Foto caffe

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bolje kazi Creatrix sta tebi treba, tj kakve fotke bi htela da dobijes. Jos bolje ako nadjes negde sliku gde ti se svidja svetlo ili je slicno tome sto ti hoces da dobijes, stavi ovde, pa da proucimo svi zajedno kako da se dobije.

nisam nezahvalna...

...fora je u tome sto nemam rasvetu nego treba uz pomoc shtapa i kanapa da je napravim... poprilichno nemoguc posao, to mi je jasno kao dan...

...trebaju mi postavke svetla koje cu moci da simuliram uz pomoc suncheve svetlosti i gore navedenih shtapova i kanapova...

...potrebno mi je za portrete... meko svetlo... bez previshe senki i ako ima senki (na licu) da budu shto mekanije...

EEeeeeee, pa to kazi :)

Tebi treba veliko parce paus papira, A0 recimo ili cak dva komada, pak ti treba jedno ogledalo, sto vece to bolje, mozda i dva komada, ne bi bilo lose da imas pri ruci i jedno parce stiropora, u slucaju da zelis manje svetlosti da reflektujes i mozda neka platna za pozadine.

Paus zalepis na prozor, dace ti lepo difuzno svetlo u koje postavis modela i koje mozes da odbijas od ogledala da osvetlis model sa druge strane. Ako odbijas direktno suncevo svetlo, zalepi paus na ogledalo koje koristis za to, ili koristi stiropor - jos bolje. Najbolje posto ne zelis senke je da popunis senke sa nekoliko povrsina. Trebace da razbijes senke i odozdo.

Za osvetljenje pozadina je mnogo tesko. Mozes da probas nekim halogenkama, ali racunaj da ce boja pozadine biti drugacija, zbog velike razlike u temperaturi suncevog svetla i svetla halogenki. Ponajbolje za pozadine bi bio bar jedan blic, moze i stari, samo da se okine kad treba (slave kockica or something).

...paus, stiropor it is... shtap i kanap... to je to...

...pozadina shtavishe treba da bude onako sivkasta... ako bog da zdravlja leba i igara ispasce onako kako treba da ispadne... ako i ne ispadne, pravicu se da je tako trebalo!

hvala danez!

...zavisi u chemu radish... dok sam bila zaludjena lightroom-om svu obradu sam radila u njemu, pa i convert to gray scale... i onda dodatno podeshavanje levela (tj exposure, white balance, contrast, blacks itd.)... u PSu to uglavnom ide sa prebacivanjem u bw i leveli, curves, brightness&contrast...

...kada su portreti u pitanju treba voditi rachuna o tome da pozadina bude blago tamnija od lica da bi ono doshlo do izrazaja...

...a onda imas i neke plug-inove (koje ja nemam niti znam kako se zovu, znam smo da videh da postoje) koji ljudi uglavnom koriste za obradu portreta da bi dobio onaj vele poznati shemk koji sada fura fotografska "elita"... npr: http://www.flickr.com/photos/ramdiboy/2909429765/

...kontam da to kako ce ispasti obrada u PSu ili nekom drugom programu zavisi i od osvetljenja...

nema tu puno filozofije-ili ganjaj polovno,ili pazari 50 1.8 koja za Canona prilicno masi fokus,sve ostalo ili da je MF ili je bar za ~100 jevreja preko te cifre...
P.C.mnogo bi Ti bre Zorane za male pare-brz AF,fixna blenda,i jos jeftin...Sa srecom ali ovo sto pobroja tesko!

i pise "af naravno"-izvini sta to znaci analogni objektiv sa af-om...?za nas sa jeftinijim ulaznicama koji iz zadnjeg reda ne kontamo poentu vica tj.predstave...?
Salu na stranu nije mi jasno sta ustvari trazis...?sem cinjenice da je normalac i da je jeftin...?

...odes Zorane na najlon u subotu i nadjes kog cigana za 50e ochuvan normalac... ko bomba ;)

...moj prijatelj je kupio telo cano ae-1 program, canonovog original normalca, shirokog (28mm) i telca (70-210mm) sve to za 60e + je dobio torbu i neki mali stativchic... a ti gledaj ;) i sve radi ko bog...

da, analogni objektiv sa autofokusom. mislis na buvljaku ili imas jos neka dobra mestasca za to...
jos uvek je pitanje sta je to analogni objektiv?
ako je to objektiv za analogni aparat , onda ti odgovara samo sa EOS aparata a njih ces jako tesko naci, a ako imas adaptere bilo za FD-eos ili 42-eos onda mozes svasta da nadjes ali tu nemas af, u principu tebi za normalac treba 35 mm (x 1.6) a sve ce to biti losije od kita sa stabilizatorom, najvise se radi sa objektivom sa zanita ( 58mm, f2,0) a on je 42 mm i treba ti adapter i nema af
ocigledno ti nisam pomogao, ali ako nadjes 35 mm, 2.0 , onda ti i ne treba af jer mu je skoro sve u dubinskoj ostrini

...odes Zorane na najlon u subotu i nadjes kog cigana za 50e ochuvan normalac... ko bomba ;)

...moj prijatelj je kupio telo cano ae-1 program, canonovog original normalca, shirokog (28mm) i telca (70-210mm) sve to za 60e + je dobio torbu i neki mali stativchic... a ti gledaj ;) i sve radi ko bog...
ovo je stvarno dobar pazar
i sve radi ali na ae-1, na 450d nista ne bi radilo, bez jos 80 E za adapter, inace su stakla FD i izbacena i preslo se na EOS jer su ona bila najlosija kombinacija u canonovoj istoriji,
imam i ja ae1-prog sa 28-105

u celoj prici mene jako buni termin analogni objektiv>za analogni aparat OK cuo sam ali za objektiv...
Baki ako uzme 35mm x 1,6 to je preko 50 mm to uz blendu 2 teshko da ce sve bude u dubinskoj ostrini ...e jedino ako je racunica20mmx1,6 ondak OK...i jopet,tek ako je blenda zatvorenija a bdw ja sam moj normalac sa AF om+UV filterom platio !65 evra i to ne na pijaci vec na fotoberzi,tako da cifra od 50 evra =pijaca i nije bas povoljna-jer teeesko da cete naci nesto bas extra na pijaci

@ GOST, to je otprilike to, mada normalac na x1,6 vise nije normalac , a siroki FD imaju veliku dubinsku ostrinu a stvarno ne znam kako se ponasaju na x1,6, moguce da je gube jer vec tada nisu siroki.
bar mi se cini da ova diskusijica za nekoga moze da ima malo koristi
pozz

dakle, mislio sam da ima nekih analognih objektiva( koji su isli na analogne aparate) a sada pomocu adapter da mogu da se nakace na digitalne. Dakle, mislio sam da postoje kvalitetni stariji objektivi za manje para.

...mnogo sam hepifilichna... dobila sam na uzajmljeno koriscenje D70 sa 75-300mm i 18-35mm Nikkor (oba).... i sad kada imam ovo... ne znam sta da radim... :(((

...isushile mi se ideje... :(((

bitter sweet...

...mnogo sam hepifilichna... dobila sam na uzajmljeno koriscenje D70 sa 75-300mm i 18-35mm Nikkor (oba).... i sad kada imam ovo... ne znam sta da radim... :(((

...isushile mi se ideje... :(((

bitter sweet...

...... secam se,... roman Bore Stankovica, ,,Necista krv,, i reci o piscu:
,,... vise je napisao nego procitao!,, ( Neverovatno, ali istinito!)

Ne obracaj paznju na tudje ideje, raspolozivu tehniku, finansije!
Izrazi se delom licno, iskreno,.. ,,otvorice se karta,,,

ah Bora Stankovic... bila sam zaljubljena u njega u 7 razredu osnovne... a tek u "Nechistu krv"... sjajno... sjajno sjajno sjajno!

...hvala ti sto si me podsetio na to! :)

prelep chovek ...odlichan portret!

bora.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back