Fotografije forumaša i forumašica X

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
20220827_101255.jpg

Ja ove godine slabo imam kruške.
Kod mene nema ove godine nista,nije bilo kise cilo lito,sve se osusilo i zapalilo...

Kod mene je suša bila baš užasna. Od 15 juna do 10 avgusta ni kap kiše. Ali voća ima svakog. I baš dosta. Šljiva se već krčka, sad smo na kruški, posle jabuka.... Fino ćemo na zimu da se kotrljamo 😆

Bili su dok sam isao u skolu :lol:
U drugu grupu odnosno specijalne vrste cementa namenjene za posebne potrebe ubrajamo aluminatne i ekspanzivne cemente.
Za razliku od cementa na bazi portland klinkera, sastav specijalnih vrsta cementa uključuje neko drugo mineralno vezivo -
krečnjak ili zgura, i u manjoj količini okside metala ili nemetala.

Aluminatni cement dobija se pečenjem mešavina krečnjaka i boksita uz dodatak silicijumdioksida i oksida gvožđa. Ovaj cement je crne boje
. Ima veoma brzo prirast čvrstoće i vremena hidratacije.
Pogodan je za spravljanje betona ili maltera koji dolaze u dodir sa morskom, “mekom” vodom i vodom sa sadržajem sulfata. S druge strane nije otporan u vodi koja ima alkalije. Ne sme se mešati sa krečom ili portland cementom - zbog prisustva gipsa ubrzava vezivanje i značajno mu opada čvrstoća.

Ekspanzivni cementi su cementi kojima se u procesu proizvodnje dodaju supstance koje dovode do širenja cementog kamena – ekspanzije

U drugu grupu odnosno specijalne vrste cementa namenjene za posebne potrebe ubrajamo aluminatne i ekspanzivne cemente.
Za razliku od cementa na bazi portland klinkera, sastav specijalnih vrsta cementa uključuje neko drugo mineralno vezivo -
krečnjak ili zgura, i u manjoj količini okside metala ili nemetala.

Aluminatni cement dobija se pečenjem mešavina krečnjaka i boksita uz dodatak silicijumdioksida i oksida gvožđa. Ovaj cement je crne boje
. Ima veoma brzo prirast čvrstoće i vremena hidratacije.
Pogodan je za spravljanje betona ili maltera koji dolaze u dodir sa morskom, “mekom” vodom i vodom sa sadržajem sulfata. S druge strane nije otporan u vodi koja ima alkalije. Ne sme se mešati sa krečom ili portland cementom - zbog prisustva gipsa ubrzava vezivanje i značajno mu opada čvrstoća.

Ekspanzivni cementi su cementi kojima se u procesu proizvodnje dodaju supstance koje dovode do širenja cementog kamena – ekspanzije

:heart2:

Isplateš kike pa da te ženim i vodim na brdo? :flert:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back