Foto caffe

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ljudovi, imam opasnu dilemu. Treba da narucim objektive iz Amerike. Ne znam da li da uzmem tamron 17-50 i canon 85 1.8 ili samo da uzmem canon 70-200 f4 (posto vec imam kakav takav sirokougaoni kit 18-55)????
Sta vi kazete? :lol:

Divlja, taj 85mm 1.8 je WoooW. Opticki opasan, ostar, brz fokus, a veliki otvor blende i bokeh na toj blendi ce te bukvalno oduvati. mozes da slikas u low light uslovima lagano ;) . Otvorice ti potpuno nove mogucnosti u fotografiji. A sto je doobar za portrete :)
Tamrona ja ne bi, bolji je od kitajke koju imas, ali bolje da ulozis u neku drugu daljinu, ova je maltene ista kao i kit.
70-200 f4 - sasvim logican nastavak na kit koji imas, a mnogo kvalitetniji. Nazalost f4 je f4. Koliko ti je potreban teleobjektiv?

Na tvom mestu isao bih na 85 1.8 , sestro, on cini cuda, veruj mi.

Ljudovi, imam opasnu dilemu. Treba da narucim objektive iz Amerike. Ne znam da li da uzmem tamron 17-50 i canon 85 1.8 ili samo da uzmem canon 70-200 f4 (posto vec imam kakav takav sirokougaoni kit 18-55)????
Sta vi kazete? :lol:
naredjala si sva tri opsega,
zavisi za šta ti treba
85 je idealan portretni
ako ti treba široki uymi sigmu 10-20
cini mi se da ti je kit iz starije generacije (bez is) pa ti onda treba 50/1.8 a on ti je za sve+portet
70-200 je kvalitetan zoom ali ce ti brzo zatrebati 2,8 a on je skup ko djavo i dobar ko andjeo

dakle s obzirom da malo znam sta radis , mislim da ti treba nesto siroko

nemoj ozbiljno da shvatis moje komentare, imas na drugim mestima puno strucnije ali oni ce ti odmah reci spremi 3 somica i treba ti to, to, i to i obavezo mark 1 III
pozz

Hmmm...ne treba mi opseg 10-20, razmisljala sam o sigmi, medjutim, posto su meni najvazniji ljudi na ulici, izbliza, ne treba mi tako siroko, a gledala sam fotke mnogo deformise glave. Opseg mog kit objektiva mi sasvim odgovara, samo sam htela nesto kvalitetnije i fali mi malo za udalj. A opet mogu pejzaze da radim i to dobre. Sa mojim kitom mogu da se slikam kad su pejzazi u pitanju. Tako da mi je primamljivije da uzmem ova dva. Mada gde god sam citala za portrete profesionalci savetuju zoom telce, naravno da je ovaj f2.8 bolji i skuplji duplo. :lol:

Za pejzaze ti je 10-20 zakon. Mada ja bi uzo canona EF-S 10-22mm, probao sam to staklo i mnogo je dobro. Daje kvalitet kao i L klasa ;)

To sto kazu za telce i portrete je ok. Ipak 85 je idealan portretni objektiv. A kod tebe na crop telu to je oko 135mm. Tesko da ce ti za portret i studio trebati duze.

Ako ti treba vise objektiv kojim ces slikati za u dalj, uzimaj 70-200. Odlican ce ti biti i za u studio. Tamo ces ionako na f 8do11, pa ti tu blenda 1.8 nece znaciti. Osim ako neces blur u pozadini ili ispred objekta. Samo racunaj da pri slaboj svetlosti napolju.....

Odredite prioritete. Ja ovako radim
1 za sta mi najvise treba objektiv(sta najvise slikam
2 sta ima u ponudi
3 pregledam testove, primere i forume, strane i domace
4 koliko para imam
Kad odradim domaci zadatak, odgovr se sam nametne za best buy.

Divlja, pocinjes da slikas u studijskim uslovima. Tamo ti i 85 i 70-200 zavrsavaju isti posao.Mozda ako si picajzla vidis da 85 ima nesto(neprimetno) bolji kontrast. 70-200 moze ti olaksa, ipak je lakse zumirati i odzumirati zum prstenom a ne nogama u slizaju 85-ice.
Napolju, opet je pitanje sta ces najvise fotkati? Ptice na 200mm i udaljene likove na prozorima BG-a. Da neprimetno uhvatis nekog? A malo ce te zezati f4 kad je tmurno, ali tu je veci ISO, mada na 150-200 mm i 1/160 iz ruke bez IS, malo je zahebano. Velika blenda 85-ice - magija. Tmurno ili ne, zora, sumrak, nije mnogo bitno.

Zoki, a sta ces ti fotkati?
Ja sam nekako za canon objektive. Bio bih za nikon da nosam nikona. A opet imas sasvim kvalitetne i nesto do puno jeftinije objektive drugih proizvodjaca. To nesto do puno jeftinije uglavnom ima direktnu vezu sa kvalitetom samog objektiva i jos bitnije slike koju isporucuje.

za malo da me ubiju kola malo pre, ja isterao jawu iz garaze (motor) i malo da ga sredim pa da idem da se vozam da fotkam... i ono nece a upali... i ja reko ajde na gurku da probam i umesto u drugu ja ubacim u cetvrtu.. stisnem kvacilo i pocnem da trcim... i kada sam pustio on naglo povukao gorivo, i krene onako jako da me vuce i spadne mu rucka gde je gas i ostane mi u ruci zategne se sajla i pun gas mu nabije i odvuce me tako lepo na sred puta u saobracaj he he.. i nekao sam uspeo da stisnem kvacilio i da ga zaustavim.. tresnuo sam sa vilicom u korman .. samo mi nije jasno kako sam to uspeo al' znam da ja jako boli... eto kako nevolja moze da se desi u sekundi...

@danez pa znas kako uglavnom novinska...ali i unutra( koncerti and so) pa bi f4 bio problem zbog blende, onda sam razmisljao o 85 1.8 ali prajm dosta ogranicava...tako da cu verovatno probati da pronadjem kvalitetan primerak sigmice...

znalci, da vas pitam, gde moze da se `okaci` neka fotka u punoj velicini, konkretno panorama?...:bye:

panorama3.jpg

17 images, Size: 16442 x 2102

Poslednja izmena:
probao sam sigmu, cini mi se da problema sa ostrinom i sa front/ back focusom nema...isfotkao sam mnogo fotki...jedino sto sam mogao da primetim( doduse slikao sam u dosta mracnoj sobi) jeste da mu nekada treba malo da isfokusira...dok sam recimo probao i 18-50( sigma) 2.8 koja ludacki brzo fokusira. Da li je ta 'sporost' standardna za takve objektive( mislim na z. daljinu) ili je to do sigme ili je to do primerka, da li je kenon f4 brzi i koliko? A 85 1.8?

Hvala puno!

Na kom aparatu navrces objektive?
Mada nije to mnogo vazno.
85-tica kove fokus, samo tako.70-200, ima drug i nikad se pozalio nije, ja navrno mozda dva puta, znaci moje iskustvo otpada. Po forumima kazu da ne masi.
Ja za sigmu nista ne mogu reci. Od sigmica bih uzo samo onaj 30mm f1.4, za koji svi kazu da je ludo dobar objektiv.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back