u istorijskom periodu u kom žive. Po tipu ličnosti su isti, svaki u svom vremenu. Predatorska i makijavelistička priroda se jasno vidi i isijava iz nekoga, bez obzira na to što su istorijski kontekst, uloge, pa i profesije skroz različite. Ali jasno se prepoznaje gospodarska priroda, ona od pre nastanka hrišćanstva - predatorska, kontrolisano nasilna, kalkulativna, puna volje i snažne energije za usponom i izazovima, za sticanjem resursa i nadvladavanjem drugih ljudi, za rizikom i osvajanjem nepoznatih područja. Za gospodarenjem. Ko ovo ne vidi i ne prepoznaje u Nicholasu van Hoogstratenu (von Hessenu) i ljudima poput njega slep je pored očiju. Makijaveli bi, da je danas živ, ovog čoveka posmatrao kao primer. A on u šumu nije išao, osim da tamo gradi palatu:

Zato su Napoleon i Makijaveli nadljudski, jer su organizatori i vide unaprijed dalje od drugih. Zivjeti 2000 godina unaprijed.

Stvarno mislis ovo ili se salis ? Ne mogu da verujem da danas jos uvek ima neko ko toliko nerealno razmisljaja. "Cilj odredjuje sredstvo" da ali koji cilj ? Zakljucak svih Napoleonovih kampanja je da bi za Francusku bilo bolje da ih nije ni bilo. Slicno je i sa Hitlerom, koji ti je predpostavljam idol. Sta su oni predvideli ? Zasto je Napoleon pobegao iz Egipta ko p... kad je osetio da je pukao i ostavio na cedilu svog generala Klebera ? Jer i to bilo neko providjenje ? Zasto su ga Francuzi proterali ko poslednje pseto ?

Cak kad bi Napoleon i Hitler pobedili sta bi to sustinski promenilo ? Uzmimo da neka drevna aristokratska imperija i danas postoji i da je vladajuca sila, onda bi dans bicevali "robove" i ubijali bi ih za svaku "gresku". Kasnije bi ti "robovi" nestali i onda bi se ovi preostali istrebili medjusobno. Medjutim "robovi" znaju da su bolji od ovih zivotinja koji ih bicuju tako da ce u svakom providjenju "robovi" pobediti.

Vidim da malo govoris o svojoj "filozofiji" nekako je mistifikujes a to verovatno da ti se normalni ljudi ne bi smejali. Sve ostalo su uvrede, uporedjujes sebe sa uzvisenim bicem a druge nazivas zivotinjama. Obicne kompenzacije za kompleks nize vrednosti. Pa tako kazes i za mene kako sam debela budisticka svinja, vrlo inventivno iako nisam ni budista niti meditiram a u zivotu nisam imao vise od 75 kg.

Stvarno mislis ovo ili se salis ? Ne mogu da verujem da danas jos uvek ima neko ko toliko nerealno razmisljaja. "Cilj odredjuje sredstvo" da ali koji cilj ? Zakljucak svih Napoleonovih kampanja je da bi za Francusku bilo bolje da ih nije ni bilo. Slicno je i sa Hitlerom, koji ti je predpostavljam idol. Sta su oni predvideli ? Zasto je Napoleon pobegao iz Egipta ko p... kad je osetio da je pukao i ostavio na cedilu svog generala Klebera ? Jer i to bilo neko providjenje ? Zasto su ga Francuzi proterali ko poslednje pseto ?

Makijaveli jeste nadljudski ali ne zato što je nešto predvideo nego zbog realističkog uvida u ljudsku istoriju i ljudsku prirodu, i njenu ulogu u svim ljudskim društvima i zajednicama otkad postoje. Po meni ga ne treba mnogo mešati sa Ničeom koji je više maštar i prorok, ne vidim zapravo ni kakve veze oni imaju jedan sa drugim niti kakve veze Makijaveli, amoralne Bordžije i renesansa imaju sa nekakvim Spartancima i njihovim rigidnim moralnim sistemom i iscrpljujućim vežbama, sa Ničeom i njegovim tripovima, ili sa Amišima, tradicionalnom porodicom u prirodi, strogim starozavetnim moralom, samoćom u planini, i sličnim glupostima. To su sve proizvoljne maštarije za ličnu upotrebu. Proizvoljni bućkuriš.

Niče je hvalio Makijavelija ali je Makijaveli daleko realniji po pitanju gospodarskog morala. Ne uzima slučajno on Čezarea Bordžiju sa svoj uzor. Čezare je po mnogo čemu iznad Napoleona iako nema njegova dostignuća. Napoleonov ministar policije Žozef Fuše i ministar diplomatije Taljeran su daleko bliži Makijaveliju od samog Napoleona iz više razloga. Taljeran najviše od svih. Napoleon je isto kao i Hitler propao na kraju zbog hubrisa i nedovoljno pragmatizma i mudrosti.

Cak kad bi Napoleon i Hitler pobedili sta bi to sustinski promenilo ? Uzmimo da neka drevna aristokratska imperija i danas postoji i da je vladajuca sila, onda bi dans bicevali "robove" i ubijali bi ih za svaku "gresku". Kasnije bi ti "robovi" nestali i onda bi se ovi preostali istrebili medjusobno. Medjutim "robovi" znaju da su bolji od ovih zivotinja koji ih bicuju tako da ce u svakom providjenju "robovi" pobediti.

Dionis nije za Hitlera ali voli Napoleona. Aristokratski pojedinci postoje i danas kao i gospodarske odlike i to sam već pomenuo. Najveća laž i zabluda je da u današnjem sistemu ne postoje takvi pojedinci ili da, ako postoje, ne mogu da dodju do izražaja. Mogu, itekako, ali je potrebno biti odlučan i realan. Oni postoje uvek i u svakom sistemu i mogu da se nametnu. Zakoni prirode su takvi da ih izbace na površinu.

Vidim da malo govoris o svojoj "filozofiji" nekako je mistifikujes a to verovatno da ti se normalni ljudi ne bi smejali. Sve ostalo su uvrede, uporedjujes sebe sa uzvisenim bicem a druge nazivas zivotinjama. Obicne kompenzacije za kompleks nize vrednosti. Pa tako kazes i za mene kako sam debela budisticka svinja, vrlo inventivno iako nisam ni budista niti meditiram a u zivotu nisam imao vise od 75 kg.

Neko sebe može da nazove uzvišenim bićem i aristokratom samo ako ima konkretno delo iza sebe i ako je nešto stvorio. Sve drugo su maštarije, proizvoljna tumačenja, opravdanja i piskaranje po forumu. Po toj logici i ja, koji sam niko i ništa, mogu da kažem da sam gospodar i da pljujem druge po forumima kao da je u tome neka snaga. Ali kad izadjem na ulicu druga je situacija, realnost me brzo poklopi i stavi na pravo mesto. Pa ovaj forum jednog dana verovatno neće postojati, da li su ljudi svesni toga. Mislim volim ja forum ali to je tako.

Poslednja izmena:
Aristokratski pojedinci postoje i danas kao i gospodarske odlike i to sam već pomenuo. Najveća laž i zabluda je da u današnjem sistemu ne postoje takvi pojedinci ili da, ako postoje, ne mogu da dodju do izražaja. Mogu, itekako, ali je potrebno biti odlučan i realan. Oni postoje uvek i u svakom sistemu i mogu da se nametnu. Zakoni prirode su takvi da ih izbace na površinu.

Neko sebe može da nazove uzvišenim bićem i aristokratom samo ako ima konkretno delo iza sebe i ako je nešto stvorio.

Komentarisem samo ovo, jer se sa ostalim sto si meni uputio slazem. Koji su ti aristokratki vladari koji su nesto stvorili ? Sta su to konkretno stvorili ? U Francuskoj i Engleskoj se tacno zna ko je aristokrata, pise im u prezimenu a u opstini mozes videti koju imaju titulu. Ne vidim po cemu se razlikuju od ostalih ljudi osim po tituli i nasledstvu. Znam postoje principijalni desnicari ili mozda mislis na prave muskarce koji znaju sta hoce, koji zive divljim zivotom.

Pri odgovoru budi svestan da covek ima prirodnu moralnu granicu koju ne moze preci, iako je Niche naivno verovao da ju je presao.

Komentarisem samo ovo, jer se sa ostalim sto si meni uputio slazem. Koji su ti aristokratki vladari koji su nesto stvorili ? Sta su to konkretno stvorili ? U Francuskoj i Engleskoj se tacno zna ko je aristokrata, pise im u prezimenu a u opstini mozes videti koju imaju titulu. Ne vidim po cemu se razlikuju od ostalih ljudi osim po tituli i nasledstvu. Znam postoje principijalni desnicari ili mozda mislis na prave muskarce koji znaju sta hoce, koji zive divljim zivotom.

Pri odgovoru budi svestan da covek ima prirodnu moralnu granicu koju ne moze preci, iako je Niche naivno verovao da ju je presao.

Aristokrata je širok pojam. Ja pod aristokratom smatram čoveka sa odredjenim osobinama (odlučnost, sebičnost, lukavstvo, mudrost, egoizam, sklonost izazovu i riziku i osvajanju resursa i novih područja života, gospodarski, nemilosrdni moral odnosno amoralnost u skladu sa svojim interesima - 'moral' se iskazuje kao ono što je dobro za jedinku i njenu porodicu, sve van toga je nebitno i ako je prepreka treba ga pregaziti). To su recimo Bordžije, suštinski amoralne u ophodjenju sa svetom, odnosno gospodari bez savesti i skrupula. Gospodarski moral i amoralizam nisu kontradiktornost iako deluje tako. To je onaj moral koji do kraja afirmiše život u svim oblicima, ima neukrotivu volju za moć, nedostatak bilo kakvih skrupula u ostvarenju svojih interesa (sticanja resursa i uvećanja moći) i ima ga (ih) u svim vremenima iako u različitim ulogama i položajima. Resantiman onih koji su zavidni u odnosu na te moćne i odlučne je takodje uvek prisutan ali i on evoluira sa novim prilikama.

Philosopher Friedrich Nietzsche suggested that egoistic or "life-affirming" behavior stimulates jealousy or "ressentiment" in others, and that this is the psychological motive for the altruism in Christianity. Sociologist Helmut Schoeck similarly considered envy the motive of collective efforts by society to reduce the disproportionate gains of successful individuals through moral or legal constraints, with altruism being primary among these.[25] In addition, Nietzsche (in Beyond Good and Evil) and Alasdair MacIntyre (in After Virtue) have pointed out that the ancient Greeks did not associate morality with altruism in the way that post-Christian Western civilization has done. Aristotle's view is that we have duties to ourselves as well as to other people (e.g. friends) and to the polis as a whole. The same is true for Thomas Aquinas, Christian Wolff and Immanuel Kant, who claim that there are duties to ourselves as Aristotle did, although it has been argued that, for Aristotle, the duty to one's self is primary.[26]

Aristokrate koje ti spominješ su često raslabljene i dekadentne, nesposobne za borbu i sticanje odnosno uvećanje moći. Medjutim i medju njima ima spretnih, sposobnih i nemilosrdnih, ali sama nasledjena titula ne znači ništa ako je čovek kilavi Radovan. Žorž Valoa je dosta pisao o tome. Kad je nesposobni Car Uroš bio na vlasti nadjačali su ga pohlepni velikaši. To što mu je Dušan Silni bio otac ništa mu nije pomoglo jer je sam bio nesposoban. To je zakon u prirodi, ako pokažeš slabost poješće te jer se stvara vakuum moći i predatori grabe plen, iskorišćavaju trenutak. Isto je i danas.

Pih, znaci to su vase aristokrate. U prevodu djubrad ili govna sto bi rekli nasi stari. Oni nisu lideri u pozitivnom smislu nego su gospodari u negativnom. Zar dobar deo trenutnih svetskih vladara ne ispinjava te navedene osobine ? Pored toga moraju se licemerno pridrzavati odredjenih kodeksa ponasanja i to je to.

Nisu naši nego moji i Makijavelijevi. Dionis ima potpuno drugačije mišljenje od mog i tumači aristokrate kao nekakve tradicionalne ljude koji žive pod strogim moralnim zakonom i ponašaju se ekstremno moralno, pa se tu potežu čak i Amiši kao dobar primer u modernom vremenu jer su moralisti i čistunci, negira se egoizam kao vrlina, što po meni nema veze sa zdravim razumom i više je projektovanje nekih ličnih želja i čistunstva. Čak je i Miroljub Petrović ubačen u kombinaciju. Bordžije i Medičijevi i Sforce su nešto najdalje od Miroljuba što postoji, kao i od rigidnih i poslušnih, služenjem državi opsednutih spartanaca. Pravi aristokrata je opsednut državom samo ako on i njegova porodica vladaju istom, kao amoralni Čezare i otac mu Rodrigo. Ja dakle imam sasvim drugačije mišljenje i već sam ga gore naveo pa da se ne ponavljam. Robovanje zajednici i običajima su instinkt krda i ropski moral. U osnovi judeo-hrišćanstva je strogi moralni zakon, to je starozavetna priča o čistunstvu. Aristokrate su van toga.

The word "good" is from the start in no way necessarily tied up with "unegoistic" actions, as it is in the superstition of those genealogists of morality. Rather, that occurs for the first time with the collapse of aristocratic value judgments, when this entire contrast between "egoistic" and "unegoistic" pressed itself ever more strongly into human awareness—it is, to use my own words, the instinct of the herd which, through this contrast, finally gets its word (and its words).[10]— Friedrich Nietzsche, On the Genealogy of Morals

In his On the Genealogy of Morals, Friedrich Nietzsche traces the origins of master–slave morality to fundamentally egoistic value judgments. In the aristocratic valuation, excellence and virtue come as a form of superiority over the common masses, which the priestly valuation, in ressentiment of power, seeks to invert—where the powerless and pitiable become the moral ideal. This upholding of unegoistic actions is therefore seen as stemming from a desire to reject the superiority or excellency of others. He holds that all normative systems which operate in the role often associated with morality favor the interests of some people, often, though not necessarily, at the expense of others.[11][12]

Ne postoji pozitivan ili negativan smisao nego večni rat za moć. Tako i nema lidera u pozitivnom ili negativnom smislu nego moćnih i nemoćnih. Većina današnjih političara imaju volju za moć (da nemaju ne bi bili tu gde jesu) ali ograničenu i jadnu, protkanu demokratijom i političkom korektnošću, medjutim ima onih poput Nicholasa van Hoogstratena koji nije političar ali ispoljava i praktikuje gospodarski, aristokratski moral:

I submit that egoism belongs to the essence of a noble soul, I mean the unalterable belief that to a being such as "we," other beings must naturally be in subjection, and have to sacrifice themselves. The noble soul accepts the fact of his egoism without question, and also without consciousness of harshness, constraint, or arbitrariness therein, but rather as something that may have its basis in the primary law of things:—if he sought a designation for it he would say: "It is justice itself."— Friedrich Nietzsche, Beyond Good and Evil

Nietzsche, in attacking the widely held moral abhorrence for egoistic action, seeks to free higher human beings from their belief that this morality is good for them. He rejects Christian and Kantian ethics as merely the disguised egoism of slave morality.[6][11]

Poslednja izmena:
Savrseno sto zauzeli sve one stavove koje ne treba. Tvoje aristokrate su djubrad a Dionisovi su nepostojeci, neprirodni, lazni. U prirodi imas vecni rat u odredjenoj meri i ako se uvatis samo za to u pravu si. U prirodi imas i empatiju, lepotu, ljubav, nesebicnost, zajednicu... u odredjenoj meri i ako se uhvatis samo za to u pravu si. Danas je najzad ljudima doslo iz dupeta uglavu da malo sagledaju obe strane u isto vreme i to vama ekstremistima smeta jer je to pravilnija filozofija.

Kapitalista zeli polugu moci -- novac, a kralj taj isti novac rasipa na vojne pohode radi odbrane casti, hrabrosti, neke moralne valute. Tu su im porivi obrnuti. Kapitalista ne zeli ugled, nego samo seks, drogu i zadovoljstva. Kapitalista gradi svoju poziciju na rusevinama struktura kraljevine. Njegova pozicija je glumacka. On je zasjeo na tron koji su drugi izgradili za drukcije potrebe. "Cesto sjedi blato na tronu i tron na blatu". Kapitalista je nemocnik koji oko sebe ima samo ulizice i nijednu vrlinu. On ceka da mu drugi kazu sta da radi, proizvodi i sl. Stavise, on biva unisten kad na blato zasjednu kriminalci, odnosno strsljenovi, kako Platon kaze. Prema tome, ni blizu nije nekoj od ranijih epoha. Sasvim obrnuti porivi i pozicije moci. Ali nemocnici ce se tjesiti da je sve to isto. Lagace i sebe i druge, jer ako cute gube pravo na jednakost. Ko trazi jednakost, ukljucujuci i kapitalistu? Inferiorni. Svako zeli vise nego sto ima, a inferiornom je jednakost vise.

1792. je kraljevina prestala u Francuskoj zbog ekonomskih problema, narod nije imao sta da jede. Posle je lancano krenulo ukidanje kraljevstva i u ostalim evropskim zemljama. U medjuvremenu je krenula i industrijska revolucija koja ne daje previse mesta primitivnim pohodima, nego prirodno nalaze drugaciji tip vladavine kao sto su kapitalizam i komunizam. "Moralna valuta" je u doba kraljeva bila - pohodi zbog pljackanja i osvajanja, veoma moralno ako ne ide onda pohodi i nametanja svoje religije drugima na perfidan nacin kao sto je uradio Rim. Sve moral do morala. Neko ce reci mi Srbi nismo imali takve pohode, sto onda da ne vratimo Vojvodinu? Jel mozda Sparta bila moralna ?

...
šta mislite koji je mogući princip primene njegove filozofije u praksi, a u savremenom vremenu?
...
mene zanima konkretna, direktna primena na svoje iskustvo.
Kako bi izgledala i ponašala se osoba kojoj bi baš ova filozofija postala dominantan oblik življenja, odnosno život sam?
...

Ничета у пракси ћеш видети ако одеш у Немачку.
Тамо он живи у Немцима, бар 10% !

Kapitalista zeli polugu moci -- novac, a kralj taj isti novac rasipa na vojne pohode radi odbrane casti, hrabrosti, neke moralne valute. Tu su im porivi obrnuti.

Imaš ružičast i naivan pogled na ljudsku vrstu. I kapitalista i kralj žele isto - resurse i uvećanje moći. Novac je jedna od poluga. Kralj juri i teritorije, novac, ekonomske beneficije, slavu i osvajanja. Tačno je da kralj rasipa novac radi moralnih valuta, ali te moralne valute su uvećanje moći i teritorija, slave i bogatstva i utvrdjivanje svog položaja. Dakle moralne valute ukorenjene u gospodarskom moralu i interesima. Čak i kada brani čast, nije isto kada to rade kralj i pešak jer kralj ima benefite i uvećanje moći i slave ako je odbrani, dakle lične interese, dok je pešak topovsko meso.

Kapitalista ne zeli ugled, nego samo seks, drogu i zadovoljstva.

Generalizuješ, naivno i brzopleto i bez osnova i dokaza. Industrijski magnati i naftni baroni apsolutno žele moć, ugled, politički i društveni uticaj, uvećanje imperija i zauzimanje novih područja, što kasnije čak često nasledjuju njihova deca koja stečeno dalje uvećavaju. Mnogi od tih ljudi ceo život rade i stvaraju po 14, 16, 18 sati dnevno, decenijama nemilosrdno šireći svoju imperiju. To je odavno dokazano. Postoje niže forme kapitalista kao i niže, dekadentne forme kraljeva i velikaša koje jure samo laku zabavu i seks, drogu, tipa Jordan Belfort ili Dan Bilzerian, ali oni neminovno gube u borbi za moć jer su raslabljeni ili se zaustavljaju na svom nivou dok stečeno ne potroše.

Kapitalista gradi svoju poziciju na rusevinama struktura kraljevine.

Ne, nego stvara svoju kraljevinu, ali u modernom ruhu. Polupani dekadenti opsednuti samo seksom i šmrkanjem se tu ne računaju niti prolaze jer bivaju uništeni sem ako nisu direktni naslednici moćnog pretka. Pričam o ozbiljnim i nemilosrdnim ljudima poput J. Paul Getty-ja trećeg koji je odbio da plati otkupninu za svog otetog unuka.

Njegova pozicija je glumacka. On je zasjeo na tron koji su drugi izgradili za drukcije potrebe.

Nema tu ništa glumačko i šminkersko. Sam je sebi sazdao tron i zaseo na isti. Ili ga je osvojio. Šminkera ima kao i u starim vremenima, ali brzo otpadaju iz igre.

"Cesto sjedi blato na tronu i tron na blatu".

Vrlo nezahvalna i neutemeljena izjava. Na tronu sedi onaj ko ga osvoji.

Kapitalista je nemocnik koji oko sebe ima samo ulizice i nijednu vrlinu.

A kraljevi oko sebe nisu imali ulizice? Kapitalistički predator koji to jeste mudro procenjuje ljude kao i mudri, lukavi vladar kraljevstva. Ako nije mudar onda kao i naivni kralj pada na laskanje ulizica privučenih novcem i ugledom pozicije koju ima.

On ima vrline gospodarskog morala - sebičnost, hladnokrvnost, snagu volje i odlučnost, istrajnost, sklonost bogaćenju i osvajanju, sklonost riziku i hrabrost da se rizik preduzme. Pragmatizam pre svega.

On ceka da mu drugi kazu sta da radi, proizvodi i sl. Stavise, on biva unisten kad na blato zasjednu kriminalci, odnosno strsljenovi, kako Platon kaze.

Ovo prvo samo neko vrlo naivan može da napiše. Zar zaista misliš da ljudi poput Hoogstratena ili J. Paul Getty-ja postaju to što jesu jer im drugi govore šta da rade i proizvode i kako da se ponašaju. Oni sami koriste pamet i proizvode da šire imperiju snagom ličnosti. Ako ih neko i savetuje to je prirodno jer kao i kraljevi i oblasni gospodari imaju savetnike. To je mudrost.

Platon je živeo u dalekoj prošlosti, nije on toliko bitan danas, niti je meritum svih stvari.

Prema tome, ni blizu nije nekoj od ranijih epoha.

Blizu je po odnosima moći i poziciji, ali daleko po estetici, što je i prirodno i logično. Tamošnje vojskovdje su se tukle mačevima, nosile štitove i naredjivale na konju. Danas naredjuju iz štaba, voze vojni džip, nose pancir i imaju motorole.

Sasvim obrnuti porivi i pozicije moci.

Porivi su isti, porivi za dostizanjem moći. Predator je uvek predator i gospodar uvek gospodar, samo u drugačijem ruhu. A škarta svuda ima.

Ali nemocnici ce se tjesiti da je sve to isto. Lagace i sebe i druge, jer ako cute gube pravo na jednakost. Ko trazi jednakost, ukljucujuci i kapitalistu? Inferiorni. Svako zeli vise nego sto ima, a inferiornom je jednakost vise.

Opet vrlo nerealna izjava, jer je svet sve, samo ne jednak po skalama moći. Krajnje si naivan ako misliš da kapitalista traži jednakost. Kako može neki industrijalac koji se takmiči sa drugima i teži da bude medju najbogatijima i moćnima da bude za jednakost? Nikako. Može samo da se pretvara i protura agendu političke jednakosti da bi dobio neke privilegije i iskoristio lukavo sistem za dalje širenje posla i privilegija, ali on sam nije za jednakost što dela i postupci i život jasno pokazuju.

Poslednja izmena:

Back