DAMJANOVICA ZA DIREKTORA FILOZOFSKOG ILI JOS BOLJE ZA MINISTRA PROSVJETE I OBRAZOVANJA. Nama trebaju dobri ljudi, a ne lukavi i politcki i vaki i naki, svakakvi muljatori i neznalice!
Tesa: A sta je taj Ilarion Ruvarac uradio?
LEGENDA:
Pa nista! On je jedan pop sa Fruske Gore koji je kod nas doneo tu takozvanu "kriticku" istoriografiju. I kao mit?
Ali mit je u stvari vise od zivota, mit je istinitije od istine! JER MI BEZ MITA NE POSTOJIMO! Mit je nase secanje! Razumes? A covek bez secanja, on nije licnost. MI BEZ NASIH MITOVA NISMO SRBI, NISMO NAROD!
I ONDA SE POJAVI NEKI ILARION RUVARAC I KAO TI VASI MITOVI TO JE BEZ VEZE. Narodne pesme, to je sve bezveze.
I on je onda, ne znam, dokazao, posto je kralj Vukasin. ne znam, nije ubio Urosa Nejakog jer je poginuo u Septembru a Uros Nejaki je umro u Decembru, iste godine, 1371.
"Strasna Stvar!" To je "strasno bitno" sad za nas?! Strasno je bitno za Srbiju i za srpski narod! "Mnogo je bitno!"
I ONDA JE IZMISLJEN TAJ ODVRATAN IZRAZ: AUTOHTONISTI; KAO, KOJIMA JA PRIPADAM. TO JE NAMETNUT IZRAZ NAMA. I KAO, "ROMANTICNA" ISTORIOGRAFIJA. KAKVA BRE ROMANTICNA ISTORIOGRAFIJA? PA JA SAM NAJSTROZIJI PREMA SAMOM SEBI!
Ponistavati mit, ti ponistavas prakicno -- istorija je nista, mit je vazniji! Jer covek nista nije mogao da izmisli. Razumes? Nista covek nije mogao da izmisli sto nije bilo. Covek nije u stanju nista da izmisli. Ja sam ubedjen u to.
KAKO COVEK MOZE DA ZAMISLI, DA IZMISLI AZDAJU!? Ako je nekad, nekad, negde nije video? Nesto. Sta god. Kako ce sad to nauka da zove bas me briga. Dajem ti neki primer.
ILI ONO U DECANIMA, RASPECE HRISTOVO.
I SAD MENI KAZU: TO JE PRIKAZ SUNCA I MESECA!?
Levo i desno od Hristove glave voze dvojica skutere neke svemirske, jure se. Ovaj sto bezi okreno se ovako i gleda u ovoga. A ovaj ima jacu masinu pa ga stize. Razumes? Ovaj iza.
Jer svako moze da uzme, manastir Decani, Raspece Hristovo, da pogleda. I TO JE KAO, NASI ISTORICARI UMETNOSTI, PAZI, REKLI SU TO JE PRIKAZ SUNCA I MESECA!?
KAKAV BRE PRIKAZ SUNCA I MESECA!? Covek vozi skuter, svemirski. Ima kabinu, sve. I sad On menu treba -- Ja vidim da on vozi nesto, i siba plamen pozadi -- A ON MENI OBJASNJAVA DA JE TO PRIKAZ SUNCA I MESECA!?
MENI TAKVI ISTORICARI UMETNOSTI, ISTORICARI NE TREBAJU! Ne trebaju, da mi tumace da ono sto ja vidim,
DA JA NE VIDIM TO NEGO DA VIDIM NESTO DRUGO!? A ja vidim dvojicu na motorima koji se jure po nebu bre.
I ZATO JA NE VOLIM TAJ IZRAZ AUTOHTONISTI. KAKVI BRE AUTOHTONISTI!? MI SMO SVOJI NA SVOME.
BARATAMO TIM PODACIMA KOJE IMAMO. NISTA NE IZMISLJAMO. JA SAM UVEK REKO: OVAJ I OVAJ JE REKAO TO I TO. Razumes?
Tako da, ostavio si ovo pitanje da me iznerviras na kraju.
. . . .
ON JE JEDAN NEBITAN LIK, POTPUNO NEBITAN LIK TAJ ILARION RUVARAC. POTPUNO NEBITAN LIK!
ALI STA JE PROPAGANDA: UZMES JEDNOG POTPUNO NEBITNOG I ONDA PRICAS O NJEMU DA JE VELIKI NAUCNIK.