LIčno sam posedovao, ili radio profesionalno, ili bar probao praktično sve sisteme koji postoje na tržištu. MOja neka definicija bi bila ovakva:
Canon: nešto jeftinija optika i tela ''niže'' klase od Nikona. Boje lepe na oko, odlična ergonomija tela, logični i pregledni meniji.
Nikon: nešto skuplja optika i tela od Canona, boje malo ''bleđe'', fotke zahtevaju neku osnovnu obradu tipa kontrasta, ergonomija tela vrlo dobra, meniji prilično logični, izlazni fajl nešto bolji u visokim ISO od Canona.
Fuji: skupa tela i još skuplja (opravdano) optika. Kvalitet izlaznog fajla fenomenalan, igranje sa simulacijama filma, meniji prilično nesređeni, opcije zakopane u podmenijima, relativno kratko trajanje baterije (u zavisnosti od toga koliko rabiš, dan ili dan-dva, obavezno kupiti još 1-2 baterije).
Sony: skupa tela i papreno skupa (neopravdano) optika, meniji haotični i nelogični, slaba baterija.
Panasonic/Olympus m43: skupa tela i skupa (opravdano) optika, manji senzor, nešto lošiji izlazni fajl pri visokim ISO, za bateriju važi isto što i za Fuji i Sony.
Pentax: odlični aparati, odlična optika, nema servisa u Srbiji, tako da zaobiđi.
Moj savet: kupi polovno telo i polovni objektiv, jedan. Uzmi ono što ide uz aparat, a to je najčešće 17/18-55/105 mm, i fotografiši neko vreme. Onda skineš malo programče koje se zove ExposurePlot, i koji će ti dati presek žižnih daljina na kojima najčešće slikaš, i onda uzmeš najbolje što može da se uzme za pare koje imaš, a unutar tih žinih daljina. Dalja korist slikanja sa samo jednim objektivom jeste što ćeš videti šta ti nedostaje, da li wide angle, da li zum, ili macro, i onda postupaš u skladu sa tim.
Sledeći svaet jeste: pročitaj uputstvo koje dobiješ uz aparat. Nemoj da te plaši tih 300-400 strana.
Najbitniji savet jeste: ne kupuj ozbiljan aparat ako nemaš volje ili vremena da učiš da ga koristiš. DSLR/MILC zahteva ozbiljnu krivu učenja, tako da ako ne misliš da se posvetiš tome, batali, jer ako držiš takav aparat na Auto modu, džaba si dao pare jer nećeš izvući makismum.
Ovde imaš testove najpopularnijih aparata na našem jeziku:
https://pcfoto.biz/testovi