FRANCUSKA

• Začetnik teme Začetnik teme lika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
dakle, da ispisem svoje utiske iz pariza... :P
prvo,treba zaobici penjanje na ajfelovu kulu. cekala sam u redu oko 2,5 sata da se popnem i 1 sat da se spustim, i jos sam dosla pre podne... kad nakon tolikog cekanja dodjes gore, nesto ti nije ni do cega! tako da cu se sledeci put kad odem u pariz zadrzati na obilazenju drugih znamenitosti :D
diznilend je super mesto, samo mora MNOGO da se ceka u redovima ako se ne uzmu fast pass karte koje su besplatne - dakle na svaku ulaznicu moze da se podigne jedna fast pass karta na nekih pola sata, i onda se znatno krace ceka. e, kad sam to provalila onda je bilo dobro! :D diznilend je odlican za malu decu,m sve je uradjeno kao iz bajke, a za starije kojima je to dosadno tu su malo opasnije :) voznje. sve u svemu bilo je jako lepo, i vredi doci.
luvr - prvo sam, naravno, videla mona lizu :D , kao sto sam mnogo puta cula slika je jako mala u odnosu na ostale. bio je neobicno lep ocecaj videti nesto za sta zna svaki covek na planeti.
crkva notr dam je ostavila snazan utisak na mene, opet zbog toga sto mi je cudno da se nalazim u tako poznatom mestu, koje sam milion puta gledala na raznim slikama.
isla sam na krstarenje senom, u prolazu se vidi luvr, notr dam itd... to podrucje oko sene je dosta ruzno, definitivno ima lepsih delova pariza.
cetvrti poput monmartra i monparnasa su nesto poput nase skadarlije.
ulicom jelisejska polja (koja je puna prodavnica) dolazi se do trijumfalne kapije.
inace, koga zanima soping nek ide u ulicu rivoli (rue de rivoli) , e TO se zovu prodavnice. u blizini ima jedan trzni centar koji je veci od naseg merkatora i immocentra zajedno, tu se moze naci ok firmirana garderoba... sve od h&m-a, preko benetton-a do esprit-a.
sve u svemu lep grad, siroke, diiiivne ulice, veliki redovi svuda, treba posetiti :)

Evo za poštovanu moderatorku, za uzvrat što me do sada nije banovala ( A ZASLUŽIO SAM !) .....VIŠE puta !

Šta reći, a da ne bude izlizano, tipa Pariz, grad snova itd...itd....
Ali ipak, da probamo....

Za početak, da bi lakše shvatili snalaženje po ovom velegradu, prilažem mapu arondismana i predlažem da oni koji poznaju Pariz, pri opisu navedu gde se to što opisuju nalaze, već prema broju arondismana. Nije obavezno, ali je vrlo zgodno ako znate....

Ja lično najviše volim 16-ti, a napisaću i zašto.....

NAVALITE.....

map-paris-marais-75003.gif

Dobro...ima na mapi i neka mala reklama, ali zanemarite, nisam trenutno imao bolju.....

Pariz mi se nije dopao i ako prelep ...i ako mi se "morao" dopasti...Valjda trenutno raspolozenje....sta znam....
Mesto za koje sam jako vezana je Auvers Sur Oise , malo seoce nedaleko od Pariza....kao i Bordeaux koji je zaista prelep...
p.s. ono sto mi prvo padne na pamet a kao kuriozitet kada se setim Francuske i vremena provedenog tamo...su Francuzi koji se ne retko mogu videti kako idu ulicom i pevaju...Dok bi kod nas takvog odavno proglasili ludim , to je tamo sasvim normalno....

Potpuno se slažem da neke trenutne okolnosti, raspoloženje mogu da pokvare utisak i to JAKO....

Moja prva poseta je bila fijasko, ali sam posle dužeg razmišljanja prelomila, vratila se , ostala dva meseca i nemam dalje teksta....FANTASTIČNO

A kako se samo oblače, i to neusiljeno, SA STILOM, bez nekog praćenja modnih stilova....
A za miris da ne govorimo....

ja zivim u za mene, istorijski najlepsem kraju francuske - u dolini francuskih kraljeva, dolini dvoraca loare... izmedju kuce jovanke orleanke, leonarda da vincija, katedrale u chartre-u, chambord-a i drugih dvoraca. istorijski, ratnicki i politicki ovo je srce u kojem se branila ideja francuske. simbol kralja françois I je bio salamander - alhemijski simbol - i kada udjete u ovaj region simbol salamandera vas vodi od orleana do chamord-a i dalje do dvora amboise...u neposrednu blizinu kuce u kojoj je ostareli leonardo da vinci proveo svoje poslednje godine zivota, pod zastitom kralja. kuca i danas izgleda kao da neko zivi u njoj - u ognjistu uvek gori vatra, na stolu u kuhinji ima meda, secera i oraha a renesansna muzika tiho ispunjava prostoriju za prostorijom. samo mesto ima onaj sacuvani sarm uspavanog francuskog sela koje kao da se tek probudilo.

Zašto volim 16-ti ? hmmm.....

Redosled nije bitan....

- Park de Princess, jedan od najlepših stadiona na svetu, iako tamo igra klub koji NE volEm...PSG. Navijam protiv njih kad god stignem, nekoliko puta sam se jedva izvukao da me ne linčuju....A zašto ? Duga priča....izmedju ostalog i zato što sam navijač Marseja, a navijači ta dva kluba se najviše ne podnose....

955_1.gif

- Trokadero, u principu glupa gradjevina posvećena jednoj od retkih francuskih pomorskih pobeda ( protiv Španaca kod Kadiza ). Trokadero je važan zbog verovatno najlepšeg pogleda u celom Parizu. NA DLANU imate ceo Pariz, počev od Ajfela, koji je prekoputa, pa nadalje...
Verovatno samo Montmartr može da se takmiči sa ovom panoramom...

view-eiffel-tower-from.jpg
Pogled sa Trokadera

- Relativna blizina svega najvažnijeg što treba videti....Ajfel da pljunete preko puta, Trijumfalna kapija i Jelisejska polja u kratkoj pešačkoj udaljenosti

arc-de-triomphe-picture-3.jpg
Trijumfalna kapija

- Tenisko svetilište Roland Garos, takodje u neposrednoj blizini

Roland%20Garros%20Stadium.jpg
Roland Garos

- Bulonjska šuma, kada nama muškima prigusti, tu ima najviše prostitutki / m2 ....možda tu može da se takmiči samo Djenova u Italiji.....

bois_camping.jpg
Bulonjski park/šuma

- La Defense - uz Bobur najčudnija moderna gradjevina, uopšte najčudniji kvart, koji sam ikada video. Možete se smejati, ali kada nemam šta da radim, kada mi dosadi prelepi Pariz, odem tamo sednem ispod i kuliram satima....

defense.jpg
La Defence

- Spomenik kralju Petru i kralju Aleksandru....volim tamo da odem....Osećam se nekako ponosno...i ujedno tužno....

33a.JPG
Spomenik Karadjordjevićima

I što bi Englezi rekli ''last but not least''....tunel Alma, gde su pripadnici MI5 herojskom akcijom sprečili da naslednik engleskog prestola postane Arapin....

336.jpg
Tunel Alma

Bila sam ljetos na Azurnoj obali...predivna je! Kan,Nica,Antib,San Trope,Monako..
Francuskom i nisam odushevljena..San Tropeom sam razocharana..
ali zato Kan,Nica..bozhanstveni su..
a Monako je posebna pricha..ljudi-ja mislim da su tamo kante za smece de lux:)

Evo ja se spremam sredinom oktobra da odem saa muzem na nedelju dana, ne mozemo duze. I ne mogu da docekam. On oce da vidi Diznilend i da svrlja po gradu, ja ga nagovorila da idemo u Luvr jedan dan a ostale dane planiram da provedemo u setnji po gradu i sta uspemo jos da vidimo. Ja bih naravno trcala ko luda da sto vise vidim ali moj muz je u fazonu da je dosao da odmori malo a ne da juri ko lud po ceo dan pa ce mu posle trebati jos jedan odmor od Pariza. Eto, tako da cu morati sama da organizujem da vidimo najosnovnije a da to bude uz neku kao opustajucu setnju.

Jel moze neko nesto vise da mi kaze o Diznilendu. Par dobrih saveta za guzve u redovima i drugo. Idem u subotu pa me interesuje na sta da obratim paznju da bi mi sto bolje prosla poseta

Ima li neko da preporuci pristojan hotel u Parizu, da nije daleko od centra, a da nije mnogo skup? Isli bismo muz i ja u oktobru na nedelju dana, ili mozda na prolece (nakupile se milje na Miles&more taman za dve karte) :D

Može li neko da mi kaže kakva je prva polovina oktobra u Parizu što se vremena tiče,mada znam da je sa ovim novim klimatskim promenama teško prognozirati.Kakav je Pariz kada pada kiša?Treba sa porodicom da putujem,boravićemo 7 dana,znamo šta bismo voleli da vidimo,jedino me zanima gde se treba hraniti a da to bude najpovoljnije za nas četvoro odraslih,s obzirom da u hotelu imamo samo prenoćište sa doručkom.Ima li ko iskustva u tom delu?

Može li neko da mi kaže kakva je prva polovina oktobra u Parizu što se vremena tiče,mada znam da je sa ovim novim klimatskim promenama teško prognozirati.Kakav je Pariz kada pada kiša?Treba sa porodicom da putujem,boravićemo 7 dana,znamo šta bismo voleli da vidimo,jedino me zanima gde se treba hraniti a da to bude najpovoljnije za nas četvoro odraslih,s obzirom da u hotelu imamo samo prenoćište sa doručkom.Ima li ko iskustva u tom delu?

Ja mogu samo da kažem da je moje najlepše iskusto bilo kada je počela da pada kiša... grad je predivan...
Ako imate doručak, onda možete svratiti u lanac samoposluga Auchan ili Monoprix, ja lično preporučujem Monoprix, gde imate prave obroke da kupite, koji nisu skupi...
npr. suši, sendviči, kolači, voće, tortiljice itd, sve lepo upakovano, tako da možete da odete u park ili da jedete dok šetate...
I ne propustite pecivo iz pekara Paul... to treba probati...
bio sam kod strica u poseti, tako da nismo svraćali nešto po restoranima, ali koliko sam mogao da uočim, skupi su.

Evo me opet u Srbiji,posle sedam predivnih dana u Parizu.Želela bih svima koji nisu imali priliku da ga vide da tamo odu što pre.Ja sam oduševljena.Mnogo toga sam videla i mislim da je to grad u kome bih mogla živeti.A kako sam tek imala sreće sa vremenom,oktobar,a kao da je proleće.Bože,vrati me opet u taj grad.

Back