Foto caffe

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
D3S_8397-0600.jpg

nova zvercica :zaljubljena:

da se malo po seljacki poFalim :lol:

Trogodisnje iskustvo,.... IZUZETAN,... (objektiv 18-105 VR ) !!!
Veceras lovimo vatromet. Dan svajcarske drzavnosti. Sutra fotkice!!!

Poslednja izmena:
Kad smo kod vatrometa :) Nekoliko puta sam pokusala da "uhvatim" isti, al' ne bude to to.

Kako vi postavite podesavanja za fotkanje vatrometa?

Iskreno,... probam, pogledam, promenim podesavanje.... i sta mi se ucini bolje, koristim, tek na velikom monitoru bolje uocavam ,,propuste, greske,,
Nova ista ili slicna prilika poboljsava moje procene,... najcesce imam problem sa kadriranjem i nivelacijom...
Prioritetna blenda... ekspozicija automatski prilagodjena,...
prioritetna brzina,... blenda automatski prilagodjena,...

Veceras,... bice ..ljuto,,... ja mislim jedno, rezultat nesto drugo,... mozda, jako duga ekspozicija, vrlo zatvorena blenda,...
To je teorija,... a praksa... videcemo,... pricacemo,.....

4 секунде
ф10
има ту около гомила сличних са сличним параметрима...
Мада све зависи од времена и висине...
како рекоше горе... сталак, проба, корекција...
мени мануелни мод ту најбоље мирише, јер ако му даш прриоритет бленде, он трајање експозиције одрећује према тренутној осветљености... па моће да или подекспонира или да прогори, ако је, рецимо празно небо а он шибне 10 секунди, а у том периоду пљесне 5 кугли гопре...

... vatromet je juce odrzan, a mene nisu obavestili ,,iz kabineta,,
... ili,... spremio se ja da ,,isprosim devojku, a ona se vec udala,,....
... naravno,... progovorio sam ,,na cistom srpskom jeziku,,,
... iznenadio sam se koliko nisam zaboravio i jos se prilicno podsetio,
... ima vatrometa i sutra, al' meni je to daleko,... jednu raketicu sam ipak ,,ulovio,,
... a ona podesavanja,... to vam je identicno sa predizbornim obecanjima politicara,...

E sad i meni ostaje da cekam neki vatromet pa da vezbam :lol:
Kako god, zatefterila sam ove vase preporuke pa cemo da vidimo. Inace zadnje sto sam pokusala je ispalo otprilike ovako

c9e044e56fbe41f528475732869c31fa.jpg

- - - - - - - - - -

A na ostalim koje su mi se donekle i cinile ok, je bilo puno dima sa strane pa je nekako sivo delovalo :confused:

Није ово ништа лоше... а због дима се и заврне бленда мало јаче, да само интензивно јако светло остане забележено...

Е... имам... није лоша ствар...
малко је тескобно и није баш најудобније, али, даје резултате...
Тешко је с објективима којима се не закључава бленда
најбоље се мени показало с мануелним 50ицама... и сродним... хелиосиома и јенама... код осталих (читај пластичних и модерних) нема прстена за контролу бленде, па је језичак којим се из апарата она отвара слободан и мора се заглављивати палидрвцима, папирићима, чачкалицама или просто држати прстом а све то у циљу пуштања нешто светла унутра да би могло да се види шта је у фокусу... исто тако, дубина поља у фокусу је јако мала... увећање је значајно, али доф баш плитак...
Нису ти прстенчићи нешто скупи и свкако вреде труда, ако ништа онда забаве ради...
мада се радије хватам closeup филтера него тог прстена...

Ckoseup filter je bila prvo ideja za proci jeftinije....nisam jos videla posto je ovde....napolju je oko 100dol...ovde verovatno vise, ne nalazim na netu cene za nas kad ukucam predleca....ali garant je skuplje...videcu sledece ned u bg po radnjama...kako se to cudo jos zove kod nas...kako trazis kod nas?
Pa sam mislila da pre njega probam ovu foru sa prstencetom al mi se ne svidja drndanje sa blendom...stvarno ne bih da je cackam drvcetom....pa mislim da odustanem od toga
Treca fora je ruski makro objektivi ima za 30e i kod nas, manuelni su al to nije frka...i cena im je fina...problem je sto su stari pa se bojim macke u dzaku

Poslednja izmena:
E ajde javi ako nadjes negde...

Ja gledam fotoberza.rs i ne nalazim...kucala i eng i srpski naziv...zato pitam dal kod nas ima jos neki naziv
A za novo cu bas da vidim posto je, razlika me kopka izmedju cene napolju i ovde

E taj 50 sto pominjes manuelni ruski to mi nude za oko 30e sa adapterom....kako ti se cini ta cena? meni deluje povoljno....a kazu da je bolje resenje i od filtera sto mi deluje logicno...osim ako mi promice nesto

Избор је, како се показало, доста зарозан...
Но... само треба знати где да се тражи... хехе,

Тих хелиоса нормалаца има к'о плеве...зато су тако, приступачне цене и углавном су исправни али неретко зарибали... и има их у више варијанти и више тиопва и никако нису сви једнаки...
То је најбоље погледати лично, а та цена је... јака...
Сам објектив не би смео да је скупљи од 10-15 евра и адаптер... не више од 10-ак...
А има их доста по оним Зенитима по ситничарским пијацама и за драматично мању пару...
Сад,д а је добро... није лоше, они и без окретања наопако и без филтера имају доста малу минималну даљину за фокусирање и такорећи, с њима може доста да се приђе... не баш за макро али за интересантне резултате с њихових 50-52-58мм жижне даљине...
но, за њих ти треба адаптер за твој апарат или само ако хоћеш да га користиш за макро, те тај, за обртање објектива наопако...
мада је штета не коритити тако фино стакло за овако, не-макро шкљоцање...
У суштини, све то су неке валидне опциоје, али, филтер је, по мени, најбоље и најелегантније решење...посебно што је нов апарат и што би петљање око замене објектива и само буџење са тим адаптерима било више него погодно да се навуче прашина у тело...

da zato se i meni ne dopada da obrcem , bojim se ostecenja, prasine i ostalih cuda....ja bih ipak da ovo cudo mazim i pazim da ga lakse utopim posle :zkez:
zato sam i ja vise za filtere
sto se tice ovih starih ruskih zvuce mi zanimljivo ali imam trip od polovnih pa jos metuzalema ko slag na tortu, uz probanje naravno ne bih na slepo uzela, ali sve je to macka u dzaku
sve me nesto vuce na filtere

- - - - - - - - - -

ovde na nasim prostorima izbor je da kukas
a kad gledas strane sajtove i cene da places od razlike u cenama

pre neki dan ajde zurilo nam se daj odmah da uzmemo zastitni filter, odere nas 1300din po komadu, novi u radnji
ja mu kazem pobratime pa to je na amazonu 6 dolara
ah a to su neki nekvalitetni
ne nego isti, nego si ih ti toliko platio, ostalo si se ugradio
al sta cu muka priterala daj sta das, to je jako bitno, barem meni, i torbica takodje, uopste necu da rizikujem i da cekam sad priliku da kupim negde napolju....i tu nas je odrao

ali sto se tice ovih zezancija koje nisu hitne to vala necu da dam nasim lopovima po radnjama ne znam sta da je

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back