Франше д'Епере после Солунског фронта забранио војводи Степи да шаље Србе у Бугарску

Vojvoda Asomije

Zainteresovan član
Poruka
422
Da li je istina da je Francuska nakon pobede srpske vojske nad bugarskom na Solunskom frontu sklopila vrstu separatnog mira sa Bugarskom, a srpskoj vojsci - tačnije, Drugoj srpskoj armiji kojom je komandovao Stepa Stepanović - zabranila bilo kakav prodor preko bugarske granice (u nekim izvorima sam čitao da je u suprotnom francuski ultimatum podrazumevao prestanak isporuke oružja, a neki su pominjali čak i mogućnost vojne intervencije)? Navodni razlog francuske brige za Bugare bila je strepnja od mogućnosti srpskih odmazdi nad bugarskim življem zbog njihobvih ranijih nedela širom Srbije.

Није то наводни него стварни разлог. То је било и мишљење ВК Српске војске. Друга ствар (и далеко битнија) је да за то није било ни људски ни материјални средстава. Довољно је погледати какви је грдни проблема било са оно нешто хајдучије на Косови и Маћедоноји, да буде јасно да би у Бугарској било стопут горе.

Ја сам читао (не могу сад да се сетим где) да је лично енглески краљ интервенисао. Наравно, постојала је бојазан да би Срби могли да се свете, али он је наводно то урадио да би заштитио свог рођака на бугарском престолу.

Ја сам читао (не могу сад да се сетим где) да је лично енглески краљ интервенисао. Наравно, постојала је бојазан да би Срби могли да се свете, али он је наводно то урадио да би заштитио свог рођака на бугарском престолу.

Ja sam, ruku na srce, čitao da su Britanci bili ti koji su pretili vojnom intervencijom, tj. da će napasti srpsku armiju s leđa ako ovi krenu ka Sofiji, a da su Francuzi samo pretili prekidom savezništva.

Od Engleza me ne čudi ništa (poznajući njihov tretman srpskog pitanja od mnogo ranije, s kraja XIX veka), ali D'Epere je stvarno bio ništak ako je mogao istovremeno da nas šatro hvali, smatra najboljim vojnicima na svetu, itd. a ovamo da nam preti napadom, i to onako satrtima, posle proboja fronta.

, ali D'Epere je stvarno bio ništak ako je mogao istovremeno da nas šatro hvali, smatra najboljim vojnicima na svetu, itd. a ovamo da nam preti napadom, i to onako satrtima, posle proboja fronta.
nistak zbog cega?
sta je srpska vojska iliti kako si ti rekao njeni satrti ostaci mogla da radi u bugarskoj osim da gubi vreme i vrsi zlocine iz osvete.bugarska je bila porazena a nase aspiracije su bile prema drugim krajevima.

nistak zbog cega?
sta je srpska vojska iliti kako si ti rekao njeni satrti ostaci mogla da radi u bugarskoj osim da gubi vreme i vrsi zlocine iz osvete.bugarska je bila porazena a nase aspiracije su bile prema drugim krajevima.

Нису ништа имале да траже ни савезничке армије у Берлину '45-е? САД су претвориле послератну Немачку у своју војну испоставу и пресули је својим базама и шпијунима, а дали су 0.2% жртава у целом рату.

Нису ништа имале да траже ни савезничке армије у Берлину '45-е? САД су претвориле послератну Немачку у своју војну испоставу и пресули је својим базама и шпијунима, а дали су 0.2% жртава у целом рату.
Nemacka se nije predala kada su saveznici ulazili u Nemacku.
i Nemacki rezim je nesto sto nije vidjeno do tada a ne jedna porazena Bugarska.

Inace zemlje koje su imale srecu su zaversile sa zapadom, a oni koje us imale nesrecu su zavrsile pod sovjetskom cizmom.zato su isti danas u nato paktu i eu ne sa tvojim rusima koji su imali milione gubitaka jer su sovjetske kolege nacisti iznenadili Staljina 1941 i jer su svoje ljude smatrale potrosnim srerdstvima.

I opet mi daj odgovor sta je srpska armija imala da radi u porazenoj bugarskoj?
Bugarska je posle rata razoruzana i naterana da placa reparacije i i\gubila je teritorije.
https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Neuilly-sur-Seine

Poslednja izmena:
nemacka se nije predala kada su saveznici ulazili u nemacku.
i nemacki rezim je nesto sto nije vidjeno do tada a ne jedna porazena bugarska.

inace zemlje koje su imale srecu su zaversile sa zapadom a oni koje us imale nesrecu su zavrsile pod sovjetskom cizmom.zato su isti danas u nato paktu i eu ne sa tvojim rusima koji su imali milione gubitaka jer su kolege nacisti iznenadili Staljina 1941 i jer su svoje ljude smatrale potrosnim srerdstvima.

LOL, зашто "мојим" Русима?

Тито је био амерички, или макар западни човек, прогуран на Јалти од стране Рузвелта и Черчила, и његова Југославија је фактички била неформални члан НАТО, са све левичарско-глобалистичким одредницама које дефинишу неолиберализам данашње Америке.

О позитивним странама припадања НАТО-у се да полемисати, не само у контексту нашег бомбардовања. НАТО је направљен као средство приближавања Америке Русији, било путем војних база, било посредовањем у ширењу Исламске трансверзале. Колико је дорастао противник Русији, види се данас. Али то је друга тема...

Довољно је да кажем да не бих никада изабрао чланство у НАТО. Између осталог, зато што замајац тог система чине земље од којих смо у прошлости имали само патњу (Немачка, САД, В. Британија) или макар лажну помоћ и издају (Француска).

LOL, зашто "мојим" Русима?

Тито је био амерички, или макар западни човек, прогуран на Јалти од стране Рузвелта и Черчила, и његова Југославија је фактички била неформални члан НАТО, са све левичарско-глобалистичким одредницама које дефинишу неолиберализам данашње Америке.

О позитивним странама припадања НАТО-у се да полемисати, не само у контексту нашег бомбардовања. НАТО је направљен као средство приближавања Америке Русији, било путем војних база, било посредовањем у ширењу Исламске трансверзале. Колико је дорастао противник Русији, види се данас. Али то је друга тема...

Довољно је да кажем да не бих никада изабрао чланство у НАТО. Између осталог, зато што замајац тог система чине земље од којих смо у прошлости имали само патњу (Немачка, САД, В. Британија) или макар лажну помоћ и издају (Француска).
Nato je napravljen kao pandan Sovjetima i protiv sirenja komuniyma.

Sa Titom je saradjivano da sabotiraju Sovjete pred kojima se tito nije hteo poviti 48.Tito je pobedio u gradjanskom ratu zato je dosao na vlast.To je krivica precana jer nisu stali vise uz cetnike vec uz Tita.

Da vidi se danas posto je Kijev u americkim rukama sto je geopoliticki poraz kakav Rusija nije pretrpela vekovima i zbog cega je mora da intervenise protiv svoje "brace" Ukrajinaca.

Ja sam protiv clanstva u Nato ali zbog drugih razloga.

Poslednja izmena:
Погрешно је рећи да је д'Епере забранио српској војсци да иде на Софију. То је нешто што се тицало услова за закључење мира/рата а о томе се није питао д'Епере или бар није био главни. А осим тога, заиста, стратегијски гледано, шта би српска војска тамо радила? Срби да иду на Софију, а Немци у Нишу?

Da li je istina da je Francuska nakon pobede srpske vojske nad bugarskom na Solunskom frontu sklopila vrstu separatnog mira sa Bugarskom, a srpskoj vojsci - tačnije, Drugoj srpskoj armiji kojom je komandovao Stepa Stepanović - zabranila bilo kakav prodor preko bugarske granice (u nekim izvorima sam čitao da je u suprotnom francuski ultimatum podrazumevao prestanak isporuke oružja, a neki su pominjali čak i mogućnost vojne intervencije)? Navodni razlog francuske brige za Bugare bila je strepnja od mogućnosti srpskih odmazdi nad bugarskim življem zbog njihobvih ranijih nedela širom Srbije.

the short answer is: the Salonika armistice was concluded between Franchet d'Espèrey/France and Bulgaria, so the Serbian, Senegalese and Russian auxiliary troops had to abide to its terms.

the long answer is: During the negotiations the Bulgarian side (A. Ljapchev from Ressen) explicitly requested that no Serbian or Greek troops enter Bulgaria and d'Espèrey agreed. Only French, British and Italian troops were allowed in. This "pobede srpske vojske nad bugarskom" - the breakthrough at Dobro Pole, did not in itself take Bulgaria out of the war. The mutiny in the Bulgarian army near Sofia (Владайско въстание) was the reason Bulgaria requested an armistice (and got relatively favourable terms). Another reason for the favourable terms was the envisaged by France/Britain military action against the Ottoman and Austro-Hungarian empires - Bulgaria promised to hinder the retreat of the Germans from Dobrudja and elsewhere.

Nato je napravljen kao pandan Sovjetima i protiv sirenja komuniyma.

Sa Titom je saradjivano da sabotiraju Sovjete pred kojima se tito nije hteo poviti 48.Tito je pobedio u gradjanskom ratu zato je dosao na vlast.To je krivica precana jer nisu stali vise uz cetnike vec uz Tita.

Da vidi se danas posto je Kijev u americkim rukama sto je geopoliticki poraz kakav Rusija nije pretrpela vekovima i zbog cega je mora da intervenise protiv svoje "brace" Ukrajinaca.

Ja sam protiv clanstva u Nato ali zbog drugih razloga.

NATO je formiran prije Varšavskog pakta...

Tito je pobijedio u građanskom ratu (i) što su saveznici tako htjeli... ovo da su prečani stali uz Tita, a ne uz četnike, pa zato šatro pobijedili je smiješno (a i netačno)...

A ovo oko Ukrajine isto nije baš tako jednostavno...Rusija je intervenisala protiv "te braće" i prije 100 i prije 70 godina

Ja sam, ruku na srce, čitao da su Britanci bili ti koji su pretili vojnom intervencijom, tj. da će napasti srpsku armiju s leđa ako ovi krenu ka Sofiji, a da su Francuzi samo pretili prekidom savezništva.

Od Engleza me ne čudi ništa (poznajući njihov tretman srpskog pitanja od mnogo ranije, s kraja XIX veka), ali D'Epere je stvarno bio ništak ako je mogao istovremeno da nas šatro hvali, smatra najboljim vojnicima na svetu, itd. a ovamo da nam preti napadom, i to onako satrtima, posle proboja fronta.

Kada ćemo naučiti da, na nivou iznad pojedinaca nema nikakvih "prijatelja" i "neprijatelja", već samo (sopstvenih) interesa? :think:

Погрешно је рећи да је д'Епере забранио српској војсци да иде на Софију. То је нешто што се тицало услова за закључење мира/рата а о томе се није питао д'Епере или бар није био главни. А осим тога, заиста, стратегијски гледано, шта би српска војска тамо радила? Срби да иду на Софију, а Немци у Нишу?

Наравно да је Франше Дерпе водио рачуна да Срби буду укључени у борбе против Немаца, да им случајно не побегне нека кланица или погибија..

Наравно да је Франше Дерпе водио рачуна да Срби буду укључени у борбе против Немаца, да им случајно не побегне нека кланица или погибија..

Joj Катерпиларе црни. Па ти да знаш нешто о овоме знао би да је читава ова кампања после пробоја Солунског фронта спроведена по искључивом наређењу српске Врховне команде а конкретно војводе Мишића, насупрот упутствима која су имали од савезничке врховне команде. Французима се уопште није журило, нити су то од Срба тражили. Али зато правиш каламбуре на рачун д'Епереа на нивоу четвртог основне.

bugari i dan danas govore mersi umesto hvala lepo ljubim ruke...

Joj Катерпиларе црни. Па ти да знаш нешто о овоме знао би да је читава ова кампања после пробоја Солунског фронта спроведена по искључивом наређењу српске Врховне команде а конкретно војводе Мишића, насупрот упутствима која су имали од савезничке врховне команде. Французима се уопште није журило, нити су то од Срба тражили. Али зато правиш каламбуре на рачун д'Епереа на нивоу четвртог основне.

Шта је Мишић могао да нареди француској војсци?

Мада, ако јесте, то би оправдало онај налог француске владе за наплату наоружања, одела и прехране.

Лако је нама чукунунуцима да терамо спрдњу са свим тим....

Ти да знаш нешто знао би да наређења издаје онај који финансира, тако је од памтивека.

Шта је Мишић могао да нареди француској војсци?

Мада, ако јесте, то би оправдало онај налог француске владе за наплату наоружања, одела и прехране.

Лако је нама чукунунуцима да терамо спрдњу са свим тим....
Ко је уопште рекао да је Мишић наређивао француској војсци? Реч је о томе да је после пробоја Солунског фронта и бугарске предаје савезничка команда успорила напредовање (свакако управо због тога што им се није гинуло), док је српска војска била незадовољна таквим ставом и наставила на своју руку да потискује Немце даље на север све док није и самог Макензена стигла и заробила.

Ко је уопште рекао да је Мишић наређивао француској војсци? Реч је о томе да је после пробоја Солунског фронта и бугарске предаје савезничка команда успорила напредовање (свакако управо због тога што им се није гинуло), док је српска војска била незадовољна таквим ставом и наставила на своју руку да потискује Немце даље на север све док није и самог Макензена стигла и заробила.

Докле на сјевер?
Имају француска наређења у којима се од Србијанаца тражи поч. новембра 1918. да прелазе Дунав, Саву и Дрину.

И није то уопште нека заиебанција, Савезницима се ИТЕКАКО журило да заузму што више. Јер потписано је само ПРИМИРЈЕ и још се свашта очекивало (и могло десити).

Back