Saki1000:
nezezam se nislucajno. Interesuje me tvoje misljenje i mislenje ostalih, jer imam osecaj da kako god se stvari okrenu svi zavrsimo u kosu gastarbajtera hteli mi to ili ne. Zato postavljam pitanje
Ja se uopste ne smatram gastarbajterom, a to su prvenstveno ljudi koji su otisli trbuhom za kruhom sa namerom da se jednog dana vrate u Srbiju, jel` tako. Ne bih voleo da sam u njihovoj kozi jer je velika vecina tih ljudi ustvari toliko nesrecna, ne pomaze nikakav novac, fizicki su prisutni u zemlji u kojoj rade a duhom i dalje pate za rodnom grudom, pakao.
Imigrant je posebna kategorija, tj useljenik u neku drzavu, sa namerom da tu i ostane da zivi i da se uklopi , ako je moguce , u sredinu i prihvati okruzenje, kulturu i obicaje nove domovine, ako tako mogu da kazem.
Onog momenta kada sam dosao u Kanadu, iza sebe sam ostavio Srbiju i ceo onaj ruzni period od pocetka `90-tih pa na dalje, redo se ponekad setim lepih `80-tih i detinjstva iz `70-tih, ali, ne postoji ni trunka nostalgije, bolje receno ta rec ne postoji u mom recniku.
Takodje, treba napraviti i razliku izmedju
emigratana koji su na neki nacin bil prisiljeni da napuste zemlju, da li iz politickih razloga, ranije u vreme komunizma, ili zbog nemastine, tj ekonomskih razloga.
Stvar je relativna............zavisi od individue.