FRANCUSKA

• Začetnik teme Začetnik teme lika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Bezimeni77:
Niti Beograd lici na Atinu, niti Novi Sad na Budimpestu. Mozda samo podsecaju sa stilom neke gradjevine.
Pariz ljudi mozemo samo da sanjamo. Ja sam se strasno razocarao jer to sto ima Pariz mi necemo po svemu sudeci imati nikad. Ceo grad predjes metroom za 15 minuta. Gradjevine, muzeji, kafici, Pigal, Monmartr, Ajfel, dvorci Loare, Versaj, Diznilend... Ne mogu da prestanem da nabrajam. Jako velik i lep grad. Uredjen i sredjen. Fenomenalno.
Nemoj da se ljutis, Srbija ovo nema ni u snovima. I jedva cekam 01.maj jer idem opet u Pariz.
Zelim ti da ga uskoro i ti posetis...

Sto bih se ja ljutila zbog toga sto je Pariz veliki i lep grad??? :D Ha ha ha ha ha ha ha

Saki1000:
Prag je super, bio sam pre nekih petnaestak godina. Verovatno da se dosta promenio. Ali Pariz je Pariz. :D

Mislim da se malo vize dize dzeva oko Pariza kao nekog mesta koje ne postoji nigde drugde na planeti.
Ok, ne kazem da je Pariz los u bilo kom smislu, svaki grad ima na svoj nacin neki smek, a Prag ne da ga ima nego..........glupo je raspravjlati o ukusima, ali arhitektura Praga je prosto ocaravajuca........

Neko rece da Pariz ima dusu, nista manje ni vise nego Prag, London, Barcelona, ..........

DjuraMornar:
Idi na Google....ali licno tebi ,savetovala bih sto vise knjiga...Pocni da citas...

Igram se.U knjigama pise pisac knjige, a ovde smo mi koji smo ovde, ne mogu da pricam sa piscem knjige, odnosno mogu sa Stevom Stankovicem koji mi je predavao Turisticku geografiju, ali on nije ovde. :D Mogu o ovome da pricam i sa Radetom Davidovic on mi je predavao regionalnu geografiju, ali nisu ovde.Profesor, da bi postao profesor, mora da napise svoju knjigu, oni su napisali svoje knjige.

klika:
Neko rece da Pariz ima dusu, nista manje ni vise nego Prag, London, Barcelona, ..........

Apsolutno ! Svaki grad ima svoju dusu i ako grad cak i nije "lep". U Londonu sam bio pre tri meseca i nisam bio toliko ocaran, ali zato grad ima fenomenalan filing i jako se dobro osecamo u njemu.
Dusu jednog grada naravno cine ljudi i od njih sve zavisi. Ima toliko fantasticnih jednostavnih gradova.

Saki1000:
Apsolutno ! Svaki grad ima svoju dusu i ako grad cak i nije "lep". U Londonu sam bio pre tri meseca i nisam bio toliko ocaran, ali zato grad ima fenomenalan filing i jako se dobro osecamo u njemu.
Dusu jednog grada naravno cine ljudi i od njih sve zavisi. Ima toliko fantasticnih jednostavnih gradova.

Zavisi iz kog ugla posmatras celu pricu........i sta je to sto zelis da vidis i osetis u nekom gradu.
London ima neku posebnu crtu koja ga izdvaja od drugih gradova, kao sto i neki drugi grad ima neku drugu karakteristiku koja ga cini jedinstvenim.

Jako je tesko porediti grad X sa gradom Y, London ima sjajnu arhitekturu, parkove, jedinstvene pabove, (na zalost, klupski zivot nije na nivou 80-tih) , nisam davno bio ali se nadam da techno nije pojeo stari dobri r`n`r........

Jedan covek star 92 godine, mali, dobro drzeci i ponosan, koji je svakog
jutra u osam sati bio komplet obucen, sa kosom moderno namestenom i savrseno
obrijan, iako je skoro sasvim slep, danas se doselio u staracki dom.
Njegova 70-to godisnja zena skro je umrla i time selidbu u dom ucinila
neophodnom.
Posle mnogo sati strpljivog cekanja u holu doma, ugodno se nasmesio kada su
mu rekli da mu je soba spremna.
Dok je upravljao svojom setalicom ka liftu, opisao sam mu njegovu malu sobu,
ukljucujuci i roletne koje su bile okacene na prozoru.
- "Svida mi se" rekao je sa entuzijazmom osmogodisnjaka kome su upravo
pokazali novo stene.
- "Gosp. Dzons, jos uvek niste videli sobu, sacekajte jos malo."
- "To nema nikakve veze sa ovim" odgovorio je.
- "Sreca je nesto o cemu odlucujete unapred. Da li ce mi se dopasti soba ne
zavisi od toga kako je rasporeden namestaj, vec kako ja rasporedim svoje
misli...Vec samo odlucio da mi se dopada. To je odluka koju donosim svakoga
jutra kad se probudim. Ja imam izbor: mogu da provedem dan u krevetu brojeci
teskoce koje imam sa delovima tela koji vise ne rade, ili mogu da ustanem iz
kreveta srecan zbog onih koji jos uvek rade.
Svaki dan je poklon, i dok su mi oci otvorene, mislicu na novi dan i na sve
srecne uspomene koje sam odlozio. Bas za ovo doba svog zivota.
Starost je kao bankovni racun. Sa njega podizete ono sto ste tu ulozili. Moj
savet vam je da ulozite mnogo srece u banku secanja! Hvala vam za vas deo u
banci secanja. Ja jos uvek ulazem!!"

Zapamtite pet jednostavnih pravila za srecu:

1. Oslobodite svoje srce mrznje.

2. Oslobodite svoj um od briga.

3. Zivite jednostavno.

4. Pruzajte vise.

5. Ocekujte manje.

Poenta je u tome da ako zelis da ti negde bude lepo - bice ti lepo! Slazem se sa onim ko je rekao da svaki grad ima svoju dusu i ja zaista uzivam u svakom gradu gde boravim, bilo u Srbiji, bilo u tudjini.

pariz je po mom ukusu najlepsi grad u evropi, ali bih se slozila da i svi ostali imaju to nesto sto ih cini zanimljivim i lepim. u svakom gradu ima mnogo toga lepog a isto tako kad zagrebes povrsinu vidis i ono ruzno, samo zavisi koliko ste imali prilike da zagazite dublje u predgradja tih gradova!?
a isto tako mnogo znaci i reklama. mada kad kazes nasim ljudima koji zive u nekim od tih gradova nesto u fazonu "blago vama", oni ti odgovore da bas i nije. poenta je gde god zivis i radis uvek ti je na drugom mestu lepse, bilo gde...!

Saki1000:
nezezam se nislucajno. Interesuje me tvoje misljenje i mislenje ostalih, jer imam osecaj da kako god se stvari okrenu svi zavrsimo u kosu gastarbajtera hteli mi to ili ne. Zato postavljam pitanje :D

Ja se uopste ne smatram gastarbajterom, a to su prvenstveno ljudi koji su otisli trbuhom za kruhom sa namerom da se jednog dana vrate u Srbiju, jel` tako. Ne bih voleo da sam u njihovoj kozi jer je velika vecina tih ljudi ustvari toliko nesrecna, ne pomaze nikakav novac, fizicki su prisutni u zemlji u kojoj rade a duhom i dalje pate za rodnom grudom, pakao.

Imigrant je posebna kategorija, tj useljenik u neku drzavu, sa namerom da tu i ostane da zivi i da se uklopi , ako je moguce , u sredinu i prihvati okruzenje, kulturu i obicaje nove domovine, ako tako mogu da kazem.
Onog momenta kada sam dosao u Kanadu, iza sebe sam ostavio Srbiju i ceo onaj ruzni period od pocetka `90-tih pa na dalje, redo se ponekad setim lepih `80-tih i detinjstva iz `70-tih, ali, ne postoji ni trunka nostalgije, bolje receno ta rec ne postoji u mom recniku.
Takodje, treba napraviti i razliku izmedju emigratana koji su na neki nacin bil prisiljeni da napuste zemlju, da li iz politickih razloga, ranije u vreme komunizma, ili zbog nemastine, tj ekonomskih razloga.

Stvar je relativna............zavisi od individue.

Da li ste bili u ovoj zemlji,utisci? Planiram putovanje,naravno Pariz,Loara i jug su nezaobilazni,ali,od manjih,ne toliko izvikanih regija i mesta,sta zaista vredi videti(a pretpostavljam dosta toga :) )...svaki savet je dobrodosao,hvala unapred :) .

Back